HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (29 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem Értékeld a témát: -----

#241 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 25. 15:45

@Warrior: . minek beszülnk a CRAY-ről egyáltalán? Nagyrészt ők is múltdiő, ...

Mi lenne ha nem a felét a mondatnak ragadnád ki? A mondatom így hangzott:

Miért ha nem megyünk vissza a múltba akkor minek beszülnk a CRAY-ről egyáltalán? Nagyrészt ők is múltdiő, kéred a linket?

Hoppá, látod milyen kis sunyi alak vagy... Kiragadsz dolgokat a környezetükből aztán kommenteled? Nem megmondtam már, hogy minden rendszert a környezete határoz meg?

Ember...

#242 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 15:46

@Gabibácsi: Látott 15 éve egy linuxot, és annyi.

Akkor is láttam igen. És már akkor sem tetszett... Ez azóta sem sokat változott, habár volt 2 évem amikor "eltévedtem" LOL

#243 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 15:48

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 16:41

... annyi hogy biztosan úgy kell fordítani ezt  "Software is like Sex, it's better when it's free", hogy szabad nem pedig ingyen van? Előbbinek nem sok értelme van... ...

:offtopic: Sajnálom, nem tiszta neked a "szabad" fogalom, illetve másképp értelmezheted, mint azok, akik a szabad szoftvert kitalálták.
Semmi köze ugyanis a pénzhez. Lehet árulni is. A szabadság kb. annyi, hogy nem korlátozható senki benne, ha beleírok a forrásba, lefordítom, tovább adom, csinálhatok saját kiadást is akár, de akinek tovább adom, azt nem korlátozhatom ugyanezen szabadságában. Ez volt a kiinduló alapja a gpl-nek. Nagyon jól tudom, hogy a licensz mára kicsit színesedett, vannak változatai, de szerintem meg épp a szabadság-nak van olyan lényege, ami messze felülmúlja a "pénz erejét". Ez már éltető erő - a technológián túl.

Ha ugyanis a pénzzel lehetne összekapcsolni, meghatározná a piac. Valamennyire így is természetesen - a kereskedelmi változatokat, illetve a többit is bizonyos fokig, hiszen minden mindenre hat.

De a linux alapvetően "szabad". S ne keverd azzal, hogy ingyenes. Nem nagy dolog fölött siklasz el így, lehet, hogy csak a lényeget hagyod ki.

Ha pedig nem lenne értelme, akkor miért létezik egyáltalán? Miért nem fulladt be már pár év után? Miért lett hasonlóan biztonságos pl. egy home user számára, hasonlóan egyszerűen használható egy laikusnak is akár, egyszóval miért maradt életben? A válasz magában a szabadságában rejlik - a technológián túl.  :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 25. 15:49 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#244 Felhasználó inaktív   ha3ua 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 25. 16:08

@Gabibácsi: Hát, mikrokernellel nem tudom hogy lehetne-e egyáltalán mai, desktop OS-t csinálni.

Szerintem sehogy, de nem vagyok képzett IT szakember emiatt tévedhetek is.
Véleményem szerint a desktop HW változatos kiépítettsége miatt csak utópia.

#245 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 16:17

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 16:46

...
Akkor is láttam igen. És már akkor sem tetszett...

Ez mindent megmagyaráz.

Amúgy mi nem tetszett? Kapcsolatos a kernellel?

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 25. 16:18 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#246 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 16:20

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 15:13

1.szerintem nezd meg meg egyszer. hpc-rol beszelunk. amiben 4 utasnal nagyobb node nem szokott lenni.
--- Nem teljesen értünk egyet. Felhasználás függő, jelen esetben pedig egyértelmű korlát.
nem ertem. hol korlat? mutatnal nekem 4 utasnal nagyobb node-okbol osszerakott x86 hpc clustert?

Idézet

ezert kerdezted?
--- Köszönöm szépen. Ha kicsit visszaolvasol látod majd, hogy pontosan ez volt az eredeti kérdés.
nem az kerdem, mi volt a kerdes, hanem, hogy miert kerded. ertelmezes "ember"!

Idézet

6.igen, nezz. dollarszazmilliokrol beszelunk amugy. retegpiac?
---- Igen az. Összehasonlítva az éves teljes szerverpiac forgalmával az.
a szerverpiac meg elenyeszo a pc-s piachoz kepest. megsem retegpiac.

de tartozol meg egy csomo linkel, utananezessel. azzal foglalkozz, ne az ilyen kicsafarasokkal.
addig nekem tul sok mondanivalom nincs a szamodra.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#247 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 16:28

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 16:45

...
Miért ha nem megyünk vissza a múltba akkor minek beszülnk a CRAY-ről egyáltalán? Nagyrészt ők is múltdiő, kéred a linket?...

:offtopic: Szerintem te direkt csinálod, nem hinném, hogy akkora nulla a felfogásod, mint ahogy látszik:

Akkor megismétlem, mert nem volt számodra megfelelő:

Csak a cég "múlt idő". De nem a technológia, főleg nem a tudás, amit képviselnek! Nem egy sufni Kft-ről van ám szó.

Amúgy meg a tény, hogy már 5-6 éves a cikk, amire hivatkozik, azt mutatja, hogy elég régóta volt olyan szinten a linux, hogy érdemes legyen egy ilyen nevű cégnek is foglalkozni vele.

No, így most más szerinted? Most nem hagytam ki semmit. Mi változott jelentésileg? :smoker:

ps.: amúgy a "kiragadás" oda is igaz pontosan ugyanúgy: saját postjaimból is tételesen vettél ki mondatokat, s kommentelted, külön-külön! Én is mondhatom, hogy az egészet kellett volna összefüggéseiben, de hiába, az "összefüggés" valami bonyolult fogalom lehet... :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 25. 16:37 -kor

#248 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 16:33

Idézet: bogdan - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 17:20

...
de tartozol meg egy csomo linkel, utananezessel. azzal foglalkozz, ne az ilyen kicsafarasokkal.
addig nekem tul sok mondanivalom nincs a szamodra.

:offtopic: Próbálunk beszélni a kernel körül. Engem is érdekelne a téma, bár messze nem értek hozzá úgy, mint itt sokan. De látni, hogy van, akit minden egyes post megszúr, hogy utána nem bír magával. Asszem követem én is példádat, attól függetlenül, hogy ki hogyan adja ki itt mérhetetlen világfájdalmát. Én is hülye vagyok, hogy egyáltalán szóra méltatom az ilyesmit. Mintha a pápának magyaráznám, hogy a vallás káros.

#249 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 17:07

@bogdan:
1. nem ertem. hol korlat? mutatnal nekem 4 utasnal nagyobb node-okbol osszerakott x86 hpc clustert?
--- Lehet másképp értelmezzük a HPC fogalmát. Eszerint az értelmezés szerint (http://en.wikipedia....mance_computing ) egy (kis túlzással) párszáz példát tudnék mondani ami kicsit több mint négy utas node-okból épül...

2. nem az kerdem, mi volt a kerdes, hanem, hogy miert kerded. ertelmezes "ember"!
--- Mert ez volt az eredeti kérdés. Leszel szíves visszaolvasni, hamár nekem linkeket kell keresgélnem...

3. a szerverpiac meg elenyeszo a pc-s piachoz kepest. megsem retegpiac.
Pontosabban nem rétegpiac hanem, részpiac. De én nem is álltottam ilyet...

Szedd már nekem össze mivel tartozok pontosan... Az egyetlen amit láttam az a szeverpiacos számokon való rugózás, ami ha tényleg "a szerverpiac meg elenyeszo a pc-s piachoz kepest. " akkor nem igazán szól bele az overall Linux usage rate-be. Persze javíts ki bátran...

#250 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 17:08

@Warrior:
1. ps.: amúgy a "kiragadás" oda is igaz pontosan ugyanúgy: saját postjaimból is tételesen vettél ki mondatokat,
----
Hát a rizsát (!) kihagytam, de soha semmilyen körülmények között nem vettem el annyit, hogy annak értelme megváltozzon. Ehhez kéne tartani magad...

#251 Felhasználó inaktív   ha3ua 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 17:22

Warrior:
A szabadság kb. annyi, hogy nem korlátozható senki benne, ha beleírok a forrásba, lefordítom, tovább adom, csinálhatok saját kiadást is akár, de akinek tovább adom, azt nem korlátozhatom ugyanezen szabadságában. Ez volt a kiinduló alapja a gpl-nek. Nagyon jól tudom, hogy a licensz mára kicsit színesedett, vannak változatai, de szerintem meg épp a szabadság-nak van olyan lényege, ami messze felülmúlja a "pénz erejét". Ez már éltető erő - a technológián túl.

Köszönöm, hogy elmagyaráztad, én nem tudtam volna ezt megtenni ilyen precízen.

#252 Felhasználó inaktív   tomtyi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 18:19

@Nyulpapa:
miért veszel minden általános megnevezést magadra?

#253 Felhasználó inaktív   tomtyi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 18:24

@Nyulpapa:
a '90es évek közepén pont a win95 volt. akkor most azon kérjem számon, hogy miért nincs benne UAC, AERO, maleware eltávolító, homokozó meg tűzfal?

#254 Felhasználó inaktív   tomtyi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 18:26

@Warrior:
window$ra mint egyszerűen használható OS-re vonatkozott. Kép

#255 Felhasználó inaktív   tomtyi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 18:26

@Warrior:
window$ra mint egyszerűen használható OS-re vonatkozott. Kép

#256 Felhasználó inaktív   tomtyi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 18:37

@Nyulpapa:
esetleg egy mohamedán országban próbáld ki, hogy szabad-e vagy ingyenes! Kép

#257 Felhasználó inaktív   Chronos.hun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 18:46

Tépjétek szét egymást, jó nézni Kép

Ubuntu rulez. Akárki akármit mond. A gond nem az hogy ezt nem látja be mindenki, hanem az hogy az embereknek eszébe se jut meggondolni. Tapasztalat hiányáról ne beszéljünk inkább.

#258 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 18:55

Idézet: ha3ua - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 17:08

@Gabibácsi: Hát, mikrokernellel nem tudom hogy lehetne-e egyáltalán mai, desktop OS-t csinálni.<br />
<br />
Szerintem sehogy, de nem vagyok képzett IT szakember emiatt tévedhetek is.<br />
Véleményem szerint a desktop HW változatos kiépítettsége miatt csak utópia.<br />
<br />

Pl hipervizornak jó... :)
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#259 Felhasználó inaktív   ha3ua 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 19:10

@Szabcsi: Pl hipervizornak jó...

Igazad van!
Kedvencem: Isac Asimov

#260 Felhasználó inaktív   ha3ua 

• Újonc
  • Pipa