Idézet: Ndrew - Dátum: 2009. aug. 7., péntek - 16:52
Nem mindent kell hazudni, csupán néhány apró részletet, arra kell másik képet kidolgozni.
Tegyük fel megöltem valakit az erdő közepén és elástam. Semmilyen bizonyíték nincsen, senki nem látott sehol, maximum egy indíték van, az eredményt csak belőlem lehetne kihúzni. Ezesetben csak azt az egy órát kell áthidalni, mondjuk egy otthon pihentemmel. Azt kérdeznek vele kapcsolatban, amit csak akarnak előttem van a szituáció, bármire válaszolok. Mikor pihentem le, mikor keltem, ment-e a tévé vagy sem, egyéb. Csak olyat nem szabad hazudni, amit nem tudsz folytatni és megborulhat. Például ha azt mondod, hogy tévéztél és lövésed nincs, hogy mi volt a tévében, mert ott meg lehet akadni egy pillanatra, sőt lehet egyből bukó is. Ha azt mondod semmit, akkor gyanús, ha betippelsz valamit, megintcsak bukó, mert úgyse találod el.
Nem az a lényeg, hogy megvan-e a történet az igazság helyett. (Persze ha az ember akkor talál ki valamit, az látszódhat, meg belebukhat könnyen)
Hanem ha tudja, hogy nem igazat mond, akkor olyan reakciókat csinál, amit meg lehet figyelni és mérni: pulzus változása, légzés változása, bőr ellenállásának a változása, a pupilla mozgása, meg hasonlók.
Van aki alkatilag nem reagál a hazugságokra, van aki meg túlreagálja, és ha nem hazudik is úgy tűnik, hogy igen.
Éppen ezért sok országban nem használják a nyomozásban, vagy ha igen, akkor sem számít bizonyítéknak, csak "irányadásnak", hogy kire figyeljenek oda jobban.
Leginkább arra használják, tudomásom szerint, ha valami fontos munkahelyre vesznek fel embert. És vannak más tesztek is, ez csak egy a sokból.
Egyébként, ha bevisznek, akkor lehet megfingatnak sima kihallgatáson is. Nem szoktak hazugságvizsgáló gépet használni.
Az ember, ha nem egy dörzsölt valaki, és nem volt hasonló helyzetben, akkor megijed.
Meg ugye próbálnak trükközni is, ismerős járt úgy, hogy fenyegették, hogy ha nem tesz vallomást, akkor benn tartják 3 hónapig vizsgálati fogságban, és ha akkor se, akkor még 3 hónapig, és így tovább ...
Meg elétették a társa vallomását, hogy a társa mindent bevallott, ő is mondja el, és az enyhítő körülmény, bla-bla-bla, mint a tévében a filmekben. Ő látta, hogy nem igazi vallomás volt, pár dolog volt csak egyértelműen leírva, amit tényleg tudhattak, a többin látszott, hogy kamu, pl. minden többes számban volt (olyan cselekvés is, amit csak egy ember tud csinálni és összesen egyszer fordult elő), meg volt, ami egész másképp volt valójában. Egy vallomás nem ilyen, ott megvan mindenről pontosan, hogy ki mit tett. Nagyon átlátszó volt. A társa meg figyelmetlen volt, meg volt ijedve, és elhitte, hogy hónapokra bent tarthatják, aztán megmutatták a kamu vallomást, és elmondott mindent. Akkor jöttek a keresztkérdésekkel, belementek a részletekbe, és mivel tudta, hogy mi hogy volt, akkor ő tette. Ennyi.
Idézet: Ndrew - Dátum: 2009. aug. 7., péntek - 16:52
A Columbo csak mese.
Mindig csodálkoztam, hogy rögtön a tettesre száll rá már a film elején. Persze volt olyan rész, ahol sejtette, ott még érthető. De voltak olyan részek, ahol csak a film közepén jött rá, de már az eleje óta őt nyüstölte a kérdéseivel.
Ha már tévé: nem tudja valaki, hogy eurosporton az erősember versenyek helyett miért adnak mostanában mást? Ma 7-kor pl. kerékpár volt, múlt pénteken úszás. Előtte egyik pénteken meg szintén úszás.

Súgó
A téma zárva.