HWSW Informatikai Kerekasztal: Külső HDD probléma! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (11 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Külső HDD probléma! Külső HDD probléma!!!! Értékeld a témát: -----

#161 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 12. 28. 17:09

zono: Ha csak a partíciós tábla mászott el, azt röhögve könnyen vissza lehet téríteni (konkrétan nálam is rutinműveletnek számít már és minden adat épen visszanyerhető). Mindenképpen alacsony szinten kéne ránézni (ráolvasni) a vinyóra, hogy most tulajdonképpen mekkora, illetve mekkora partíciókat lát/nem lát akármelyik oprendszer.
BIOS: gép indulásakor amikor kilistázza a merevlemezt, ott a tényleges méretét kell feltüntetnie ("Samsung blablabla típus 1.5TB"). Ha már itt problematikus, akkor mélyebb gond van - és komolyabb eszközzel javítható vagy -hatatlan.
Bár többször átolvastam a hozzászólást, nekem kicsit kaotikusnak tűnik - raw partíció-linux-windóz-mikorhol...
Helyileg függvényében vidd be pitttihez mondjuk, vagy aki megszakérti.

Hasonló esetet én is elmesélek korabeli időkből. 500megás vinyó kontra 4 gigás vinyó. Még a hasgyományos ATA felületen egy kábelen. 4 gigás vinyón több partíció. Rákötöm tehát mindkettőt Primary portra. Úgy kellenne ugye, hogy egyik mester másik slave. Ehelyett mindegyik masteren volt, valamit elügyetlenkedtem. A Bios csak az egyiket ismerte fel, ami az 500 megás volt. Jó, mindegy, rakok rá partíciót (mert azon nem volt). Fdisk, elsődleges partíciós, satöbbi... Hogy formáztam-e is ilyen összeköttetésben arra már nem emléxem. Na aztán amikor a 4 gigás megint előtérbe került, akkor már csak 1, az első (elsődleges) partíciója látszott, de az csak 500 mega méretű volt (korábban pedig 1 giga). Ennek ellenére kezelhető volt a teljes régi 1 gigás adatrésze és mindene megmaradt, elvégre a FAT tábla és társai nem sérültek.
Hát az történhetett, hogy a létrehozott 500 megás partíciót ráírta a 4 gigás lemezre is mintegy tükör gyanánt, pedig még a bios sem ismerte fel a lemezt (sem a vindóz), mivel az is mesteren volt jumperolva. (most így hirtelen milyen kontár megoldás egyszerű tükör RAID-nek). A további 3 gigás kiterjesztett partíciónak és adatoknak már se híre se hamva (mivel az nem szerepelt a partíciós táblában). Szerencsémre az Fdisk nem engedte törölni sem a fél-tükör kontár partíciót, így a vége az lett, hogy kézzel visszabütyköltem a régi partíciós táblát, elsődleges kiterjesztett és láss csodát, újra meg lett minden.
Tehát ez a jellegű vinyó elírás simán lehetséges pl az említett szabálytalan usb eltávolítás hatására.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#162 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 28. 17:48

Még 1 gondolat: ez a 465,78GB partíció egy ténylegesen is ~500 gigás vinyót mutat, mivel azoknak ekkora méretük szokik lenni.
A képen ugye lemez0=1TB; lemez1=750GB; lemez2=~400(?)GB. Mert ugye amit 500Gigásnak adnak a boltban, az valójában ~500 000 000 000 bájtos, de mivel 1024-ekkel osztogatjuk a 2-es számrendszernek megfelelően, ezért 465 Giga lesz a vége (elnézést, ha már ezt tudtad).
Szóval: az 1.5TB-os vinyód valahogy magától átalakult 500gigássá (valaki suttyomban kicserélte/összekeverte a családban?), esetleg az említett routerban van-e másik 500 gigás ? és annak partíciója tükröződött le? De attól a biosnak még 1.5T-nek kéne látnia. Erősen gyanítom, hogy valaki ahhoz hozzányúlt és vagy kicserélte belül a vinyót. Esetleg csavarozd ki a házából és nézd meg a címkéjét. Bocs, nem gyanusítani akarok senkit rosszszándékúlag, csak valahogy nem tudok mást elképzelni.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#163 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 29. 01:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2012. 12. 28. 17:48

... csak valahogy nem tudok mást elképzelni.

Tudom hogy nehéz elképzelni, de sajnos ennek a hibának a lehetősége adott. Köszönhetjük a Seagate-nek, és az általa fejlesztett drága F3 firmware-nek - amit a felvásárlása óta számos Samsung modell is megörökölt.

Mi volt a régi időkben? A Maxtor és a Seagate korábbi modelljeit is lehetett ilymódon buzerálni, bár oda még egy kis fifika kellett - ugyanis a Firmware területre történő írás hardveresen volt letiltva. A hátoldalán lévő jumpereket kellett hozzá megfelelő állásba (szerviz módba) tenni - hogy a 0 track alatti területre írni lehessen. (így lehetett megjavítani például a híres Athena, Calypso, N40P, Ares, stb. hibát)

Az F3 SATA modelleknél ez a védelem hiányzik, egy PC3000 kártyával, de aki mazochista az akár egy soros termináladapterrel is símán programozhatja ezt a területet. És hát így annak a lehetősége is fennáll, hogy egy hibás működésű program, vagy fatális hiba esetén nem megfelelő területre történik az írásművelet.

És hozzáteszem, ez a hiba pokoli nehezen javítható, az említett 1 terás winyóval több mint egy hetet kinlódtam mire helyreállt a mérete (természetesen partícionálatlanul), úgy hogy az adatok visszaállítása már csak hab volt a tortán.
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#164 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 31. 14:29

Ja, de valamilyen formában 500G-s vinyó közelében kellett lennie, hogy ilyet produkáljon.
Ezt zono tudná visszanyomkövetni, megvárjuk nyilatkozatát.

Viszont ha már szóba került:
Csatolt fájl  st4.jpg (44,28K)
Letöltések:: 20
a balról második tüskepár (lila) összekötése mit eredményez? Nem-e valami szervíz állás? A címkén nem írnak róla semmit. Legalább mondhatnák, hogy hülyegyerek, ide ne dugj semmit! Akkor meg minek van ott, simán el lehet téveszteni. Az történt ugyanis, hogy idekötve úgy 1 percig ment a vinyó (míg a vindóz felbutult), aztán vad rázkódásba kezdett: dobálta a fejet a két végállás között (vagyis ezt lehetett sejteni), olyannyira, hogy a vinyó szószerint táncolt - kb mint egy rezgő telefon az asztalon. Persze a rendszer nem erről indult, ez slave-ként szerepelt a többi jumper miatt. Többszöri kikapcs-bekapcs se hozta helyre már, megfelelő jumpereléssel, állandóan csak rezgett.
- Valóban a jumper okozta-e halálát?
- Javítható-e és hogyan? Beszereztem egy másik ugyanilyet donornak, persze újabb firmware (amúgy ez van a fotón), de ugyanez a típus.
szerk: amúgy a 0 track adatok hogyhogy nem sérülnek, amikor a fej azon parkol ezáltal súrolva?
szerk2: BÚjjÉK!!!!!!!!!!!!!!!!!

Szerkesztette: Samuraj 2012. 12. 31. 14:32 -kor

#165 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 31. 14:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2012. 12. 31. 14:29

...

A 0-s tracken sosem parkol a fej. Az utolsó utánin parkol.
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#166 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 02. 14:16

namostakkor honnantól hováig a mennyi
Eddig úgy tudtam, hogy a track számozás belülről kifele történik. Vagyis a 0 track a kör közepéhez legközelebb van. Én felém a vinyók pedig belül (tehát a kör közepéhez közel) parkolnak. Akkor nevezzük akár -1 tracknek? Amúgy ez a park sáv olyan laza, hogy simán magába foglalna pár tucat tracket.

#167 Felhasználó inaktív   zono 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2013. 01. 05. 15:29

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2012. 12. 28. 17:09

zono: Ha csak a partíciós tábla mászott el, azt röhögve könnyen vissza lehet téríteni ... --> ebben reménykedtem én is, hogy csak a partíció adatai szálltak el

Hasonló esetet én is elmesélek korabeli időkből. 500megás vinyó kontra 4 gigás vinyó. Még a hasgyományos ... Hát az történhetett, hogy a létrehozott 500 megás partíciót ráírta a 4 gigás lemezre is mintegy tükör gyanánt, pedig még a bios sem ismerte fel a lemezt (sem a vindóz), mivel az is mesteren volt jumperolva. (most így hirtelen milyen kontár megoldás egyszerű tükör RAID-nek). A további 3 gigás kiterjesztett partíciónak és adatoknak már se híre se hamva (mivel az nem szerepelt a partíciós táblában). Szerencsémre az Fdisk nem engedte törölni sem a fél-tükör kontár partíciót, így a vége az lett, hogy kézzel visszabütyköltem a régi partíciós táblát, elsődleges kiterjesztett és láss csodát, újra meg lett minden.
Tehát ez a jellegű vinyó elírás simán lehetséges pl az említett szabálytalan usb eltávolítás hatására.

# Kizárva, sajnos ez a hibalehetőség is. A külső HD-t a hiba előtt sem használtam USB-n keresztül idestova kb egy éve (ahogy írtam csupán eSata-Sata kábellel pörgettem már a sebesség miatt is). Még azelőtt hálózati megosztás miatt üzemelt egy ideig egy LinkSys (Cisco) router USB portján lógva.
Ez a vonal viszont szerintem tévút, hacsak nem a frissen telepített 64 bites Windows 8 miatt.

#168 Felhasználó inaktív   zono 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 01. 05. 23:31

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2012. 12. 28. 17:09

zono: Ha csak a partíciós tábla mászott el, azt röhögve könnyen vissza lehet téríteni (konkrétan nálam is rutinműveletnek számít már és minden adat épen visszanyerhető). Mindenképpen alacsony szinten kéne ránézni (ráolvasni) a vinyóra, hogy most tulajdonképpen mekkora, illetve mekkora partíciókat lát/nem lát akármelyik oprendszer.
BIOS: gép indulásakor amikor kilistázza a merevlemezt, ott a tényleges méretét kell feltüntetnie ("Samsung blablabla típus 1.5TB"). Ha már itt problematikus, akkor mélyebb gond van - és komolyabb eszközzel javítható vagy -hatatlan.
Bár többször átolvastam a hozzászólást, nekem kicsit kaotikusnak tűnik - raw partíció-linux-windóz-mikorhol...
Helyileg függvényében vidd be pitttihez mondjuk, vagy aki megszakérti. ...

BIOS-ban:

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Konzolparancsok (diskmgmt.msc és devmgmt.msc):
és

#169 Felhasználó inaktív   zono 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 01. 05. 23:54

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 12. 18. 08:12

Nem állíthatom hogy itt is ez történt de elmondok egy esetet. Itt Win7 64bit volt az oprendszer. Több külső USB-s merevlemezt használtak a gépen (hozott anyagokat másoltak poszternyomtatásra - reklámcég volt), mint utólag elmondták, nem szokták az eszközt szabályosan leválasztani, ugyan minek?
Egy alkalommal másoltak egy 500 Gigásról, végeztek, lerántották, majd rögtön utána rádugtak egy 1 Terásat. Elmondásuk szerint a gép nem ismerte fel, ezért rádugott állapotban újraindították, a rendszer felállása után pedig pontosan ez az állapot állt elő - az egy Terásból 500 Giga lett, és formázatlan RAW partíció!
Ebben az állapotban hozták el hozzám

Kísérteties a hasonlóság nem? Mert ugye a tiédből is pontosan egy 500 Gigás winyó mérete látszik.

Ha nem találnád a Hutilt, akkor töltsd le a HdTune-t, és az Info, valamint a Health fülek alatti képet szúrd be ide - nekem egyelőre az is elég lesz.

Állapotfelméréshez HD Tune képlinkek:

és a BIOS illetve op.rendszer egy-egy screen-je (ld. továbbiak előző hozzászólásomban):

#170 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 06. 18:05

pitttinek lesz igaza, elíródott az a firmware vagy mi. Nahát láttunk ilyet is.
De még nem derült ki, hogy miért pont 500gigássá? Illetve tényleg volt-e mellé kötve valamikor egy másik 500 gigás vagy csak magától gondolt egyet és na akkor mostantól 500gigás lesz?

#171 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 07. 12:00

Üzenet megtekintéseIdézet: zono - Dátum: 2013. 01. 05. 23:54

Állapotfelméréshez HD Tune képlinkek:

Érdemes volna ezzel ránézni (Paragon Alignment Tool) - nem tetszik nekem az első kép.
Persze ehhez is ki kellene szerelni a tokból.

Azt gondolom nem tudod, hogy volt-e alignálva a partíció, és ha igen, akkor mekkora méretre...

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2013. 01. 07. 12:05 -kor

A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#172 Felhasználó inaktív   gene 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 07. 14:49

mivel és hogyan kellene tesztelni egy külső 2.5-ös hddt?

a következő a gondom: média lejátszón néha-héha eltűnik a hdd, majd újracsatlakozik. bár néha ez sem sikerül. néha, mikor nem sikerül az újracsatlakozás, még kattogó hangot is hallok.
hd sentinel pro szerint 100%-os a vinyó.

mivel tudnám még tesztelni?
PSN ID: geneMTS

A férfiak és a fiúk között nincs más különbség, csak a játékok ára. // A munka nem f@sz, állhat napokig.[/center]

#173 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 07. 15:07

Üzenet megtekintéseIdézet: gene - Dátum: 2013. 01. 07. 14:49

mivel és hogyan kellene tesztelni egy külső 2.5-ös hddt?

a következő a gondom: média lejátszón néha-héha eltűnik a hdd, majd újracsatlakozik. bár néha ez sem sikerül. néha, mikor nem sikerül az újracsatlakozás, még kattogó hangot is hallok.
hd sentinel pro szerint 100%-os a vinyó.

mivel tudnám még tesztelni?

Szerintem a tápellátás instabil. (vagy valami energiatakarékossági katyvasz...)

Teszt: asztali gépre feldugni, másolás róla és rá, rajt hagyni a gépen 3-4 órát és ismét másolás.
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#174 Felhasználó inaktív   gene 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 07. 19:13

Üzenet megtekintéseIdézet: Zsivaagoo - Dátum: 2013. 01. 07. 15:07

Szerintem a tápellátás instabil. (vagy valami energiatakarékossági katyvasz...)

Teszt: asztali gépre feldugni, másolás róla és rá, rajt hagyni a gépen 3-4 órát és ismét másolás.

ilyesmi már volt.
ez az összeállítás 1,5 évig jól működött...

A férfiak és a fiúk között nincs más különbség, csak a játékok ára. // A munka nem f@sz, állhat napokig.[/center]

#175 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 07. 20:32

Üzenet megtekintéseIdézet: gene - Dátum: 2013. 01. 07. 19:13

ilyesmi már volt.

Média lejátszó? az mi fasz? bármi lehet média lejátszó... Nem értek hozzá... :sandor: Kérem, kaccsojjaki! :wtf:

-----------------------

szerk : WTF is media player ? SW ? HW ? Your fuckin' iPhone? Idiot! Stand on your knees and suck yourself! :fuck:

Szerkesztette: Zsivaagoo 2013. 01. 07. 20:37 -kor

#176 Felhasználó inaktív   gene 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 09. 19:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Zsivaagoo - Dátum: 2013. 01. 07. 20:32

Média lejátszó? az mi fasz? bármi lehet média lejátszó... Nem értek hozzá... :sandor: Kérem, kaccsojjaki! :wtf:

-----------------------

szerk : WTF is media player ? SW ? HW ? Your fuckin' iPhone? Idiot! Stand on your knees and suck yourself! :fuck:

WD TV live

#177 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 10. 07:13

Üzenet megtekintéseIdézet: gene - Dátum: 2013. 01. 09. 19:17

Megnéztem a kütyüt... Hát... Mezei TV okosító. Nem vagyok róluk nagy véleménnyel. Antenna bemenet nincs, TV adást nem tud venni (dekódolni), felvenni nem tud...
---------------
Vagy a kütyü öregszik és időnként nem ad elegendő tápot, vagy az USB külső HDD öregszik. (Vagy kontakthiba.)

Ki gyártotta a külső HDD-t? Elvileg a WD a WD-vel össze kéne, hogy férjen.

#178 Felhasználó inaktív   gene 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 10. 08:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Zsivaagoo - Dátum: 2013. 01. 10. 07:13

Megnéztem a kütyüt... Hát... Mezei TV okosító. Nem vagyok róluk nagy véleménnyel. Antenna bemenet nincs, TV adást nem tud venni (dekódolni), felvenni nem tud...
---------------
Vagy a kütyü öregszik és időnként nem ad elegendő tápot, vagy az USB külső HDD öregszik. (Vagy kontakthiba.)

Ki gyártotta a külső HDD-t? Elvileg a WD a WD-vel össze kéne, hogy férjen.

PQI a vinyó
van még egy 3,5-ös WD hdd rádugva, bár annak van külön tápellátása és másik portra is van dugva.
A port cserét viszont kipróbálom.

#179 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 10. 08:47

Üzenet megtekintéseIdézet: gene - Dátum: 2013. 01. 10. 08:43

PQI a vinyó
van még egy 3,5-ös WD hdd rádugva, bár annak van külön tápellátása és másik portra is van dugva.
A port cserét viszont kipróbálom.

PQI nem gyárt vinyót. Valami más gyártóé lesz a belében.

#180 Felhasználó inaktív   AndrewBoy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 19:15

Üzenet megtekintéseIdézet: gene - Dátum: 2013. 01. 07. 19:13

ilyesmi már volt.

Sajnos a wdtv/wdtv live is elfáradhat, a fenti hiba kifejezetten tápellátásra utal. Dugd fel asztali gépre és úgy izzazd pár órán keresztül. De USB házban, hogy ott is előjön -e a hiba.

Ha nem jön elő, akkor wdtv usb kimenete törik/haldoklik.
Ha előjön, akkor szedd ki az usb házból és közvetlen rakd gépre.
Ha itt nem jön elő a hiba, akkor vegyél egy új usb házat, pár ezer ft.

Téma megosztása:

• (11 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.