HWSW Informatikai Kerekasztal: 5.1-es hang előcsikarása optikán keresztül - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

5.1-es hang előcsikarása optikán keresztül gigabyte - hd realtek audio Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   AndrewBoy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 24. 20:40

Alaplap: ga-m720-us3

Probléma: optikai kimeneten csak stereo hang jön ki, ha meggebedeg akkor is. Nincs kedvem külön hangkártyát vásárolni (terratec a másik gépen hibátlanul megy). Realtek audio manager jött gyárilag a cdn, de ott hiába állítom 5.1-re, csak stereo hang jön ki. A surround tesztnél is csak az első két hangszóró megy, nem szól térben rendesen. Sehol nem tudom beállítani, hogy csak spdifet használjon a nyomorult, csak 6ch-t lehet beállítani. Az analóg részek persze működnek, de ugye pont azért vettem ilyen lapot, hogy legyen rajta optika....

ötletek? a 6ch ac3 filmekt is sztereoban mennek, van fent ac3 filter. bármilyen outputot adok meg, mindenből stereo lesz. szerintem a lapi kártya programja lesz a ludas. Ötletek? ezzel nem fogok alaplapot visszavinni, mert csúnyán fognak nézni... leírásában sem látok olyat ami bármit is változtatna. nem tudom sehol sem kiválasztani, hogy mi legyen a kimenet.... csak a formátumot tudom beállítani. ötletek?

köszi előre is.

#2 Felhasználó inaktív   Fleed 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 26. 13:39

Nekem is ilyesmi problémám van, csak én vettem egy hangkártyát, de még így sem megy normálisan.. Trust sc 5250 hangkártya, optikai kábellel összekötöttem az erősítővel,gondoltam így már 5.1 es hang lesz, de a beállítsoknál ha digitális kábelt hazsnálok, akkor nem lehet 5.1 re állítani . Kipipálom h s/pdif , és akkor 2.0 ra állítja magát, az 5.1 es beállítás meg nem elérhető. Én is várom az ötleteket, köszi. :)

#3 Felhasználó inaktív   Fleed 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 10. 26. 13:42

Ja am én arra is gondoltam h azért nem lehet 5.1 re állítani, mert optikai kábelen keresztül küldi a jelet úgy ahogy van, hogy majd az erősítő keverje le. Lehet hülyeség.

#4 Felhasználó inaktív   tammer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 10. 27. 19:47

Hi!
Bar a lapot nem ismerem, de nekem is optikan van osszekotve a hangkartya es az erosito.
Par dolgot nezz meg:
* az erositohoz a megfelelo jel jut el? van olyan chip (bar a tiedet nem ismerem), hogy kulon be kell kapcsolni a sw-ben, hogy a sztereon kivul mast is adjon (pontosabban hagyja beken a jelet, ne dolgozza fel: SPDIF Passthrough jelenti azt, hogy 'nyers' jelet kuldi ki az erositnek, es o majd feldolgozza neked jol).
* az erosito megfeleloen dolgozza fel a jelet? lehet, hogy eljut hozza a tokeletes jel, csak van rajta valami 'auto' uzemmod (az erositon), ami az elozo pontban beallitott jelet erzekeli. Nekem igy van egy Harman es egy Pioneer erositonel is. Ha csak zenet kuldok ra, akkor sztereo, ha dts-es audio cd-t, akkor dts, ha meg pl. dvd filmet nezek, akkor ddex, vagy amilyen a dvd hangja.
t

#5 Felhasználó inaktív   Berci77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 28. 09:33

nem mintha nagyon követtem volna mostanság az alaplapi hangcsipek fejlődését, de szerintem a probléma itt általában a következő:
- az optikai spdif kimenet sávszélessége nem elegendő az 5.1-es TÖMÖRÍTETLEN hang átviteléhez.
- az alaplapi hangcsipek alapból 5.1-es (ha arra van állítva) TÖMÖRÍTETLEN jelet szolgáltatnak.
- mindebből az következik, hogy vagy sztereo tömörítetlen jelet tudsz kiadni az optikai csatolón, vagy 5.1-es TÖMÖRÍTETTET. ez utóbbi jellemzően DD.
- az alaplapi készletek ÁLTALÁBAN NEM KÉPESEK DD ENkódolásra (csak DEkódolásra)
- kivételek: annak idején az nForce 2 ultra-400 csipkészletű lapokon lévő SoundStorm tudta a DD enkódolást és így bármilyen 5.1-es hangot tömörített DD-ba és küldött ki az optikai csatolón

jelenleg ha jól tévedek, akkor az ASUS hangkártyák képesek pl DD enkódolásra, SB Live, Audigy, X-Fi nem.
tehát vagy veszel olyan hangkártyát, mi tudja ezt a funkciót, vagy marad az analóg 5.1 és/vagy digitális sztereó.

a leírtak nem feltétlenül vonatkoznak már eleve DD-ban kódolt hangokra, pl DD 5.1 avi és DVD. ezeket szerintem ki kellene tudja adni magából.
a hozzászólást az IBM T42 és T43 támogatták

#6 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 28. 11:40

Na, kicsit én is belekontárkodok...

Szinte 100% biztos hogy mindkét esetben (AndrewBoy és Fleed) mennie kell az AC3 vagy DTS 5.1 hangnak. Azt kell csak kitesztelni hogy melyik mintavételt (44.1 kHz és/vagy 48 kHz vagy 96 kHz) támogatja natívan a hangkártya (akár alaplapi akár külön hangkártya). Ugyanis csak amelyik mintavételi frekit támogatja, csak az olyan frekijű AC3 vagy DTS hangot tudod nyersen átküldeni, hogy azt az erősítő 5.1-ben dolgozza föl.

1. Tedd föl az AC3Filter nevű progit.
Olvasgasd el a tudnivalókat a beállításokról:
http://ac3filter.net...ac3filter_spdif

2. Töltse le teszt fájlokat, amik 44.1 kHz és 48 kHz mintavételes AC3 vagy DTS 5.1 kódoltak. Pl:
http://www.diatonis....ds_dts_ac3.html
http://www.kellyindu...com/sounds.html
http://www.velocityreviews.com/forums/t175...st-signals.html

3. A guide-ban írtak alapján próbáld az AC3Filter beállításokat kapcsolgatni, lejátszás közben. (Csak az erősítőt halkra vedd, mert erős zaj jön, ha nem tudja dekódolni az erősítő a stream-et.)
A lejátszás Media Player Classic-kal ajánlott.

Nekem pl van egy USB-s hangkártyám aminek van egy Optikai SPDIF kimenete, és az csak 48 kHz-et és 16 bites hangot támogatja natívan. Amit azt jelenti, hogy amikor más frekijű stream-et játszol le rajta, akkor át lesz a hang konvertálva 48 kHz -re. Innentől kedzve csak 48 kHz-es AC3 vagy DTS hangot lehet csak átküldeni. 44.1 kHz-es hangot vagy nagyobb mintavételt átkeveri a hangkártya, ott már csak Sztereó PCM lehetséges.
Pl. nekem AC3Filterben ezek a beállítások kellettek az 5.1-hez (bocs, idézek magamtól egy angol fórumról):
With AC3Filter turn on the option "Output SPDIF as PCM", and "Restrict SPDIF sample rate" for "48 kHz", and set "Check output format support", set the volume to max, and in this case AC3 and DTS 5.1 streams will be pass-throughed in SPDIF.

De pl. az Asus P5Q-E alaplapi hangkártya (Soundmax chip) szintén csak 48kHz-et tud natívan.

Lényeg hogy az AC3Filter beállításokat próbáld.
Fordításaim: metapad, FileZilla, Avant Browser, VolumeTray, Dirkey, Regshot, HDD Thermometer, PDFCreator, Notepad++
Hifi Set 2: Squeezebox V3, Oppo DV-983H, Asus O!Play Mini Plus, Yamaha AX-497, Energy RC-10, CRT TV: Panasonic TX-28LD4P

#7 Felhasználó inaktív   Berci77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 28. 12:57

kis pontosítás sz érthetőség kedvéért:

ha eleve dd ac3 vagy dts kódolt hangról van szó, akkor batagy módszerével mennie kell. a lényeg egyrészt tényleg az, hogy a hangkártya NE PCM (tömörítetlen) audió jelet adjon ki, hanem csak dekódolás nélkül kiküldje az eredeti jelet. Ez a beállítás van, ahol bitstream néven fut.

a nem DD-ban kódolt anyagokat az általam írtak miatt valószínűleg nem tudja a kártya, de nem ismerem az audiocsipet.
a hozzászólást az IBM T42 és T43 támogatták

#8 Felhasználó inaktív   hamond 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 30. 19:52

Sajnos nem igazán tudok pontosan segiteni, de nekem ugyan ez volt a problémám windows xp alatt. Rákötöttem az spdif-re az rca kábelt (van optikai is csak az nem volt 5 méteresben otthon :D ) és csak stereoban ment ki a hang. Nem tudtam megoldani. Aztán most felraktam a windows 7-et. A kábel ugyan úgy maradt, hozzá se nyultam és a windows 7 alatt már kinyomja az 5.1-et az erősitőre tökéletesen. De hogy ez miért van azt már nem igazán vágom :D. Ja egy msi k8n neo platinum alaplapom van alaplapi hangkártyával.

#9 Felhasználó inaktív   AndrewBoy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 01. 13:01

na, kicsit beletúrtam én is magam a témába. Az optikai kimenet az egyszerű alaplapokon az alábbiakat tudja:

- pcm stereo
- pass thru

ez azt jelenti, hogy bármiből stereo hangot csinál és optikán kirakja, illetve megfelelő programmal (ac3 filter) a tömörített dd jelet tovább adja az erősítőnek. ez mind szép és jó, de pl játékoknál és sok esetben teljesen felejtős a történet és csak stereo out lesz pcm-n dd nélkül.

Ami kell, egy rendes ddlive kártya. Most szopok mint a gép, mert nekem annó természetes volt hogy a dd 5.1 ment mindenhogyan rendesen, mert terratec 7.1 kártyát vettem. aszittem optika az optika... de nem.

szóval az a kérdés, hogy milyen ddlive kártyák vannak, terratec 7.1 az biztos, de a procit állítólag nagyon zabálja.

#10 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 01. 21:05

Idézet: AndrewBoy - Dátum: 2009. nov. 1., vasárnap - 13:01

na, kicsit beletúrtam én is magam a témába. Az optikai kimenet az egyszerű alaplapokon az alábbiakat tudja:

- pcm stereo
- pass thru

ez azt jelenti, hogy bármiből stereo hangot csinál és optikán kirakja, illetve megfelelő programmal (ac3 filter) a tömörített dd jelet tovább adja az erősítőnek. ez mind szép és jó, de pl játékoknál és sok esetben teljesen felejtős a történet és csak stereo out lesz pcm-n dd nélkül.

Ami kell, egy rendes ddlive kártya. Most szopok mint a gép, mert nekem annó természetes volt hogy a dd 5.1 ment mindenhogyan rendesen, mert terratec 7.1 kártyát vettem. aszittem optika az optika... de nem.

szóval az a kérdés, hogy milyen ddlive kártyák vannak, terratec 7.1 az biztos, de a procit állítólag nagyon zabálja.

Szia!

Te tudod ha új kártyát akarsz venni, de a lapod tudja az 5.1-es hangot.
Kipróbáltad amiket írtam?

Megnéztem, a Gigabyte GA-M720-US3 alaplapon Realtek ALC888 sound chipset van.
Ez 100% hogy támogatja amit akarsz.

Pl. alábbi topikban írja is valaki ezt:
http://ac3filter.net...hp?topic=848.30

Idézet

I have recently upgraded the guts of my PC and have the Realtek ALC888 on board SPDIF out (coax and optical).

I can get all this working with Media Player Classic/ffdshow/ac3filter installed

Én nem erőltetem, de megpróbálnám mégegyszer. Tedd fel AC3filtert.
Játsssz le egy mezei DVD-t amin van AC3 5.1 hang. (Javasolt Media Player Classic, de más lejátszónak is jónak kell lennie.)
Media Player Classic-ban, Play menüben, Filters, "AC3 Audio Decoder", itt beállítod, hogy "Decode to Speakers" : 3 Front + 2 Rear, és LFE bekapcs, mint alább:

Kép

Utána AC3Filter beállításainál:
SPDIF fülre mész.
Output format: AS IS (no change)
Use SPDIF.
SPDIF Passthrough: AC3 és DTS
Detect SPDIF stream in PCM data: mindegy, de inkébb On
Use AC3 Encoder: ON
Do not encode stereo as PCM: On
Output SPDIF as PCM: Off
Restrict SPDIF Sample Rate: mind a hármat bekapcsolhatod, szerintem az említett Realteck chip mindet tudja.

Mint alább:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Amennyiben sima Stereo-t is 5.1-ben akarsz mint "ál-5.1", akkor a "Do not encode stereo as PCM"-et Off-re kell kapcsolni.
Fordításaim: metapad, FileZilla, Avant Browser, VolumeTray, Dirkey, Regshot, HDD Thermometer, PDFCreator, Notepad++
Hifi Set 2: Squeezebox V3, Oppo DV-983H, Asus O!Play Mini Plus, Yamaha AX-497, Energy RC-10, CRT TV: Panasonic TX-28LD4P

#11 Felhasználó inaktív   GreatLamer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 11. 02. 14:23

Én jelenleg az ATI HDMI audioval szívok... csak sztereóban szól, akármit csinálok, tesztfájlok is... pedig elvileg minden OK, HDMI-s a lejátszó is és 6ch infot el is küldi a gépnek (EDID). Ha valakinek konkrétan már összejött az ATI HDMI 5.1 vagy 7.1 legyen szíves írja meg hogy hogyan csinálta.

#12 Felhasználó inaktív   uttörö 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 11. 12. 11:31

hello fiuk! egy nagy segitségre lenne szükségem mégpedig a pioneer vsx519hez szeretnék egy magyarnyelvü kezeléi utmutatot. a neten nem találok semmit ezért fordulnék hozzátok hátha tudna vki segiteni. elöreis köszi!

#13 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 12. 15:22

Idézet: uttörö - Dátum: 2009. nov. 12., csütörtök - 11:31

igénytelenség ... pioneer vsx519hez szeretnék egy ... igénytelenség

1. gugli, beírod pioneer
2. első linkre katt
3. Támogatás-ra katt
4. "Használati-útmutató keresés."-re katt
5. beírod, hogy "vsx-519". Igen, kötőjellel
6. "Manuals"-on katt
7. addig nézed, amíg nem találsz olyat, hogy "Hungarian". Ha találsz letöltöd, ha nem találsz valszeg nincs
8. többet nem írsz offtopic hozzászólást. (útmutatót keresek vs. 5.1-es hang optikán)

#14 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 12. 15:32

Idézet: xclusiv - Dátum: 2009. nov. 12., csütörtök - 16:22

1. gugli, beírod pioneer
2. első linkre katt
3. Támogatás-ra katt
4. "Használati-útmutató keresés."-re katt
5. beírod, hogy "vsx-519". Igen, kötőjellel
6. "Manuals"-on katt
7. addig nézed, amíg nem találsz olyat, hogy "Hungarian". Ha találsz letöltöd, ha nem találsz valszeg nincs
8. többet nem írsz offtopic hozzászólást. (útmutatót keresek vs. 5.1-es hang optikán)

Egyetértek...
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#15 Felhasználó inaktív   DAV-BOURNE 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 11. 16. 09:07

Üdv!Természetesen ezt a topikot néztem legelőszőr de miután ez alapján sem sikerült  beállítanom az 5.1-et nyitottam egy másikat.Gigabyte alaplapom van és az elődjénél (gigabyte) az sem volt mindegy hogy milyen AC3filtert rakok fel.Ahhoz például AC3 070 nél ngyobb számú(újabb) filter nem volt jó.Viszont egyszerűbb volt.(relatíve)Nemsokára meglesz a megoldás ,írom majd a trükkjét.

#16 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 16. 22:23

Idézet: DAV-BOURNE - Dátum: 2009. nov. 16., hétfő - 9:07

Üdv!Természetesen ezt a topikot néztem legelőszőr de miután ez alapján sem sikerült  beállítanom az 5.1-et nyitottam egy másikat.Gigabyte alaplapom van és az elődjénél (gigabyte) az sem volt mindegy hogy milyen AC3filtert rakok fel.Ahhoz például AC3 070 nél ngyobb számú(újabb) filter nem volt jó.Viszont egyszerűbb volt.(relatíve)Nemsokára meglesz a megoldás ,írom majd a trükkjét.

Szia!

Akkor kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a megoldás.  :think:

A Gigabyte GA-EP31-DS3L lapnak úgyszintén Realtek ALC888 chipset-je van, tehát a fentiek erre is ugyanúgy vonatkoznak. Azokat az opciókat amiket írtam, azokat próbálgasd kapcsolgatni.

Menni kell annak. Persze 5.1-et játssz le vele.

Szerintem ffdshow nem kell hozzá, megy AC3Filterrel egyedül és MPC-HC-vel.

#17 Felhasználó inaktív   czaki 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 09:37

Idézet: batagy - Dátum: 2009. nov. 1., vasárnap - 22:05

...
Utána AC3Filter beállításainál:
SPDIF fülre mész.
Output format: AS IS (no change)
Use SPDIF.
SPDIF Passthrough: AC3 és DTS
Detect SPDIF stream in PCM data: mindegy, de inkébb On
Use AC3 Encoder: ON
Do not encode stereo as PCM: On
Output SPDIF as PCM: Off
Restrict SPDIF Sample Rate: mind a hármat bekapcsolhatod, szerintem az említett Realteck chip mindet tudja.
...

Hello!

Én is hasonló problémával küzdök, mint Andrewboy, viszont hiába állítom be az AC3Filtert úgy ahogy kell, egyszerűen nem lesz jó. Igaz nem Media Player Classicot  használok, hanem SMPlayert, de ott amint beállítom hogy az AC3 menjen ki S/PDIF-en, vagy hibával leáll a lejátszás, vagy ha a hivatalos oldal tanácsa alapján letiltom a hangszínszabályzást, akkor csak szimplán nincs hang. :)

Egyelőre én is egy alaplapi hangkeltővel küzdök, igaz ez csak Realtek ALC850 egy Asus A8N-SLI Premium alaplapon.  A gép optikai kábelen keresztül csatlakozik egy Onkyo TX-SR507 erősítőbe. Tervezem később egy jobb hangkártya vásárlását, de mindenképpen optikai csatlakozásra van szükségem mert analóg 5.1-et nem tudok az erősítővel összehozni.

Egyébként az mitől van, hogy mióta optikai kábelen megy a jel az erősítőbe, azóta nem tudom a fő hangerőt szabályozni az operációs rendszerből? Hiába halkítom-hangosítom, semmi változás. De ez csak a fő hangerő szabályzásánál van így, a hanghullámot már tudom halkítani-hangosítani. :confused:

Előre is köszi a válaszokat!
Caution: objects in mirror are closer than they appear.

#18 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 11:38

Idézet: czaki - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 9:37

Én is hasonló problémával küzdök, mint Andrewboy, viszont hiába állítom be az AC3Filtert úgy ahogy kell, egyszerűen nem lesz jó. Igaz nem Media Player Classicot  használok, hanem SMPlayert, de ott amint beállítom hogy az AC3 menjen ki S/PDIF-en, vagy hibával leáll a lejátszás, vagy ha a hivatalos oldal tanácsa alapján letiltom a hangszínszabályzást, akkor csak szimplán nincs hang. :)

Szia!

Az hogy "szimplán nincs hang" az szerintem jó jel. De komolyan. Azt már azt jelenti hogy valamilyen jelet esetleg kiad , de lehet hogy az erősítő nem tudja fogadni.

Mindenesetre az "Output SPDIF as PCM"-et próbáld meg ON-ra állítani, de vigyázz, az erősítőt halkítsd le!!

Illetve egy dolgot tisztázzunk, biztos ami biztos.
Ugye 5.1-es forrást játszotok le.
Mert én a "Do not encode stereo as PCM: On" beállítást ajánlottam, ami ha stereo-t játszik le, akkor nem keveri AC3-ra.

Szerkesztette: batagy 2009. 11. 17. 12:32 -kor

#19 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 12:35

Idézet: czaki - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 9:37

Egyébként az mitől van, hogy mióta optikai kábelen megy a jel az erősítőbe, azóta nem tudom a fő hangerőt szabályozni az operációs rendszerből? Hiába halkítom-hangosítom, semmi változás. De ez csak a fő hangerő szabályzásánál van így, a hanghullámot már tudom halkítani-hangosítani. :confused:

Az hogy nem tudod a hangerőt szabályozni, az éppen akkor van amikor a nyers SPDIF megy ki. Ez megerősíti, hogy ilyenkor menni kéne az 5.1 AC3-nak is.

#20 Felhasználó inaktív   czaki 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 19:07

Próbáltam mindkét módon de semmi változás, vagy hibával leáll az SMPlayer, vagy nincs hang. AC3Filter és Spdifer van fent, de egyik sem akarja az igazságot. :(
Caution: objects in mirror are closer than they appear.

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó