HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (29 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Torvalds: a Linux nem olyan, mint ahogyan elképzeltem Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 23. 16:01

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 16:56

... Viszont hegeszteni erre egy parancssort nem (főleg ha nem is ért hozzá). ...

:offtopic: Erre mondtam, hoy a linux ún. gépközeli gondolkodásra serkent. Persze nem rendszerfüggő, valóban egyénfüggő, de annyiban konzervatív vagyok, hogy nem a mai desktop linuxokat nézem csak.

S nem kell gurunak lenni ilyen primitív feladatok megoldásához.

Sajnálom, a fenti probléma azóta előjött még párszor, úgyhogy nem irreleváns, hogy ugyanakkor lettünk kész. Csak főnök azóta leszállt az ügyről. Gondolod, ki fog szórakozni pár ezer fájllal (a listák könyvtára azóta rendesen meghízott), amikor ott az a félsoros szkript, ami egyszer elkészül (vagy 1 perc), s utána nem romlik meg.

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 23. 16:15 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#62 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 16:03

@N0zer0: Hehe. Látom neked különösen megy a személyeskedés. Osszatok. Ha valaki nem ért veletek egyet az bérenc. Az nem lehet tapasztalat, amit mond azt csak a pénz mondatja vele. Hehe. Persze attól a világ még úgy működik, ahogy - azaz a Linux nem kell komolyan a kutyának sem, csak pár ilyen elvetemült alaknak. Hajrá!!! Később még tételesen válaszolgatok, most mennem kell, majd este még benézek.

#63 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 16:04

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 16:58

Azt magyarázta, ha nagyságrendileg több (100-1000x) tételt kellett volna átnézni, akkor a gépi megoldás lett volna nyerő, nem csak megbízhatóságban, de messze időben is.

:offtopic: Azért akárhogyan is, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én szeretem az "elegáns" megoldásokat. Tanul az ember belőlük, ha finomít rajtuk. Nekem egyáltalán nem elég, ha valami csak "működik", aztán nem tudom kontrollálni. Tudom, az optimalizálás külön "szakma", de valahogy szívemhez közel - mivel fejlesztgetek picit - a linux esik, jó részben épp a shell miatt.

Bazeg tényleg véres volna a szám? A fene... :(

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 23. 16:14 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#64 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 16:05

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 17:03

... a Linux nem kell komolyan a kutyának sem, csak pár ilyen elvetemült alaknak. ...

:offtopic: Hát nem tudom, ezt hogyan értsük, de szerintem a számítástechnikában picit meghatározóbb a szerepe a linuxnak annál, mintha nem kéne a "kutyának sem". Most függetlenül a desktop szférától.
Annyi igaz benne, hogy valóban anno elvetemültek használták. De ők értettek hozzá. Tehát a szó pozitív értelmében. Akkor meg nem olyan használhatatlan rendszer...

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 23. 16:13 -kor

#65 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 16:09

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 16:58

Azt magyarázta, ha nagyságrendileg több (100-1000x) tételt kellett volna átnézni, akkor a gépi megoldás lett volna nyerő, nem csak megbízhatóságban, de messze időben is.

:offtopic: De ez egyértelmű, itt nem értem, Nyulpapa kolléga min vitázik, hisz a shell-ben írt kód "alacsonyabb szinten" fut, ergo gyorsabb. A könyvtári függvények miatt az egész marha hatékony. Kész, itt nincs mit nem érteni.

A két shell között nagy különbségek vannak - akkor is, ha van, amiben hasonlítanak, ahogy Szabcsi kolléga írta.

Windows alá is lehet jó kódokat írni (én is ott írogatok legfőképp. Na most jöhetnek a dobott paradicsomok...., de azért linux alatt pillanatok alatt be tudok röffenteni egy ilyen apró műveletet, még hosszú hónapok után is.), de oda külön fejlesztő eszköz szükséges. Linux "natívabb" ilyen téren. Tudom, fröcsögök...

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 23. 16:14 -kor

#66 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 16:12

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 17:03

@N0zer0: Hehe. Látom neked különösen megy a személyeskedés. Osszatok. Ha valaki nem ért veletek egyet az bérenc. ...

:offtopic: ? Ilyet senki nem mondott szerintem. Csak arról volt szó nagyjából, hogy eme két oprendszer "általában" miben hatékonyabb, miben jobb egyik, mint a másik. S nyilván értelemszerűen: miben rosszabb egyik, mint a másik. "Legjobb", s "legrosszabb" rendszer nincs.

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 23. 16:12 -kor

#67 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 16:19

Idézet: schsf - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 14:40

@Warrior: És ezenkívül pl. a Linux "awk" -val csodákat lehet művelni. És mivel az "awk"  és "gawk" netről ingyen letölthető Dos és Windows-ra is --> a program hordozható !  ...

:offtopic: Másik konkrét példa: telefonos híváslistából kell legyűjteni adott hívószámról kimenő hívásokat, s az egyes időtartamokat és árakat összegezni, valamint listát készíteni a hívásokból. (nagy testvér rulez...)

Erre anno excel makrót csináltam, nem volt nehéz, de 20 ezer tételnél már bajlódott vagy 10 másodpercig, egyetlen hívószám gyűjtésénél. Lehetett volna optimalizálni, de bash-el meg egy awk-val ugyanazokat a file-okat kb. tizedmásodperc (!) alatt dolgoztam fel, s szolgáltattam eredményt. Nyilván érdekességképpen, mert már nem volt rá szükség.

Amit ki akartam ebből hozni, az nem az, hogy a visual basic lassú, hanem az, hogy az awk és a bash kurv@ gyors.

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 23. 16:20 -kor

#68 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 16:20

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 16:29

Annyiban igazat adok, hogy valóban nem a shell tehet arról, ha egy rendszerben egyszerűen nem olyan parancsok vannak...

A windows-okban egyáltalán nem a shell volt a lényeg, a fejlesztők a gui-ra koncentráltak. Ennek értelemszerűen ára volt. Más a rendszer felépítése, vannak idegesítő hibái: (dir /s-t nem tudja a recovery console).

A unix/linux alapvetően C könyvtári függvényekre támaszkodik ha jól tudom. Annyira "közel hozták" a shellt ezekhez, amennyire csak lehetett.

A kezdetektől fogva primitíven egyszerű, tovább nem csonkítható modulok, parancsok, s a unixos file-kezelés filozófiáját az MS csak nemrég vette át.

Szóval a fenti példákat esetleg valaki prezentálhatná PS alatt. Mert nem azért, de szerintem nem erőssége a windows-nak, még akkor sem,ha valahogy bármit meg lehet oldani ott is. Nem egy PS-es szkriptet láttam már primitív egyszerű taszkokra, amik ránézésre igazán érthetetlenek voltak.
Linuxban a shell alapvető használatához nem kell gurunak lenni, nyilvánvaló. Alapvető diszkparancsok ott vannak, az ember kipróbálja, kész. A powershell már bonyolultabb.
Elismerem, hogy van előnye is biztosan (bár én tartok tőle, hogy pár év múlva úgy emlékszünk majd vissza rá, mint valami alig használt funkcióra), de linuxban a shell használata egyszerűen mindennapos és nyilvánvaló. Csak azt akartam szemléltetni, hogy a windows-ban a shell sokkal "jelentéktelenebb" szinten van, mint a linux/unix rendszerekben. Vagy esetleg van, aki konkrétan cáfol, úgy általában?

A PS egy teljesen objektumorientált, a .NET keretrendszerre épülő parancsfeldolgozó- és szkriptkörnyezet, ezt kellene ízlelgetni egy kicsit. Itt a fentebb emlegetett pipe-ban ezek az objektumok/objektumtulajdonságok utaznak (legyen az exchange mailbox, virtuális gép, felhasználó, diszk szignatúra, file). Egy infrastruktúra-üzemeltető számára ez már ma nélkülözhetetlen eszköz, kevés dolog van aminek a jövője biztosabb... :)
Ahhoz, hogy kellő kompetenciával rendelkezz, legalább ennek a könyvnek az átfutását javaslom a témában: Soós Tibor és Szerényi László:  Microsoft PowerShell 1.0 rendszergazdáknak - elmélet és gyakorlat
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#69 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 16:28

Elnéztem ezt a ma regisztrált Nyulpapát, amint flame-ol, jót röhögtem rajta :D

A linux nem kell a kutyának sem, ez szép komoly megalapozott érv :)
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#70 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 16:31

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 17:20

...
Ahhoz, hogy kellő kompetenciával rendelkezz, legalább ennek a könyvnek az átfutását javaslom a témában: Soós Tibor és Szerényi László:  Microsoft PowerShell 1.0 rendszergazdáknak - elmélet és gyakorlat

Köszi, sasolom.

ps.: amúgy amire gondoltam: a dotnet miatt, nem tudom, hogy a szkript-fanok "ebbe az irányba" mennek-e majd, vagy pedig egy programozási nyelv irányába. Ez majd kiderül.

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 23. 16:36 -kor

#71 Felhasználó inaktív   deuce 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 16:35

@Warrior: szerintem csak személyeskedik, mert szavaiból ítélve tipikusan az ún. "félek a Linuxtól" típus. Én pl. nem félek tőle, csak Windowson nőttem fel (nagyon sajnos!).
Ő valszeg nem járt még szerverparkban, ahol Linux van a gépek 90%án, vagy csupán ismer valakit akinek van egy darab hiperszuper wines szervere.. Igazából ő a véresszájú szerintem, veletek ellentétben...

na de nem akarok komolyabb flamet folytatni ... Mindenki használjon amit akar és amihez ért. Kép

Ami még igaz: a Windowsos userek általában órákat szopnak egy "máhkrofoszt által nem aláírt=pénzt_nem_szedtük_be driverrel", vagy "eltűnt mappákkal"... Tele vannak a fórumok azzal, hogy Petike 3x telepíti újra az egész rendszerét +a különböző vga drivereket hogy menjen neki a játék.
A Photoshop és a zenei szoftverek pedig a mai napig Macosx-en gurulnak legjobban nem a Windowskán!!

#72 Felhasználó inaktív   deuce 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 16:36

Excel megdöglik párezer rekord után akárhány giga ramod is van a gépben....

#73 Felhasználó inaktív   deuce 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 16:56

Nem akarok megbántani senkit, de az is érdekes, hogy a körülöttem lévő _átlag_ Windows userek 90%-a mind egytől egyig fél felrakni az újabb Wint, a mai napig a szét szervízpakkozot xp futkározik a gépeiken, csakmert a Windows 7 még "nem hivatalos" vagy ha nem pirate az illető akkor pénzbe kerül... Kép Sokak pedig nem akarnak kiadni pénzt 4 giga ramra, ami manapság alapvető wines körökben..

Az is érdekes, hogy a beta óta Vistával működő régi gépemet odaadtam apámnak, aki nem szokott hülyeségeket csinálni, raktam rá egy vadiúj Vistát valamikor tavasszal.
2 nap alatt úgy kinyírta, hogy bootképernyő alatt meghal. Nesze neked UAC felhasználó védelem meg Cé drájv védelem...... Se csökkentett mód, semmi másban nem bootolt. Ráraktam ugyanazt a Vistát, és azóta jól megy, csak mivel megzabálja a gépet legszívesebben lecserélném Win7re...

Barátnőm gépén hivatalos Vista volt, letúrtuk azt is a francba mert 2-3 hónap után lehetetlenségig belassult a rendszer, pedig ramot is vettünk bele, még úgy is folyamatosan darálta a swapfilet, ami csekélyke 3-4giga volt egyből boot után! Aztán jött a kérdés: Mit rakjunk rá? 8 évvel ezelőtti xp-t? Frászkarikát. Örülünk, hogy szépen fut a nemhivatalos Windows 7-tel, amiért ugye elvileg fizetnünk kéne, ahogy fizetett a Vistáért is, mert bele volt építve a gép árába jól... Hidegzuhany volt, hogy Vista alatt feltelepült simán az ATI driver, win7 alá már hackelni kellett, mert nem tejeltek Redmondnak, marketing blábláblá. Nem egy erős gép, Vista alatt a "csoda áéró" felület nem akart működni sem, win7 alatt hiphop száguld..

Szóval a win már akkor is szopás, ha k***ra semmit se akarsz vele csinálni, csak netezni vagy nyomtatni, vagy játszogatni...

#74 Felhasználó inaktív   schsf 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 23. 18:29

Milyen rendszer(?) az, ahol ha monitorozod pl. a hálózatot, nem érzékeli az új eseményt, ha nem "FRISSIT"-esz, és milyen az olyan rendszer(?) ahol új program telepitése után boot-olni kell? Évekig üzemeltettem, és csak kuncogtam "Nyulpapa"-n. Kép Nem kellett volna nekiugrani... Kép Amúgy meg eltévedt, mert nem a Bill fiúról szólt a cikk, hanem a Linus fiúról. Hogy on legyek: kipróbáltam a Firefox -ot és az Opera-t is Linuxon telepités nélkül, simán a letöltött, kibontott binary-val. Most is az fut alattam Kép

#75 Felhasználó inaktív   schsf 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 23. 18:46

@Bodnár Ádám: Bocs de nem emlékszem, hogy a "PowerShell" szót akár meg is emlitettem volna... Szerintem tévedésből kattintottál rám. Erről a témáról mások vitáztak....

#76 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 19:08

Én csak annyit mondanék, hogy egy hpnc4000-em van, 512 mega rammal, valami ati 7000-nek megfelelő de annál  még gyengébb ati mobil VGA-val.
Nos, ezen a gépen, vista talán el sem indulna.

Ubuntu meg mindenféle 3d-s átlátszó kockaforgatós ugrálós bizbaszos desktoppal símán fut, és símán szebb mint bármilyen win.
És igen, én desktopra használom, játszom rajta meg netezek meg ilyenek. 

Öcsém erős laptopján Vista volt, gyárilag. Matrica meg minden. Egy darabig szenvedett vele, aztán feltettem neki egy illegális XP-t.

Ja igen, újraindítani frissítés miatt kétszer kellett eddig, kb 1 év alatt. Telepítés miatt egyszer sem.

#77 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 19:30

Idézet: Nyulpapa - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 15:22

A kedvencem a hozzászólások közül "mert ehhez gondolkozni kell". Igen kell, ez a legnagyobb baj. Amíg windows alatt 5 clickből megvan egy issue és már dolgozhatok is következőn addig linuxon 2-3 percet kell egyes dolgokon gondolkodni. Tehát ha support staff vagy, lényegesen hatékonyabban lehet GUI-val dolgozni mint anélkül...

Elég ritkán megyek céges support staffhoz windowsos problémákkal, de amikor igen, akkor sokszor csak vállvonogatásig jutnak, a probléma megoldásáig nem nagyon.
A linuxos problémáimat szerencsére meg tudom oldani magam.

#78 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 20:12

Na igen, sokan azt hiszik hogy winhez mindenki ért. Pedig nem, minden oprendszerhez kell érteni.

#79 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 20:30

:offtopic: Tény és való, anno a unix/linux a szakik számára készült, a windows pedig a hétköznapi ember számára, ki nem ért hozzá, ebben nincs semmi baj önmagában. Ettől függetlenül is alkalmazható egyik ill. másik rendszer a "másik" feladatainak megoldására, de mindkét irányban nyögvenyelőssé válhat a dolog: a linux sem olyan fain azokon a frontokon, ahol egyszerű hétköznapi emberek vannak, a windows sem teljesít jól bizonyos szaki körökben. Ahogy fent is elhangzott, feladat választja a rendszert, nem pedig fordítva.

De van még, aki egyszerűen képtelen elfogadni, hogy létezik másik rendszer is, amivel egy feladat adott esetben "jobban "megoldható. Azért írtam zárójelben, mert azért a számítógép univerzális eszköz, azaz oprendszertől függetlenül bármit meg tud csinálni az egyik is, meg a másik is. Csak nem mindegy, milyen "áron", amit nem pénzben kell érteni feltétlenül.
Én simán megkockáztatom, hogy ha a felhasználók jobban érdeklődnének a gép működése meg úgy alapból egy oprendszer működése iránt, sokkal rosszabb pozícióban lenne ma a windows s a Microsoft, az asztali gépeken legalábbis.

Amúgy még mindig nem világos számomra, hogy Nyulpapa kolléga honnan vette, hogy a szuperszámítógépeken csak azért fut linux, mert nincs értelme több ezer procira licenszelni a windows-t... Szerintem ott már egy picivel jobban értenek hozzá, s többet tudnak belőle kihozni, elvégre is NEM asztali gépekről van ott szó - inkább ez lehet a háttérben... Nem tudom, kolléga látott-e már ilyen rendszert közelebbről.

A másik: helyreállító és mentő programok: linuxból százféle van, a legkisebb vagy 40 megás (200 megából már GUI, megnézném windows alatt ugyanazokat a szolgáltatásokat), particionálás, file system-ek olvasása, ntfs írása, mountolás oda-vissza, teljes értékű kernel, nfs, samba, ssh, ftp, amit akarsz. Ja és a SHELL, dotnet nélkül természetesen, igaz csak linuxos shell, de annak teljes "erejével". :)
Céges gépek ha nem indultak, mert az XP kékhalálozott bootoláskor úgy, hogy a file-rendszernek nem volt baja (tehát fel tudta csatolni a system-et), néha érdekes volt hálózatra mentegetni a cuccokat. Főleg leplombázott gépeknél, ahol ki sem vehettük a hdd-t. Úgyhogy nem volt más választás, windows alól nem lehetett menteni, adatokat meg ki nem adtunk a kezünk alól. De Linux live-okban ez abszolút nem gond, játszi könnyedséggel mountoltunk fel bármilyen távoli share-t pl. Ja igen, UHU live alatt, ami ráadásul magyar "válogatás".
A hálózatkezelés, a csomagszűrő használata, az iptables (meg az egész netfilter projekt) annyi mindenre megtanít, amihez windows-ban programok arzenáljára van szükség. Egyszerűen nem arra készült, hogy a belsőjét mutassa, ott inkább ahogy sejtem, a rejtés dominál, ugyanis a hétköznapi szemet megzavarják a technikai részletek.
Az egész csomagszűréshez, gateway-hez, proxyhoz, mail-relay-hez, ssh szerverhez meg egyéb apróságokhoz egy p3-as konfig 256 mega rammal bőven elegendő. Sőt, megfelelően forgatott kernellel hatékonyabbá tehető. Annyira lecsupaszítható, mint a windows-embedded széria, csakhogy ezt gyakorlatilag minden linux disztribúció "tudja", míg windows-ból csakis az erre készített változatok.

Meg ha azt nézem, hogy egy mai modern asztali disztribúciót felraksz, az lesz vagy 3 giga, de abban benne lesz minden: képszerkesztő, mindenféle lejátszók, komplett office csomag, csomagszűrő, editorok, compilerek, programozási nyelvek, s a forráskódok. Windows alatt azért nem azt mondom, hogy nincs ennyi eszköz, de azt már igen, hogy nem ilyen nyilvánvaló s nem tartalmazza minden verzió. Mert alapból nem tartalmazzák, persze megoldható, csak mint írtuk, nem az a kérdés, hanem hogy milyen áron...

Nincs bajom a windows-zal, de azért vannak feladatok, amikre személy szerint nem használom. Anno volt egy netklub. A tűzfal hostjába 5 hálókártya került, ami elég vadul hangzik, de elég régen volt, szóval ilyen volt az architektúra, meg kellett oldani. Talán nem a windows hibája, de win2000-rel egyszerűen ekárhogyan variáltam, nem volt képes a hálózatot kezelni a szerver, ha már 3 (!) karit beleraktam. Valahol mindeig szakadt a forgalom, stb. Linkek megvoltak mondani sem kell.
Fogtam, feldobtam egy SlackWare-t (akkor még nem ismertem), be az 5 kártyát, úgy működött, mintha természetes lett volna. Na persze belőni a rule-okat már eltartott 1 ideig, akkor tanultam meg az iptables alapjait. De ha belegondolok, hogy ugyanazt a vasat képtelenek voltunk beizzítani 3 NIC-cel win200-ben... Biztos van máshol több is 1 gépben természetesen, én elhiszem. De ott akkor nekünk az valamiért nem működött. A linux megállta a helyét.

A cégben nálunk rengetegszer bizonyított már a linux. Vészhelyzetben, mert ugye a hostok windows-osak. Az integrált vállalatirányítási rendszer meg Unix. Arról sokan nem is tudnak, az összes windows szerver havonta legalább 1-szer restartolandó, ráadásul egy rakás service nem úgy működik, ahogy kellene. Hibázik a DNS szerver, stb. Anomáliák vannak rendesen.
Fogtuk, belőttünk egy linuxos named-et (DNS szerver), érdekes, a hibák szűntek megfelé. Pedig ideiglenes a megoldás, ugyanis domain van.
Az egészből azt akarom kinyögni, hogy azért linuxban jobban ki lehet deríteni ha valami nem működik. Egyszerűen több infó van a képernyőn, több megy a logokba. Márpedig a rendszergazdi szereti, ha sok infó van, s nem kell totóznia hogy akkor most minek is lehet baja...

Szóval bármennyire is leírják egyik vagy másik rendszert, tény, hogy manapság korszerű a windows is, még ha vannak hibái is. De a linux is ugyanannyira modern és korszerű. :smoker:

#80 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 23. 20:40

Idézet: Gabibácsi - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 21:12

Na igen, sokan azt hiszik hogy winhez mindenki ért. Pedig nem, minden oprendszerhez kell érteni.

:offtopic: Vannak kontárok ott is az biztos, a poén az, hogy maga a rendszer nem ösztönzi az embert a megismerésre, a linux (legalábbis a régebbiek) viszont "mutatja magát". A mai desktop disztrók kicsit "windows-osodnak", de attól még linuxok maradnak...

Nálunk külsős MCSE-s mérnökök (!) csináltak olyat, hogy volt egy DNS-hiba, az volt a lényeg, hogy egy beregisztrált rekord "megváltozott". Kérdeztük a supportot, hogy mi van, ők meg kb. annyit tudtak válaszul mondani, amit mi: fogalmuk sem volt. Annyit tettek, hogy a rekordot átírták manuálisan. Utána megint megváltozott. Megint átírták. Erre megint megváltozott. Erre fogták, írásvédetté tették... Na ezután nem változott meg, ellenben érdekes anomáliák kezdődtek el... Szóval ilyeneknek fizetjük a milliókat. Azt gondolom, egy rossz support rosszabb,mintha nem lenne support, mert akkor a rendszergazdik összehozzák a témákat. De ha külsősök folyamatosan hülyeségeket mondanak, úgy, hogy a kezünk meg van kötve, akkor sajnos amit a windows szerverek üzemeltetéséből érzünk, az nem éppen a hatékonyság érzése...
A linux csúnya szóval élve "nem szokott megbolondulni", talán kevesebb a kiszámíthatatlan esemény, akkor is, ha a vas éppen elbírja. Windows szerverek alatt bizony csupán 2-3 éves telepítések úgy mennek gyllra, hogy öröm nézni. Terminálszerver: eleinte fain volt, volt fent vagy 80 user, semmi gond, sőt, 1 év múlva memóriabővítés, pedig a foglaltság a teljesítménygrafikonok szerint nem is érte el a fizikai ram méretét. Aztán víruskereső, minden, 2 év múlva 15 user után úgy lassul le a szerver, hogy öröm nézni. Semmi más nem fut, külső support széttette a kezét, beszedik a lóvét, kész. Kérem szépen, feltelepíteni én is fel tudom, meg beállítani a terminál szervert, aztán 1 éve megy a huzavona, mert éles rendszer, folyamatosan dolgoznak rajta, nincs más helyette, stb. Bár ez politika is.
De az is politika, ha a főnök azt mondja, hogy a file szerver is legyen windows, mert az jó. Aztán a megosztási jogokat összekeveri az ntfs jogokkal... "Szakértőkben" tehát nincs hiány windows vonalon sem. Vannak azért ott is jó szakik, de azt gondolom, ha linux-szal többen foglalkoznának, talán több jobb szaki lenne.

Bocsi a hosszú post-ért. Kíváncsi vagyok, tételesen hogyan fog válaszolni Nyulpapa kolléga...

ps.: a "gondolkozni kell"-hez, amit Nyulpapa negatívumként értékelt: szerintem meg épphogy fejlődni kell az embernek is, mert a gépek egyre gyorsulnak, a programok egyre gyorsulnak, egyre nagyobbak lesznek, egyre több hibalehetőséggel, egyre bonyolultabb lesz az egész számítástechnika, egyre komplexebb rendszerekkel lesz dolgunk, közben mi magunk ne fejlődjünk, hanem mindig ugyanazon primitív műveleteket hajtsuk végre? Komolyan mondom, hogy 10 évvel ezelőtt az emberek relatíve sokkal jobban értettek a gépekhez, mint manapság. Pici programokat írogatott hobbiból minden harmadik felhasználó a C64-en, csak mert nem volt más lehetőség. Hát meg lehet nézni, a PC világban hányan írogatnak pici programokat. főleg nem minden harmadik. Ha így lenne, kicsit előrébb lennénk. S szerintem ebben "bűnös" a windows. Épp azzal, hogy "próbál" egyszerűsíteni, a felhasználó gondolatait is kitalálni. De ennek az az ára, hogy épp azon műveletek válhatnak bonyolultabbá, amiknek nem szabadna. Hosszú távon szerintem katasztrofális. S most nem a gépről van szó, hanem az emberek hozzáértéséről, arról, hogy mit tudnak kihozni a gépből. A válasz: sajnos többnyire szinte semmit.

Ezért hígul a szakma, mert azt hiszik, hogy a lényeg a minél kevesebb kattintás - hatalmas tévedés. A gép nem fog helyettünk gondolkodni. Ha mi képtelenek vagyunk gondolkodni már, akkor a gép mehet ócskavasnak, mert annyit ér az ilyen kézben. A nagy "egyszerűsítés" végén majd azon kapjuk magunkat, hogy a legkisebb, legprimitívebb hibák is olyan jelentőségűvé válnak, hogy a rendszert alapjaiban ingatják meg. Azaz lesz egy szép, és használhatatlan valami a kezünkben, amit "számítógép"-nek fogunk hívni. Ettől tényleg félek - hosszú távon. :(

Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 23. 20:51 -kor

Téma megosztása:

• (29 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.