Driver: San Francisco (2011)
Anno a Driver első része óriási szám volt, a maga idejében az egyik legjobb fizikával rendelkező autós játék volt, sajnos olyan régen volt, hogy már kevésre emlékszem belőle, azon kívül, hogy baromi nehéz játék volt, vért izzadva lehetett csak végigvinni. Aztán a második részt pénz beszél alapon csak psx-re jelentették meg, szóval az szinte teljes mértékben kimaradt az életemből, egyszer láttam valami játékboltban néhány pistikét szenvedni vele, ránézésre gyengébb volt a grafika mint az első rész és ezzel együtt szaggatott a konzolon, úgyhogy ezzel reflections nagy fekete pontot kapott, pedig Destruction Derby óta az autós játékok trónján ült.
Aztán a 3. résszel visszatértek pc-re, végig is játszottam, de megmondom őszintén semmire nem emlékszem belőle, csak halovány emlék foszlányok vannak. De úgy emlékszem élvezhető játék volt, ellentétben a következő részével, ahol belekevrték azt, hogy ki lehessen szállni az autóból, ami még nem lett volna nagy baj, ok gta klón, de valami olyan elvetemült bénán valósították meg 3rd részt, hogy épeszű ember azt mondta, hogy bár ne is lenne inkább. Kínszenvedés volt, és nem úgy mint az első rész, mert ott nehéz volt, de nem az irányítás bénaságából kifolyólag. Szóval pocsék volt. Úgy látszik egy trend, hogy minden 2. próbálkozás emészthetetlen, ezt a trendet betartja az SF, ugyanis szerintem remek játék lett, de kezdjük az elejéről.
Valami isteni sugallat hatására vettem meg a játékot, mivel nem próbáltam ki előtte, ilyet pedig csak olyan játékok esetén szoktam megengedni magamnak amik biztos, hogy teljesítenek. De nem bántam meg, hogy megjelenés napján megvettem, attól eltekintve, hogy a collectors editionhoz kapott kódok közül egyik se múkodik, ezzel még futnom kell pár költ supporttal, így nem lehet elérni a plusz tartalmakat.
Maga a játék nagyon egyedin lépi túl a realitás talaját, miközben mégis ott marad. Ez egy kis magyarázatot követel:
Ez sokak szerint lehet túl blőd, de mindenképpen elismerendő, hogy ötletes megoldás, és ha engem nem zavart, aki a legkisebb "valótlanságtól" is ki tud akadni egy autós játékban akkor azt hiszem kijelenthető, hogy elfogadható megoldás. Ami viszont mindenképpen pozitív hatás, hogy mindig amikor beülsz egy autóba a párbeszédek amik az utasokkal fojnak nagyon viccesek. Már ha van utas, már csak emiatt is érdemes olyan autót keresni elfoglalásra ahol van. És ami pozitív, hogy nagyon minimális az ismétlődés, talán egyszer találkoztam vele a végigjátszás során. Pedig ha jól emlékszem túlléptem az 1000 autót is, persze nem volt mindben utas ezek közül, de akkor is nagy szó.
Amiben nagyon jó a játék az az autók mozgása, ami alapelvárás, de a stáblistát olvasva vettem észre, hogy már a terep2 készítője is a reflections csapatát erősíti, úgyhogy van aki jó autófizikát csináljon. Sajnos a kocsik képességei elég erősen módosítottak, nagyon sok autó felfelé van elhúzva teljesítményben, néhány pedig lefelé, gondolom a kiegyenlítettség miatt, amit mp-ben még megértenék, de sp-ben nem értem mi szükség rá, miért nem lehetett nagyjából valós képességekkel megvalósítani az autókat.
Az autóválasztékra nem lehet panasz, nagyon sok klasszikus típus van benne. Klasszikushoz kapcsolódóan megemlítendő még a movie challenges mód is, ahol híres filmes autós üldözéseket lehet lejátszani, persze a hasonlóság kimerül annyiban, hogy a filmben szereplő típussal kell menni, mégis jó poén.
A játékmenet nagyon kis hányadát teszi ki a fő szál, a játékidő 90%-a mellékküldetésekre megy el, amiket persze nem kötelező megcsinálni, csak néhányat. Csak azokat megcsinálva nagyon hamar vége lehet a játéknak, de ez nem erről szól, aki így fogja fel, az csalódni fog, ezt most megmondom, itt élvezni kell a vezetést, a száguldást, a különleges, kuriózum autókat. És akkor legalább 10-15 óra önfeledt szórakozás.
+
- Egyedi megvalósítás
- Grafika
- Fizika
- Irányítás
-
- Nem tud megújulni a játék, előre haladva ugyanazon típusküldetések/challenge-ek vannak csak egyre nehezebbek (bár néhány típus esetén még a nezebb se valósul meg), egyedül a fizika menti meg az unalomba fulladástól.
- A történet a közepétől kezdve ellaposodik, és a befejezés is meglehetősen átlagos, semmi extra.
- A legtöbb challange/dare/stunt/verseny megvalósíthatósága a szerencsén múlik, hogy éppen jön e az alatt az idő alatt annyi megfelelő jármű a forgalomban, ami szükséges, vagy hogy pont az ideális íven van a kamion, vagy éppen mellette és simán elkerülhető.
Értékelés:
grafika/megvalósítás: 9/10
történet/hangulat: 6/10
játékmenet/irányítás: 10/10
összhatás: 7/10
Nem az év játéka, de ha ennél rosszabb játékba nem botlanék soha többé, akkor nagyon boldog lennék.