A tudomány az szekta? A tudomány az szekta? Miért kényszeríti
Elküldve: 2009. 09. 07. 15:49
Battle tag: Nevl#2658
Elküldve: 2009. 09. 07. 19:42
Idézet: Warrior - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 7:53
Nekem pl. az ősrobbanásról olyan emlékeim vannak a suliból, hogy a "lehetséges", ill. "valószínűleg" szavak nagy mennyiségben előfordulnak benne. Márpedig ez nem éppen az egzakt definícókra jellemző... Nekem soha senki nem tanította úgy, hogy kizárólagos tény. Akkor talán én jártam sz@r suliba? Mondjuk nem ma volt, az is igaz...
De, mint mondtam, nekünk csakis olyasmit tanítottak egzaktul, amit elejétől végig tudtak igazolni. Egyébként használták a fenti két kifejezéseket. Persze úgy is levezettek dolgokat, de soha senki sem mondta, hogy ezek biztosak!
Az ilyen emberekkel folytatott viták sosem a vitázó felek konkrét érveiről szólnak, hanem jellemzően a wmikik, upszilonok sajátos rögeszméiről, komplexusairól.
Amúgy amire utalnak az részben egy létező dolog sajnos: pont a sikerük és szépségük miatt nagy a kísértés szerintem még a legjobb oktatóban, népszerűsítőben is, hogy az evolúciót vagy az ősrobanást egyfajta modern Genezisként vezesse elő, az expozíció során, csak a szakmai etika által minimálisan megkövetelt mértékben érzékeltve azt, hogy ezek azért mégiscsak elméletek, amiket, ha a szükség úgy hozza bármikor lazán a kukába hajíthatunk és nagyon nem tekintendők szentírásnak. Hát még egy kevésbé korrekt pedagógus esetén...
Ez egy érdeklődő laikus (pláne a... krhm... kissé felületes fajta) számára azt a benyomást keltheti, hogy a tudomány itten már megmondta a tutit, van pár fehér folt, de a lényeget tekintve már le van tisztázva minden; ez adhat egy olyan biztonságot amire úgy látszik óriási az igény az emberi pszichében és iszonyú károkat képes okozni, ha hirtelen megszűnik.
Így amikor valamilyen módon szembesül azzal, hogy ez azért erős túlzás és még nagyon komoly eldöntelten elvi kérdések, megmagyarázatlan kísérleti eredmények, stb. vannak még és ráadásul bizonyos dolgokkal kapcsolatban még a "nem tudjuk" is enyhe nagyotmondásnak tűnik, plusz megtud egysmást (sokszor megint csak felületesen, címszavakban) a tudomány alapelveiről, módszertanáról; akkor akár úgy is érezheti, hogy őt becsapták és a naívitását kihasználva "megtérítették" egyfajta vallás hívei, akik valami bizonytalant és átmenetit megkérdőjelezhetetlennek állítottak be.
Ez nagyon erősen rá tudja nyomni a bélyegét a bármiféle tudományhoz való hozzáállásra.
Wmiki, vagy upszilon (akik állítom ugyanazt az embert takarják, túl sok a lényegi egybeesés a mondandójukban) persze ennek már nagyon durván patologikus esetei, de egyre több példát látni arra, hogy a tudományok önjelölt apostolai lábonlövik magukat a nagy igyekezetükben.
Nagyon hasonló dolog figyelhető meg mostanában a történelemtudománnyal kapcsolatban, pláne a politikailag kényesebb témákban (pl. népírtások, világháborúk, önkényuralmi rendszerek, nemzeti őstörténet, stb.). Ez ugye még inkább egy olyan terület, ahol a rendelkezésre álló irtózatos mennyiségű tényanyagot millió, sok tekintetben egyenrangú perspektívából lehet vizsgálni, értelmezni; a szakma sokszínűségét, a kész tényként tanított eredmények mélységét és hátterét azonban szinte lehetetlen a nem is mindig érdeklődő laikusokkal a maguk teljességében érzékeltetni. Így amikor valaki a politika, a média és a legtöbb iskola által sulykolt fekete és fehér között kezdi meglátni a szürke millió árnyalatát, a részletek, a látszólagos ellentmondások a már említett csalódottság érzetét erősítik föl, elhomályosítva a lényeget és erre nagyon könnyen rájátszhat valami szélsőséges, erősen kisebbségi véleményt képviselő csoport, hogy a mainstreammel szembeni antagonizmusát szélesebb tömegekre is kiterjessze; pláne akkor, ha az úgynevezett szakma mindezt tétlenül, gőgösen nézi; állandóan a "pórnép" műveletlenségét és politikai inkorrektségét kárhoztatva az önkritika gyakorlása helyett. Különösen veszélyes ez egy olyan országban, ahol az évtízedeken át folytatott tudatos hamisítás és cinikus, átlátszó hazudozás a hatalom részéről eleve rendesen aláásta a társadalom bízalmát mindenféle hivatalos történetírással szemben.
(Félreértés ne essék; én, mint az eddigi szövegeimből is kiolvasható, nem vagyok híve a "mindenki nagyon értsen mindenhez" című népszerű elgondolásnak, de míg a már emlegetett Kovács XXII. János és az ősrobbanás viszonyának kevés relevanciája van az ország és a világ, pláne a tudomány folyására nézve, ha ugyanő szimpatikusnak kezdi tartani a kefebajszú osztrák festőt az már a whole new ballgame...)
No de ez már annyira
Elküldve: 2009. 09. 08. 07:16
Idézet: snakekiller - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 20:42
Egyáltalán nem OFF. Jól összefoglaltad a lényeget
Elküldve: 2009. 09. 08. 12:24
Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 08. 12:24 -kor
Elküldve: 2009. 09. 08. 12:32
Elküldve: 2009. 09. 08. 13:00
Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 8., kedd - 13:32
Nem, nem a véleményeddel van a baj, hanem ezzel a tenyérbemászó stílusoddal.
Elküldve: 2009. 09. 08. 13:28
Pont fordítva érzem. Szerintem te vernél meg szívesen egyeseket...
Elküldve: 2009. 09. 08. 13:58
Nem erről szól a topic. Orientálódjunk a cím irányába.
Elküldve: 2009. 09. 08. 14:15
Idézet: Warrior - Dátum: 2009. szept. 8., kedd - 14:58
Minek?
Hivatásos topicsüllyesztő...
Elküldve: 2009. 09. 08. 21:13
Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 8., kedd - 12:32
Na, mit hallok? Ki akart bántani? Nem olvastam folyamatosan az egész topikot, de sehol se láttam ilyet.
Egyébként az ökörnek is az használ. Mást nem ért meg, csak ha ütik bikacsökkel.
De szerintem Nálad csak tovább rontana az amúgy sem túl rózsás helyzeten.
Egyébként még mindig nem értem, hogy miért is akarod ráerőltetni olyan emberekre az elméleteidet, akiket ez egyáltalán nem érdekel.
Egyáltalán mit vársz? Hogy egyszer "megvilágosodik" a fórum olvasóközönsége, és leborulnak a lábaid elé, hogy "Igazad volt, Upszilon! Vezess bennünket!"
Elküldve: 2009. 09. 08. 21:20
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!
Idézet
Elküldve: 2009. 09. 09. 05:47
Elküldve: 2009. 09. 09. 08:11
Idézet: avman - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 14:44
ha irl futnál ámokot így 2 m-en belül ezzel a stíllel, bizonyisten pofánrúgnálak.
Hümmm... Szánalmas, de tényleg.
Elküldve: 2009. 09. 09. 08:13
Idézet: Warrior - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 5:47
Hümmm... Mi ez, pálfordulás? Szerintem ezt a vonatot már lekéstétek...
Elküldve: 2009. 09. 09. 08:18
Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 8:13
Nem baj, Mikike vonatjáról is lecsúsztunk, meg a Tiédről is, de majd jön a következő ...
Elküldve: 2009. 09. 09. 08:19
Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 8., kedd - 21:20
Akkor viszont az értelmes érvek hatására nagyon hamar belátná, hogy téveszméi vannak, így megszűnne a téma.
Csak így marad fenn sokáig, hogy (saját maga előtt) megkérdőjelezhetetlen dolgokat állít.
Elküldve: 2009. 09. 09. 08:35
Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 9:13
Hiába írjuk, hogy orientálódjunk a téma irányába, csak azértse.
Már 1 hete erről papolok, de most azért is beidézem, asszem mindannyiszor újra és újra be kell idézni, mert nem olvasol vissza. Végülis nem az én bajom:
Idézet
Idézet
Idézet
Idézet
Idézet
Igen, ez így volt kb 50 évvel ezelőttig. A megélhetési tudomány, az üzleti, katonai érdekből adódó titkolózás azonban az emberiség javára történő tudományos fejlődést kettétörte.
Idézet
Idézet
Számomra pl. ez a tudomány. És bizony meg lehet találni.
Idézet
Kívánatos lenne, pedig, hogy meghatározó legyen. Hogy írányítson. Természetesen ez jelen korunkban lehetelen kívánság.
Idézet
Ha ebből az aspektudból nézzük, akkor a katonai, vagy a céges tudomány valójában nem tudomány, hiszen nem közkincs, nem az emberek, az emberiség érdekét szolgálja. Ergo, nem is nevezhető annak. Nem tudomány.
Érthető nektek ez a gondolatmenet?
Persze hogy érthető. De már régóta egész másról pofázunk. Ezek csak szösszenetek voltak. Hiába érkeztek olyan válaszok számodra, amikben lenne valami, mindenki le van sz@rva ívesen.
Kommunikálni kell, nem pedig hisztizni. Azt lehet bárhol. A többi puszta személyeskedés, mindkét oldalról - a tiédről is.
ps.: gyanítom, hogy csak eme utóbbi utolsó mondathoz fog jönni hozzászólás részedről.
ps/2.: a topic címe szerint olyan nincs, hogy megélhetési tudomány, katonai tudomány, céges tudomány. Ez skatulya aszerint, hogy milyen területen kutatnak az ottaniak. A tudomány ezek fölött áll, szellemileg.
Nem késtünk mi le semmit, de most már lehetne beszélgetni arról is, amiről a téma szól...
S valóban, ha a "mai" tudomány fertőzöttségével mindenki tisztában van (márpedig mindenki, ezzel ugyanis nem nagyon vitatkozott senki), akkor te is írj egész konkrét példát, vagy valamit, mert ezt kiveséztük.
Mert az emberek egyre inkább elveszítik a fonalat, te meg egyre csak hajtogatod, hogy hát leírtam, ott van minden, akkor az meddő vita, de részedről sem érkezik már bele plusz!
Ha meg nem, akkor ugorgyunk.
Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 09. 08:40 -kor
Elküldve: 2009. 09. 09. 08:52
Idézet: Warrior - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 8:35
gyanítom, hogy csak eme utóbbi utolsó mondathoz fog jönni hozzászólás részedről.
Nem késtünk mi le semmit, de most már lehetne beszélgetni arról is, amiről a téma szól...
De! Lekéstétek! ...és mindig is le fogjátok késni. Ugyanis most is engem akarsz rendreutasítani, aki érdemben próbáltam meg veletek beszélgetni, nem pedig azokat aki például pofán akarnak rúgni emiatt engem.
Ez egy nem normális fórum-hely. Nincs moderálás, nincs kiállás a tagok részéről a normális beszélgetés mellett. Te is csak reklamálsz, de tenni nem teszel érte semmit. Majd ha látom, hogy a pofánrúgni-akarókat megugatod, vagy ilyesmi, lehet megváltozik a véleményem és megint (harmadszor is) felveszem a vita-fonalát. Mert igen, nekem van információm hozzá. Ha ti engem akarnátok hallgatni, hát tegyetek érte! Nem kell sokat. Csak az emberi minimumokat. Ha erre sem vagytok képesek, nem érdemlitek meg a normális kommunikációt...
Elküldve: 2009. 09. 09. 09:02
Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 9:52
Ez egy nem normális fórum-hely. Nincs moderálás, nincs kiállás a tagok részéről a normális beszélgetés mellett. Te is csak reklamálsz, de tenni nem teszel érte semmit. Majd ha látom, hogy a pofánrúgni-akarókat megugatod, vagy ilyesmi, lehet megváltozik a véleményem és megint (harmadszor is) felveszem a vita-fonalát. Mert igen, nekem van információm hozzá. Ha ti engem akarnátok hallgatni, hát tegyetek érte! Nem kell sokat. Csak az emberi minimumokat. Ha erre sem vagytok képesek, nem érdemlitek meg a normális kommunikációt...
Már elnézést, de talán nem esett le: én nem hisztizek. És mivel már a 20. szólásomra is ugyanúgy reagálsz, sajnos nem tudok mit tenni: szólok 21-edszerre is. Majd csak megérted. Nekem nincs semmi bajom se veled, se a többiekkel. Egyszerűen nem érzelmi alapokra helyezem a dolgot. A rendreutasítás max. a topic tartalmáig terjed, de jogos. Ja igen: bárkire, aki kihág...
A vita fonalát felvenni pedig vagy megteszed, vagy sem. Én megtettem, amit lehet, elmondtam a véleményem, építő jelleggel. Nem személyeskedtem. Te viszont leírtál, a többiekkel együtt. Erre én azt mondom, nem zavar.
Úgyhogy nem késtünk le semmit. Lehetne folytatni a témát, mint már sokadszorra íraték itt... És ez addig ismétlődik, amíg betéved egy mod.
Elküldve: 2009. 09. 09. 09:06
Idézet: Warrior - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 9:02
Mire vagy kíváncsi?

Súgó
A téma zárva.