HWSW Informatikai Kerekasztal: Környezettudatosság a hétköznapi életben - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (15 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Környezettudatosság a hétköznapi életben Sokszor csak nem tudjuk mit kéne tenni Értékeld a témát: -----

#161 Felhasználó inaktív   Schwarzmueller 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 12. 22. 15:14

Idézet: MisterY - Dátum: 2009. dec. 22., kedd - 15:06

Szintén Karácsony:

Számoljunk csak 20e óra üzemidővel! Ez 83 évet jelent napi 8 óra használattal számolva 30 napon keresztül. Persze ennél sokkal hamarabb tönkremegy az izzósor összes többi eleme.

No de nézzük csak a megtérülést:
standard fénykábel: 400Ft/méter, 16,8W/méter fogyasztás
LED fénykábel: 1500-3500Ft/méter, 2,3W/méter

Megtérülési idő: 5-20 év (ha jól számoltam)
Szintén igaz rá, hogy nagy valószínűséggel ennél sokkal hamarabb tönkremegy.

Miért is érné meg bárkinek is ezt választani, amíg ilyen drága?

Azert mondtam, hogy haztartasban nem eri meg. Plane nem fenyofa izzokent.  Hol egne egy lampa napi 12-24 orat a lakasban? Ipari alkalmazasban annal inkabb megeri, pl egy bevasarlokozpontban vagy irodahazban. Kollegak kiszamoltak: 12-24 oras folyamatos uzemidovel 24 ill. 12 honap alatt terul meg az ara.
Régebben csak úgy futottak utánam a nők, de ma már nem lopok retikült.....

#162 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 22. 15:33

Idézet: Tiga - Dátum: 2009. dec. 22., kedd - 15:13

No mondjuk a vágott fáktól én is kivagyok.

Mi mindig vagy visszaválthatós fenyőt veszünk kaspóban. Vagy idén pl olyan fenyőt vettünk szintén kaspóban amit ki is szándékozunk ültetni.

Műfenyőt sem könnyű megfizethetőt ÉS szépet találni, vidéken pedig nem divat a visszaváltható fa.

#163 Felhasználó inaktív   Tiga 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 22. 15:40

Műfenyőt még nem is néztem soha, nem tudom milyen árak vannak, bár gondolom, ha drága, akkoris behozza az árát előbb-utóbb.

Pest megyében divat a retúr fenyő :Đ

Szerkesztette: Tiga 2009. 12. 22. 15:45 -kor

#164 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 22. 16:00

Idézet: Tiga - Dátum: 2009. dec. 22., kedd - 15:40

Műfenyőt még nem is néztem soha, nem tudom milyen árak vannak, bár gondolom, ha drága, akkoris behozza az árát előbb-utóbb.

Nem kérdés, hogy min. 10eFt-os vágott fenyő árak mellett viszonylag könnyű kiszámolni, hogy mennyi idő alatt térül meg egy 20-30eFt-os műfa ára.
Csak hát fura belegondolni, hogy műzöldségért ennyit adjon ki az ember.

#165 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 12. 22. 23:48

Idézet: MisterY - Dátum: 2009. dec. 22., kedd - 16:00

Nem kérdés, hogy min. 10eFt-os vágott fenyő árak mellett viszonylag könnyű kiszámolni, hogy mennyi idő alatt térül meg egy 20-30eFt-os műfa ára.

Ráadásul családnak akciósan már 4k-ért is vettünk teljesen jót, de fenyőt mindig megoldottuk, elhoztuk tövesen, akár kicsit, akár nagyot, aztán utána kiltettük a kertbe. Csak most sógor nekilátott, mert árnyékolt is, meg állítólag rá akart dőlin a házra, meg ilyesmik. Szerintem kár volt érte, kutya sem tud már alatta hűsölni.
Make love not Wor.

#166 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 22. 23:49

Idézet: MisterY - Dátum: 2009. dec. 22., kedd - 15:33

Műfenyőt sem könnyű megfizethetőt ÉS szépet találni, vidéken pedig nem divat a visszaváltható fa.

Nálunk meg sem gyerek, sem nagy család, sem semmi. Hely sem, idő sem, úgysem vagyok idehaza, így anyósnál van egy kis 50 centis a sarokba, az ízlésesen ki van dekorálva, oszt jónapot, inkább eliszom az árát  :Đ
Make love not Wor.

#167 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 22. 23:51

Idézet: Tiga - Dátum: 2009. dec. 22., kedd - 15:02

Akcióban valami 2e Ft volt és nem kínai :think:

Ha nem kínai, akkor az biztos hamisítvány  :Đ
Make love not Wor.

#168 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 22. 23:54

Idézet: MisterY - Dátum: 2009. dec. 22., kedd - 15:06

Számoljunk csak 20e óra üzemidővel! Ez 83 évet jelent napi 8 óra használattal számolva 30 napon keresztül. Persze ennél sokkal hamarabb tönkremegy az izzósor összes többi eleme.

Nema többi eleme megy tönkre, hanem LEDesben is van ami lehet csak 20 órát megy, vagy legyen 100 óra. Ellenben sorba vannak kötve. Kompaktból most könnyen beszélek, vettem vagy 3ezer darab Osramot. Van ami kevésbé bírta, kereskedő szerint van 10% szórás, aminek nem kielégítő a teherbírása. LEDesnél ha egy eldöglik, akkor buktad a 100 LEDes sorodat kompletten.
Make love not Wor.

#169 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 23. 07:24

Idézet: des - Dátum: 2009. dec. 22., kedd - 14:10

Na most ezt nem értem, hogy most tényleg mind eltünik? a 25wattos is? Meg ez vonatkozik-e pl a halogén spotokra is?

A halogén spot egyelőre nem "hagyományos"  ;)

(A hagyományos izzón a kryptontöltésű-wolframszálas hagyományos értendő, az évek során a 15W-ig lefelé bezárólag.)

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#170 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 23. 07:26

Idézet: des - Dátum: 2009. dec. 22., kedd - 16:01

Karácsonyfára meg igazán mehetne a gyengébb minőség is, hiszen kb 3 napot / 1 hetet megy egy évben.  szóval lehetne olcsóbb is.

Most is a gyengébb minőség megy rá...  :smoker:

#171 Felhasználó inaktív   Tiga 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 23. 10:47

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. dec. 22., kedd - 23:51

Ha nem kínai, akkor az biztos hamisítvány  :Đ

Nem láttam semmi kínára utaló jelet a dobozán :rolleyes: többször átnéztem :Đ

#172 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 28. 07:46

Megkésve bár... de sebaj, jövőre is lesz karácsony. Le a csomagolással!

Stop Wrapping@Facebook
Csomagolási tippek

#173 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 28. 09:01

Idézet: des - Dátum: 2009. dec. 22., kedd - 13:10

ehh. Én 4 boltban kerestem pár hete 100wattos izzót, de sehol nem volt. Ez már gyanus is lehetett volna, de betudtam, hogy nincs készlet, vagy kereslet rá, vagy valami. :omg: Aztán neten utána néztem és láttam, hogy az EU-ban szeptembertől már nem lehet "kapni" hagyományos 100w izzókat (csak a készleteket lehet már csak eladni) és 3 éven belül eltünik az összes ilyen izzós dolog és csak ilyen energiatakarékosok lesznek.

Na most ezt nem értem, hogy most tényleg mind eltünik? a 25wattos is? Meg ez vonatkozik-e pl a halogén spotokra is?

Csak mert egy wc-ben pl elég egy 25 wattos izzó, meg oda eleve nem jó dolog ilyen fénycsövest venni, mert a sok kapcsolgatás nem tesz neki jót. Főleg ha az ember csak 2 percre megy be, és kb 2-3 perc mire jól bemelegszik a cső. Szóval érdekes lesz. Bár akkor lehet oda venni valami olcsó ledest.  :think:

A másik, hogy nézegettem LEDes megfelelőt a halogén 50W-os spot izzók kiváltására, de azok kb 9-10.000 ft-ba kerülnek még. Az meg baromi drága. Igaz, csak 4-5 wattot fogyasztana.

Bődület átbaszás van ebben is. És a kedves eu ismét helyettem akarja eldönteni, hogy mivel spóroljak és védjek környezetet.. Állítólag.
Az izzók maguk gyártásuk és utófeldolgozásuk során minimális környezetterhelést jelentenek. Élettartamuk sok-sok éve a pontosan ezer órára sikeredett, mégpedig egy igen költséges kutatással kidolgozott eljárás szerint. Azelőtt minden normál izzó legalább 2000 órát tudott, de jó körülmények között akár többszörösét is. A nagyszobánkban a csillárral együtt feltett 40W-os égők működnek, száluk nem duplasodort, hanem egyenes, és nem cikkcakkban feszített még, hanem körívben. Ezek az izzók az 50-es évek végéről származnak. Azóta mennek. A pincében 15W-os égők üzemelnek,hasonló korúak. Mellesleg megjegyzem, fényük bőségesen elég. Mai technológiákkal az égő tartósabb lehetne, de ez hosszútávon senkinek sem érdeke. Gusztustalan, hogy ezt etetik az emberekkel és a tartósságot, mint hosszútávú befektetést emlegetni merik, miközben mesterségesen törik le az élettartamot. Apró zárójeles megjegyzés, hogy egy 100W-os körtét kb. 50-60W körüli fényerőre dimmelve, élettartama sokszorosára képes nőni. Karácsonyfaégősorunk, olyan gyertyás van nekünk is, össze sem lehet hasonlítani bármely mai rizsszemes megoldással, gyönyörű, káprázatos fénye van! Szerencsére kapható égő hozzájuk bőven még, Vaterán pedig lehet találni égősorokat. A miénk az kb. 20 éves elmúlt, 88-as gyártású, és az égők kb. 70%-a még az eredeti, általában törni-szakadni szoktak ide-oda ütődés hatására.
Kompaktok. A kedvencem. Az elsők 12.000 órásak voltak. A mai technikai szinten 30.0000 óra gyakorlatilag jelentős ráfordítás nélkül elérhető. Gyártása és utófeldolgozása során rengeteg veszélyes hulladékot kell kezelni, ami a 10.000 óra alatti élettartamúaknál egyáltalán megkérdőjelezi a hagyományos, de tartós izzókkal szembeni létjogosultságukat. A kínai verziók akár az égőket is alulmúlják-az eu érdekes módon ezek behozatalát még csak nem is korlátozza. A fénykomfortjuk az izzókat megközelíteni sem képesek,  ahogy a halogénizzók magasabb izzási hőmérséklete miatti fehérebb, hidegebb fény sem az, amit sok ember szívesen nézeget otthon. Ráadásul az olcsóbb verziók fényhasznosítása is gyatraságos, van itthon egy 7W-os Tungsram, még a békebeli, és hát lezenél sok mai 11-15W-os csövet is. Pedig 15 évet az otthoni konyhában húzott le, ahol sokat égett, sokat is volt kapcsolgatva. Akkoriból van sok csövem, egy bajuk szokott lenni: Elrepedő forrasztások. 12-16 év után egye fene, lehet ilyen baja (más kérdés, hogy ettől többnyire el szoktak durrogni a FET-ek és egy tekercs rajta :Đ , ez kb. 200Ft-ra növeli a javítás költségvetését). Érdekes, ezeknek a fénykomfortja is jobb, az akkoriban kitalált 3-sávos csőporozás valóban az izzóhoz hasonlatosabb, enyhén sárgásabb fényt eredményezte, szemben a mai "divat" rózsaszínessel.
Néhanapján útközben betérek szaküzletekbe és hozok el ezekből a lerozzant csövekből, itthon meg megjavítom őket, aztán osztogatom ide-oda. kereskedő örül, hogy a veszélyes hulladék egy részétől megválhat ingyen, itthon kb. a felét tudom javítani, a maradék megy itthonról a veszélyesbe. Itthon zömmel izzókkal világítunk, a fénykomfort miatt. El tudtok képzelni egy kristálycsillárt kompaktokkal megrakva? Mert ezek a lámpák pont az izzó pontszerű, ragyogó fényére "építenek", szépségük csak így látható. De az otthoni 3 égős lámpa is ilyen, mintázott búra, ami égőkkel szép fényjátékot rajzol a plafonra, kompakttal ez a hatás egy egyöntetű, unalmas tucatfény lesz.
A LED-ek érdekesek, egyelőre semmi jele annak, hogy normál izzót kiváltó megoldás létezni akarna belőle 360 fokos sugárzási szöggel, és olyan fénykomforttal. Az élettartam meg rövidül. Egy ósdi LED-es készülékben fel sem merül szinte, hogy a LED kiég, félvezető, légmentesen, gyakorlatilag nem melegszik, annak nem lesz baja. De a kínaiak ezt is megoldották, a mai LED-ek melegszenek (tévhit, hogy nem, feszültség esik rajtuk, áram folyik, ebből teljesítmény lesz, a nagy fényerejű, 1-3W-os LED-eket bizony komolyan hűteni kell, mert az élettartamukat drasztikusan csökkenti a forró üzemelés), a kínai gyártástechnológiában könnyen levegősödnek is, így a ráírt élettartam egy hazug ábránd, ráadásul nem csak LED van benne, hanem elektronika is, ugye nem meglepő, a legszarabb kínai alkatrészekből készül a márkás megoldásoknál is, és ha csak egy kondi van benne, máris borul a 70.000 óra a szűkös hely és az üzemi melegedés miatt. Úgyhogy félni nem kell, senkinek nem érdeke, hogy egy fényforrás tömegessé válva megoldja a családok költekezési és fogyasztási problémáit a világítástechnikában, mert akkor a gyártók elesnének egy potenciális bevételi forrástól.
Hogy erről az egészről röviden mi a véleményem? Szopjanak hanyatt a környezetvédelemmel, kedves eu. Nem vitás, hogy az izzóknak semmi keresnivalója a mai technológiákkal szemben közvilágításban,  ipari létesítményekben, és háztartáson belül is sok helyen ésszerű az alkalmazásuk, de jelenleg nem lehet univerzálisan kiváltani őket gyakori használat és fénykomfort figyelembe vételével.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#174 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 28. 11:50

http://www.centennialbulb.org/ :cool:
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#175 Felhasználó inaktív   Peace Hippik Love 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 30. 17:17

Ehez mit szoltok! Mennyire kornyezettudatos?1

2030-ig atomeromu epulhet Erdelyben, a Roman kormanyozas szerint. Az e terminalt kb. 700 megawattos teljesitmennyel szeretnek letrehozni 2.015-ig.   A kovetkezo helyek kerultek szoba epites celjabol. Mint:-Brasso, Nagyszeben, Arad, temesvar vagy esetleg Kolozsvar, Velemenyem szerint  a legjobb a kolozsvari lenne vagy netan a brassoi, hogy legyen a mostani kozelebe.
A mostani mukodo atomeromu Romaniaban jelenleg Cernavodan mukodik, 700-700 megawattos teljesitmenyu es Romania teljesitmenyenek mintegy 18 %-kat egesziti ki.  A Cernovodai atomeromuvet meg Ceausescu elvtars idejen kezdtek epiteni.
Elso reaktorat 1.996-ban inditottak be, a masodikat pedig 2.007 oszen. Forras: Minden ami fontos

U.i Ezenkivul meg elelejtettem meg emliteni a Dobrudjai szeleromuveket amelyeket a becsi Siemens gyar inditott be, amely 1000 kw-at teljesitmenyel mukodik. 

Szerkesztette: Vasut Bolond 2009. 12. 30. 17:21 -kor

A művészet díszíti fel börtönünk falát és tart meg minket némának és közömbösnek.

#176 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 30. 17:19

Idézet: Vasut Bolond - Dátum: 2009. dec. 30., szerda - 17:17

Ehez mit szoltok! Mennyire kornyezettudatos?1

Én tiiszta energiának tartom, elvégre mi mást is lehet csinálni, ha nincs víz meg szél.
Make love not Wor.

#177 Felhasználó inaktív   Peace Hippik Love 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 30. 17:26

;)  bizony
.
A művészet díszíti fel börtönünk falát és tart meg minket némának és közömbösnek.

#178 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 30. 21:06

Nekünk is kellene még két atomerőmű szerintem. :cool:
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#179 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 30. 21:13

Idézet: Vasut Bolond - Dátum: 2009. dec. 30., szerda - 18:17

Ehez mit szoltok! Mennyire kornyezettudatos?

Mi a problémád a Heller-Forgó féle hűtőtornyok vízpárájával?  :think:

#180 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 30. 22:27

Idézet: didyman - Dátum: 2009. dec. 28., hétfő - 9:01

. Apró zárójeles megjegyzés, hogy egy 100W-os körtét kb. 50-60W körüli fényerőre dimmelve, élettartama sokszorosára képes nőni. Karácsonyfaégősorunk, olyan gyertyás van nekünk is, össze sem lehet hasonlítani bármely mai rizsszemes megoldással, gyönyörű, káprázatos fénye van! Szerencsére kapható égő hozzájuk bőven még, Vaterán pedig lehet találni égősorokat. A miénk az kb. 20 éves elmúlt, 88-as gyártású, és az égők kb. 70%-a még az eredeti, általában törni-szakadni szoktak ide-oda ütődés hatására.

Anyáméké 1984-es, azt hiszem 2 égő égett ki benne, hátránya, hogy soros kötésű, 2 pótégő volt, és mikor kiégett Karácsonykor az utolsó maradék (elég rég), akkor nem világított az égősor emiatt.
Viszont tényleg szép.

Amúgy a mai izzóknak is jót tesz a stabil elektromos rendszer, és a "dimmelhetőség" hogy magyarul fejezzem ki magam. :D Legalábbis így gondolom.

Nekünk Philipsek vannak a nappaliban (40W E14), állítható fényerős kapcsolóra kötve, 5 évesek lesznek, és még egy sem ment ki (4 db). Pedig azért a nappaliban elég sokat használjuk szerintem. Szintén Philips 100 Wattos állólámpában, fényerőszabályzósan, 4 éves, jó.

Szerkesztette: Kory 2009. 12. 30. 22:28 -kor

Téma megosztása:

• (15 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.