Mafia II (2010)
Gondolom, hogy mondanom se kellene, de azért elmondom, hogy az utóbbi évek egyik általam is legjobban várt játéka volt a Mafia folytatása, az első részt a zseniális történet és küldetések miatt is szerettük, de nekem különösen az tetszett benne, hogy tps létére az egyik legjobb autószimulátor volt a maga idejében. Olyannyira, hogy még manuális kuplungot is lehetett benne használni és az FF effekteknek amiket használt máig nincs párja. Szóval nagyon magasra tette saját magának a lécet, és nem a GTA-nak vagy a többi játéknak, mert bár az is szabadon bejárható városban játszódott teljesen más stílust képvisel, olyat amiben szerintem máig nem igazán próbálkozott senki komolyan.
Ilyen elvárásokkal ültem le a második rész elé, és rögtön jött a hidegzuhany, ez már szóba se áll kormánnyal, egyenesen körberöhög, hogy mit akarok vele. Vagyis kizárólag billentyűzetről irányítható, vagy xbox360 kontrollerrel azok számára, akik olyan perverzek, hogy azt kötnek a pc-jükre.
Ettől meg is ilyedtem, mert arra számítottam, hogy az autók mozgása is olyan lesz, hogy gamerákos is megbírkózzon vele. De szerencsére azért idáig nem mentek el, ugyanis az autók mozgása szimulációs módban van olyan jó mint az első részben, ezzel egyben szép öngólt is adtak maguknak hiszen, így lehetetlen billentyűzetről irányítani őket: Kikaparnak, megpördülnek csúsznak másznak, egyszóval a játék ordít a kormányért. Én merem remélni, hogy csak idő hiányában maradt ki a support, és egy későbbi patch-al majd pótolják ezt a hiányt, mert biztos hogy ez a legégetőbb hiány a játékban közvetlenül a freeride hiánya után.
Igen, nincs freeride semmilyen formában, úgyhogy freeride extreme-ről ne is álmodjon senki. Biztos ez is az időhiány áldozata lett. Bár valszeg azért sem került bele freeride mert nincs is mit csinálni a városban hiába sandbox, amit tehetsz, hogy ruhát vásárolsz (abból cca 5 féléből amiből lehet) autót tuningolsz (ami kimerül felnicserében meg átfestésben és teljesítmény növelésben). Pénzt szerezni pedig autólopással lehet küldetéseken kívül kizárólag kétféleképpen, a dokkoknál el lehet adni jobb autókat jópénzért (1800-2000$ körül), a roncstelepen meg bármit be lehet zúzatni 400-500$ közötti összegért.
Abból is látszik, hogy sokkal többet terveztek a játékból kihozni, hogy pl van olyan lehetőség, hogy a lerobbant autót megjavítja vito, ez a lehetőség valószínű a legeslegfeleslegesebb a játékok történetében amit játékba beraktak. Ugyanis ha lerobbansz inkább lopsz egy másik autót úgyis. De a tuningolás se sokkal hasznosabb, mivel nincs freeride úgyse használod ki.
A történettel kapcsolatban vegyesek a benyomások, az eleje nagyon jól indul szinte filmszerűek az átvezető animációk meg a hangulat a küldetések alatt, ugyanakkor maguk a küldetések unalmasak és könnyűek. Aztán a játék kb fele 2/3-a után van egy fordulópont onnantól kezdve a küldetések jobbak és több az igazi tűzharc, de ugyanakkor a hangulat és a történet meg ellaposodik. Olyannyira, hogy az utolsó előtti chapterben pl inkább éreztem max payne hangulatot mint bármi mást. E mellett nagyon rövid az egész mintha a történet fele kimaradt volna, egyszerűen nincs idő megismerni se a karaktereket, van aki a játék végén úgy beszél veled, hogy hát ezer éve ismerlek, pedig egyetlen pitiáner munkát csináltál neki a játék elején. A chapterek hossza is csapong össze vissza, van amelyik nagyon rövid, és van amelyik olyan hosszú mint három másik együttvéve. A dátum kiírásnak chapter elején sincs sok értelme mert legtöbbször egymást követő napokon játszódik a játék elég hosszan, amikor meg lenne értelme, mert az átvezető alapján azt hinné az ember hogy évek teltek el akkor meg 2 hónap telik el a felirat szerint. A magánéleti szál is rém gyenge, ill leginkább nemlétező. a Mafia 1-ben legalább az is jó volt. Színtisztán olyan érzésem volt a történet végigjátszása alatt, hogy kb a chapter 2 volt kész amikor beszólt a take2, hogy márpedig kész lesz X idő (ahol X kisebb mint a szükséges idő tizede) alatt.
Valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy abszolut zéró nulla semmi szabadságod nincs küldetések alatt, még azt se tudod megválasztani melyik ajtón mész be az épületbe, nincs taktikázási lehetőség mész amerre mondják azt kész.
Hogy valami pozitívumot is írjak, a grafika nagyon szép főleg nyáron az este és éjszaka. A zenék is nagyon jók a játékban adják a hangulatot, azok nélkül valószínűleg sokkal sokkal jobban lepontoznám mint amennyire le fogom bár még nem döntöttem el mennyi lesz az annyi.
A gépigény nem vészes középkategórás gépen (C2D 4Ghz + HD5770) fel lehet pakolni mindent maxra fizika nélkül és játszható. Bár eleinte azt mondtam nem sokat ad hozzá az apex fizika, helyesbítek mert sokat dob a hangulaton valamiért a rengeteg szétszóródó törmelék. Az én gépemen medium fizikával azért el lehet játszani egyedül a chinatown-os küldetésben a pincében lassult be valamiért zavaróan, máshol bírta hiába nincs dedikált kártyám physx-hez.
+
- Hangulat (az elején)
- Grafika
- Zene
- Filmszerűség (az elején)
- Játékmenet (a vége felé)
-
- Apex fizikához erőmű kell
- Nincs kormány támogatás
- Rendőrség ai-ja buta és irreális módon cselekszenek sokszor.
- 11 óra alatt végigjátszottam a story-t.
- Leginkább szerencsén múlik, hogy 1-1 küldetésben lelőnek e, van hogy kidugod a fejed és azonnal véged, de van hogy kiállsz a tűzvonalba és senki se talál el hosszú másodpercekig.
- Jónak induló de végére teljesen ellaposodó, érdektelenné és kiszámíthatóvá váló történet, mindennemű katarzistól mentes befejezéssel. Semmi feszülségépítés nincs a vége előtt, az utolsó küldetés olyan mint egy a sok közül, a kettővel előtte levő fényévekkel jobb.
Először 7/10-re akartam értékelni, de ez az értékelés csak a benne levő potenciálhoz képest mérhető, mert nemrégiben 8/10-re pontoztam a Singularity-t de a Mafia-t mégis jobban élveztem. Szóval nehéz megmondani, az elvárásokhoz és önmagához képest rémesen gyenge lett, de a többi játékhoz képest így is kiemelkedő alkotás.