HWSW Informatikai Kerekasztal: Az ember növényevő? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (62 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Az ember növényevő? Mi az egészséges a számunkra? Értékeld a témát: -----

Szavazás: Az ember növényevő? Ez az egészséges a számára? (160 felhasználó adott le szavazatot)

Az ember növényevő? Ez az egészséges a számára?

Vendégek nem láthatják a szavazást.
Voks

#501 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:09

Idézet: Cellular - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 10:55

Hajjaj. Es milyen finomak is. Ellenben a mass produced spanyol 2 kilos paradicsomokkal.

Azok még földet se láttak.
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#502 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:10

Idézet: Eleanor - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 9:59

Minimum pasztőrözik.

SZVSZ a házi tej csak hűtve van és nem pasztörözve. Piacon veszel termelői NYERS tejet az is csak hűtve van. Ilyenkor kötelező a forralás után fogyasztandó figyelmeztetés elhelyezése-
Hazafi vagyok nem "Demokrata".

#503 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:11

Idézet: didyman - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 9:59

Én a tojásokra nézek mindig ferde szemmel. A tyúkjaink rendszeresen leszarják. A tojás héja meg porózus, tehát valami bekerülhet :omg:  :D

Na és? Legalább erősödik az immunrendszer tőle.
Másrészt, meg annyira talán nem porózus, hogy a tyúxar belemenjen, főképp ha kívül nincs plusz nyomás. De lehet tévedek.

#504 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:11

Idézet: Cellular - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 10:58

Az akacmez meg akackakis :D

Nem, kis sarkítással méhokádék. :)

#505 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:12

Idézet: didyman - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 10:59

Én a tojásokra nézek mindig ferde szemmel. A tyúkjaink rendszeresen leszarják. A tojás héja meg porózus, tehát valami bekerülhet :omg:  :D

Salmonella csillóival be is mászik a tojásba ha van rá elég ideje.

#506 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:12

Idézet: Cellular - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 10:55

Hajjaj. Es milyen finomak is. Ellenben a mass produced spanyol 2 kilos paradicsomokkal.

Mert a magyar paradicsom bezzeg... pont olyan.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#507 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:13

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 11:11

Na és? Legalább erősödik az immunrendszer tőle.
Másrészt, meg annyira talán nem porózus, hogy a tyúxar belemenjen, főképp ha kívül nincs plusz nyomás. De lehet tévedek.

Nem, nem tévedsz. A kacsatojás viszont nem ilyen ellenálló héjú.

#508 Felhasználó inaktív   Cellular 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:14

Sajnos mar az a paradicsom se olyan amire az van rairva hogy made in hungary. Regebben finomabb volt, ez van.

#509 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:17

Idézet: Pitbull - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 11:10

SZVSZ a házi tej csak hűtve van és nem pasztörözve. Piacon veszel termelői NYERS tejet az is csak hűtve van. Ilyenkor kötelező a forralás után fogyasztandó figyelmeztetés elhelyezése-

Milyen termelői, milyen nyers?  ;)

Mert  - amit én látok "termelői" tejet - azt biz gyűjtötték. Ettől függetlenül az UHT tejet kivéve, mindegyiket ildomos lenne felforralni...  de ittam én már közvetlenül a termelőtől is - Riska volt a cég neve. A bolhákat kiköptem.

#510 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:17

Idézet: spidey - Dátum: 2009. júl. 25., szombat - 22:34

Védd az állatokat, edd meg a PETA elnőkét! (Najó, április elsején postolták, de valahogy kellett ide)

Pedig Pápua-újgineában mekkora bizniszt lehetett volna belőlle csinálni.

#511 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:18

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 10:29

Ezért is volt benne a lesz szócska :)

Akkor jó.

A topic címéhez:

Van egy Csányi Vilmos nevű biológus, (az Akadémia rendes tagja, az ELTE Etológiai Tanszékének egyetemi tanára, a Magyar Etológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Magyar Tudomány Fõszerkeszõje. Etológiát, humánetológiát és evolúciós rendszerelméletet tanít. Kutatási területe az állati és emberi viselkedés valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései,), aki "Az emberi temészet" című könyvében nagyjából a következőt írja a húszabálásról.

A hominidák /5-10 millió éve/ szinte teljes egészében növényi gumókon, magvakon, gyümölcsökön éltek, állati fehérjéhez csak ízeltlábúak, lárvák, és dögevés formájában jutottak hozzá. Nem voltak még vadászfegyverek, sem olyan szociális fejlettség a hordán belül, ami lehetővé tette volna a sikeres vadászatot, másrészt ekkoriban inkább "elődeinkre" vadásztak a ragadozók. Ezt faszán alátámasztják az antropológiai leletek, alacsony, gyenge testfelépítés, gyenge állkapocs, fogak...
   Australopithecusék /3-4 millió éve/ étrendjében cirka 10% lehetett a hús - itt már megjelentek az első primitív eszközök, a Homo nem első képviselőinél /H. erectus/ ez az arány akár 20% is lehetett. Fogalmam sincsen egyébként, hogyan álapították meg ezeket a számokat, ne kérdezzétek. :)
   Na és innentől lesz érdekes a dolog. Mivel Homo erectus dögevőből és kukaczabálóból vadásszá vált, az antropológusok szerint ez gyökeresen megváltoztatta az életmódot, és az emberi evolúcióra is hatással volt-> túlélést már nem a környezeti feltételek szabták meg, hanem az ember más állatok vadászatával teremtette elő a szükséges élelmet és helyhez kötött táplálékforrásoktól függetlenedve teljesen szabadon járhatott -> ezzel magyarázható az is, hogy Afrikából dinamikusan kivándorolva más területekre is eljutott. Ráadásul a táplálkozása is változatosabb volt a többi Homo-fajnál, erősebb, ügyesebb, életképesebb lett, így kiszoríthatta azokat. Itt a topicban is szó volt arról, hogy akik állati fehérjét is tolnak, kajakabbak a vegáknál, nyilván a Tour-on sem lehet végigmenni káposztalevessel, a doppingot most hagyjuk.  :)
   Csányi szerint a hús nemcsak hogy kulcsszerepet játszott a Homo erectus táplálkozásában kétmillió évvel ezelőtt, de az emberi agy és a szociális élet fejlődésében is döntő volt. Aszongya, hogy a hús tett minket okossá, divatos szóval élve innovatív kaja. Egyszerűen emészthető, plána a tűz "felfedezése" után, energiában gazdag, magas fehérjetartalma biztosíthatta az agytérfogat növekedését. Frankó kaja volt az anyáknak, a tejen keresztül a fejlődő kölykök neurológiai cuccainak. Persze nem csak a a húsról, hanem a csontvelőről, zsírról, vérről is szó van. Kialakulhatott a kisebb gyomor-bélrendszer, nem kell egész nap füvet legelni és kérődzni, így marad energia másra is. Például arra, hogy módszereket dolgozzunk ki arra, hogyan lehet még több húshoz jutni-> vadászat, mint társas tevékenység, kommunikáció,  vadászcsoporton belüli posztok, nők őrzik a tüzet, csontot faragnak, bőrt készítenek ki, a gyerekek gyűjtik a tűzifát, nem tudom, de ezek lehettek a társadalom alapjai.
   Szerintem ez egy hihető modell és még mikike elméletet is benne szerepel valamennyire.

Sry, hogy hosszú voltam, de betoltam 2 pár juhbeles virslit és most kib@szottul okos vagyok.

Egyébként nagyon jó a könyv, akit érdekelnek az emberi evolúció tudományos dogmái, olvassa bátran.

Szerkesztette: 7of9 2009. 07. 26. 10:19 -kor

"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#512 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Idézet: Cellular - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 10:04

Na de azt nem tudhatod, hogy honnan szarmazik ez a "hazi tej" amit lehet csapolni. Erted, veszek 100 liter Mizo-t, kiallok a placcra es rairom hazitej. Kis zsirt rakok hozza es mar el is hiszik a nepek.

Á, ne gondold. A mizohoz képest ég és föld a különbség.
Pl. nagyfater csak a helyi tejüzem tejét itta, mert annak legalább volt valami köze a tejhez. Ha nem volt a boltban már, és másik fajtát adtunk neki, azt nem itta meg a kisöreg.

De nem csak tejen, tojáson is érezni a különbséget.
Megsütve vagy főzve nem veszem észre, de nyersen, a "gyári" tojásnak van egy fura utóíze meg szaga. Alapból is érezni nagyon picit, de ha bekajoltam, és utána szájon át szívok be levegőt, na akkor érezni nagyon és olyankor fura utóíze is van. Talán valami tápszertől, vagy nem tudom. Amikor nem árulnak háznál, mert éppen elfogyott, akkor veszek a boltból.
Ezt mondtam ismerősnek is, aki szintén csak akkor vesz tojást, ha a házi elfogyott (neki vannak tyúkjai, így vennie sem kell sokszor), ő viszont nem érez különbséget. Fura.

#513 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Idézet: Cellular - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 11:14

Sajnos mar az a paradicsom se olyan amire az van rairva hogy made in hungary. Regebben finomabb volt, ez van.

A paradicsom pedig nem egy igényes növény. Ha van egy kis földterületed, ami napos vagy inkább félárnyékos, kiraksz tavasszal pár palántát, rendszeres öntözéssel nő mint a franc és annyit terem hogy leszakad szinte. És ennek legalább jó íze van.
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#514 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:19

Idézet: Eleanor - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 11:17

Milyen termelői, milyen nyers?  ;)

Mert  - amit én látok "termelői" tejet - azt biz gyűjtötték. Ettől függetlenül az UHT tejet kivéve, mindegyiket ildomos lenne felforralni...  de ittam én már közvetlenül a termelőtől is - Riska volt a cég neve. A bolhákat kiköptem.

Attól hogy gyűjtik és hűtésen kívül nem esik át semmilyen kezelésen még termelői nyers tej.

#515 Felhasználó inaktív   Cellular 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:20

:D

#516 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:20

Idézet: didyman - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 8:03

...Növények sem jobbak. A bolt polcain vigyorgó banán, alma vegyszerrel tartósított, végletekig nemesített, eleve gyors fejlődése végett mindenféle szarral kezelt, vitamintartalma töredéke a valaha volt régi fajtáknak, hiszen nagynak kell lenni és szépnek, ki veszi meg a kicsi, helyenként férges barackot (pedig mennyivel finomabb-na nem a féreg :D ), ami normálisan fejlődik.

áruld már el, az utóérő növényeknél mivel is kell tartósítani? a zölden leszedett banán utóérését szokták ugyan etiléngázzal gyorsítani, de az meg a növény egy természetes folyamat által történő becsapása.
a nemesítés, gyors fejlődés megint hülyeség. ennyi erővel szerintem termesszük újra az ősbúzát (ami nem egyenlő a tönkölybúzával, csak rengeteg hülyeség kering erről).
az már más kérdés, h a banánültetvényeknek van a világ ültetvényei közül az 1 ha-ra vetített legnagyobb gyomirtó és rovarirtó szer igénye.
én spec. nem is eszek évek óta.

Szerkesztette: avman 2009. 07. 26. 10:22 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#517 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:22

Idézet: Pitbull - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 11:19

Attól hogy gyűjtik és hűtésen kívül nem esik át semmilyen kezelésen még termelői nyers tej.

Tejtípusok

A boltban kapható tejek dobozán olyan kifejezések olvashatóak, mint 'pasztőrözött', 'friss', 'ultrapasztőrözött' vagy 'tartós'. Kevesen tudjuk azonban, mit takarnak pontosan ezek a fogalmak. Vajon ténylegesen friss-e a boltban kapható friss tej? Egyáltalán, mi történik a tejjel, mielőtt a boltokba kerülne?

Nyers tej

A nyers tej a kezeletlen tej megnevezése. A nyers tejben azonban előfordulhatnak olyan mikroorganizmusok, amelyek között kórokozókat is találhatunk. Ezért a nyers tejet felforralva kell fogyasztani.

Házi tej

Nyers, kezeletlen tej, amelyet közvetlenül a termelőtől lehet beszerezni.

Friss tej

A friss tej kifejezés tulajdonképpen csak a nyers tejet illetné meg. Az tej, amelyet a boltban, különböző feldolgozások után kapunk, már korántsem „friss" tej. Ez az elnevezés tulajdonképpen csak a tőgymeleg tejet jelenthetné, frissnek már a hűtés után sem nem nevezhető a tej.

Pasztőrözött tej

A pasztőrözést eredetileg azért vezették be, mert a tehenek között megjelent TBC az emberi számára is veszélyt jelentett. A pasztőrözés során a tejet 38másodpercig 76 fokon hőkezelik, majd lehűtik. A pasztőrözés funkciója, hogy a tejben a nem kívánatos mikroorganizmusok, baktériumok számát lecsökkentse, és ez által tartósítsa a tejet. Ez a fajta, viszonylag kíméletes hőkezelés Pasteur erre vonatkozó kutatása miatt kapta a pasztőrözés nevet.

Homogénezett tej

A homogénezés a tej zsírtartalmának, tulajdonságainak egységesítését jeleni. Voltaképpen a tejben lévő zsírgolyócskák méretét csökkentik, úgy, hogy a tejet nagy nyomás alatt egy fémlapon átnyomják. Funkciója, hogy ne képződjön például tejszín a felhevítés során, hogy a tejben lévő anyagokat könnyebben emészthetővé tegyék.

Ultrapasztőrözött tej

Közvetlen ultrapasztőrözést jelent, amely a tej csíramentesítését, tartósítását szolgálja. A közvetlen ultrapasztőrözés során a nyers tejbe forró vízgőzt juttatnak, így állítják elő a tartós tejet.

UHT avagy Ultrapasztőrözött-homogénezett tej

Közvetett ultrapasztőrözést jelent, amelynek során a tejet 30 másodpercre 140 fokra hevítik, majd lehűtik. A tejet hőkezelés után homogénezik is.
"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#518 Felhasználó inaktív   Cellular 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:22

Jaja, az a legdurvabb amikor leszedjuk a telkunkon termo almat es 2 nap mulva mar fonnyadt. A bolti meg 2 het mulva sem. :think:

#519 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:23

Idézet: 7of9 - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 11:18

Akkor jó.

A topic címéhez:

Van egy Csányi Vilmos nevű biológus, (az Akadémia rendes tagja, az ELTE Etológiai Tanszékének egyetemi tanára, a Magyar Etológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Magyar Tudomány Fõszerkeszõje. Etológiát, humánetológiát és evolúciós rendszerelméletet tanít. Kutatási területe az állati és emberi viselkedés valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései,), aki "Az emberi temészet" című könyvében nagyjából a következőt írja a húszabálásról.

A hominidák /5-10 millió éve/ szinte teljes egészében növényi gumókon, magvakon, gyümölcsökön éltek, állati fehérjéhez csak ízeltlábúak, lárvák, és dögevés formájában jutottak hozzá. Nem voltak még vadászfegyverek, sem olyan szociális fejlettség a hordán belül, ami lehetővé tette volna a sikeres vadászatot, másrészt ekkoriban inkább "elődeinkre" vadásztak a ragadozók. Ezt faszán alátámasztják az antropológiai leletek, alacsony, gyenge testfelépítés, gyenge állkapocs, fogak...
   Australopithecusék /3-4 millió éve/ étrendjében cirka 10% lehetett a hús - itt már megjelentek az első primitív eszközök, a Homo nem első képviselőinél /H. erectus/ ez az arány akár 20% is lehetett. Fogalmam sincsen egyébként, hogyan álapították meg ezeket a számokat, ne kérdezzétek. :)
   Na és innentől lesz érdekes a dolog. Mivel Homo erectus dögevőből és kukaczabálóból vadásszá vált, az antropológusok szerint ez gyökeresen megváltoztatta az életmódot, és az emberi evolúcióra is hatással volt-> túlélést már nem a környezeti feltételek szabták meg, hanem az ember más állatok vadászatával teremtette elő a szükséges élelmet és helyhez kötött táplálékforrásoktól függetlenedve teljesen szabadon járhatott -> ezzel magyarázható az is, hogy Afrikából dinamikusan kivándorolva más területekre is eljutott. Ráadásul a táplálkozása is változatosabb volt a többi Homo-fajnál, erősebb, ügyesebb, életképesebb lett, így kiszoríthatta azokat. Itt a topicban is szó volt arról, hogy akik állati fehérjét is tolnak, kajakabbak a vegáknál, nyilván a Tour-on sem lehet végigmenni káposztalevessel, a doppingot most hagyjuk.  :)
   Csányi szerint a hús nemcsak hogy kulcsszerepet játszott a Homo erectus táplálkozásában kétmillió évvel ezelőtt, de az emberi agy és a szociális élet fejlődésében is döntő volt. Aszongya, hogy a hús tett minket okossá, divatos szóval élve innovatív kaja. Egyszerűen emészthető, plána a tűz "felfedezése" után, energiában gazdag, magas fehérjetartalma biztosíthatta az agytérfogat növekedését. Frankó kaja volt az anyáknak, a tejen keresztül a fejlődő kölykök neurológiai cuccainak. Persze nem csak a a húsról, hanem a csontvelőről, zsírról, vérről is szó van. Kialakulhatott a kisebb gyomor-bélrendszer, nem kell egész nap füvet legelni és kérődzni, így marad energia másra is. Például arra, hogy módszereket dolgozzunk ki arra, hogyan lehet még több húshoz jutni-> vadászat, mint társas tevékenység, kommunikáció,  vadászcsoporton belüli posztok, nők őrzik a tüzet, csontot faragnak, bőrt készítenek ki, a gyerekek gyűjtik a tűzifát, nem tudom, de ezek lehettek a társadalom alapjai.
   Szerintem ez egy hihető modell és még mikike elméletet is benne szerepel valamennyire.

Sry, hogy hosszú voltam, de betoltam 2 pár juhbeles virslit és most kib@szottul okos vagyok.

Egyébként nagyon jó a könyv, akit érdekelnek az emberi evolúció tudományos dogmái, olvassa bátran.

Feltéve hogy Homo sapiens sapiensnek köze van az elő és ősemberekhez, nem pedig betelepített faj. Honnan tudjuk hogy cromanyoniak nem fegyencek voltak akiket büntetésből erre bolygóra telepítettek be 50 ezer éve?

#520 Felhasználó inaktív   Cellular 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 10:24

Alienek az osapaink :)

Téma megosztása:

• (62 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24