Idézet: attilav - Dátum: 2009. okt. 11., vasárnap - 23:43
... Meg az eszközök felett valahogy nekem úgytünik nagyobb kontrollt ad a windows már ami az áttekinthetőséget illeti, mert az eszközkezelőben látható ha valami ütközik, driverprobléma van, stb, de itt egy helyen le is tudom pár kattintással tiltani az eszközöket ha arra van szükség. És most ne jöjjetek azzal hogy van lspci mert az nem helyettesíti, nem tudja helyettesíteni. Ugyan linuxon vannak próbálkozások az eszközkezelő megteremtésére de elég gyengék, ...

öööö, esetleg
lsmod,
modprobe,
rmmod,
proc filerendszer, satöbbi...
Driver (vagy nevezzük modulnak) kezelés bizonyos értelemben még hatékonyabb is linuxban, de tulajdonképpen meg van oldva az "eszközkezelő". Az, hogy te hozzászoktál a GUI-s eszközkezelőhöz, nem a linux baja, megvannak neki is az eszközei. Arról nem tehet a linux, hogy nem GUI-s az eszközkezelője, de a megfelelő kezekben ugyanolyan hatékony, sőt, ha megvan a megfelelő modul, akkor tulajdonképpen nem is értem, mi bajod vele...
ps.: amúgy egész konkrétan mi a gondod a kernel module loader-rel? Az eszközök kezelése nem lesz hasonló a windows-hoz, mert maga a rendszer sem az. Miért "jobb" az Inf file, mint pl. az init szkriptek? Nem mindegy, milyen fájlok, vagy mi? Vagy azt nem érted, a linux miért nem olyan, mint a windows? Mert akkor nagy ott a félreértés.
Amúgy linuxban is megvan az eszközkezelő, de nyilván, mivel nincs natív GUI, ezért minden ablakkezelő alatt külön-külön. Az viszont előny, hogy nincs natív GUI, az X különválik a DE-től. Napersze aki otthon felrakja, oszt bepöccen, s megy, lehet, hogy nem vesz észre semmit.
Vagy talán azért nincs linuxban natív GUI-s megoldás, mert egyszerűen felesleges. Aki ért hozzá, az pillanatok alatt odahegeszti konfigfájlokból. A GUI-s megoldások csak habok a tortán. A linux NEM GUI-ra "épül", ott ez csak opció, de vannak előnyei is: pl. többféle GUI-ból választhatsz, ami neked tetszik, minimálistól kezdve egészen "fejlett" GUI-kig, vagy 8-féle ablakkezelő. Ez pl. kimondottan előny a windows-hoz képest... De mivel egyik sem natív, ezért nem nagyon lehet GUI-s alapú "alacsony szintű" szoftvert csinálni, hisz maga a rendszer felépítése egész más, nem összekeverendő a windows-zal (mégis mennyien keverik)!
Szóval nem értem, mi a gond egész konkrétan.
ps/2.: én inkább úgy fogalmaznám, hogy vannak, akik megszokták s jobban szeretik a GUI-t annak összes előnyével és hátrányával együtt (mert bizony vannak hátrányai is, bármilyen GUI-ról is van szó ugyebár), s vannak, akik konzolon, szövegfájlokban sokkal de sokkal jobban és hatékonyabban tudnak működni mint egérrel!
Tehát szerintem inkább pusztán ízlés kérdése a dolog. Mindkét rendszer ugyanazon műveleteket "tudja", még akkor is, ha linuxban néha külső driverekkel valóban görcsölni kell; a linux nem erre készült igazán, a kernel nem erről szól, ez hátrány a windows-hoz képest, de vannak bizony előnyök is. Mindkét oldalon.
Szerkesztette: Warrior 2009. 10. 12. 11:14 -kor
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."