HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (29 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem Értékeld a témát: -----

#381 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 14. 16:16

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. okt. 14., szerda - 16:29

Pénz nélkül mégis mit szeretnél fejleszteni, legyen szó bármilyen iparágról?

Ez igaz. Mint írtam korábban, szép és jó ez az alapítványi finanszírozás, de nem elég. Az M$ meg a másik véglet. Valahol a kettő között lenne jó. Persze nem az OS-ért gondolom a pénzt, hanem a hozzá való többi sw-ért. Akkor a gyártóknak is megérné a driverre figyelni.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#382 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 14. 18:18

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. okt. 14., szerda - 17:16

Ez igaz. Mint írtam korábban, szép és jó ez az alapítványi finanszírozás, de nem elég. Az M$ meg a másik véglet. Valahol a kettő között lenne jó. Persze nem az OS-ért gondolom a pénzt, hanem a hozzá való többi sw-ért. Akkor a gyártóknak is megérné a driverre figyelni.

Én azt látom hogy ezek a $ jellel bélyegzett cégek profitjuk sokkal nagyobb részét fordítják kutatás-fejlesztésre, oktatási intézmények támogatására mint bármely más iparág prominensei, ezért nem nagyon értem az indulatokat.
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#383 Felhasználó inaktív   tomtyi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 14. 19:44

@Szabcsi:
meglehet, de akkor at kéne megnézni, hogy amúgy magyar közbeszerzés módra mennyi pénzt szipkáznak el (akár korrumpált állami döntéshozók átkos tevékenységét befolyásolva) az olyan intézményektől, stb., ahová azután nagy mellénnyel pumpálják vissza "adományként" a töredékét ennek a profitnak.

#384 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 14. 20:13

Idézet: tomtyi - Dátum: 2009. okt. 14., szerda - 20:44

@Szabcsi: <br />
meglehet, de akkor at kéne megnézni, hogy amúgy magyar közbeszerzés módra mennyi pénzt szipkáznak el (akár korrumpált állami döntéshozók átkos tevékenységét befolyásolva) az olyan intézményektől, stb., ahová azután nagy mellénnyel pumpálják vissza "adományként" a töredékét ennek a profitnak.

A korrupció iparágfüggetlen, a kutatás-fejlesztésre fordított profit hányados (amire utaltam) pedig nem.
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#385 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 15. 08:44

Idézet: janez - Dátum: 2009. szept. 22., kedd - 18:48

Mindennek ára van, a csillivillinek is, a rendszertől (lin, win, mac...) függetlenül. Mindegyik kernele hízik

Ez nem feltétlenül igaz. A Mac OS Snow Leopard pl kisebb lett, optimalizált kóddal, és gyorsabb az előző változatnál.

#386 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 15. 12:42

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. okt. 14., szerda - 15:38

... Inkább azt kéne kiemelni, hogy nincs férgesedés, rendszerbe rondítás, stb *x vonalon. Nem kell naponta pecselgetni és nem kell mennie egy rakat vírusirtónak, kémprogirtónak, stb. Meg sokkal nehezebb úgy hazavágni egy rendszert, hogy újra kelljen telepíteni.

Sajnos eddig aki otthoni usereket láttam xp-ben, azok mind rendszergazdai fiókban ténykedtek, max. a desktop téma volt eltérő. Ez a user beállítottságán, hozzáállásán múlik. A legtöbbjüknek fogalmuk sincs, mi az a korlátozott fiók, meg akkor miért nem lehet telepíteni meg ezt-azt, stb.
Volt, aki kimondottan ügyelt a biztonságra, meg lett mondva, hogy rendszergazdafiók jelszavas, ott adminolhat, a gyerek meg restricted user-ként játszik, nem fog szétvágni semmit. Na, amikor ezt megbeszéltük vele, korlátos userrel akkor lépett be utoljára, a következő telefon már arról szólt, hogy megint nem megy a gép, s nem értette, mi a baj. Azt akartam mondani, hogy való igaz: lehet egy rendszer akármilyen alapból. A windows is lehet biztonságos, s a linux is lehet átjáróház. Useren múlik minden.

Windows-zal kapcsolatban mondjuk engem zavar, hogy nem helyeztek a korlátos fiókokra nagyobb hangsúlyt, pl. telepítéskor létrehozott fiókok (ahol a user megadja nevét) automatikusan rendszergazdai jogokat kapnak, amiket meg sem lehet később korlátozni), ezeket használják utána, sokan azt sem tudják, hogy mi az a fiók, a bejelentkezés, stb., mivel egyszerűen indul a rendszer és kész.
Én korlátos fiókot hozatnék létre automatikusan, s mellette meglenne a rendszergazdai is, hogy rá legyenek kényszerítve, hogy megértsék a különbséget.
A linux ebben a tekintetben paranoidabb, óvatosabb: ott nem rootként dolgozik a user. Bár a mai disztribekben már agyba-főbe megy a sudo, azért ott sem mindenki rendszergazda automatikusan, ráadásul jelszó nélkül meg minden. Ez szerintem előny: valahogy próbálja rávezetni a felhasználót, hogy bizony van annak jelentősége, hogyan jelentkezik be. Nos, eddig otthoni xp-s júzereimnek szinte fogalmuk sem volt erről. Talán 1 masinát láttam, ahol korlátos userek voltak, s egy admin fiók, az működött is... :)

Szerkesztette: Warrior 2009. 10. 15. 12:47 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#387 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 15. 13:28

Idézet: lugosi - Dátum: 2009. okt. 15., csütörtök - 9:44

Ez nem feltétlenül igaz. A Mac OS Snow Leopard pl kisebb lett

Mert kivágták a PowerPC supportot.

#388 Felhasználó inaktív   gma 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 07:53

Próbáljátok ki a Linux Mint-et desktopon. Nagggyon jól működik!
Windowst én már csak játékra kb. két éve, a fenti miatt.

:D
$ screen bash

#389 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 07:55

Idézet: gma - Dátum: 2009. okt. 16., péntek - 8:53

Próbáljátok ki a Linux Mint-et desktopon. Nagggyon jól működik!
Windowst én már csak játékra kb. két éve, a fenti miatt.

:D

Mert kivágták a PowerPC supportot?  :Đ

#390 Felhasználó inaktív   gma 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 07:57

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. okt. 15., csütörtök - 11:42

Ez szerintem előny: valahogy próbálja rávezetni a felhasználót, hogy bizony van annak jelentősége, hogyan jelentkezik be.

Ez a lényeg, a filozófia. Hogy az egységsugarú user értse, mi a különbség su és user közt.

Szerkesztette: gma 2009. 10. 16. 08:04 -kor

$ screen bash

#391 Felhasználó inaktív   gma 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 07:58

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. okt. 16., péntek - 6:55

Mert kivágták a PowerPC supportot?  :Đ

Bocs, nem arra válaszoltam  :p
$ screen bash

#392 Felhasználó inaktív   midnight coder 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 16. 08:41

De a fejlesztési irányokat továbbra is főként a hülyék diktálják. Nagy, szebb színes ikonok, csicsás menük, csillogás, átlátszóság, eladhatóság. Nem szakmai fejlesztés van előtérben.

Ez szerintem a linuxra 100x inkább igaz. A windowsban az utóbbi pár évben pont belül volt az igazán nagy fejlődés (.NET, C#, stb) és a csicsa volt az ami sokkal-sokkal kevésbé fejlődött az elvárhatónál. Pl. a vistában már régen volt WPF ami iszonyú jó dolgokra képes, kb. a legfejlettebb form kezelő rendszer amit valaha láttam (pedig láttam már pár dolgot, VCL/CLX, wxWidgets, Swing, stb az elmúlt 20 év alatt), viszont maga a felület akár a Vistát akár a win7-et nézzük gyakorlatilag semmit nem profitált ebből. A másik oldalon viszont rengeteg a parasztvakítás ami mögött API szinten lényegében nincs semmi, az alkalmazások nem igazán profitálnak belőlük. Lásd enlightenment, compiz. Screenshot szinten gyönyörűek, de lényegében ezzel ennyi.

Szerkesztette: midnight coder 2009. 10. 16. 08:42 -kor

#393 Felhasználó inaktív   gma 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 08:46

Idézet: midnight coder - Dátum: 2009. okt. 16., péntek - 7:41

De a fejlesztési irányokat továbbra is főként a hülyék diktálják. Nagy, szebb színes ikonok, csicsás menük, csillogás, átlátszóság, eladhatóság. Nem szakmai fejlesztés van előtérben.

Ez szerintem a linuxra 100x inkább igaz. A windowsban az utóbbi pár évben pont belül volt az igazán nagy fejlődés (.NET, C#, stb) és a csicsa volt az ami sokkal-sokkal kevésbé fejlődött az elvárhatónál. Pl. a vistában már régen volt WPF ami iszonyú jó dolgokra képes, kb. a legfejlettebb form kezelő rendszer amit valaha láttam (pedig láttam már pár dolgot, VCL/CLX, wxWidgets, Swing, stb az elmúlt 20 év alatt), viszont maga a felület akár a Vistát akár a win7-et nézzük gyakorlatilag semmit nem profitált ebből. A másik oldalon viszont rengeteg a parasztvakítás ami mögött API szinten lényegében nincs semmi, az alkalmazások nem igazán profitálnak belőlük. Lásd enlightenment, compiz. Screenshot szinten gyönyörűek, de lényegében ezzel ennyi.

Nem, ezt a vonalat a Windows-os világ diktálja sajnos. Mert mindenkinek a kinézet fontos mindenhol.
$ screen bash

#394 Felhasználó inaktív   midnight coder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 12:18

Idézet: gma - Dátum: 2009. okt. 16., péntek - 8:46

Nem, ezt a vonalat a Windows-os világ diktálja sajnos. Mert mindenkinek a kinézet fontos mindenhol.

A kinézet mindig is mindenhol fontos volt. Anno a Mac kezdte el ezt a vonalat az első egeres-inkons felülettel, ami mai szemmel ugyan elég ocsmány volt, de az akkori karakteres felülethez képest maga a csoda. Aztán jöttek az Amigák, Atari ST-k, sőt a C64-en is volt GEOS amik ezt próbálták utánozni. Ezek közül az Amiga volt talán a legjobb user interfészileg (az akkori Mac-hez képest is). És a DOS a legrosszabb, mégis jó ideig tartotta magát. Plusz voltak olyan versenyzők mint a Next, SGI, és persze az egész unixos világ ami akkortájt főleg Motifból állt, ami mai szemmel szintén nem kicsit csúf, de akkor eléggé nyálcsorgatós hatása volt a MacOS vagy pláne a karakteres DOS után. Úgy a windows 3.1-ig kb. ez is volt a helyzet - közben persze azért a MacOS is színes lett, bár a GUI így is elég béna maradt. De lehetett skinezni, azaz normálisan kinéző buttonokat, kurzorokat, stb. feltenni - igaz, cserébe a win3.1-nél is jóval instabilabb MacOS ettől még borulékonyabbá vált. Szvsz első viszonylag emberien kinéző windows a 95 volt. Közben megjelent linuxon a KDE ami kezdetben elég csúf volt, de viszonylag hamar utolérte kinézetben a 95-öt, majd a Gnome aki viszont igazából máig sem tudott szerintem elfogadható look&feel-t produkálni. Majd jött a win2k ami nagyjából a 9x UI-t adta vissza csak ezúttal már volt alatta oprendszer, majd az XP aki már tényleg csicsásodott egy kissé. A másik oldalon viszont MacOS X, és KDE2/3 Keramik - ami szvsz kb. a csúcs volt a linux UI területén, és messze megelőzte az XP-t. A gnome is szépült valamit, skinezhető lett meg minden, de valahogy az egésznek maradt olyan fapad feelingje minden skin ellenére is. Meg közben született pár screenshot-only megoldás is, mint az enlightenment ami nagyon pofás, de embert még nem láttam aki használja is. Aztán szerintem ott kezdett a linux GUI mélyrepülni amikor a SuSE aki a KDE fő mozgatórúgója volt, az egységesítés szent nevében elkezdte közös nevezőre hozni a KDE-t és a Gnome-ot. És nem a Gnome-ot hozta fel a KDE szintjére... Persze elvben a többi skin független ettől, de valahogy azóta mintha kissé mélyrepülne ez a vonal. Vagy az egész KDE ? A 4 valahogy nekem nagyon nem jött be, sokkal bénább és instabilabb mint a 3 volt. Ráadásul a start menüje valami rohadtul idegesítő egy jószág. A win7 viszont szinte semmi újat nem hozott a Vistához képest, pedig szvsz nem ártana: az egész startmenüs taskbar-os dolog helyett sokkal jobb lenne valami Mac-os stílusú dokk, olyasmi mint a stardock, és a 3D effektek terén is lenne mit tennie a rendszernek. Ha már ott van az a nyomorú WPF, igazán hasznáhatnák is... A linux a compizzel sokkal látványosabb.

Szóval, bár az tény hogy az OS-eknek valóban csillogónak kell ahhoz lennie hogy a mezei user tetszését elnyerje, de szvsz se nem a windows jár ennek a dolognak az élén, sem nem ő a fő mozgatórúgója - igazából soha nem is volt az. A júzernek kell a parasztvakítás, és minden OS igyekszik is ezt megadni neki. Ha pedig a tartalom (azaz az OS kínálta programozó számára nyújtotta lehetőségek) és a csilli-villi arányát nézem ez windows esetén több nagyságrenddel jobb mint egy desktop linux esetén.

Amúgy ma szvsz a csicsát a web/flash hajtja.

Szerkesztette: midnight coder 2009. 10. 16. 12:26 -kor

#395 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 12:43

Winfosokkal ellentében linux ha kernelét újrafordítod és csak az adott rendszerre szükséges dolgok maradnak benne akkor már bőven nem olyan elhízott, csak erre kevesen veszik a fáradságot.
Hazafi vagyok nem "Demokrata".

#396 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 12:46

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. okt. 15., csütörtök - 13:42

Sajnos eddig aki otthoni usereket láttam xp-ben, azok mind rendszergazdai fiókban ténykedtek, max. a desktop téma volt eltérő. Ez a user beállítottságán, hozzáállásán múlik. A legtöbbjüknek fogalmuk sincs, mi az a korlátozott fiók ...

XP-ben nem sokat ér a korlátozott fiók és az NTFS jelszó. Láttam már olyan vírust, ami korlátozott felhasználói fiókból sikeresen vágta hanyatt az egész rendszert, beleértve a rendszergazdai fiókot és az NTFS jelszavas könyvtárakat is. Ugyanúgy, ahogy a Hiren's Boot CD és a többi liveCD is lazán figyelmen kívül hagyja az NTFS engedélyeit.

Nem tudom, hogy a Vista, W7 jobb-e ezen a téren.

Szerkesztette: N0zer0 2009. 10. 16. 12:48 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#397 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 13:10

Idézet: gma - Dátum: 2009. okt. 16., péntek - 8:57

Ez a lényeg, a filozófia. Hogy az egységsugarú user értse, mi a különbség su és user közt.

Épp ez hiányzik az XP-ből, telepítés után valahogy nem tudatosul a userben, hogy csináljon egy MÁSIK fiókot is, s a megadott nevűt (ami saját neve, tehát arra ösztönzi, hogy mindennap használja) CSAK adminolni használja. Szerintem ez rossz "politika" volt anno.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#398 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 13:18

:offtopic: Anno, amikor ismerősök váltottak 98-ról XP-re, rendesen megfigyeltem, hogy mikor mondják ki, hogy jobb rendszer az XP. Szinte mindegyik már az üdvözlőképernyőnél kimondta... Azt hallottam, hogy pszichiátereket (is) bevonva készült el az a kék háttér, a jellegzetes, "XP-s" színátmenetekkel. Szóval nem csak úgy megrajzolták.

#399 Felhasználó inaktív   midnight coder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 15:23

Idézet: Pitbull - Dátum: 2009. okt. 16., péntek - 12:43

Winfosokkal ellentében linux ha kernelét újrafordítod és csak az adott rendszerre szükséges dolgok maradnak benne akkor már bőven nem olyan elhízott, csak erre kevesen veszik a fáradságot.

És olyanról már hallottál okoska hogy driver ? Csak a windowsban a linux-szal ellentétben nem kell minden kernel verzióhoz hozzáfordítani mert van stabil bináris interfész az OS és a driverek közt. Na, ez az amit a linuxnak nem sikerült tizenegynéhány év alatt összehozni.

#400 Felhasználó inaktív   tomtyi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 19:12

@midnight coder:
a csicsa-dominanciára csak ennyit: az egyik legtöbbet használt grafikus program, a PS (és a CS-ek is, és gondolom minden professzionális grafikus/vizuális program) kellemes középszürke, jelentéktelen külsővel bírnak, hogy ne zavarják a velük mint szerszámmal dolgozók látását. Kép

Téma megosztása:

• (29 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.