Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. szept. 17., csütörtök - 11:12
1.De ez nem jelenti azt, hogy idehaza a kamat rögtön az infláció alatt lenne.
2. (különben nem is érne semmit a sok magánnyugdíjbefizetés sem, mert mit fog érni az a pénz, amire nyugdíjas leszel, nem?)
1. Nem. De hogy fog történni az alábbi szcenárió nálnuk:
Jan. 1-én a bankkal szerződést kötöl 10%-ra.
Azt honnan tudhatja bárki, hogy mekkora lesz az infláció?
Az történik, hogy menet közben megugrik az infláció....
Ekkor
a. marad minden ahogy kötötted.
b. Bank megkeres, és felajánlja neked a magasabb kamatot, esetleg automatikusan töbett ad.
2. Magán nyugdíjpénztár tag vagy?
Ha igen, láttad az elszámoló papírodad?
Persze, ez meg van magyarázva, hogy az nem a számla állása, hanem az értkét jellemző állás, és nem érdemes rajta aggódni, mert a jövőben akár kompenzálódhat is. De ha mindig csökken, akkor mit fogsz csinálni?
Vannak jelenleg is nyugdíj előtakarékosság csomagok baknoknál is. Többek között nyugdíjkiegészítés támogatására azt javasolják folyamtosan helyezz el havi 10e Ft-ot minimum. Szerinted mennyit fog érni? Biztos többet, mint a semmi, de...
Amikor születtem, nagyanyám takarékba tett 200 Ft-ot nekem. Erre a betétre soha nem volt rátéve, ez egymagában kamatozott. 14 éves koromban kivettem, mert akkor megtehettem, és vettem belőle egy biciklit. Még rá is kellett tennem a zsebpénzemet.
1996-ban elhatároztam takarékba teszem (lekötve) egyhavi béremet évente. Ez elég merész döntés volt, ezért később maximálódott 10e F-tba. 10 év múlva kivettem, és vettem belóle egy laptopot. Szerencsére lement akkor az áruk, különben hozzá kellett volna pótolnom. Ma egy hónap alatt megkeresem kb. azt, ami 10 év alatt összegyűlt. 10 év múlva is ez lesz a helyzet. 20 év múlva is.
Nem vagyok magánnyugdíjpénztáras. De van kiegészítő tagságom. Azt hiszem, többet fogok be fizetni, mint eddig. Eleget soha nem tudok majd fizetni...