Idézet: Boba - Dátum: 2009. dec. 14., hétfő - 8:31
Hmm? Ezt nem ertem... az autos peldanal... ugy volt, hogy szamolgatas utan arra jott ki az osszeg, hogy havi 35ot mindenkepp be tud vallalni... ezert olyan hitelt vett fel aminek a torlesztoje havi 25. Ebbol lett 50. Annyit vallaltak bele mint amennyi belefer es volt rahagyas... 25 ezer forintos hitelnel 10 ezer forint rahagyas nem volt eleg... de 20 se lett volna. Ez kicsit necces, nem? Tudom... usererror...
A csaladomban a lakasos pelda... utcara kerultek... vagy vesznek fel hitelt, vagy johet a hid. Vettek fel hitelt... ugy voltak vele, hogy havi kb 100at tudnak fizetni nagyon maximum, hat ezert lett egy havi 80 ezer forintos torleszto... es ebbol lett 130. 80 ezer forintos hitelnel volt 20 ezer forintos bukoter... ehelyett jott plusz 50 ruppo... tudom, ez is user error.
Egyik esetnel sem volt szerintem tulvallalas... az elso esetnel duplazodott a torleszto a masodiknal pedig tobb mint masfelszerezodott... az elsore lehet mondani, hogy auto meg luxuscikk es kussoljon... a masodiknal nem. Valahol lakni kellett 4 fonek mert eltunt felettuk a fedel... nem a munkajuk, nem elbocsajtas volt hanem megszunt felettuk letezni a teto es alattuk a fold ahol a haz allt.
Kerdem en... letezik olyan kibaszottul elszart konstrukcio, amit egy ember nem vallal be, csakhogy teto legyen ket kiskoru gyereke folott? Ezek utan lehet jonni okoskodni meg osztani az eszt meg beszelni az alapveto hianyrol... az eletismeretbol is van alapveto hiany ugytunik. Sokan vannak akik nem azert vesznek fel hitelt mert jokedvuk van, hanem mert kulonben keptelenek tovabbvergodni. Itt nem tevehitel meg mosogatogephitelrol beszelek leginkabb hanem lakashitelrol.
Konnyu ugy pofazni, hogy nem kell szamolgatni a ho vegen a monetat... es plane konnyu ugy pofazni, hogy nem szamit az, hogy havi plusz 50 rugot kell kiadni... csakmert valahol valaki valamit elbaszott valamikor. De nem a hitelfelvevo.
De Boba... ezek túlvállalások.
Persze nem az a baj, hogy túlvállalnak - illetve végeredményben ez lesz a következménye - hanem, hogy nincsenek meg az alapvető pénzügyi ismeretek. Ennek nagy részben a hiányos oktatás az oka.
Pl. nálunk asszonnyal jelenleg 2 hitel van. (1db hitel az apósom garzonjára és 1db hitel a Bravora... utóbbi nem sok, de mégis hitel)
A kettő együtt nem adja ki a jövedelmünk 12-13%-át.
Nekem is van olyan ismerősöm aki azt mondta, hogy hülye vagyok, ennyi zestonnal mér' nem veszek inkább (hitelre persze

) egy 10 millás kocsit?
Hát itt a baj, látod.
Fogalmuk sincs az embereknek mennyit lehet vállalni.
Amilyen példákat írsz az USER ERROR. Jól érzed.
Mondok egy másik példát... kolléga. Van egy lakáshitele (APEH széljegyzet!), van egy 5 éves autóhitele... most rá akarnak verni 4-5 milla tartozást (emiatt az APEH széljegyzet a lakásán)... és most vett 30 megabites internetet otthonra. Tehát bővíti a kiadásait, ahelyett, hogy megtakarítana és kikerülne valahogy a slamasztikából.

Na ilyen emberekből rengeteg van az országban.