KRESZ II.
Elküldve: 2008. 07. 31. 20:09
Idézet: fram - Dátum: 2008. júl. 31., csütörtök - 9:51
Akkor nem.
Ha jól értelmezem, akkor "zebrás" írásomra referáltál. A kijelölt gyalogosátkelőhely ügyében akkor nekifutok utoljára. Be lett már idézve a KRESZ mindkét idevágó passzusa. A gyalogosokra és a járművel érkezőkre vonatkozó is. A gyalog nem léphet le a törvényben foglaltaknak megfelelően úgy hogy veszélyeztesse a járművet vagy saját magát (féktávon belül), ugyanakkor (az előzővel szoros kapcsolatban) a járműnek is vannak kötelességei. El kell engednie a gyalogot, ha az át akar menni.
Természetesen ha nem látható be a zebra környéke az akadály miatt, akkor akár meg is kell állni. Fejből nem tudom a paragrafusokat, nem vagyok ügyvéd, de biztos ezt is lekezeli a jogszabály. (Lásd a stop táblát. Ha a tábla olyan mélyen benn van a becsatlakozásban hogy onnan nem látsz, akkor előrecsoroghatsz addig hogy láss. De ott stop és utána lehet elsőbbséget adni és menni.)
Igazából csak azt tudom mondani, amit már elmondtam. A közlekedés egy rendszer, amiben a szereplők egymásra vannak utalva. Lehet csűrni és csavarni, de a jogszabályok pontosan annyi szabadságot adnak, amivel még működhet értelmesen a folyamat, de ugyanakkor még minden előforduló és lehetséges szituáció le van kezelve. Tehát a KRESZ jó alapvetően.
De a közlekedés rendszere feltételezi azt is, hogy a résztvevők a betartására törekszenek, nem pedig a megkerülésére.
Szóval én ezt már leírtam és most is tartom. Csak azt nem értem, hogy mit lehet még értetlenkedni?
Én nem kívánok védeni és támadni sem a feleket, vagyok gyalogos és járművezető is olykor-olykor. Saját tapasztalat, hogy a fentieket betartva működik a dolog. Ha viszont az egyik vagy mindkét fél tojik a szabályra, akkor jön a baj. A szabály miatt meg is van rögtön a visszacsatolás, egyértelműen lehet tudni hogy ki hibázott. Meg lehet próbálni elkendőzni a dolgokat, de ha objektíven "vissza lehet játszani" a történést, akkor a KRESZ alapján meg is van a hunyó.
Én a magam részéről már nem tudok ehhez többet hozzátenni. Voltak paragrafusok, értelmeztük a magunk módján, mondtunk szubjektív véleményt is. Balesetmentes közlekedést kívánok tehát
Üdv!
.
.
Elküldve: 2008. 07. 31. 21:01
Idézet: donphobos - Dátum: 2008. júl. 31., csütörtök - 21:09
Ha jól értelmezem, akkor "zebrás" írásomra referáltál. A kijelölt gyalogosátkelőhely ügyében akkor nekifutok utoljára. Be lett már idézve a KRESZ mindkét idevágó passzusa. A gyalogosokra és a járművel érkezőkre vonatkozó is.
Nem. Rendületlenül kevered a dolgokat.
A gyalogost át kell engedni a zebrán. Akár annak a szörnyű ténynek az árán is, hogy meg kell álljál.
Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)
Elküldve: 2008. 07. 31. 21:34
Idézet: Eleanor - Dátum: 2008. júl. 31., csütörtök - 21:01
A gyalogost át kell engedni a zebrán. Akár annak a szörnyű ténynek az árán is, hogy meg kell álljál.
Emberek!!!
Kérem! Szakadjunk már le a témáról. Nem keverek semmit. Meg is állok a zebránál, át is engedem. Lassítok és megállok. Álló helyzetre lassítom a járművet. Ha a szándékot látom, már akkor is. Gyalogosként pedig nem lépek eléje, ha nyilvánvalóan féktávon belül van, tehát nem kényszerítem kitérő manőverre és nem veszélyeztetem. Most ebben mit nem lehet érteni? KRESZ. Benne van minden.
Most valami keresztes hadjárat megy a témában vagy mi? Komolyan úgy érzem, mintha teljesen más malomban őrölne mindenki. Süketek párbeszéde.
Én feladom. Bedobom a törülközőt, csütörtököt mondok. Fél hat van. Vagy teljesen hat. Behúzom a fülemet-farkamat. Fehér zászlót lengetek. Ledobta az agyam az ékszíjat. Vegyétek úgy, hogy győztetek, jó? Győztetek! Vastag betűvel is, jó?
Béke poraimra.
Üdv!
.
.
Elküldve: 2008. 07. 31. 21:40
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!
Idézet
Elküldve: 2008. 07. 31. 22:00
Elküldve: 2008. 07. 31. 22:02
Idézet: JonesC - Dátum: 2008. júl. 31., csütörtök - 22:40
Amiért a csirke.
Elküldve: 2008. 07. 31. 22:04
Idézet: donphobos - Dátum: 2008. júl. 31., csütörtök - 21:09
pirossal kiemeltet én úgy mondom, h a zebránál (vagy lámpánal, a gyalogoslámpa zöld jelzésénél) a gyalogosnak is megvan a veszélyhelyzet elhárítási kötelezettsége, pontosan ugyanúgy, mint a védett úton haladónak, ha látja, hogy az alárendelt úton érkező nem fogja számára megadni az elsőbbséget
más kötelezettsége nincs a gyalogosnak, ha elsőbbségi helyzetben van az úttesten érkezőkkel szemben
Elküldve: 2008. 07. 31. 22:05
Idézet: donphobos - Dátum: 2008. júl. 31., csütörtök - 22:34
csak nem helyesen értelmezed
Elküldve: 2008. 07. 31. 22:13
Idézet: donphobos - Dátum: 2008. júl. 31., csütörtök - 22:34
Kérem! Szakadjunk már le a témáról. Nem keverek semmit. Meg is állok a zebránál, át is engedem. Lassítok és megállok. Álló helyzetre lassítom a járművet. Ha a szándékot látom, már akkor is. Gyalogosként pedig nem lépek eléje, ha nyilvánvalóan féktávon belül van, tehát nem kényszerítem kitérő manőverre és nem veszélyeztetem. Most ebben mit nem lehet érteni? KRESZ. Benne van minden.
Most valami keresztes hadjárat megy a témában vagy mi? Komolyan úgy érzem, mintha teljesen más malomban őrölne mindenki. Süketek párbeszéde.
Én feladom. Bedobom a törülközőt, csütörtököt mondok. Fél hat van. Vagy teljesen hat. Behúzom a fülemet-farkamat. Fehér zászlót lengetek. Ledobta az agyam az ékszíjat. Vegyétek úgy, hogy győztetek, jó? Győztetek! Vastag betűvel is, jó?
Béke poraimra.
Üdv!
hogyan teremthet a gyalogos veszelyhelyzetet, ha az autos mindenkepp átengedi? Csak akkor lesz itt veszelyhelyzet, ha az autos nem engedi a gyalogost. nade akkor miér a gyalogos lenne a hibas?
Elküldve: 2008. 07. 31. 22:21
Idézet
ha megáll mindenképp a zebra előtt, akkor nincs veszélyhelyzet.
viszont ha a gyalogos a zebra előtt még guruló (v <= 30km/h) autó elé lelép hirtelen felindulásból, akkor azzal veszélyhelyzetet teremt.
ha a gyalogos egyértelműen nem szándékozik lelépni a járdáról, akkor azzal jelzi(?) az autós felé, hogy "elengedi" (?) és lemond(?) az elsőbbségéről. viszont ha ezt a szándékát hirtelen megváltoztatja, abból is baj történik.
-C0pp3rM!n3-
Szerkesztette: Coppermine 2008. 07. 31. 22:23 -kor
Elküldve: 2008. 07. 31. 22:46
Idézet: Coppermine - Dátum: 2008. júl. 31., csütörtök - 23:21
autósként hogyan jelzed, h lemondasz az elsőbbségedről?
megállsz a kereszteződésben és kész? lehet, h csak utcát keresel,azért lassítasz le 15re, majd mikor látod, h jéé, nem ez az, gáz és húznál a következőig
szal ez már megint egy belemagyarázás, h ha megáll akkor elengedi
nem
ha megáll és csak áll a járda szélén a túloldal felé, akkor csupáncsak veszélyhelyzetet hárít el
amit az autós okoz
ha körültekintő vagy, és a gyalog a járda szélén áll, akkor sem tud lelépni eléd úgy, h elüsd, akármilyenhirtelen gondolja meg magát, maximum az autó oldalának tud nekiugrani
annyi a "titok", h ha gyalog kolbászol a zebra körül és/vagy nem tudsz meggyőződni, h senki nem akar átkelni, akkor
20 km/hra lelassítasz
ennyi lenne, valahogy így kellene
---
még mielőtt tumor beborulna, nekem sem megy, de nem a gyalogost hibáztatom ill. nem önmagam mentegetem
Szerkesztette: fram 2008. 07. 31. 22:47 -kor
Elküldve: 2008. 07. 31. 22:46
Idézet: fram - Dátum: 2008. júl. 31., csütörtök - 22:05
Lehet hogy ezzel csak a saját nyugalmamat űzöm el, de megkérdezem. Mit értelmezek rosszul?
Zebra (kijelölt gyalogos átkelőhely) van. Érkezik egy kocsi. Lelassít a tőle telhető legnagyobb odafigyeléssel. Pásztázza a szemével hogy van-e gyalogos, de a gépkocsi még mozgásban van. Mondjuk 20 km/h sebességgel még gurul, de lassulva. Tehát a sofőr törekszik is megadni az elsőbbséget. És ekkor a látómezején kívülről átrohan egy személy (mondjuk éppen jobbra néz, amikor balról szaladnak). Legyen gyerek vagy egy atléta, aki gyorsan fut. Megtesz a sofőr mindent, de az adott forgalmi szituációban nem számított rá, hogy egy futó ember ott fog teremni a kocsi előtt. Hirtelen fékez, a kocsi már 15-ről lassul csak, de nem bír megállni és fellöki a "gyalogost". Nem lesz komoly baja, csak elesik és feltápázkodik, de technikailag elütötte.
Viszont a gyalogos vétett a KRESZ ellen, mert hirtelen manőverre kényszerítette a járművet, valamint féktávon belül került elé.
Ilyenkor lehet mondani, hogy vegyék a sofőr fejét és máglyára az ilyennel, de ha csak az egyik fél jár el a szabály szerint, a másik viszont vastagon tojik a fizikára (tehetetlenség, reakcióidő, látómező korlátozott mivolta), akkor bármilyen jóhiszemű is a sofőr és bármennyire is meg akarja adni az elsőbbséget mégis megvan a baj. És a gyalogos hibájából.
Két résztvevő van. És mindkettőre vonatkoznak szabályok. Nem csak az autósra. És nem csak a gyalogosra.
Lassan mondom, hogy mindenki megértse: nem VAGY függvény, hanem ÉS.
Most teszek csillagokat, hogy vizuálisan is elválasszam a következő témát.
********************************************************************************
Mondok egy példát. Bár mindenki ezt mondja, de tényleg megadom az elsőbbséget a gyalogosoknak. Szoktak is (Magyarországon, itt nem) dudálni rám emiatt a türelmetlenek néha. De volt már velem olyan itt télen, hogy a korom sötétben egy full fekete ruhát viselő nőt majdnem elütöttem. Lelassítottam a zebra előtt 30 alá, kábé 25-el közelítettem meg a helyet. Néztem mindenhova, aztán hirtelen ott volt a kocsi fénycsóvájában a gyalogos, akit csak a fekete harisnyája halvány csillogásából lehetett észrevenni. Mert matt fekete ruhák voltak rajta. Fekete cipő, fekete harisnya, fekete kabát, fekete táska. Fekete kesztyű és fekete sapka. És nem hordott olyan csillogó kis macskaszemeket sem, amiket az emberek itt a kabátjuk ujjára vagy a táskájukra akasztanak. Vagy olyan fényvisszaverő matricák sem voltak a táskáján, amit szintén hordanak a full feketébe öltöző emberek. Sem fényvisszaverő karszalag, amit szintén szokás itt télen.
Most kérdem én, hogy ilyenkor mi van? Az én olvasatomban ez megsérti a látni és látszani elvet. Hogyan vegyem észre, ha gyakorlatilag "lopakodó üzemmódban" közlekedik? Megteszek mindent, hogy megadjam az elsőbbséget, lelassítok a kötelező sebesség alá, nézek ide-oda többször is. De infra sávon nem látok, csak a látható tartományban a szememig eljutó visszavert fény alapján tájékozódom. Ha valaki szuicid módon full matt feketében jár, akkor az piszok veszélyes.
Mint az is, hogy nem néz feléd a sofőr éppen, de lelépsz eléje.
A fenti sötétes példában valószínűleg engem elővettek volna, mert nem az elvárt gondossággal közelítettem meg a kijelölt gyalogos átkelőhelyet. Pedig emberileg mindent megtettem.
Kettőn múlik a vásár.
Üdv!
.
.
Elküldve: 2008. 07. 31. 23:10
Idézet: fram - Dátum: 2008. júl. 31., csütörtök - 23:46
megállsz a kereszteződésben és kész? lehet, h csak utcát keresel,azért lassítasz le 15re, majd mikor látod, h jéé, nem ez az, gáz és húznál a következőig
szal ez már megint egy belemagyarázás, h ha megáll akkor elengedi
...
Autósként itt lemondtál az elsőbbségről. Én nyomok egy kövér gázt, és elhaladok keresztben. Nincs kényszer a hirtelen fékezésre, vagy irányváltoztatásra, oszt csókolom.
Idézet
Elküldve: 2008. 07. 31. 23:12
Idézet
Elküldve: 2008. 07. 31. 23:35
Idézet: donphobos - Dátum: 2008. júl. 31., csütörtök - 23:46
Lassan mondom, hogy mindenki megértse: nem VAGY függvény, hanem ÉS.
ez eddig oké, csak nem az a szabály, h nem léphet le, hanem
nem idézhet elő veszélyhelyzetet, ill. ha az autós már előidézte, akkor köteles azt elhárítani
---
tudod, ez olyan, mint a jobbra tarts
default mindenhol és mindenkire érvényes és kötelező, de van pár kivétel
default a gyalogos leléphet az elsőbbségi területére, csak van pár kivétel, amikor mégsem
de ebből - már megbocsáss - qrvára nem az következik, h a gyalogos nem léphet le
ez iszonyatmód félreértelmezése és félremagyarázása a KRESZnek
mindösszesen ennyit szeretnék tudatosítani benned
Elküldve: 2008. 07. 31. 23:44
Idézet: JonesC - Dátum: 2008. aug. 1., péntek - 0:10
ez oké, és ha egyszerre nyomunk kövér gázt, akkor mi van?
lehet, h nekem kint volt egy 20as jómunkásember tábla, amit a kereszteződés felold
miért mondtam volna le az elsőbbségemről? (az, h te előttem áthaladva nem sérted az elsőbbségi jogom, az tök más, mint az elsőbbségről való lemondás)
Idézet
"Az elsőbbséggel rendelkező jármű vezetője az elsőbbségéről lemondhat. Az elsőbbségről való lemondás mindig csak két jármű vezetője között jöhet létre. A belső sávon egyenesen haladónak az elsőbbségről való lemondása a balra bekanyarodót nem mentesíti a külső sávon haladó részére az elsőbbség megadása alól.
A lemondást félreérthetetlen jelzéssel kell a másik jármű vezetője részére jelezni. Az elsőbbséggel rendelkező jármű megállása, az elsőbbségről való lemondás egyik jele lehet. Az elsőbbségről való lemondás helyes végrehajtása: lassítás, jelzés majd megállás. Az elsőbbségről való lemondást visszavonni nem lehet."
nem álltam meg, nem intettem neked, nem villantottam
iszonyatmód nem mondtam le az elsőbbségemről
Szerkesztette: fram 2008. 07. 31. 23:45 -kor
Elküldve: 2008. 07. 31. 23:50
Félreérthetetlen jelnek veszem :Đ
Idézet
Elküldve: 2008. 07. 31. 23:54
Idézet: JonesC - Dátum: 2008. aug. 1., péntek - 0:50
Félreérthetetlen jelnek veszem :Đ
jaja, használjuk valamire a kötelezőt is
Elküldve: 2008. 08. 01. 05:59
Idézet: fram - Dátum: 2008. júl. 31., csütörtök - 23:35
nem idézhet elő veszélyhelyzetet, ill. ha az autós már előidézte, akkor köteles azt elhárítani
---
.
.
.
de ebből - már megbocsáss - qrvára nem az következik, h a gyalogos nem léphet le
ez iszonyatmód félreértelmezése és félremagyarázása a KRESZnek
mindösszesen ennyit szeretnék tudatosítani benned
Idézet
21. § (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.
Idézet
(8 ) A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.
Tehát nem léphet le, ha a fentiek nem teljesülnek. Minden más esetben neki van elsőbbsége, tehát nem vitatom. De nem feltétel nélkül. Ezt próbáltam leírni. Erre vonatkozott a két szereplős mondatom, valamint az ÉS függvény.
Na megyek dolgozni (mint gyalogos és kerékpáros), mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánok.
Üdv!
.
.

Súgó
A téma zárva.