Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. okt. 14., szerda - 15:38
... Inkább azt kéne kiemelni, hogy nincs férgesedés, rendszerbe rondítás, stb *x vonalon. Nem kell naponta pecselgetni és nem kell mennie egy rakat vírusirtónak, kémprogirtónak, stb. Meg sokkal nehezebb úgy hazavágni egy rendszert, hogy újra kelljen telepíteni.
Sajnos eddig aki otthoni usereket láttam xp-ben, azok mind rendszergazdai fiókban ténykedtek, max. a desktop téma volt eltérő. Ez a user beállítottságán, hozzáállásán múlik. A legtöbbjüknek fogalmuk sincs, mi az a korlátozott fiók, meg akkor miért nem lehet telepíteni meg ezt-azt, stb.
Volt, aki kimondottan ügyelt a biztonságra, meg lett mondva, hogy rendszergazdafiók jelszavas, ott adminolhat, a gyerek meg restricted user-ként játszik, nem fog szétvágni semmit. Na, amikor ezt megbeszéltük vele, korlátos userrel akkor lépett be utoljára, a következő telefon már arról szólt, hogy megint nem megy a gép, s nem értette, mi a baj. Azt akartam mondani, hogy való igaz: lehet egy rendszer akármilyen alapból. A windows is lehet biztonságos, s a linux is lehet átjáróház. Useren múlik minden.
Windows-zal kapcsolatban mondjuk engem zavar, hogy nem helyeztek a korlátos fiókokra nagyobb hangsúlyt, pl. telepítéskor létrehozott fiókok (ahol a user megadja nevét) automatikusan rendszergazdai jogokat kapnak, amiket meg sem lehet később korlátozni), ezeket használják utána, sokan azt sem tudják, hogy mi az a fiók, a bejelentkezés, stb., mivel egyszerűen indul a rendszer és kész.
Én korlátos fiókot hozatnék létre automatikusan, s mellette meglenne a rendszergazdai is, hogy rá legyenek kényszerítve, hogy megértsék a különbséget.
A linux ebben a tekintetben paranoidabb, óvatosabb: ott nem rootként dolgozik a user. Bár a mai disztribekben már agyba-főbe megy a sudo, azért ott sem mindenki rendszergazda automatikusan, ráadásul jelszó nélkül meg minden. Ez szerintem előny: valahogy próbálja rávezetni a felhasználót, hogy bizony van annak jelentősége, hogyan jelentkezik be. Nos, eddig otthoni xp-s júzereimnek szinte fogalmuk sem volt erről. Talán 1 masinát láttam, ahol korlátos userek voltak, s egy admin fiók, az működött is...
Szerkesztette: Warrior 2009. 10. 15. 12:47 -kor
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."