HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (29 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem Értékeld a témát: -----

#501 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 21. 09:09

Srácok már évek óta figyelem, hogy az oprendszer sebesség egyik "mérőszáma" a bútidő, de valóban ennyit számít mennyi idő alatt áll fel a rendszer? Valahol olvastam, hogy napi három ki-be kapcsolgatás melett a desktopok POST-ja alatt többet evett a gép, mintha egész nap hibernálva lett volna. Bár a hibernálás lehetősége függ a számítógép felhasználási módjától is (http://support.micro....com/kb/907477)
, én évek óta így használom a lapost (XP). A patchek miatt úgyis van hetente reset, szóval nálam ritka vendég a hibernálás utáni XP lehalás.

#502 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 09:36

Őszintén szólva az UAC-ban én nem látom a változást a Vistához képest, azon kívül hogy most nem jön azonnal az arcodba hanem szépen a háttérben vár sunyin amíg rá nem kattansz. Mondjuk én jobban kedveltem a régebbit, de ez sem kevésbé biztonságos, max. a júzer néz mint a moziban hogy miért nem mozdul semmi.
--- Szerintem az UAC rendben van. Ugyanúgy, ahogy a linuxon is su-ztok néha, szerintem itt is rá lehet kattintani  a "sunyi" UAC-ra. Valahol megértem a nagy M-et, hogy elegük lett a abból, hogy minden szart beengednek a (rendszergazda)felhasználók, aztán meg a vindovzt szídják, hogy szar, meg nem biztonságos. Most is meg lehet ezt tenni, de már többé-kevésbé a felhasználón -is- múlik a dolog.  A többi meg tömeg pszichózis: adjál 1000 db embernek szart a kezébe, hogy egye meg. Egyik sem akarja megenni (jó esetben). De ha elveszed tőlük a szart, akkor százból legalább lesz 1-2 aki nem azt nézi, hogy végre, elvették  a szart és nem kell megennem, hanem azt, hogy elvettek tőlem valamit, és akarom vissza (meg mennyivel jobb volt régen, amíg még volt szar stb stb.).  Kicsit sarkos példa, meglehet nem is életszerű, de jól bemutatja, hogy milyen az emberi természet.

#503 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 13:12

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 10:09

Srácok már évek óta figyelem, hogy az oprendszer sebesség egyik "mérőszáma" a bútidő, de valóban ennyit számít mennyi idő alatt áll fel a rendszer? ...

Max olyanoknak, akik netbookot visznek magukkal, s hirtelen kell felcsapni, bár ott is talán gyorsabb a hiber. Vagy azoknál, akik sokszor bútolnak újraakármi miatt. Aki naponta néhányszor bootol, s viszonylag hosszú ideig megy a gép, annak max tetszés vagy nem tetszés kérdése.

Szerintem a bútidő nem jó mérőszám sebességre, csak akkor, ha tudjuk, hogy 1 rakás szolgáltatás akkor fog kvázi egyszerre indulni. Azaz meglehetősen "terhelt állapot".
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#504 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 10. 24. 15:25

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. okt. 20., kedd - 13:46

:offtopic: Nincs köze természetesen, csak anno feltűnt, hogy nem tudtuk már a hivatalos honlapról tölteni.

:offtopic: Beépült az XP alap prefetch algoritmusába, és kb. 8 rendszerindítást követően kezdi el ezokból reszelni a lemezt ráérős időben a defragntfs.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#505 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 24. 15:30

Idézet: midnight coder - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 9:52

*még 1-2 percig meg sem mozdult semmi mert még a háttérben töltődtek folyamatok.

**Ami igazából idegesít hogy nem mindig lehet tudni hogy mi zajlik. Elkezd a háttérben kavarni valami a rendszerben és fingod nincs róla hogy mi zajlik valójában, így aztán azt sem hogy mit kellene kilőni.

:offtopic:
*Nálam nincsenek ilyenek. Nincsenek feleslegesen engedve hagyott szolgáltatások, programok és hálókártyák, mert tudom, hogy mire van szükségem abból a rakásmindenből, ami alapértelmezésben elindul, illetve aktív. Ennyi a titka.

**Process Explorer, ha a feladatkezelőnél mélyebb belenézés szükséges. De a feladatkezelőt is ki lehet bővíteni, hogy mutasson lemez I/O-t, annak változásából pedig elég jól látni, hogy valami lemezt reszel.

Ja és nem beszólás végett, de ezek elég alap dolgok, amit hogyismondjam, tudni illik a Windows-ról.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#506 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 24. 15:35

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 10:09

Srácok már évek óta figyelem, hogy az oprendszer sebesség egyik "mérőszáma" a bútidő, de valóban ennyit számít mennyi idő alatt áll fel a rendszer? Valahol olvastam, hogy napi három ki-be kapcsolgatás melett a desktopok POST-ja alatt többet evett a gép, mintha egész nap hibernálva lett volna. Bár a hibernálás lehetősége függ a számítógép felhasználási módjától is (http://support.micro....com/kb/907477)
, én évek óta így használom a lapost (XP). A patchek miatt úgyis van hetente reset, szóval nálam ritka vendég a hibernálás utáni XP lehalás.

Valamelyest viszonyszám, a CPU és a lemez alrendszer működését relatív jól fémjelzi, de pl. a "felesleges" hálókártya miatti várakozás az tök független ezektől, aztán a klf eszközök klf elbaszott, vagy jól megírt illesztője miatt elég nagy variancia van. De azonos HW-környezetben egy HDD-csere hatását pl. elég jól meg lehet érezni a boot-időn.

#507 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 24. 15:37

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. okt. 20., kedd - 10:56

:offtopic: Annak idején, az XP-ben "alkalmazták" először ezt a "technikát", az MS hivatalosan is beismerte, hogy megtévesztésre alkalmas volt - miután beperelték emiatt a céget...

A lényeg, hogy az asztali elemek megjelenítése valóban hamarabb történik. A szolgáltatások "utána indulnak be". Ez részben igaz, de a lényegen nem változtat: a cég igenis erőt fektetett abba, hogy az asztali elemek hamarabb jelenjenek meg. Egy gyors gépnél ez nem gond, de a lassabbaknál igen...

Az Adobe speedlaunch és a Java quick starter pontosan ilyen szemfényvesztés.

#508 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 24. 23:42

Idézet: midnight coder - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 9:52

de utána még 1-2 percig meg sem mozdult semmi mert még a háttérben töltődtek folyamatok.

sysinternals megondja, de alapban úgyis a júzer iktatja be ezeket a folyamatokat. Ez ilyen, amit betolunk a bootmenübe, azt tölti be.
Make love not Wor.

#509 Felhasználó inaktív   zed01 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 05:19

Talán nem monolitikus kernelt kellett volna fejleszteni Linuxra. Ezért van az, hogy az Ubuntunak csak az újabb disztrói ismerik fel az új Phenom II X4-es procimat, a többi elszáll kernel pánikkal. Ez azért furcsa, mert az összes Windows ezt megoldja változatlan, akár 10 éves kernellel és a hozzátartozó driverekkel.

#510 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 06:45

Idézet: zed01 - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 6:19

Talán nem monolitikus kernelt kellett volna fejleszteni Linuxra.

Evvel egyetértek. Az elmélet a mikrokernelt tartja a legjobbnak, de a gyakorlatban nem készült még vele, elterjedt, sikeres OS. A monolitikus kernel az olyan, amilyen, minden OS szolgáltatás egyetlen kernelben. A linux kernele, mióta támogatja a modulokat, már nem nevezhető tisztán monolitikusnak. Tendál a hibrid kernel felé. Ez szerintem jó dolog, de még kidolgozásra szorul. Azt kéne elérni, hogy a driverek majdnem mind modulok legyenek, egységes felülettel.
Torvalds-nak meg nincs igaza. Mikor a 90-es években megálmodta a linuxot, még más volt a PC-s világ. Nem volt ennyi féle hw és ekkora elvárások, komplexitás.

Idézet: zed01 - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 6:19

Ezért van az, hogy az Ubuntunak csak az újabb disztrói ismerik fel az új Phenom II X4-es procimat, a többi elszáll kernel pánikkal. Ez azért furcsa, mert az összes Windows ezt megoldja változatlan, akár 10 éves kernellel és a hozzátartozó driverekkel.

Nem azért van. Valószínűleg a régiek nem ismerik fel a proci mikrokódját. Újabb disztrót/kernelt kell használni. A Windows meg úgy oldja meg, hogy a proci utasításkészletét nem használja ki rendesen, nincs új procikra optimalizálva.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#511 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 10:09

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 7:45

Nem azért van. Valószínűleg a régiek nem ismerik fel a proci mikrokódját. Újabb disztrót/kernelt kell használni. A Windows meg úgy oldja meg, hogy a proci utasításkészletét nem használja ki rendesen, nincs új procikra optimalizálva.

[citation needed] :)
Szvsz nem utasításkészletről lehet szó (az kicsit erős lenne).
Valami ilyesmi linket kellene előkaparni a linuxhoz, mert én úgy tapasztalom hogy a win mintha előrébb tartana a cpu techonológia (és energiagazdálkodás) támogatása terén...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#512 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 10:27

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 11:09

[citation needed] :)
Szvsz nem utasításkészletről lehet szó (az kicsit erős lenne).
Valami ilyesmi

Mit needed vazz?  :D  Gondolkozz már el azon, hogy a Vista előtti kernelek hány évesek. Újrafordították őket azóta? Na ugye, hogy nem. Ezért nem használják az újabb utasításkészleteket. Itt most a "10 éves" kernelekről volt szó, nem a W7-ről.

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 11:09

én úgy tapasztalom hogy a win mintha előrébb tartana a cpu techonológia (és energiagazdálkodás) támogatása terén...

citation needed...  :D
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#513 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 10:44

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 11:27

Mit needed vazz?  :D  Gondolkozz már el azon, hogy a Vista előtti kernelek hány évesek. Újrafordították őket azóta? Na ugye, hogy nem. Ezért nem használják az újabb utasításkészleteket. Itt most a "10 éves" kernelekről volt szó, nem a W7-ről.

citation needed...  :D

Milyen újabb utasításkészleteket kellene támogatni? Miért kell problémát okozni egy újabb CPU megjelenésének, ha az x86 kompatibilis?

"Under Microsoft Windows XP, SpeedStep support is built into the power management console under the control panel. In Windows XP a user can regulate the processor's speed indirectly by changing power schemes." since 2001
"Linux has full SpeedStep support integrated into the kernel version 2.6." since 2003.
http://en.wikipedia.org/wiki/SpeedStep

Your turn..  :Đ
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#514 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 11:54

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 11:44

since 2001
"Linux has full SpeedStep support integrated into the kernel version 2.6." since 2003.

Az igen. Mikor is volt ez? 6 éve volt 2 év késés. Kit érdekel ez ma már?

Ezekre az utasításkészletekre gondoltam: MMX (ez biztosan támogatott), SSE, SSE2-4, 3DNow!, 3DNow!2. A 32 vs 64 bitet felejtsük el, mert erre az esetre külön kernel van MS fronton is.

#515 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 12:01

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 12:54

Az igen. Mikor is volt ez? 6 éve volt 2 év késés. Kit érdekel ez ma már?

Ezekre az utasításkészletekre gondoltam: MMX (ez biztosan támogatott), SSE, SSE2-4, 3DNow!, 3DNow!2. A 32 vs 64 bitet felejtsük el, mert erre az esetre külön kernel van MS fronton is.

Nos, akkor elmondhatjuk, hogy akkor is és most is (lásd az első linkem) előnyben van a win a CPU technológiákat tekintve? :)
A kérdésem második fele pedig továbbra is áll: Miért kell problémát okozni egy újabb CPU megjelenésének, ha az x86 kompatibilis?

#516 Felhasználó inaktív   Gerics 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 25. 13:42

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. okt. 19., hétfő - 20:12

Nézd tudtál mutatni pár eszközt amiben tényleg kicsi flash van (monnyuk < 8MB) és linux van beleégetve. Ez a párosítás távolról sem olyan elterjedt, hiába rugozól rajta, a felhasználása nagyrészt azokra az eszközökre terjed ki amit be is mutattál. Igazad van, a gigás méretű flashek nem olyan elterjedtek, mint állítottam, de az általad citált másik véglet sem. Pont.

Nos akkor! Kedves rabbitfater! Szerintem Te még életedben nem láttál linuxot, legalábbis a kijelentéseid erre utalnak. Fizet neked valaki azért, hogy az MS cuccokat védjed itt he? Nem tudom milyen fősulira jártál, de szerintem max. a marxista egyetem lehetett.  :p  Szerinted pl.  ez  mögött a weboldal mögött mi fut? Csak miattad regeltem be hogy elküldjelek a jó édes laza erkölcsű anyukádba a, nyomorult kis gondolatvilágoddal együtt. A számítógépeket gondolkodó embereknek találták ki, nem
pedig idiótáknak. A kattitgatásról megvan a véleményem. Ütni kéne az ilyet mint Te. Szerintem tuti számtech tanár vagy! Elnézést a zabolátlan stílus miatt, de szinte végigolvastam az összes kommentjét és szép lassan feldurrantottam magam. Összegezve: Hülye vagy Te fiam!

Szerkesztette: Gerics 2009. 10. 25. 13:50 -kor

#517 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 13:55

Hat ezert kar volt beregisztralni :rolleyes:
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#518 Felhasználó inaktív   Gerics 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 25. 14:02

Idézet: kroozo - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 13:55

úgyis kimoderálják. Csak olvassa el! Senki nem küldte meg úgy ahogy meg kellet volna. Hányok az ilyen emberektől,

#519 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 14:55

Idézet: kroozo - Dátum: 2009. okt. 25., vasárnap - 14:55

Nekem tetszik  :D  Leosztotta Hasevatert, mint a 21-et  :Đ Tények nélkül ugyan, de az a másik oldalról se volt sok belőle. Kezd komolyan tetszeni ez a komment rendszer. Hoz egy kis színt ebbe az unalmas, haldokló fórumba.

#520 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 25. 15:00

'nnyémá. Kicsit nem figyelunk, es megjelennek a az elsozok meg a pluszegyezok.

(Arrol nem beszelve, hogy meg mindig fosasig tele van a kodja szarral, az siralmas)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

Téma megosztása:

• (29 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.