Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem
Elküldve: 2009. 09. 25. 15:45
Mi lenne ha nem a felét a mondatnak ragadnád ki? A mondatom így hangzott:
Miért ha nem megyünk vissza a múltba akkor minek beszülnk a CRAY-ről egyáltalán? Nagyrészt ők is múltdiő, kéred a linket?
Hoppá, látod milyen kis sunyi alak vagy... Kiragadsz dolgokat a környezetükből aztán kommenteled? Nem megmondtam már, hogy minden rendszert a környezete határoz meg?
Ember...
Elküldve: 2009. 09. 25. 15:46
Akkor is láttam igen. És már akkor sem tetszett... Ez azóta sem sokat változott, habár volt 2 évem amikor "eltévedtem" LOL
Elküldve: 2009. 09. 25. 15:48
Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 16:41
Semmi köze ugyanis a pénzhez. Lehet árulni is. A szabadság kb. annyi, hogy nem korlátozható senki benne, ha beleírok a forrásba, lefordítom, tovább adom, csinálhatok saját kiadást is akár, de akinek tovább adom, azt nem korlátozhatom ugyanezen szabadságában. Ez volt a kiinduló alapja a gpl-nek. Nagyon jól tudom, hogy a licensz mára kicsit színesedett, vannak változatai, de szerintem meg épp a szabadság-nak van olyan lényege, ami messze felülmúlja a "pénz erejét". Ez már éltető erő - a technológián túl.
Ha ugyanis a pénzzel lehetne összekapcsolni, meghatározná a piac. Valamennyire így is természetesen - a kereskedelmi változatokat, illetve a többit is bizonyos fokig, hiszen minden mindenre hat.
De a linux alapvetően "szabad". S ne keverd azzal, hogy ingyenes. Nem nagy dolog fölött siklasz el így, lehet, hogy csak a lényeget hagyod ki.
Ha pedig nem lenne értelme, akkor miért létezik egyáltalán? Miért nem fulladt be már pár év után? Miért lett hasonlóan biztonságos pl. egy home user számára, hasonlóan egyszerűen használható egy laikusnak is akár, egyszóval miért maradt életben? A válasz magában a szabadságában rejlik - a technológián túl.
Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 25. 15:49 -kor
Elküldve: 2009. 09. 25. 16:08
Szerintem sehogy, de nem vagyok képzett IT szakember emiatt tévedhetek is.
Véleményem szerint a desktop HW változatos kiépítettsége miatt csak utópia.
Elküldve: 2009. 09. 25. 16:17
Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 16:46
Akkor is láttam igen. És már akkor sem tetszett...
Ez mindent megmagyaráz.
Amúgy mi nem tetszett? Kapcsolatos a kernellel?
Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 25. 16:18 -kor
Elküldve: 2009. 09. 25. 16:20
Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 15:13
--- Nem teljesen értünk egyet. Felhasználás függő, jelen esetben pedig egyértelmű korlát.
Idézet
--- Köszönöm szépen. Ha kicsit visszaolvasol látod majd, hogy pontosan ez volt az eredeti kérdés.
Idézet
---- Igen az. Összehasonlítva az éves teljes szerverpiac forgalmával az.
de tartozol meg egy csomo linkel, utananezessel. azzal foglalkozz, ne az ilyen kicsafarasokkal.
addig nekem tul sok mondanivalom nincs a szamodra.
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2009. 09. 25. 16:28
Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 16:45
Miért ha nem megyünk vissza a múltba akkor minek beszülnk a CRAY-ről egyáltalán? Nagyrészt ők is múltdiő, kéred a linket?...
Akkor megismétlem, mert nem volt számodra megfelelő:
Csak a cég "múlt idő". De nem a technológia, főleg nem a tudás, amit képviselnek! Nem egy sufni Kft-ről van ám szó.
Amúgy meg a tény, hogy már 5-6 éves a cikk, amire hivatkozik, azt mutatja, hogy elég régóta volt olyan szinten a linux, hogy érdemes legyen egy ilyen nevű cégnek is foglalkozni vele.
No, így most más szerinted? Most nem hagytam ki semmit. Mi változott jelentésileg?
ps.: amúgy a "kiragadás" oda is igaz pontosan ugyanúgy: saját postjaimból is tételesen vettél ki mondatokat, s kommentelted, külön-külön! Én is mondhatom, hogy az egészet kellett volna összefüggéseiben, de hiába, az "összefüggés" valami bonyolult fogalom lehet...
Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 25. 16:37 -kor
Elküldve: 2009. 09. 25. 16:33
Idézet: bogdan - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 17:20
de tartozol meg egy csomo linkel, utananezessel. azzal foglalkozz, ne az ilyen kicsafarasokkal.
addig nekem tul sok mondanivalom nincs a szamodra.
Elküldve: 2009. 09. 25. 17:07
1. nem ertem. hol korlat? mutatnal nekem 4 utasnal nagyobb node-okbol osszerakott x86 hpc clustert?
--- Lehet másképp értelmezzük a HPC fogalmát. Eszerint az értelmezés szerint (http://en.wikipedia....mance_computing ) egy (kis túlzással) párszáz példát tudnék mondani ami kicsit több mint négy utas node-okból épül...
2. nem az kerdem, mi volt a kerdes, hanem, hogy miert kerded. ertelmezes "ember"!
--- Mert ez volt az eredeti kérdés. Leszel szíves visszaolvasni, hamár nekem linkeket kell keresgélnem...
3. a szerverpiac meg elenyeszo a pc-s piachoz kepest. megsem retegpiac.
Pontosabban nem rétegpiac hanem, részpiac. De én nem is álltottam ilyet...
Szedd már nekem össze mivel tartozok pontosan... Az egyetlen amit láttam az a szeverpiacos számokon való rugózás, ami ha tényleg "a szerverpiac meg elenyeszo a pc-s piachoz kepest. " akkor nem igazán szól bele az overall Linux usage rate-be. Persze javíts ki bátran...
Elküldve: 2009. 09. 25. 17:08
1. ps.: amúgy a "kiragadás" oda is igaz pontosan ugyanúgy: saját postjaimból is tételesen vettél ki mondatokat,
----
Hát a rizsát (!) kihagytam, de soha semmilyen körülmények között nem vettem el annyit, hogy annak értelme megváltozzon. Ehhez kéne tartani magad...
Elküldve: 2009. 09. 25. 17:22
A szabadság kb. annyi, hogy nem korlátozható senki benne, ha beleírok a forrásba, lefordítom, tovább adom, csinálhatok saját kiadást is akár, de akinek tovább adom, azt nem korlátozhatom ugyanezen szabadságában. Ez volt a kiinduló alapja a gpl-nek. Nagyon jól tudom, hogy a licensz mára kicsit színesedett, vannak változatai, de szerintem meg épp a szabadság-nak van olyan lényege, ami messze felülmúlja a "pénz erejét". Ez már éltető erő - a technológián túl.
Köszönöm, hogy elmagyaráztad, én nem tudtam volna ezt megtenni ilyen precízen.
Elküldve: 2009. 09. 25. 18:24
a '90es évek közepén pont a win95 volt. akkor most azon kérjem számon, hogy miért nincs benne UAC, AERO, maleware eltávolító, homokozó meg tűzfal?
Elküldve: 2009. 09. 25. 18:26
window$ra mint egyszerűen használható OS-re vonatkozott.
Elküldve: 2009. 09. 25. 18:26
window$ra mint egyszerűen használható OS-re vonatkozott.
Elküldve: 2009. 09. 25. 18:37
esetleg egy mohamedán országban próbáld ki, hogy szabad-e vagy ingyenes!
Elküldve: 2009. 09. 25. 18:46
Ubuntu rulez. Akárki akármit mond. A gond nem az hogy ezt nem látja be mindenki, hanem az hogy az embereknek eszébe se jut meggondolni. Tapasztalat hiányáról ne beszéljünk inkább.
Elküldve: 2009. 09. 25. 18:55
Idézet: ha3ua - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 17:08
<br />
Szerintem sehogy, de nem vagyok képzett IT szakember emiatt tévedhetek is.<br />
Véleményem szerint a desktop HW változatos kiépítettsége miatt csak utópia.<br />
<br />
Pl hipervizornak jó...
Elküldve: 2009. 09. 25. 19:10
Igazad van!
Kedvencem: Isac Asimov
Elküldve: 2009. 09. 25. 20:21
helyesen Isaac Ascimov
Sajna már .....

Súgó
A téma zárva.