HWSW Informatikai Kerekasztal: KRESZ II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (1051 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 839
  • 840
  • 841
  • 842
  • 843
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

KRESZ II. Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#16801 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 03. 05. 09:10

Üzenet megtekintéseIdézet: kroozo - Dátum: 2011. 03. 04. 21:39

...
Eloljaroban a vegere: de nem, nem lehet kiterjeszteni ra. Ezt te almodod, es baromira nem tamasztod ala semmivel.
...

Vagy át lehetne írni "informatikai rendszer"-re. Amúgy én simán azt hittem, ez van a törvényben.

S akkor tutira ki lehet terjeszteni, mert információ (ill. abból majd adat) szerzésével, tárolásával, továbbításával, feldolgozásával foglalkozik.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#16802 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 09:48

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 03. 05. 08:09

Igen, látom, mit történt.

Számítástechnikai rendszer tehát egy trafi is, mert adatokkal dolgozik. Ilyen módon, a Mari néni is hasonló rendszer, ha épp fejben könyvel, közben megzavarják, s behúz egy nullást oda, ahova nem lenne szabad. (!) Persze Mari néni nem gép. De ha már mindezt gép csinálja, akkor a fogalom nem recseg, alkalmazható a törvény szava.

Egyszeruen: ebben szimplan nem ertunk egyet.
Terjengosebben. Maga a trafi nem kezel adatokat, hanem mer. Utana az adatot valoban majd eltarolja meg tovabbitja. Arra a reszere akar ra is lehet eroltetni (ezt majd kesobb) a szamitastechnikai rendszert, az hogy ennek szerves resze-e maga a meromuszer, az egy nagyon nehezkes talaj. Az nekem itt a bajom, hogy erosen kinyilatkoztatsz.

Idézet

Ha pedig az eszköz ilyen kategóriájú, törvényesen számtek-jelzővel felruházott berendezés, akkor annak zavarása, működésének megváltoztatása (mivelhogy adatváltozással jár, ez is igazolható) simán bűntethető, mégpedig fenti törvény alapján.

Ez viszont érdekes:

Idézet

Egyébként szerintem egész frappáns védelmet lehetne építeni arra, hogy ha a magasságos szakértők számára nem egyértelmű, hogy mi az adat és mi nem az, akkor egy egyszerű ótós honnan is tudhatná, hogy amit tesz az tilos? Itt nem arról van szó, hogy a jogszabályok nem ismerete nem véd, hanem arról, hogy szakemberek is vitáznak a kérdésen.

Ezt az adat dolgot meg legyszi nezd egy kicsit. A magassagos szakertok (meg kb mindenki szamara, aki legalabb egy kicsit figyelt az egyetemen/foiskolan) az adat baromira egyertelmu. Informacioelmeleti alapfogalom, kb az elso eloadas huszadik perceben definialjak. Adat az, hogy Suhamér Béla zold szinu ford escorjaval eros hatszellel karakoszorcsog hataraban megugrotta a 120 km/h-t. Ez fog majd a "naploba" (sd kartyara) kerulni, megfelelo konvenciok menten (le lesz irva valahol, hogy a suhamer belat a szemelyi szamaval, az autojat a rendszamaval, a helyet gps kordinatakkal stb stb jeloljuk (csak hogy tenyleg adat legyen). Az az elcseszett lezersugar amit ez a szar zavar, az nem adat. Raadasul nem valtoztat meg adatot. Az tortenik, hogy ahelyett, hogy a merorendszer azt jelentene, hogy "kispista 120al megy", azt jelenti hogy "nem tudom kispista mennyivel megy". Adat nem valtozik, masik adat keletkezik (ha egyaltalan keletkezik).

Idézet

Végigolvastam amúgy a postokat egyszer akkor még, de a fele sem maradt meg, mert akkora baromságokat nyilván le tudnak írni. Én is tudok, még nagyobbakat is.

Erre hadd ne reagaljak, jo? :-)

Idézet

De StSanya kolléga írt valamit, amire eddig a többiek nem gondoltak: meg kéne vizsgálni, mire gondolhatott a törvény alkotója, amikor leírta. Akkor pedig napnál világosabb a dolog, csak legfeljebb nem ismerjük be, saját magunknak. Az meg nekem mindegy, nem az én lelkiismeretem. :)

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 03. 05. 08:37

Ez kemény!

Most akkor én is megkérdezhetném, amit ti is, hogy mi a különbség a(z) ("klasszikus") "informatikai rendszer", és a "számítástechnikai rendszer" között?
Meglátod, hogy semmi. Nyilván nem vagyunk egy véleményen, de ha a fenti igaz volna, akkor bizony máris 2 fogalom mosódhatna egybe, merthogy van 1 rakás fizikai eszköz, ami MINDKETTŐ lehet! Ami fentiek alapján infós IS, számtekes IS.

Márpedig a törvénynek nem szabad ilyennek lennie, hisz akkor feleslegesen írtak le dolgokat, át kéne vizsgálni, mit lehetne normalizálni, egyszerűsíteni.

Ezt a kettot egyutt, mert hogy ha nem sikerult volna megerteni, en is epp azt feszegetem amit Sanya tett. ;-). A jogalkotonak _velemenyem szerint_ nem ez jart a fejeben, hanem a "klasszikus" van szamitogep, meg szerver, fontos adatok laknak rajta, szolaltatas meg rajta stb. Szerintem ez nagyon latszik az egesz megfogalmazason, adat, tarol, tovabbit stb stb. Aztan kozben a regebben "klasszikus" meres meg iranyitastechnikai feladatok nagy reszet elkezdtuk picsanyi szamitogepekkel megoldani, mert egyszerubb/olcsobb/mercsak. Es ebbol kiesik azt, hogy meg lehet probalni ezekre raaeroltetni ezt a torvenyt de _megintcsak szerintem_ ez hiba. Ugyanis ilyen megfontolasbol a digitalis hutod is szamitastechnikai rendszer (van benne chip, digitalisan mer hot, ez alapjan allitgat dolgokat, stb). Elevagok egy nagyobb magnest, meghulyul, majd vigyorgok mig leolvad a benne levo 30 deka felvagott meg a tegnapi porkolt. Aztan mar jon is a 300/c alapjan a par ev koter.

Szerinted ez normalis? Egyszeruen ma mar annyi minden "szamitastechnikai rendszer" ilyen alapon, hogy lehetne ez az altalanos torveny, a tobbi gyak nem is kene ;-). (Ettol meg a huto leginkabb huto marad, a trafi meg trafi, a teved meg tv, meg akkor is ha kurvara IPn jon. A szervert meg hagyjuk meg annak, ami: szamitogepes rendszernek)

Latni kene, hogy mikor meghoznak egy torvenyt, akkor azt valami miatt hozzak, ahhoz merlegelik pl a sulyossagat, es a buntetesi teteleit. Ha valami masra raeroltetjuk, az minden lesz, csak nem a jogalkoto szandeka szerinti
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#16803 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 09:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 03. 05. 09:10

Vagy át lehetne írni "informatikai rendszer"-re. Amúgy én simán azt hittem, ez van a törvényben.

S akkor tutira ki lehet terjeszteni, mert információ (ill. abból majd adat) szerzésével, tárolásával, továbbításával, feldolgozásával foglalkozik.

tuti, az lenne csak az igazan behatarolhatatlan szabaly. Meg a gyilkossag is belefer, mert te is informacio feldolgozo automata vagy ;-)

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#16804 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 10:20

Üzenet megtekintéseIdézet: kroozo - Dátum: 2011. 03. 05. 09:48

Egyszeruen: ebben szimplan nem ertunk egyet.
Terjengosebben. Maga a trafi nem kezel adatokat, hanem mer. ...

Információt gyűjt, adatokká alakítva azt. Márpedig az is beletartozik. Nem csak az adatot kezelő, hanem az azt begyűjtő rendszer is. Azaz a mérő. Most miről is vitázunk? :)

Ne hülyéskedj, te tényleg így gondolod, vagy csak direkt?

Az adat pedig - mint tudjuk, nem kell bizonygatni - az információ megjelenési formája. Számszakilag, legtöbbször.

Merthogy a törvény alkotóinak szemszögéből szerintem lényegtelen, hogy most konkrétan információról, vagy konkrétan adatról van szó. Merthogy konkrétan hatóságról van szó. :D :smoker:

ps.: ááá, ja igen: látom, ki akarod kerülni a számokat, mert ha nincs számérték, nincs bűntény se? Tényleg ennyire butának néznéd a törvényalkotókat? Mert nem azok, az biztos.
Ott van világosan, hogy a működés akadályozása, sőt, még világosabban, hogy még ennél is egyértelműbb legyen, hogy "egyéb" ilyen, erre irányuló cselekmény... :omg: Ez a törvény, már jó rég megírták.

Szerinted csináljunk külön trafi-törvényt, mert képtelenek vagyunk alkalmazni azt a régi szabályt? Pedig lehetne. 1 szót sem kéne leírni ráadásul. Nem is kerülne többe az a pici információ (terminológia: OK), amivel tájékoztatni lehetne.

Szerkesztette: Warrior 2011. 03. 05. 10:39 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#16805 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 10:21

Üzenet megtekintéseIdézet: kroozo - Dátum: 2011. 03. 05. 09:51

tuti, az lenne csak az igazan behatarolhatatlan szabaly. Meg a gyilkossag is belefer, mert te is informacio feldolgozo automata vagy ;-)

A gyilkosság eddig is bűn volt...

De a rendszer működésének megzavarása, akadályozása nem jelenti magának a rendszernek az elpusztítását. Bocsika. :omg:

Idézet

Adat nem valtozik, masik adat keletkezik (ha egyaltalan keletkezik).

Épp ez van a törvényben, a működés akadályozása. Nem baj, ha nem világos, én így gondolom.
Hasonlati jelleggel: a digitális technika világában (ahol 0-1-ek járnak) van 3. szint is, amit nevezzünk "határozatlan"-nak (H). Miért? Hisz ott nincs olyankor se 0, se 1. Nem gyanús? Mégis használt, gyakorlati dolog. Létfontosságú. (nyilván ez nem topic-téma)

Másik, amit megemlítettem már: ha a szomszéd számítógépét csesztetem, hogy ne tudjon netezni néha-néha, picit megszakítva a vonalat, ilyesmi, s teszem ezt tudatosan, tudva azt, hogy ezzel mit okozok, most jön a lényeg, erre válaszoljon valaki: joga van-e engem megvádolni, pert, eljárást kezdeményezni ellenem? Azzal a címszóval, hogy akadályozom őt a munkavégzésben. Figyelj: nem is a gépet, hanem ŐT!! Hoppá. (indirektség, ami ugyanúgy beleszámít, mert azzal, hogy a gépet akadályozom, nyilván másik folyamatot is akadályozni fogok, ezt pedig igen, lehet fokozni, még mielőtt megkérdezed)

Mert ha joga van ellenem lépni, akkor bocsika, miről is vitázunk? Hülyeségről. Ez, ahogy Cyberde kolléga megmondta, nem más, mint fingreszelés. Én meg körül próbálom írni 100 oldalról ugyanazt, erre jön a 101. kérdés, hogy mégsem ugyanaz. De azért mind-mind recseg... Nekem édesmindegy, mindenki úgy gondolkodik, ahogy. Meg nyilván nem rajtunk múlik. Végülis jogos, hogy nem várhatom el mástól sem, hogy úgy gondolkodjon, mint pl. én. Meg fordítva se persze. Csak valaki azon csodálkozik, hogy a rendszer "ezért" nem megy, én meg azon, hogy "azért". :)

Szerkesztette: Warrior 2011. 03. 05. 10:38 -kor

#16806 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 10:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 03. 05. 10:20

Információt gyűjt, adatokká alakítva azt. Márpedig az is beletartozik. Nem csak az adatot kezelő, hanem az azt begyűjtő rendszer is. Azaz a mérő. Most miről is vitázunk? :)

Ne hülyéskedj, te tényleg így gondolod, vagy csak direkt?

Az adat pedig - mint tudjuk, nem kell bizonygatni - az információ megjelenési formája. Számszakilag, legtöbbször.

Merthogy a törvény alkotóinak szemszögéből szerintem lényegtelen, hogy most konkrétan információról, vagy konkrétan adatról van szó. Merthogy konkrétan hatóságról van szó. :D :smoker:

ps.: ááá, ja igen: látom, ki akarod kerülni a számokat, mert ha nincs számérték, nincs bűntény se? Tényleg ennyire butának néznéd a törvényalkotókat? Mert nem azok, az biztos.
Ott van világosan, hogy a működés akadályozása, sőt, még világosabban, hogy még ennél is egyértelműbb legyen, hogy "egyéb" ilyen, erre irányuló cselekmény... :omg: Ez a törvény, már jó rég megírták.

Basszus, vegyel mar elo egy konyvet, informacio, adat, jel temakoreben kerlek. Kezd kicsit olyan lenni, mint sajtreszelovel rejszolni.

Idézet

Szerinted csináljunk külön trafi-törvényt, mert képtelenek vagyunk alkalmazni azt a régi szabályt? Pedig lehetne. 1 szót sem kéne leírni ráadásul. Nem is kerülne többe az a pici információ (terminológia: OK), amivel tájékoztatni lehetne.

Persze, csak nem azt buntetnenk vele, amire kitalaltak. Szoval igen, inkabb csinaljunk egy torvenyt ami azt bunteti, amit buntetni akarunk, mint hogy elovegyunk valamit, ami technikai kodositessel, meg az egesz hatarainak feszegetesevel (dekurvajo, valaki beleirta hogy 'egyeb' meg 'satobbi' akkor erre is tudjuk hasznalni) raeroszakolhato, bar baromira nem erre szantak. fyi nem az a bajunk meg mindig, hogy a kocsog megzavarja a szamitogepes (vagy nem :-))rendszert, hanem az [mackia mode on]HOGY AKADAJOZZA A SEGG A HATOSAG MUNKAJAT!!!!1111[mackika mode off]. Ezt kellene buntetni, ennek megfelelo tetelezessel

#16807 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 10:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 03. 05. 10:21

A gyilkosság eddig is bűn volt...

De a rendszer működésének megzavarása, akadályozása nem jelenti magának a rendszernek az elpusztítását. Bocsika. :omg:
Ja, az nem zavarja. :-D De latom sikerult megragadnod a lenyeget

Idézet

Épp ez van a törvényben, a működés akadályozása. Nem baj, ha nem világos, én így gondolom.
Hasonlati jelleggel: a digitális technika világában (ahol 0-1-ek járnak) van 3. szint is, amit nevezzünk "határozatlan"-nak (H). Miért? Hisz ott nincs olyankor se 0, se 1. Nem gyanús? Mégis használt, gyakorlati dolog. Létfontosságú. (nyilván ez nem topic-téma)

ezt hagyjuk inkabb asszem, felek veled elmenni ebbe az iranyba, no offense.

Idézet

Mert ha igen, akkor bocsika, miről is vitázunk? Hülyeségről. Ez, ahogy Cyberde kolléga megmondta, nem más, mint fingreszelés. Én meg körül próbálom írni 100 oldalról ugyanazt, erre jön a 101. kérdés, hogy mégsem ugyanaz. De azért mind-mind recseg... Nekem édesmindegy, mindenki úgy gondolkodik, ahogy. Meg nyilván nem rajtunk múlik. Végülis jogos, hogy nem várhatom el mástól sem, hogy úgy gondolkodjon, mint pl. én. Meg fordítva se persze. Csak valaki azon csodálkozik, hogy a rendszer "ezért" nem megy, én meg azon, hogy "azért". :)

Ne haragudj, de te korbeirod 100 oldalrol ugyanazt, aminek a nagy resze baromira ures filozofalgatas, igazsagerzet meg anyamkinja volt, a temahoz csak igen lazan kapcsolodva.

#16808 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 10:46

Üzenet megtekintéseIdézet: kroozo - Dátum: 2011. 03. 05. 09:48

...
A jogalkotonak _velemenyem szerint_ nem ez jart a fejeben, hanem a "klasszikus" van szamitogep, meg szerver, fontos adatok laknak rajta, szolaltatas meg rajta stb. Szerintem ez nagyon latszik az egesz megfogalmazason, adat, tarol, tovabbit stb stb. Aztan kozben a regebben "klasszikus" meres meg iranyitastechnikai feladatok nagy reszet elkezdtuk picsanyi szamitogepekkel megoldani, mert egyszerubb/olcsobb/mercsak. Es ebbol kiesik azt, hogy meg lehet probalni ezekre raaeroltetni ezt a torvenyt de _megintcsak szerintem_ ez hiba. Ugyanis ilyen megfontolasbol a digitalis hutod is szamitastechnikai rendszer (van benne chip, digitalisan mer hot, ez alapjan allitgat dolgokat, stb). Elevagok egy nagyobb magnest, meghulyul, majd vigyorgok mig leolvad a benne levo 30 deka felvagott meg a tegnapi porkolt. Aztan mar jon is a 300/c alapjan a par ev koter.

Szerintem meg a törvényalkotóknak nem kéne szerverekkel foglalkozniuk. Merthogy a törvény eszközfüggetlen. Ott a módszert kell kiragadni.

És igen, a hűtős példa is jó, ha valaki szándékosan kiolvasztja a hűtőm, jogom van-e ellene eljárni hivatalosan? Mondjuk megspékelve ezt 2 dologgal, éspedig hogy a hűtő a munkámhoz szorosan tartozik (sőt, jelen esetben ezzel dolgozok), másrészt meg hogy én egy hatóság vagyok, aki a civilekkel szemben egyéb jogi esetben is nagyobb jelentőséggel bírok. Pl. az ellenem irányuló erőszak súlyosabban büntetendő, stb.

Tehát ezt a 2 spékelést sose feledd, mert ott van.

Tehát ennek fényében, ha valamelyik fószer direkt leolvasztja a hűtőmet, s mondjuk elesek 300000Ft-tól emiatt (mert épp annyi hús volt benne), akkor jogom van-e pl. kártérítés vagy akármi gyanánt visszakövetelni rajta? :smoker:

Épp arra célzok, amit te is írtál, hogy a törvényben nem kell megnevezni sem a hűtőt.
Szerintem nem arról van szó, hogy egy szűk területre korlátozódó törvényt megpróbálunk mindenre ráhúzni.
Sokkal inkább egy eleve hatalmas területet lefedő törvényt akarunk érvényesíteni, gyakorlatba vinni ott is, ahol ez eddig nem volt "divat".

Szerkesztette: Warrior 2011. 03. 05. 11:07 -kor

#16809 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 10:47

Üzenet megtekintéseIdézet: kroozo - Dátum: 2011. 03. 05. 10:40

...
ezt hagyjuk inkabb asszem, felek veled elmenni ebbe az iranyba, no offense.
...

:offtopic: With pleasure, nekem szakma, de nem ide tartozik.

Szerkesztette: Warrior 2011. 03. 05. 10:47 -kor

#16810 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 10:49

Idézet

Két ember sérült meg abban a balesetben, ami szombat reggel történt az 1-es főúton, Bicske közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit, a helyszínelés idejére az érintett útszakaszt lezárták, a forgalmat a 8101-es útra terelik.

Árokba hajtott egy személyautó szombat reggel, az 1-es főúton, Bicskétől néhány kilométernyire. A balesetet két arra haladó autós is látta, mindketten megálltak, és egyiküket, mikor kiszállt a járműből, a sűrű köd miatt nem észlelte, és elsodorta egy érkező személyautó.

Az elsődleges információk szerint a balesetnek két sérültje van, az árokba borult autó sofőrje és az a megálló autó elsodort vezetője.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#16811 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 11:00

Üzenet megtekintéseIdézet: kroozo - Dátum: 2011. 03. 05. 10:36

Basszus, vegyel mar elo egy konyvet, informacio, adat, jel temakoreben kerlek.

:offtopic: Nem kell könyv:
(bocsi ha pongyola vagyok, nincs kedvem utánanézni, szerintem jobb így, nem akarok még jobban vitázni)

Az információ a környezetünkből származó, számunkra új jelentéssel bíró akármi. (itt a "mi" lehet akár egy eszköz is, nem feltétlen ember, a "környezet" pedig nem feltétlen a természet, az erdők, hanem a vizsgált rendszeren kívüli)
Tehát az "akármi" akármi is legyen, a lényeg röviden: kintről jön, s van valami jelentése, van benne valami tartalom, valami ÚJ.

Az adat pedig az információnak az ember által üzemeltetett rendszerekben való megjelenése (annak formájának is szokás nevezni). (na, még mindig hozzam a könyvet?) :)

A jel pedig az a "valami", aminek segítségével történik az információk (ill. adatok) közlése. Azaz információt, adatot hordozó valami.

A fenti 3 fogalom közül 2 jónéhány esetben összemosódik valamilyen mértékben. Azaz nem mindig lehet egyértelműen 3-felé törni valamit. (a törvény számára nem is lenne jelentősége - szerintem)

:offtopic: Szóval lehet fikázni, de nem hinném, hogy bármit elbasztam volna, nem néztem utána mondom. De én is javaslom (ahogy te is), hogy ebben a témában ne vitázzunk, semmi értelme, tényleg. Ezen fogalmaknak nem is kell utána nézni, világosnak kellene lenniük mindenki számára. Nem kell ehhez információelméleti előadás sem.

Szerkesztette: Warrior 2011. 03. 05. 11:10 -kor

#16812 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 11:08

Idézet

a sűrű köd miatt nem észlelte

Minden relatív. :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2011. 03. 05. 11:08 -kor

#16813 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 11:14

Üzenet megtekintéseIdézet: kroozo - Dátum: 2011. 03. 05. 10:36

... fyi nem az a bajunk meg mindig, hogy a kocsog megzavarja a szamitogepes (vagy nem :-))rendszert, hanem az [mackia mode on]HOGY AKADAJOZZA A SEGG A HATOSAG MUNKAJAT!!!!1111[mackika mode off]. Ezt kellene buntetni, ennek megfelelo tetelezessel ...

Ez is tökéletes megoldás volna. :up: Végülis igaz, hogy a hatóság munkáját akadályozza az, aki lézer/radar blokkolóval zavarja a méréseket. (miért, lehet, hogy miatta épp a mellette haladót se tudják mérni)

Komolyan mondom, tényleg jó ötlet.

Csak épp ennek a kiindulópontja az, hogy a műszer működésének megzavarása... Nem vetted észre? A hatóság munkájának akadályozását csak mi kevertük bele, az még súlyosabb tétel, az biztos. :smoker:
Ha már egyszer megúszhatná az ipse egy sima műszer megzavarásával, miért ne mehetne el a végletekig, ahol a rendőrség munkájának szándékos akadályozásával úgy megfingathatnák, hogy azt sem tudná honnan jött.
Nekem tényleg mindegy. Csak valami konkrétat kéne lépni, s lehet, hogy most megtörténik. Hát ti már semminek nem tudtok örülni? :)

Bíró úr, nem akarom elfogadni a 100 dolláros pénzbüntetést. Követelem, hogy engem akasszanak fel!

Hát ennyi.

Szerkesztette: Warrior 2011. 03. 05. 11:17 -kor

#16814 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 11:33

Idézet

300/F. § (3) A 300/C. § és a 300/E. § alkalmazásában számítástechnikai rendszer az adatok automatikus feldolgozását, kezelését, tárolását, továbbítását biztosító berendezés vagy az egymással kapcsolatban lévő ilyen berendezések összessége

A hutos pelda jo volt, ha szo szerint vesszuk, akkor minden olyan cumo, ahol van egy erzekelo meg egy beavatkozo maris szamitastechnikai rendszernek minosul. Igy a hutogep, mosogep (toltosuly, viztoltes, tulfolyaserzekelo), kenyersutogep, a szobatermosztat, sot, eleve a gazkazan maga is (futesi kor visszatero homerseklete alapjan modulalt lang), de ugyanigy a konzervgyari toltosor (netto suly megvan-e), de akar a szemelylift is, ami azt mondja, hogy tulterhelt, nem indul el. Meg meg milliard dolog.

Azt hiszem birosagon ilyenkor szokott elindulni a szajkarate azon, hogy mi volt a jogalkotoi szandek es ez alapjan szuletik egy (szubjektiv?) dontes, hogy az adott esetre rahuzhato-e a kerdeses paragrafus.
Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#16815 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 11:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 03. 05. 07:41

Nem mondod, hogy ez (fel)ismerhető… és ráadásul teljesen normális? :)

Idézet

Minden jogértelmezés arra irányul, hogy az értelmezendő jogi norma jelentését pontosan feltárja.
A jogalkotó szándéka a norma szövegéből az átlagember számára közvetített jelentés között komoly eltérés lehet; melyik az a jelentés, amelyet fel kell tárni és a normának tulajdonítani.
A legalitás és az értelmezés kapcsolata két szinten nyilvánul meg:
A normákban rejlő többértelműség értelmezést igényel, amikor a norma alkalmazásra kerül, másrészt ez a kapcsolat együtt jár azzal, hogy a hivatalos személyek az értelmezés során téves eredményre juthatnak, ami az igazságtalanság egyik formájához vezethet. Az értelmezés elsődleges célja a jogszabály immateriális jelentésének feltárása. Meg kell különböztetni a szubjektív és az objektív jogalkotói szándékot.
Szubjektív szándék – csak fikció
Olyan objektív szándékot kell kutatni, amely középpontjában a norma címzettje áll; a jogalkotó szubjektív akaraténak kutatása az értelmezésnek szintén célja lehet, de nem meghatározó szempontja.
Az objektív jogalkotói szándékot különböző módszerek alkalmazásával lehet megismerni; emellett a jogtudományi tradíció az értelmezést alanya és eredménye szerint is csoportosítja.

A büntető norma értelmezésének módszerei

I. Az értelmezés alanyai szerint beszélhetünk:

jogalkotói értelmezésről
Történhet, mindenek előtt törvényben; ilyenkor maga a büntetőjog alkotására hivatott szerv értelmez, ennek külön korlátja NINCS.

jogalkalmazói értelmezésről
A büntető ügyekben eljáró nyomozó hatóság, az ügyészség, bíróság végzi az értelmezést; a bíróság határozatában foglalt értelmezésnek is csak arra az ügyre nézve van kötelező ereje, amelyre vonatkozóan azt kialakították.

tudományos értelmezésről
Kötelező ereje ugyan egyáltalán nincs, de hasznos segítséget nyújt a jogalkotó és a jogalkalmazó szervek számára. A tudomány feladata, hogy a törvényileg meg nem állapított fogalmakat meghatározza, vagy éppen jogszabályi fogalmakat pontosítson.

II. Értelmezés módja szerint:
-nyelvtani ...
-logikai (Arisztotelészi formalogika)...
-rendszertani (A BTK fogalomrendszeréből indul ki)...
-történeti ...
-célja szerinti (teleologikus)
(Elsősorban az adott szabályzás célját veszi alapul, a funkciója felöl kíván jelentést tulajdonítani a szövegnek, a védett jogi tárgy szociáletikai interpretálását előtérbe helyezve.)

....

Elnézést a száraz jogi szövegért, érdemes elolvasni a teljes anyagot:

http://www.vizsgazz....=249&Itemid=220

Mivel "A büntető ügyekben eljáró nyomozó hatóság, az ügyészség, bíróság végzi az értelmezést; a bíróság határozatában foglalt értelmezésnek is csak arra az ügyre nézve van kötelező ereje, amelyre vonatkozóan azt kialakították.", ezért lehet az, hogy a szóban forgó ügyben az ottani rendőrség értelmezése szerint bűncselekmény történt. Az illetékes ügyészség ezt vagy szintén így értelmezi, s képviselni fogja a vádat, vagy nem, akkor pedig megszünteti az egész eljárást. A Rendőrségtől és az Ügyészségtől pedig TELJESEN FÜGGETLENÜL fog majd a bíróság dönteni, amely CSAK erre az ügyre lesz hatályos döntés a magyar törvények szerint (nincs szokásjog), DE ennek ellenére valójában egy próbaper lesz, mivel e döntésnek megfelelően várhatóak országos szinten a további ügyek, eljárások (minden kapitányság ugrani fog a témára, ha ráhúzzák a jogszabályt a blokkolóra.)
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#16816 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 16:07

Idézet

MTI 2011. március 05. 15:57

Halálos baleset történt Körmenden, szombaton hajnalban meghalt egy fiatal nő.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy VW Golf személyautó vezetője elvesztette uralmát a jármű felett és az útpadkára sodródott. Előbb nekiütközött egy villanyoszlopnak és egy fának, majd egy reklámtáblát kidöntve állt meg. A balesetben a sofőr és egyik utasa könnyebben sérült meg, de az autóban utazó 21 éves körmendi nő a kórházban belehalt sérüléseibe.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#16817 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 22:21

bocs már, de akkor a hatóság munkájának megzavarása az is, hogy tételesen fogok valami nagy teljesítményű adót, és a rendőrpalota mellett felállítva zavarom mondjuk a rendőrök wifi hálózatát ? elvégre semmi penetrációt nem végzek, adatot nem változtatok meg, csak szimplán összefossa magát a hálózatuk, azok meg nem tudnak dolgozni :Đ
[igen, tudom jól, hogy "maximalizálva" van a magyaro.-n használható soho adóteljesítmény,de ettől most eltekintek]

de visszatérve a számítástechnikai eszköz vs. informatikai eszköz -re

Idézet

A számítástechnika az automatizált adatfeldolgozás eszközeivel és azok különböző területeken való használatával (például a számítógép építése és azok programozása) foglalkozó elméleti és alkalmazott műszaki tudomány.

Ide tartozik a hardver- és szoftverelemek tanulmányozása, a működést segítő szervezési, illetve alkalmazási, szolgáltatási összetevők rendszere.

A számítástechnika szoros kapcsolatban van az informatikával, az információ keletkezését, továbbítását, feldolgozását és hasznosítását vizsgáló tudománnyal. A számítástechnika tekinthető az informatika egy részterületének is, az automatizált információkeletkezés, -továbbítás, -feldolgozás és -hasznosítás tudományának. Az informatika ennél bővebb, például az informatika körébe tartozik a híradástechnikai eszközök (tévé, rádió) tanulmányozása, ami a számítástechnikának csak közvetve része.

Namost adat != jel. Ebből kiindulva pedig semmilyen mérőműszerre nem húzható rá a számítástechnikai eszköz kategória. Még az informatikai eszközzel is lehetne vitatkozni, bár az nincs teljes mértékben definiálva, de talán "az információ keletkezése" miatt valamennyire ide lehetne sorolni.

Annyira amúgy nincs elterjedve a blokkolók használata, mivel egy komolyabb rendszer 2-300k felett van. Legalábbis idehaza nem futkoznak sokan ilyenekkel. Külföldön nem egy prémium kategóriás autóban alapfelszereltség a detektor (pl tükörbe építve szokták pakolni a Valentine-okat), de a blokkolók nem. Legtöbb országban a blokkolók használata tiltott, sok helyen a detektor is. Ha idehaza ezt akarják elérni, akkor írjanak rá konkrét törvényt, ne pedig egy "ahhoz hasonló" dolgot próbáljanak ráerőszakolni.

-C0pp3rM!n3-

#16818 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 22:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Coppermine - Dátum: 2011. 03. 05. 22:21

... Ha idehaza ezt akarják elérni, akkor írjanak rá konkrét törvényt, ne pedig egy "ahhoz hasonló" dolgot próbáljanak ráerőszakolni.

-C0pp3rM!n3-

Szerintem még az is mindegy, hogyan csinálják, a lényeg a végeredmény. Tartok tőle, ha a blokkoló-tiltó törvény kijön, máris megjelennek az azt kijátszók is. Azért volna talán nagyobb jelentősége annak, hogy a már leírt, meglévő szabályt alkalmaznánk arra, amire sokak szerint csak neccesen, de végülis való lehet. Márpedig ha "lehet", akkor az épp elég. Nem kell annak 100%-ban passzolnia sem. Más kérdés, hogy szerintem simán illik, de mivel törvény, már az is elég, ha csak félig. Az már félsiker.

#16819 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 22:29

bocs már, de akkor a hatóság munkájának megzavarása az is, hogy tételesen fogok valami nagy teljesítményű adót, és a rendőrpalota mellett felállítva zavarom mondjuk a rendőrök wifi hálózatát ? elvégre semmi penetrációt nem végzek, adatot nem változtatok meg, csak szimplán összefossa magát a hálózatuk, azok meg nem tudnak dolgozni :Đ ...

Az adatok, információk, jelek áramlásának megváltoztatása és zavarása szinte majdnem ugyanaz. Nincs olyan szabály, ami egyiket megengedné, másikat tiltaná! Mert egyszerűen logikátlan volna. Hisz ha valamit zavarok, azzal valami mást megváltoztatok. És az a valami más szoros kapcsolatban áll azzal a valamivel, amit én megzavartam. Ennyi. Vigyázni kell, hogyan fogalmazzák a törvényt, de szerintem jó az, csak mindenáron be akarnak kötni, mert szerintük, stb. Ilyen módon szerintem a piros sem piros, csak sötétsárga. Magyarhonban ezért nincs igazság. Fura az, hogy sokan mégis csodálkoznak, miért.

#16820 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 05. 22:40

bocs már, de akkor a hatóság munkájának megzavarása az is, hogy tételesen fogok valami nagy teljesítményű adót, és a rendőrpalota mellett felállítva zavarom mondjuk a rendőrök wifi hálózatát ? elvégre semmi penetrációt nem végzek, adatot nem változtatok meg, csak szimplán összefossa magát a hálózatuk, azok meg nem tudnak dolgozni :Đ
...

Ha az a hatóság hasonlóan fontos ügyekkel foglalkozik, hasonlóan felelős pozícióban, hasonló tisztviselőkkel, akkor annak a hálózatnak az összefosatása ugyanolyan mértékű zavarás, ugyanolyan tételekkel, mint a trafi-zavarás. Lenne, ha tudnánk értelmezni, alkalmazni a gyakorlatban. A törvény ezt írja.

S kimondottan azért nincs trafi-zavaró törvény, mert akkor kéne szomszéd-zavarónak is lennie, aztán végtelen soknak. Meg kéne tanulni ennek az alkalmazását. Mégpedig úgy, hogy megvizsgálni az ügyet, s olyan mértékben büntetni, ami az okozott kárral arányos, stb. Tehát alkalmazni. De ha minden mondatban a kibúvókat keressük, az életben nem lesz megoldás. Nem kibúvót kéne keresni, hanem összehozni a gyakorlattal. Pedig nem nehéz.

Az elv a lényeg. A méret (büntetési tétel) egyéni, ügytől függő, további vizsgálódást igényel.
Miért, nem mindegy, hogy az orvos mit hagy benne a betegben a műtét során? Nem mindegy, hogy pici törlőkendő, avagy sebészi érfogó? Mindegy, max. más a büntetés tétele. Külföldön! Ott, ahol vannak működő dolgok is még.
Az elv az, hogy műhiba. A büntetés tétele pedig az ügy további részleteitől függ: okozott anyagi/erkölcsi kár, stb. Ezt is elég nehéz megállapítani már magában, de ha még elkezdünk pöcsölni a szavakkal, akkor lehetetlenné válik.

Témához:

Szerintem az "informatikai eszköz" lenne a megfelelő kifejezés. Mert az már jó a mérőre is, mint minden műszerre akár pl. Mivelhogy információ keletkezésével, tárolásával, továbbításával, feldolgozásával foglalatoskodik.
A mérendő infó a jármű, annak paramétere, történetesen sebessége. Ebben a rendszerben a jármű, műszer, rendőr részt vesz. Nem választhatók szét! Mert szoros a kapcsolat, ill. egyértelműen következik.

Az infót az autó "szolgáltatja". Itt a fekete folt, mert sokak szerint már ez is kérdéses, hogy mégis mi jogon mérik az ő sebességüket. :omg: Buta hozzáállás alapvetően, sehova sem vezet, csak fröcsögéshez, a szabály 1. sorának végén elhullik.
Az autó által szolgáltatott infó (sebesség) megszerzése a lézer (radarsugár) segítségével a műszer feladata. Ennek zavarása tehát abszolúte beavatkozás magába a mérésbe, mindegy, milyen formában: jeltorzítással, vagy csak szimpla zavarással, mindegy. A lényeg, hogy jelfeldolgozási láncolatba bevittünk még 1 szemet, amitől bizony a kimenet mást fog mutatni. Itt meg butaság azt állítani, hogy az a más 3 csík (mint az adott fórum postjain, amire írtam, hogy fele hülyeség), mert bizony az is más, eltér a mérendő eredmény minden tartományától.
De ezen a ponton amúgy a vitázóknak még volna valami esélyük, ha nem felejtené ki mind, hogy végülis hatóságilag hitelesített műszer, rendőri szervvel van dolgunk, nem a Mari néni szubjektivitásmérőjéről...
Ha a hatóságilag hiteles műszer "nem mér", akkor igazolható utólag, s vissza az egész. Ennyi. Csakhogy azt a hatóság az életbe se fogja "elhinni" (s nem is kell), hogy a hiteles műszer egyszercsak nem mér... Mert lehet olyan persze, csakhogy utólag igazolható is lesz, különben megintcsak fogalomzavarban lennénk, nem tudnánk, mit jelent, hogy "hiteles". Pedig szerintem tudjuk. Vagy nem?
Plusz ha ideteszem, hogy mindezt tudatosan, előre megfontolt szándékkal teszi a sofőr, akkor már azt is lehet mondani, hogy szándékos megtévesztés. Ez szóról szóra igaz. Rendőrség ellen több mint necces.

Nem alkalmazzuk a meglévő, esetet jól lefedő szabályokat? Nem a szabályok tehetnek róla. Van most egy precedens-per? Jóval több kellene, más esetekben is. Hogy ne a fröcsögésé legyen a főszerep, hanem a gondolkodásé, amikor az egyén megértse, hogy a rendszer helyes működéséhez őneki is hozzá kell járulnia, ha használni akarja azt. :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2011. 03. 05. 22:52 -kor

Téma megosztása:

• (1051 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 839
  • 840
  • 841
  • 842
  • 843
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.