HWSW Informatikai Kerekasztal: baba, papa, mama :) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (41 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

baba, papa, mama :) Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#641 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 08. 21:19

Tanácsot szeretnék kérni Tőletek.
A fiam július 1-én lesz 2 éves. A feleségem a szülés előtt egy hónapot volt táppénzen, addig dolgozott. A szülés után TGYÁS majd GYED (ez még most is van). A TGYÁS elég szép összeg volt, a GYED is a maximum (adójóváírással kb. 82e).
Érkezőben van a második gyerek. December legvégén vagy január elején fog megszületni. Hogyan volna érdemes eljárni, hogy anyagilag a lehető legjobban jöjjünk ki? El kellene menni táppénzre, vagy kivenni a szabikat és utána táppénzre, vagy hogyan?
A feleségem munkahelyén ma azt mondták, hogy nem veszik most vissza a szabi kiadása miatt. Holnap is beszélnek még és jó volna tudni, hogy nekünk mi volna a legjobb, mire kellene "hajtani".
Köszönöm a segítséget előre is.

#642 Felhasználó inaktív   Rina Maan 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 08. 22:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Sipi- - Dátum: 2010. 06. 08. 22:19

A fiam július 1-én lesz 2 éves. A feleségem a szülés előtt egy hónapot volt táppénzen, addig dolgozott. A szülés után TGYÁS majd GYED (ez még most is van). A TGYÁS elég szép összeg volt, a GYED is a maximum (adójóváírással kb. 82e).
Érkezőben van a második gyerek. December legvégén vagy január elején fog megszületni. Hogyan volna érdemes eljárni, hogy anyagilag a lehető legjobban jöjjünk ki? El kellene menni táppénzre, vagy kivenni a szabikat és utána táppénzre, vagy hogyan?
A feleségem munkahelyén ma azt mondták, hogy nem veszik most vissza a szabi kiadása miatt. Holnap is beszélnek még és jó volna tudni, hogy nekünk mi volna a legjobb, mire kellene "hajtani".

Kismamatanoda

Nekem is azt mondta a cégem, hogy nem szívesen vennének vissza szabira, mert akkor a létszám miatt bezavarnék. Szerintem annyival úgysem kapnék lényegesen többet, hogy érdemes lett volna "kibalhézni", de gondolom ez bőven függ a jövedelemtől is :-) Úgy emlékszem, hogy mivel nem volt most rendszeres keresete, a TGYÁS nem lesz plafon nélküli.
- Anya, ne énekelj, én hallom!
.
.
.
- Ha nem hagyod abba a lövöldözést, énekelni fogok!

#643 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 08:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Sipi- - Dátum: 2010. 06. 08. 22:19

A TGYÁS-t úgy állapítják meg ahogy a táppénzt, csak 70%-os a mértéke. Azaz előző év napi átlagkeresetéből számolnak. Érdemes lenne még idén TGYÁS-ra mennie szerintem (ezt jogszabály alapján megteheti, még a gyerek megszületése előtt is nyugodtan). Ha jövőre születik és akkor megy TGYS-re, akkor az idei kereset fog számítani. GYED-etek úgyis lejár július 1-jén. Egyszerre azonban nem lehet táppénzen és TGYS-en.

Szerkesztette: Kory 2010. 06. 09. 08:36 -kor

#644 Felhasználó inaktív   Rina Maan 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 09:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Kory - Dátum: 2010. 06. 09. 09:35

A TGYÁS-t úgy állapítják meg ahogy a táppénzt, csak 70%-os a mértéke. Azaz előző év napi átlagkeresetéből számolnak. Érdemes lenne még idén TGYÁS-ra mennie szerintem (ezt jogszabály alapján megteheti, még a gyerek megszületése előtt is nyugodtan). Ha jövőre születik és akkor megy TGYS-re, akkor az idei kereset fog számítani. GYED-etek úgyis lejár július 1-jén. Egyszerre azonban nem lehet táppénzen és TGYS-en.

:think: Csak kérdezek, mert én sem értek hozzá.
A GYED nem számít jövedelemnek, mivel nem vonnak belőle TB járulékot.

Egészségbiztosítási tv:
39/A. § (1) Az egészségbiztosítási pénzellátás (terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a táppénz) összegének megállapításánál jövedelemként azt az összeget kell figyelembe venni, amely után a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt.

Ez meg apeh oldalról: járulék
4. Táppénzből, GYED-ből, GYES-ből milyen járulékokat kell levonni?
2010.06.03.

Nem képezi a társadalombiztosítási járulék, nyugdíjjárulék és az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapját a foglalkoztató által megállapított és folyósított társadalombiztosítási ellátás, valamint a szociális ellátásnak nem a foglalkoztatót terhelő összege.
Azonban a GYED, GYES összege után a díjban, segélyben részesülő személynek meg kell fizetni a nyugdíjjárulékot (tagdíjat).

Szóval akkor nem az van, hogy a bruttó bérből számolják a TGYÁS-t, és a minimálbér kétszeresének a 70%-a a plafon? Én legalábbis ezt hámoztam ki abból, amit nekem mondtak a cégemnél...
.
.
.

#645 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 09:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Rina Maan - Dátum: 2010. 06. 09. 10:25

:think: Csak kérdezek, mert én sem értek hozzá.
A GYED nem számít jövedelemnek, mivel nem vonnak belőle TB járulékot.

Egészségbiztosítási tv:
39/A. § (1) Az egészségbiztosítási pénzellátás (terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a táppénz) összegének megállapításánál jövedelemként azt az összeget kell figyelembe venni, amely után a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt.

Ez meg apeh oldalról: járulék
4. Táppénzből, GYED-ből, GYES-ből milyen járulékokat kell levonni?
2010.06.03.

Nem képezi a társadalombiztosítási járulék, nyugdíjjárulék és az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapját a foglalkoztató által megállapított és folyósított társadalombiztosítási ellátás, valamint a szociális ellátásnak nem a foglalkoztatót terhelő összege.
Azonban a GYED, GYES összege után a díjban, segélyben részesülő személynek meg kell fizetni a nyugdíjjárulékot (tagdíjat).

Szóval akkor nem az van, hogy a bruttó bérből számolják a TGYÁS-t, és a minimálbér kétszeresének a 70%-a a plafon? Én legalábbis ezt hámoztam ki abból, amit nekem mondtak a cégemnél...

A GYED jövedelem-szerű valami, be is kell vallani az adóbevallásban, nyugdíjjárulékot vonnak belőle (és SZJAT) és a kifizető fizet utána még járulékot.

TGYÁS-t előző évből számolnak (persze GYED-et is), annak lesz a 70%-a, de nincs belőle levonás semmi, csak SZJA.

A TGYÁS-nak nincs felső határa.

A GYED felső határa a minimálbér kétszeresének 70%-a. (102.900 Ft.)

Egy dolog nem jövedelem, a GYES.

Szerkesztette: Kory 2010. 06. 09. 09:41 -kor

#646 Felhasználó inaktív   Rina Maan 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 10:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Kory - Dátum: 2010. 06. 09. 10:34

A GYED jövedelem-szerű valami, be is kell vallani az adóbevallásban, nyugdíjjárulékot vonnak belőle (és SZJAT) és a kifizető fizet utána még járulékot.

TGYÁS-t előző évből számolnak (persze GYED-et is), annak lesz a 70%-a, de nincs belőle levonás semmi, csak SZJA.

A TGYÁS-nak nincs felső határa.

A GYED felső határa a minimálbér kétszeresének 70%-a. (102.900 Ft.)

Egy dolog nem jövedelem, a GYES.

Nem tudom, eddig bárhol néztem, ezt olvasom:

A gyermekgondozási díj és a terhességi gyermekágyi segély összegének megállapításánál csak azokat a jövedelmeket lehet figyelembe venni, amelyek után a biztosítottnak pénzbeli egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie.

Márpedig a GYED nem ilyen.

Oké, akkor viszont ha valakinek a táppénze magasabb, mint a GYED, akkor nem éri meg átcsúszni a következő évre?
.
.
.

#647 Felhasználó inaktív   Rina Maan 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 10:54

OEP
Itt pedig meg lehet nyitni a gyermekvállalási támogatások alatt található TGYÁS-os pdf-et, és annak a 8. oldalán olvasható a TGYÁS megállapítása.
.
.
.

#648 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 11:42

Üzenet megtekintéseIdézet: Rina Maan - Dátum: 2010. 06. 09. 11:24

Nem tudom, eddig bárhol néztem, ezt olvasom:

A gyermekgondozási díj és a terhességi gyermekágyi segély összegének megállapításánál csak azokat a jövedelmeket lehet figyelembe venni, amelyek után a biztosítottnak pénzbeli egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie.

Márpedig a GYED nem ilyen.

Oké, akkor viszont ha valakinek a táppénze magasabb, mint a GYED, akkor nem éri meg átcsúszni a következő évre?

Ja, úgy érted a GYED beleszámít-e az újbóliba? Aham, hát így érdekes, akkor nem számít bele, mert ilyen nincs levonva.

#649 Felhasználó inaktív   Rina Maan 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 21:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Kory - Dátum: 2010. 06. 09. 12:42

Ja, úgy érted a GYED beleszámít-e az újbóliba? Aham, hát így érdekes, akkor nem számít bele, mert ilyen nincs levonva.

Még max két hónap, és úgyis kiderül nálam, hogy mennyi az annyi :-)
.
.
.

#650 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 21:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Rina Maan - Dátum: 2010. 06. 09. 22:30

Még max két hónap, és úgyis kiderül nálam, hogy mennyi az annyi :-)

Egyébként nekünk is hasonló a helyzet, GYED lejár, munkahely nincs. Másik gyerek nem jön, de lehet jövő nyár végén jönne...mondjuk. Akkor itt ugyanez a helyzet állna fenn kb.

#651 Felhasználó inaktív   Rina Maan 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 10. 12:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Kory - Dátum: 2010. 06. 09. 22:34

Egyébként nekünk is hasonló a helyzet, GYED lejár, munkahely nincs. Másik gyerek nem jön, de lehet jövő nyár végén jönne...mondjuk. Akkor itt ugyanez a helyzet állna fenn kb.

Nálatok kicsit bonyolódna a helyzet azzal, hogy nincs munkahely, nem?
Nálunk konkrétan az volt, hogy dec 21-én járt le a GYED-em, másnaptól voltam GYES-en, és 23-án állapította meg az orvos a 8 hetes terhességet :-) 1 hónapot babonából GYES-en töltöttem, és február 1-től vagyok táppénzen, egészen a szülésig.
Barátnőmnek (ugyanannál a cégnél dolgozunk) még nem járt le a GYED-e, mikor neki is kiderült, hogy jön a második, és ő a GYED lejárta előtt elment már táppénzre, mert lényegesen nagyobb összeg, mint a GYED.
.
.
.

#652 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 28. 22:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Sipi- - Dátum: 2008. 08. 19. 11:38

Ühüm... Közben olvasgattam és valami olyasmi jött le nekem, hogy az anya is kiveheti a pórszabit is a felügyemlett rendes szabival együtt, amikor visszamenne dolgozni.

Ha anya otthon van 2-3 évet a csemetével, akkor mit jelent a "felgyülemlett szabi"?

Szerk.: tudom, hogy 2 éves a post, de ha most aktuális... ;)

Szerkesztette: Bujdy 2010. 12. 28. 22:16 -kor

#653 Felhasználó inaktív   Jcage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 28. 22:36

Az éves szabadságkeret megilleti annak ellenére, hogy otthon volt a gyerekkel. Mivel ez halmozódik, ezt a munkáltatónak ki kell adnia, amikor visszamegy az anyuka dolgozni.
"A kritikus olyan, mint a nőgyógyász: ott keresi a problémát, ahol más az élvezetet..."

#654 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 29. 23:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Jcage - Dátum: 2010. 12. 28. 22:36

Az éves szabadságkeret megilleti annak ellenére, hogy otthon volt a gyerekkel. Mivel ez halmozódik, ezt a munkáltatónak ki kell adnia, amikor visszamegy az anyuka dolgozni.

Magyarul ha egy gyerkőccel otthon van mondjuk 2 évet (2011, 2012) és utána jönne a következő gyerkőc, akkor megérné visszamenni a céghez mondjuk 4 hónapra (2013-ban lenne neki kb. 75 nap szabija), hogy utána magasabb legyen a TGYÁS/GYED alapja? :think:

A TGYÁS-ból sem vonnak ugye 2%-ot? Tehát ha valaki gyorsan csinál 2 gyereket, akkor a másik után kb. semmi TGYÁS-ra nem lesz jogosult? :(

Amúgy nekünk kb. január közepén jön a kislányunk, ma raktam össze a kiságyat, asszony ma rakta össze a csomagokat, van már kb. minden, szóval most várunk. Nagyon várunk... :)

#655 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 30. 00:03

Miket is kell intézni a második gyereknél?
Anyakönyv (anyakönyvi hivatal), lakcímkártya (okmányiroda), taj kártya (oep), anyasági támogatás (mák), családi pótlék (mák), tgyás (mák), gyes lemondása (levélben mák-nak). Van még valami?

#656 Felhasználó inaktív   Grillo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 30. 08:38

Lakcímkártyát nem küldik ki? Én arra nem emlékszem, hogy intézni kellett volna...
Bujdy, grat.
KomposztWC

#657 Felhasználó inaktív   Jcage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 30. 09:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2010. 12. 29. 23:04

Magyarul ha egy gyerkőccel otthon van mondjuk 2 évet (2011, 2012) és utána jönne a következő gyerkőc, akkor megérné visszamenni a céghez mondjuk 4 hónapra (2013-ban lenne neki kb. 75 nap szabija), hogy utána magasabb legyen a TGYÁS/GYED alapja? :think:

A TGYÁS-ból sem vonnak ugye 2%-ot? Tehát ha valaki gyorsan csinál 2 gyereket, akkor a másik után kb. semmi TGYÁS-ra nem lesz jogosult? :(

Amúgy nekünk kb. január közepén jön a kislányunk, ma raktam össze a kiságyat, asszony ma rakta össze a csomagokat, van már kb. minden, szóval most várunk. Nagyon várunk... :)

Igen, megérné visszamenni. Csak a nagy magyar valóságban ezt nehezebb kivitelezni.

Egyébként gratula!

J
"A kritikus olyan, mint a nőgyógyász: ott keresi a problémát, ahol más az élvezetet..."

#658 Felhasználó inaktív   Jcage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 30. 09:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Sipi- - Dátum: 2010. 12. 30. 00:03

Miket is kell intézni a második gyereknél?
Anyakönyv (anyakönyvi hivatal), lakcímkártya (okmányiroda), taj kártya (oep), anyasági támogatás (mák), családi pótlék (mák), tgyás (mák), gyes lemondása (levélben mák-nak). Van még valami?

Igen, kb ezeket. Illetve ha megjött az adó azonosító jele a picinek, akkor start számlát. Plusz egyes önkormányzatok adnak plusz támogatásokat.

@Grillo: Ez kórházfüggő. Párom a Szent Istvánban szült, mindenért nekem kellett utána menni. Kolléga felesége pl Szent János, és ott mindent elintéztek helyettük.

#659 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 30. 12:09

Megvettük az első adag pelenkát... :)
Pampers NewBorn és Tesco színes lett a befutó, az érdekes, hogy kb. ugyanannyiba (43 Ft/db) kerül mind a kettő (3-6 kg)...

#660 Felhasználó inaktív   Rina Maan 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 30. 13:38

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2010. 12. 29. 23:04

Tehát ha valaki gyorsan csinál 2 gyereket, akkor a másik után kb. semmi TGYÁS-ra nem lesz jogosult? :(

Nálunk viszonylag gyorsan jött a második, lejárt a GYED, és 2 nappal később állapította meg az orvos a terhességet. 1 hónapot GYES-en voltam, majd táppénzen a szülésig. A TGYÁS ilyenkor maximalizálva van, a minimálbér 2szeresének a 70%-a.

Drukkolok :)
.
.
.

Téma megosztása:

• (41 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.