Idézet: Warrior - Dátum: 2009. jún. 19., péntek - 10:17

Egyrészt ott nem olyan durva a helyzet, mint kint. Edzőteremben egész más ütések jönnek, mint kint az utcán.
Persze. Van ahol kimondottam versenysport megy, és csak "imitálják", ha eléred a kesztyűd szélével, akkor 1 pont. Sőt, ha véletlenülvérezni kezd az orra, akkor megintenek.
A másik végletben meg vannak igazán kemény edzések, ahol azért megzúzhatnak rendesen.
A technikák évtizedek alatt fejleszthetőek olyan szintre, hogy a valóságban is hatékonyan lehessen használni őket. Nyilván számít minden edzés, minden gyakorlás, de azért nem szabad túlértékelni a dolgot, mert pl. a kocsmai verekedő ellenfél nem biztos, hogy ugyanarra az edzésre járt, ki tudja, lehet, hogy már 20 éve verekszik hasonló helyzetekben. Aki az utcán tanult verekedni, az veszélyesebb is az utcán.
Igen, ezt fentebb írtam is, hogy egy jó utcai bunyós szerencsé esetben legyőzhet egy 1-2 danos karatést. Vagy bárkit, aki mondjuk tizenpár évig foglalkozott küzdősportokkal. Mert a sok éles harctól ugyanúgy megvan a rutinja hozzá.
Nem ugyanott edz: erre jó, ha edzéseken hoznak be más küzdősportokból is ellenfeleket.
Sokszor pedig épp nem számít sokat, kinek milyen az előélete, láttam már "tapasztalt" karatékát megrogyni egy véletlen ütéstől, amit egy kezdő vitt be, aki teljesen kiszámíthatatlan volt, s pont ez okozott "meglepetést". Néha tehát épp a bizonytalan, kiszámíthatatlan kezdő lehet az, aki bevisz egyet egy nála jóval tapasztaltabbnak.
Persze bármi előfordulhat, a lottón is nyerhet az ember, meg kiüthet egy harcost, aki nem figyel oda.
Meg kartés és karatés között is sok különbség van (versenykarate vs. keményvonalas tradicionális)
Nem mindegy, hogy az embert az edzőteremben edzik, többnyire szabályozott, definiált mozdulatokkal, vagy pedig kint az utcán kell a bőrét megvédenie: utóbbi hosszú távon egyértelműen hatékonyabb, nyilván azt csakis ott lehet "megtanulni".
Amiről Te beszélsz az tipikusan a versenykarate, amikor szabályos mozdulatok vannak.
Igazi helyzetben senki nem úgy csinál egy ütést. De még edzésen küzdelemben sem.
De egy katában pl. igen, mert ott az a lényeg.
más.: a nagy drebella k1-eseket néztem anno, akik összevissza ötlegeltek, aztán kaptak egyet, s összeestek rögtön. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy egyáltalán nem az számít, hány ütést tud az ember bevinni időegység alatt, amikor egyetlen megállító ütésnek is lehet olyan hatása, ami aztán véget vet minden efféle gondolatnak.

Pici figyelmetlenség, vagy a másik kiszámíthatatlansága épp elég.
A K1-et eltúlozzák. Főképp a magyart. Nem tartom nagyra.
Nem nagyképűségből, de egyik évben néztem a magyar bajnokságot, és hát ... kis túlzással szólva én tovább talpon maradnék. Iszonyat lassúak, ezért van, hogy gyakran bemegy egy jó találat, és fekszik az ember. Ráadásul a legtöbben pár perc alatt totál kifáradnak.