Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem
Elküldve: 2009. 10. 21. 09:09
, én évek óta így használom a lapost (XP). A patchek miatt úgyis van hetente reset, szóval nálam ritka vendég a hibernálás utáni XP lehalás.
Elküldve: 2009. 10. 21. 09:36
--- Szerintem az UAC rendben van. Ugyanúgy, ahogy a linuxon is su-ztok néha, szerintem itt is rá lehet kattintani a "sunyi" UAC-ra. Valahol megértem a nagy M-et, hogy elegük lett a abból, hogy minden szart beengednek a (rendszergazda)felhasználók, aztán meg a vindovzt szídják, hogy szar, meg nem biztonságos. Most is meg lehet ezt tenni, de már többé-kevésbé a felhasználón -is- múlik a dolog. A többi meg tömeg pszichózis: adjál 1000 db embernek szart a kezébe, hogy egye meg. Egyik sem akarja megenni (jó esetben). De ha elveszed tőlük a szart, akkor százból legalább lesz 1-2 aki nem azt nézi, hogy végre, elvették a szart és nem kell megennem, hanem azt, hogy elvettek tőlem valamit, és akarom vissza (meg mennyivel jobb volt régen, amíg még volt szar stb stb.). Kicsit sarkos példa, meglehet nem is életszerű, de jól bemutatja, hogy milyen az emberi természet.
Elküldve: 2009. 10. 21. 13:12
Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 10:09
Max olyanoknak, akik netbookot visznek magukkal, s hirtelen kell felcsapni, bár ott is talán gyorsabb a hiber. Vagy azoknál, akik sokszor bútolnak újraakármi miatt. Aki naponta néhányszor bootol, s viszonylag hosszú ideig megy a gép, annak max tetszés vagy nem tetszés kérdése.
Szerintem a bútidő nem jó mérőszám sebességre, csak akkor, ha tudjuk, hogy 1 rakás szolgáltatás akkor fog kvázi egyszerre indulni. Azaz meglehetősen "terhelt állapot".
Elküldve: 2009. 10. 24. 15:25
Idézet: Warrior - Dátum: 2009. okt. 20., kedd - 13:46
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2009. 10. 24. 15:30
Idézet: midnight coder - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 9:52
**Ami igazából idegesít hogy nem mindig lehet tudni hogy mi zajlik. Elkezd a háttérben kavarni valami a rendszerben és fingod nincs róla hogy mi zajlik valójában, így aztán azt sem hogy mit kellene kilőni.
*Nálam nincsenek ilyenek. Nincsenek feleslegesen engedve hagyott szolgáltatások, programok és hálókártyák, mert tudom, hogy mire van szükségem abból a rakásmindenből, ami alapértelmezésben elindul, illetve aktív. Ennyi a titka.
**Process Explorer, ha a feladatkezelőnél mélyebb belenézés szükséges. De a feladatkezelőt is ki lehet bővíteni, hogy mutasson lemez I/O-t, annak változásából pedig elég jól látni, hogy valami lemezt reszel.
Ja és nem beszólás végett, de ezek elég alap dolgok, amit hogyismondjam, tudni illik a Windows-ról.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2009. 10. 24. 15:35
Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 10:09
, én évek óta így használom a lapost (XP). A patchek miatt úgyis van hetente reset, szóval nálam ritka vendég a hibernálás utáni XP lehalás.
Valamelyest viszonyszám, a CPU és a lemez alrendszer működését relatív jól fémjelzi, de pl. a "felesleges" hálókártya miatti várakozás az tök független ezektől, aztán a klf eszközök klf elbaszott, vagy jól megírt illesztője miatt elég nagy variancia van. De azonos HW-környezetben egy HDD-csere hatását pl. elég jól meg lehet érezni a boot-időn.
Elküldve: 2009. 10. 24. 15:37
Idézet: Warrior - Dátum: 2009. okt. 20., kedd - 10:56
A lényeg, hogy az asztali elemek megjelenítése valóban hamarabb történik. A szolgáltatások "utána indulnak be". Ez részben igaz, de a lényegen nem változtat: a cég igenis erőt fektetett abba, hogy az asztali elemek hamarabb jelenjenek meg. Egy gyors gépnél ez nem gond, de a lassabbaknál igen...
Az Adobe speedlaunch és a Java quick starter pontosan ilyen szemfényvesztés.
Elküldve: 2009. 10. 24. 23:42
Idézet: midnight coder - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 9:52
sysinternals megondja, de alapban úgyis a júzer iktatja be ezeket a folyamatokat. Ez ilyen, amit betolunk a bootmenübe, azt tölti be.
Elküldve: 2009. 10. 25. 05:19
Elküldve: 2009. 10. 25. 06:45
Idézet: zed01 - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 6:19
Evvel egyetértek. Az elmélet a mikrokernelt tartja a legjobbnak, de a gyakorlatban nem készült még vele, elterjedt, sikeres OS. A monolitikus kernel az olyan, amilyen, minden OS szolgáltatás egyetlen kernelben. A linux kernele, mióta támogatja a modulokat, már nem nevezhető tisztán monolitikusnak. Tendál a hibrid kernel felé. Ez szerintem jó dolog, de még kidolgozásra szorul. Azt kéne elérni, hogy a driverek majdnem mind modulok legyenek, egységes felülettel.
Torvalds-nak meg nincs igaza. Mikor a 90-es években megálmodta a linuxot, még más volt a PC-s világ. Nem volt ennyi féle hw és ekkora elvárások, komplexitás.
Idézet: zed01 - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 6:19
Nem azért van. Valószínűleg a régiek nem ismerik fel a proci mikrokódját. Újabb disztrót/kernelt kell használni. A Windows meg úgy oldja meg, hogy a proci utasításkészletét nem használja ki rendesen, nincs új procikra optimalizálva.
Elküldve: 2009. 10. 25. 10:09
Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 7:45
[citation needed]
Szvsz nem utasításkészletről lehet szó (az kicsit erős lenne).
Valami ilyesmi linket kellene előkaparni a linuxhoz, mert én úgy tapasztalom hogy a win mintha előrébb tartana a cpu techonológia (és energiagazdálkodás) támogatása terén...
Elküldve: 2009. 10. 25. 10:27
Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 11:09
Mit needed vazz?
Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 11:09
citation needed...
Elküldve: 2009. 10. 25. 10:44
Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 11:27
citation needed...
Milyen újabb utasításkészleteket kellene támogatni? Miért kell problémát okozni egy újabb CPU megjelenésének, ha az x86 kompatibilis?
"Under Microsoft Windows XP, SpeedStep support is built into the power management console under the control panel. In Windows XP a user can regulate the processor's speed indirectly by changing power schemes." since 2001
"Linux has full SpeedStep support integrated into the kernel version 2.6." since 2003.
http://en.wikipedia.org/wiki/SpeedStep
Your turn.. :Đ
Elküldve: 2009. 10. 25. 11:54
Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 11:44
"Linux has full SpeedStep support integrated into the kernel version 2.6." since 2003.
Az igen. Mikor is volt ez? 6 éve volt 2 év késés. Kit érdekel ez ma már?
Ezekre az utasításkészletekre gondoltam: MMX (ez biztosan támogatott), SSE, SSE2-4, 3DNow!, 3DNow!2. A 32 vs 64 bitet felejtsük el, mert erre az esetre külön kernel van MS fronton is.
Elküldve: 2009. 10. 25. 12:01
Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 12:54
Ezekre az utasításkészletekre gondoltam: MMX (ez biztosan támogatott), SSE, SSE2-4, 3DNow!, 3DNow!2. A 32 vs 64 bitet felejtsük el, mert erre az esetre külön kernel van MS fronton is.
Nos, akkor elmondhatjuk, hogy akkor is és most is (lásd az első linkem) előnyben van a win a CPU technológiákat tekintve?
A kérdésem második fele pedig továbbra is áll: Miért kell problémát okozni egy újabb CPU megjelenésének, ha az x86 kompatibilis?
Elküldve: 2009. 10. 25. 13:42
Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. okt. 19., hétfő - 20:12
Nos akkor! Kedves rabbitfater! Szerintem Te még életedben nem láttál linuxot, legalábbis a kijelentéseid erre utalnak. Fizet neked valaki azért, hogy az MS cuccokat védjed itt he? Nem tudom milyen fősulira jártál, de szerintem max. a marxista egyetem lehetett.
pedig idiótáknak. A kattitgatásról megvan a véleményem. Ütni kéne az ilyet mint Te. Szerintem tuti számtech tanár vagy! Elnézést a zabolátlan stílus miatt, de szinte végigolvastam az összes kommentjét és szép lassan feldurrantottam magam. Összegezve: Hülye vagy Te fiam!
Szerkesztette: Gerics 2009. 10. 25. 13:50 -kor
Elküldve: 2009. 10. 25. 13:55
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2009. 10. 25. 14:02
Idézet: kroozo - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 13:55
úgyis kimoderálják. Csak olvassa el! Senki nem küldte meg úgy ahogy meg kellet volna. Hányok az ilyen emberektől,
Elküldve: 2009. 10. 25. 14:55
Idézet: kroozo - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 14:55
Nekem tetszik
Elküldve: 2009. 10. 25. 15:00
(Arrol nem beszelve, hogy meg mindig fosasig tele van a kodja szarral, az siralmas)
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

Súgó
A téma zárva.