HWSW Informatikai Kerekasztal: A tudomány az szekta? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (85 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A tudomány az szekta? A tudomány az szekta? Miért kényszeríti Értékeld a témát: -----

#1021 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 03. 12:07

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 10:57

Gondolj bele, erre a tudásra hány embernek van szüksége?

Ja, ezt elfelejtetem:

Igen, erre azoknak van szüksége, akik technológiai / technikai vezető társadalom tagjai szeretnének lenni. Vagy esetleg jól megélni. vagy mit tudom én, csak azt tudom, hogy az nem kóser hogy csak egyhez, a fogyaztáshoz kell érteni, csak felvevőpiacnak lenni..

#1022 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 12:09

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 13:04

Akik jértasak kicsit a témában, azok mind titkolóznak, tisztelet a kivételnek, aki meg is osztja ötleteit, megoldásait.

De amiket te keresel, azok nem egyedi ötletek meg megoldások, hanem alapkapcsolások, amik egy Hobbielektronika vagy Rádiótechnika majd' minden részének elengedhetetlen tartozékai az AM rádióvevő meg a karácsonyfavillogó mellett. Az egyik Rádiótechnikámban például négyoldalas melléklet volt egy komplett ébresztős, 12/24 órás asztali digitális vekker komplett kapcsolásával és beültetési rajzaival, aztán az egy nagyságrenddel bonyolultabb, mint egy kis digitális időzítő vagy kalibrálható voltméter.

#1023 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 12:19

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 13:07

vagy mit tudom én, csak azt tudom, hogy az nem kóser hogy csak egyhez, a fogyaztáshoz kell érteni, csak felvevőpiacnak lenni..

Nincs olyan, hogy mihez kell érteni. Mindenki ahhoz ért, amihez szeretne. A polihisztorok kora meg már régen leáldozott, régen a törzs sámánja értett mindenhez, a vetés/aratástól kezdve az időjárás megjóslásán át a gyógyításig, csak azóta már sokkal bonyolultabb lett a világ. Egy jó mérnök meg egy jó közgazdász összességében jóval értékesebb és hasznosabb, mint két ember, aki kicsit mérnök is ,kicsit közgazdász is. Mivel minden területnek hatalmas tudásanyaga halmozódott fel az évszázadok során, törvényszerű, hogy minél több dologhoz ért valaki, annál sekélyesebb a tudása az egyes témakörökben. Egyszerűen az egyik dolog a másiktól veszi el a rendelkezésre álló szellemi és képességbeli kapacitást.

#1024 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 09. 03. 12:29

És a "minden fent van az interneten" is erősen demagóg duma... Így nincsenek fent a kapcsolási rajzok sem, csak néhány van fent, egy igen elenyésző mennyiség... :(

Amihez kerestem, ahhoz volt. Esetleg http://www.hobbyprojects.com/

De didyman törpösebbeket tud, itt nekem mindenhez volt minden. Meg kolléga mondott 10 éves videókamerát, szalagos magnót, első körben vettem valami 10 dollárért komplett service manualt.
Make love not Wor.

#1025 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 12:29

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 12:07

Igen, erre azoknak van szüksége, akik technológiai / technikai vezető társadalom tagjai szeretnének lenni. Vagy esetleg jól megélni. ...

És ehhez kell a faxból bontott kijelző?
:omg:

#1026 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 12:36

Idézet: debaj - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 13:19

Egy jó mérnök meg egy jó közgazdász összességében jóval értékesebb és hasznosabb, mint két ember, aki kicsit mérnök is ,kicsit közgazdász is.

Ez így önmagában nem igaz, mert két embernél már csapatmunkáról beszélünk, amihez megint plussz dolgok szükségesek. Nem akarom a folyamatszervezőket/projektmenedzsereket stb. éltetni (sőt!), de a mai világunkban sűrűn látni sok egyenként okos embert együtt hülyének lenni...

#1027 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 12:42

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 13:07

Igen, erre azoknak van szüksége, akik technológiai / technikai vezető társadalom tagjai szeretnének lenni. Vagy esetleg jól megélni. vagy mit tudom én, csak azt tudom, hogy az nem kóser hogy csak egyhez, a fogyaztáshoz kell érteni, csak felvevőpiacnak lenni..

Nem. Ez egyféle hobbi, más virtuális térben alkot, más teljes mértékben technikától függetlenül éli ki a kreativitását, más meg a kedvenc ónszippantóját törölgeti meg szarvasbőr ronggyal lefekvés előtt, más meg nem kreatív, és megelégszik a munkahelyén betanított rövid funkciósorával.
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#1028 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 12:50

Így nincsenek fent a kapcsolási rajzok sem, csak néhány van fent, egy igen elenyésző mennyiség... :(

Mondjuk az is kérdés, hogy mire akartál rábukkanni. Ha mondjuk egy házőrző robotot akarsz építeni, akkor nem biztos, hogy találsz konkrét leírást, hogy hogyan csináld. Ellenben:
- Meg tudod nézni, hogy mit tud egy házőrző robot. Teszemazt tud mozogni, akadályt elkerülni, figyel a hangokra, fényekre, ha oda nem illő dolgot talál, akkor elkezd sivítani.
- Ezek alapján már meg tudod mondani, milyen blokkokból fog felépülni a robot. Kell neki hangérzékelő, fényérzékelő, közelségérzékelő, kell mondjuk egy kerekes alváz, meg egy cucc, ami ezeket egy egységbe fogja.

Miután megvan, hogy milyen részekből épül fel a cucc, ezeket a részeket már könnyen megtalálod neten, már csak egy kis kreativitás kell, hogy összerakj belőlük egy rendszert. De ez a része már nem is annyira forrasztás, mint inkább programozás.

Persze, ehhez meg kell tanulni programozni. De az sem túl bonyolult, ha érdekel a téma. Ha nem érdekel, az más tészta.

#1029 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 12:56

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 13:36

Ez így önmagában nem igaz, mert két embernél már csapatmunkáról beszélünk, amihez megint plussz dolgok szükségesek.

Nem, én pont nem csapatmunkáról beszéltem, hanem két egyedi emberről, akik nem is ismerik egymást. Az egyik elmegy egy gyárba mérnöknek, a másik beül egy hivatalba könyvelőnek. Az általuk végzett munka összességében hasznosabb és jobb, ha a mérnök csak mérnök, a közgazdász csak közgazdász, és minden erőforrásukat a saját területükön hasznosítják, mintha két olyan emberről lenne szó, aki mindkét területhez ugyanannyira ért, ezért a saját munkáját csak félgőzzel tudja csinálni. Arról már nem is beszélve, ha az embereink mindemellett kicsit orvosok, újságírók, földrajztanárok is.

Tudom, a való életben sokkal bonyolultabb minden, és a mérnök is tud értelmezni egy számlát, és a közgazdász is meg tudja húzni a kilazult ajtózár csavarjait, de legyen ez egy modell, csak a saját érveim alátámasztására.

Amire ki akartam lyukadni: az érettségiig, eltekintve pár szakiskolától, minden embert egy tömegként oktatnak. Mi itt azért sírunk, mert nincs sok matek, fizika meg informatika, az ELTE bölcsészek meg valószínűleg azt nem értik, hogy miért nincs több irodalom és filozófia. De bizonyos dolgokat favorizálni csak más dolgok kárára lehet. Ezért mindenből kell egy kicsi, nem lehet leragadni a huszadik századi dadaista irodalomnál vagy a speciális szögfüggvények gyakorlati hasznosításánál, viszont - ami jelenleg nem igazán van jelen az oktatásban - szükség lenne több önálló kutatásra és hasonlókra, hogy ne az legyen a közoktatás elsődleges célja, hogy adott mennyiségű információt mindenkibe belepasszírozzon, hanem emellett - ahogy arra Eleanor is célzott - a tanulást, önálló információszerzést is megtanítsa.

Szerkesztette: debaj 2009. 09. 03. 13:03 -kor

#1030 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 13:04

Idézet: -NoVa- - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 13:42

Ez egyféle hobbi, más virtuális térben alkot

Engem ezert fizetnek :think:  :Đ
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#1031 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 13:17

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 12:29

És ehhez kell a faxból bontott kijelző?
:omg:

Helyett TUDÁS :reklamacio:

#1032 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 13:24

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 14:17

Tudásért nem reklamálni kell, hanem tanulni. Azt tudtad például, hogy alanyi jogod van arra, hogy beülj tetszőleges egyetem tetszőleges előadására? A tankönyveket is megveheted igazolványok, engedélyek nélkül. Tudományos folyóiratok is léteznek, azokat a szaklapokat is, amik "nem avatatlan szemnek készültek", hanem már komolyabb felkészültség kell a megértésükhöz, bármelyik nagyobb újságárusnál megkaphatod. Innentől kezdve már csak egy dolgod van, tanulni.

Szerkesztette: debaj 2009. 09. 03. 13:26 -kor

#1033 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 13:25

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 14:17

Ha Neked nincs, akkor meg kell szerezni. Senki nem tart vissza.
Make love not Wor.

#1034 Felhasználó inaktív   Misi_D 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 13:32

Idézet: debaj - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 13:24

Azt tudtad például, hogy alanyi jogod van arra, hogy beülj tetszőleges egyetem tetszőleges előadására?

Igen, többször is voltam itt-ott.  :)
A katonai behívó azt jelenti, hogy a fehér ember elküldi a feketét a sárga ellen harcolni azért a földért, amit a vörösbőrűtől lopott el.

A halott Jedi a jó Jedi!  (Sith közmondás)

#1035 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 13:33

Idézet: debaj - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 14:24

Azt tudtad például, hogy alanyi jogod van arra, hogy beülj tetszőleges egyetem tetszőleges előadására?

Ezt nem tudtam. Lehet a végén még érdekel is valamelyik ezazamaz. Aztazannya.
Make love not Wor.

#1036 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 13:33

Idézet: Misi_D - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 14:32

Igen, többször is voltam itt-ott.  :)

Mi régen ELTE filozófiára jártunk, néha az építészekhez műszaki rajzra, meg a közgázra csak úgy bomlasztani :Đ Aztán közbeszólt a meló.

#1037 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 13:36

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 14:33

Ezt nem tudtam. Lehet a végén még érdekel is valamelyik ezazamaz. Aztazannya.

Tényleg jó cucc, annyi a kikötés, hogy ez csak előadásokra vonatkozik, laborokra, kiscsoportos gyakorlatokra nem. Utána kell járni, hogy mikor, hol van olyan, ami érdekel, aztán csak bemész és leülsz.

#1038 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 14:07

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 13:25

Ha Neked nincs, akkor meg kell szerezni. Senki nem tart vissza.

Hát most nem akarom azt mondani, hogy de, vannak, igaz, nem sokan, akiknek sokkal értékesebb a fizikai erőm, és leginkább azt szeretnék ha málhás szamár oldalamat feljesztem....

De nem csak rólam van szó. Hanem arről a rengeteg, hogymondjam, hogy sértő ne legyen, szóval azokról odakint...

Úgy az LCD kijezős példa nem pont az igazi, de nem tudtam mit felhozni hirtelen.
Nézzük csak, ha van egy primitív törzs (legyen most a feltevés kedvéért), akik az irást sem ismerik, és viszel nekik ajándékba egy mikrószkópot, azzal nem igen tudnak mit kezdeni, talán még fel sem fogják, hogy mire lenne jó.
Kb. így érzem magam, amikor kezembe kerül egy 10 éve gyártott kütyü LCD kijelzője (érezném, mert annyira rosszul nem állunk).

#1039 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 14:17

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 15:07

Kb. így érzem magam, amikor kezembe kerül egy 10 éve gyártott kütyü LCD kijelzője (érezném, mert annyira rosszul nem állunk).

Ez azért van mert amit tudsz az is 30-50 éves "polgári tudás". :D

#1040 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 03. 14:31

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. szept. 3., csütörtök - 15:07

Hát most nem akarom azt mondani...

Ezzel most mit akartál mondani? Rákényszerítenek, hogy ne tanulj? Ha a szabadidődből nem szakítasz rá időt, mert fáradt vagy, más dolgod van, lusta vagy, nincs hozzá kedved satöbbi, az rendben van. De ezt ne próbáljuk már úgy beállítani, hogy el vagy vágva a lehetőségtől, és ne várjuk már el, hogy "valaki" tegyen ez ellen valamit. Az a valaki csak te magad lehetsz, az összes eszköz a rendelkezésedre áll. Vagy azok, akik szívesebben látják a málhás szamár oldaladat, a szabadidőddel is rendelkeznek?

Anno a gyárban, ahol dolgoztam, találkoztam elég sok melóssal. Ezeknek egy részét csak a pia meg a bagózás érdekelte, meg az, hogy mennyiért tudják majd eladni a frissen felvett munkásbakancsot. De emellett olyanok is voltak, nem is kevesen, akik esti iskolában érettségiztek le meló mellett, sőt, most hirtelen tíz-húsz embert fel tudnék sorolni, akik esti képzésen vagy levelezőn főiskolát végeztek a meló mellett, de ezek csak azok, akikkel napi kapcsolatban voltam. Ha valaki angolt vagy németet tanult, annak a költségeit a cég állta, de a többi saját zsebből ment. Pedig nekik sem volt több szabadidejük, mint akik már délben elfáradtak, meg folyamatosan panaszkodtak, hogy még élni sincs idejük.

Téma megosztása:

• (85 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.