HWSW Informatikai Kerekasztal: KRESZ II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (1051 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 904
  • 905
  • 906
  • 907
  • 908
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

KRESZ II. Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#18101 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 06. 15. 15:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 06. 15. 12:45

Ugyanis a járda szélén álló gyalogos elsőbbségéről egyedül a kijelölt gyalogátkelőhelyen beszélhetünk. Ott viszont már akkor is elsőbbsége van, ha határozott léptekkel közelít a zebra felé,

Tovább nem is mertem olvasni. Meg amire kanyarodunk, és a járda meghosszított vonala, meg miazmás nem is lényeges?
Make love not Wor.

#18102 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 06. 15. 15:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 06. 15. 13:21

Piftuka, az isten szerelmére, add vissza a jogosítványodat… vagy legalább hagyd abba a hülyeségeid szajkózását.

Miért, attól még lehet, hogy folyamatában jól csinálja a gyakorlatban.

Érdekes dolog ez az "áthaladó gyalogos". Mert ha az áthaladó gyalogosnak nem adom meg az elsőbbséget, akkor lényegében könnyen lehet, hogy elütöm. Tehát mindenképp megadom, mert elütni nyilván nem fogom. De akkor meg mit is mond a szabály pontosan? :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#18103 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 15. 15:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 06. 15. 16:20

Tovább nem is mertem olvasni. Meg amire kanyarodunk, és a járda meghosszított vonala, meg miazmás nem is lényeges?

Lökjed be még a kerékpársávot is, oszt fullosan leszünk. :)
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#18104 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 15. 17:08

Idézet

Balesetveszély miatt csütörtök hajnalig lezárták az egyik sávot az M0-s autóúton, a bal pályán, a soroksári Duna-ág hídjánál. Budapest és az M5-ös autópálya felől az M1-es, az M6-os és az M7-es autópálya irányába haladóknak torlódásra kell felkészülniük.

Veszélyessé vált, ezért lezártak egy sávot az M0-s autóúton, emiatt több autópálya irányában is torlódás várható - közölte az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szerda délután.

Az M0-s autóút bal pályájának 21. kilométerszelvényében, a soroksári Duna-ág hídjának haladó sávjában meghibásodott a hőtágulást kiegyenlítő úgynevezett dilatációs szerkezet, a közlemény szerint a forgalom számára veszélyessé vált, ezért a balesetek elkerülése érdekében a teljes sávot lezárták.

Az egysávos forgalomkorlátozás miatt Budapest és az M5-ös autópálya felől az M1-es, az M6-os és az M7-es autópálya irányába haladóknak torlódásra kell felkészülniük.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#18105 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 15. 20:01

Üzenet megtekintéseIdézet: _ - Dátum: 2011. 06. 15. 12:45

Arra soha nem lehet biztosan számítani, hogy a gyalogosnak van hátul is szeme.

Ciciman is on borda

#18106 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 00:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 06. 15. 13:21

Piftuka, az isten szerelmére, add vissza a jogosítványodat… vagy legalább hagyd abba a hülyeségeid szajkózását.

Miért adnám vissza a jogosítványomat? Egyrészt nem "szajkóztam" hülyeségeket; leírtam a véleményemet, s direkt kértem, hogy javítson ki, aki másként tudja/gondolja. (Más kérdés, hogy nem ilyen stílusban írt választ vártam rá.)

Másrészt a KRESZ általad idézett paragrafusának a) pontja éppen azt támasztja alá, amit írtam. "Áthaladó" gyalogosról beszél.

A b) pontban használt "érkező" kifejezést pedig légyszíves értelmezd! Mit tekintesz te gyalogúton, vagy kerékpárúton "érkező" gyalogosnak? Milyen távolságban kell lennie a gyalogosnak a járda szélétől ahhoz, hogy a kanyarodó jármű köteles legyen megállni, s megvárni, hogy áthaladjon előtte?

Induljunk ki a Jahno által említett példából, s legyen ez egy olyan útkereszteződés, ahol nincsen kijelölt gyalogátkelőhely! Tehát a gyalogosnak a járda meghosszabbított vonalában kell továbbhaladnia. Kanyarodjon a jármű mondjuk jobbra, s haladjon a gyalogos mellette a járdán a jobb oldalon.

Hány méterre kell lennie a folyamatosan haladó (sétáló), "érkező" gyalogosnak a vele szemközti járdaszegélytől, hogy abszolút elsőbbsége legyen a jobbra kanyarodó járművel szemben? 20 méterre? 10 méterre? 2 méterre? Ott kell állnia a járdaszegélynél? Vagy éppen csak egy lépésre kell lennie attól?

Mert pl. a kerékpársávon közlekedő kerékpár elsőbbségét a kerékpár jellemző sebessége miatt könnyebb a gyakorlatban alkalmazni. Ilyen esetben már akkor is megállok, s megadom az elsőbbséget, várok, ha a kerékpáros még sok-sok méterre van attól az úttesttől, amelyre akkor kanyarodom.

(Éppen, mint az "Elsőbbségadás kötelező" táblánál, vagy "STOP" táblánál, ahol csak akkor haladok tovább egyenesen, vagy kanyarodok jobbra, ill. balra, ha az "elsőbbséget élvező" úton nagyon messze van jármű, vagy egyáltalán nincsen. Vagyis biztonságosan, ütközés veszélye nélkül tudok továbbhaladni.)
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#18107 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 00:31

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 06. 15. 16:20

Szerintem olvasd el figyelmesebben, amit írtam, mert éppen arról beszélek (beszélünk), amit kérdezel!

Lefordítva: az általad felsorolt eseteket - jogos Warrior kiegészítése is - senki nem vitatta. A kérdés azon van, hogy gyalogosnak elég-e a járdaszegély közelében lennie, esetleg annak szélén állnia, vagy le kell lépnie már az úttestre, hogy elsőbbsége legyen a kanyarodó járművel szemben? Függetlenül attól, hogy amire kanyarodunk, az egy leágazás, egy alsóbb rendű út, egy útkereszteződés része, vagy éppen "miazmás". (Kivéve a kijelölt gyalogátkelőhelyet, mert ott a gyalogos abszolút elsőbbsége az általam ismertetett 4 esetben is él.)

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 06. 15. 16:25

Miért, attól még lehet, hogy folyamatában jól csinálja a gyakorlatban.Érdekes dolog ez az "áthaladó gyalogos". Mert ha az áthaladó gyalogosnak nem adom meg az elsőbbséget, akkor lényegében könnyen lehet, hogy elütöm. Tehát mindenképp megadom, mert elütni nyilván nem fogom. De akkor meg mit is mond a szabály pontosan? :smoker:

Igen... (többek között) erről beszélek én is! Ha az áthaladónak nem adod meg az elsőbbséget, akkor valószínűleg elütöd. Ha pedig nem halad át, hanem még csak "érkezik", akkor te már régen bekanyarodtál, s elhaladtál, amikor ő odaér a járda széléhez.

Ha pedig már a járda szélén áll, akkor nem értelmezhető az "érkező" jelző, mert aki áll, az nem "érkezik". Az "érkezik" valamilyen mozgást feltételez. Szerintem.
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#18108 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 06:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 06. 15. 16:25

Miért, attól még lehet, hogy folyamatában jól csinálja a gyakorlatban.

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 06. 11. 19:43

KRESZ-ben ott van, eléggé vastagon. Ha nem érti, arról nem a szabály tehet.

És nézd meg érzékeny lelkületű válaszát is. Az önérzet szokásos csimborasszója, ész nélkül :mirror:

#18109 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 06:32

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 06. 16. 01:12

Miért adnám vissza a jogosítványomat? Egyrészt nem "szajkóztam" hülyeségeket; leírtam a véleményemet, s direkt kértem, hogy javítson ki, aki másként tudja/gondolja. (Más kérdés, hogy nem ilyen stílusban írt választ vártam rá.)

Mert baromságogat beszélsz, és ráadásul azt hiszed,. hogy a rokokó stílus felmentés a marhaságaidra. Kijavítottak. Többen. :mirror:

#18110 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 06:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 06. 16. 01:31

Ha pedig már a járda szélén áll, akkor nem értelmezhető az "érkező" jelző, mert aki áll, az nem "érkezik". Az "érkezik" valamilyen mozgást feltételez. Szerintem.

Piftuka, emeletes marhaságokat szajkózol. Add vissza az érettségi bizonyítványodat is. Dextrose hozzád képest géniusz.

#18111 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 08:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 06. 16. 01:12

Másrészt a KRESZ általad idézett paragrafusának a) pontja éppen azt támasztja alá, amit írtam. "Áthaladó" gyalogosról beszél.

A b) pontban használt "érkező" kifejezést pedig légyszíves értelmezd! Mit tekintesz te gyalogúton, vagy kerékpárúton "érkező" gyalogosnak? Milyen távolságban kell lennie a gyalogosnak a járda szélétől ahhoz, hogy a kanyarodó jármű köteles legyen megállni, s megvárni, hogy áthaladjon előtte?

Induljunk ki a Jahno által említett példából, s legyen ez egy olyan útkereszteződés, ahol nincsen kijelölt gyalogátkelőhely! Tehát a gyalogosnak a járda meghosszabbított vonalában kell továbbhaladnia. Kanyarodjon a jármű mondjuk jobbra, s haladjon a gyalogos mellette a járdán a jobb oldalon.

Hány méterre kell lennie a folyamatosan haladó (sétáló), "érkező" gyalogosnak a vele szemközti járdaszegélytől, hogy abszolút elsőbbsége legyen a jobbra kanyarodó járművel szemben? 20 méterre? 10 méterre? 2 méterre? Ott kell állnia a járdaszegélynél? Vagy éppen csak egy lépésre kell lennie attól?

Mert pl. a kerékpársávon közlekedő kerékpár elsőbbségét a kerékpár jellemző sebessége miatt könnyebb a gyakorlatban alkalmazni. Ilyen esetben már akkor is megállok, s megadom az elsőbbséget, várok, ha a kerékpáros még sok-sok méterre van attól az úttesttől, amelyre akkor kanyarodom.

(Éppen, mint az "Elsőbbségadás kötelező" táblánál, vagy "STOP" táblánál, ahol csak akkor haladok tovább egyenesen, vagy kanyarodok jobbra, ill. balra, ha az "elsőbbséget élvező" úton nagyon messze van jármű, vagy egyáltalán nincsen. Vagyis biztonságosan, ütközés veszélye nélkül tudok továbbhaladni.)

Általában a KRESZ-ben nem méterre vannak meghatározva a dolgok.
Logikusan belegondolva nem is lehet métert megadni, mert mire számoljuk a métert? Öreg nyugdíjas bácsira, akinek 20 méter fél perc, vagy egy siető/kocogó fiatalra?
Ha úgy látod, hogy át akar menni az úttesten, akkor megállsz. Ennyi a szabály.

#18112 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 08:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 06. 16. 07:35

Piftuka, emeletes marhaságokat szajkózol. Add vissza az érettségi bizonyítványodat is. Dextrose hozzád képest géniusz.

Dextrose-ból fogalom lett :D

#18113 Felhasználó inaktív   PetruZ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 08:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 06. 16. 09:08

Dextrose-ból fogalom lett :D

Mértékegység!
/ Gigabyte H67M-UDH2-B3, Core2 i5-2300@2.8, 2x2GB A-Data DDR3/PC1333 Gaming, Asus HD6870/1GB, Samsung 1TB/SATA2 + HD200HJ, LG SATA dvd-rw, Asus TA-B71 + FSP Saga II 500W, Samsung 215TW, Sweex optikai/USB, noname bill.

#18114 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 08:18

Üzenet megtekintéseIdézet: PetruZ - Dátum: 2011. 06. 16. 09:16

Mértékegység!

A fórum etalonja.

#18115 Felhasználó inaktív   chris77 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 09:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 06. 16. 07:35

Nálad az "érkező" szó statikus fogalom?

#18116 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 13:48

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 06. 16. 07:27

...

Arra emlékszem, hogy a "rákanyarodó" úton ugyanaz a helyzet, mintha lenne zebra akkor is, ha nincs felfestve. Márpedig sokan tutira nem így gondolják, s csak a zebra környékén kezdenek "figyelni". Pedig a rákanyarodásnál is ugyanúgy kell, azaz szabályok szerint az ott álló de átkelni szándékozó gyalogost úgy kell kezelni, mintha zebra volna előtte.

Azért említettem az "áthaladó" szót, mert ha valaki szó szerint próbálná meg értelmezni (bár a "szó szerint" és az "értelmezés" 2 külön dolog már :) ), akkor az úttest szélén álló gyalogosnak nem adna elsőbbséget, ha nincs zebra. Szerintem sokan így "értelmezik". Számukra a zebra a "szent hely", s nem maga a módszer, ahogy azt kezelik. Márpedig ez baj. Merthogy ugyanazt a módszert kell alkalmazni zebra ill. rákanyarodás esetén is.

#18117 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 14:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 06. 16. 14:48

Arra emlékszem, hogy a "rákanyarodó" úton ugyanaz a helyzet, mintha lenne zebra akkor is, ha nincs felfestve. Márpedig sokan tutira nem így gondolják, s csak a zebra környékén kezdenek "figyelni". Pedig a rákanyarodásnál is ugyanúgy kell, azaz szabályok szerint az ott álló de átkelni szándékozó gyalogost úgy kell kezelni, mintha zebra volna előtte.

Azért említettem az "áthaladó" szót, mert ha valaki szó szerint próbálná meg értelmezni (bár a "szó szerint" és az "értelmezés" 2 külön dolog már :) ), akkor az úttest szélén álló gyalogosnak nem adna elsőbbséget, ha nincs zebra. Szerintem sokan így "értelmezik". Számukra a zebra a "szent hely", s nem maga a módszer, ahogy azt kezelik. Márpedig ez baj. Merthogy ugyanazt a módszert kell alkalmazni zebra ill. rákanyarodás esetén is.

Hát nekik valóban szabályba kell foglalni, hogy „gyalogost elütni nem illendő dolog"… de nem tudnak olvasni se. Csak jogosítványt szerezni, önérzetesen.

#18118 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 14:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 06. 16. 14:48

Számukra a zebra a "szent hely"

Legtöbbször még az sem.

#18119 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 15:33

Idézet

17 éves részeg kölyök gázolt a járdán

Terepjárójával a járdára hajtott, ahol elütött egy 31 éves férfit egy 17 éves fiatal Kiskunmajsán; a kocsi vezetője a baleset után értesítette a mentőket és a közelben megvárta a rendőröket

MTI| 2011. június 16.

A fiatal férfinél ittasság gyanúja merült fel, ezért vérvételre vitték, majd megkezdődött a kihallgatása - mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A rendőrség a reggeli baleset után még azt közölte az MTI-vel, hogy a járművezető elfutott a helyszínről. Az elgázolt férfi mindkét lába eltört, súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Nyíkos Tamás főhadnagy tájékoztatása szerint a fiatalember engedély nélkül hozta el az autót egy barátjától, emiatt is felelnie kell az eljárás során.

#18120 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 16. 18:25

A megvadult lo vajon muszaki hibanak szamit?
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

Téma megosztása:

• (1051 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 904
  • 905
  • 906
  • 907
  • 908
  • Utolsó »