idézet:
Ezt írta Hubert:
Saját tapasztalatom ('96 óta dolgozom ArchiCad-del)
az, hogy eddig az ArchiCad is elég volt ... azaz soha nem volt idõm tovább bogarászni a látványt ArtLantis-ban (a legtöbb megrendelõ így is hanyattág veti magát) egy-két kivétellel amikor pontosan ez volt a lényeg. (pályázat, vagy spéci igény)
[/quote]
Teljesen egyetértek: ha sürget a határidő (és mikor ne sürgetne...), akkor még az artlantissal sincs idő nekiállni szórakozni, hátmég MAXszal...
Különben ez a baj az archicad-del, ha lenne egy "normális" beépített rendererje (mondjuk artlantis szintű), az nagggyon király lenne. Ugyanis amig a tervezés során összeáll a modell (ez 1 héttől akár 1 hónap is lehet), addig bőven van idő a fények és az anyagok majdnem végleges beállítására.
De utolsó éjszaka szinte a nulláról elkezdeni.... hát az q*rva kellemetlen...
(Márpedig szinte a nulláról kell kezdeni, akár artlantisba, akár maxba, akár másba exportál az ember...)
ekem nagyon-nagyon ritkán volt eddig.
PS: Az Artlantis tényleg gyors, de bizonyos dolgok nagyon idegesítőek benne.
(És persze tényleg lehet vele szép képeket csinálni, de nekem valahogy akkor is csak egy "játékprogram"...)
ArchiCAD
Elküldve: 2003. 02. 19. 00:12
Elküldve: 2003. 02. 19. 09:46
idézet:
Ezt írta LamBy:
Jut eszembe, támogatja az ArchiCAD a
több processzoros gépeket?
[ 2003. február 18.: LamBy szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Nem, azzal csak annyit érsz el, ha fut más program is(vagy két archicad).
Tehát ha valamit pl. Artlantis-ba renderelsz, akkor közben dolgozhatsz az ArchiCAD-dal.
Elküldve: 2003. 02. 19. 09:49
idézet:
Ezt írta dnr:
Teljesen egyetértek: ha sürget a határidő (és mikor ne sürgetne...), akkor még az artlantissal sincs idő nekiállni szórakozni, hátmég MAXszal...
Különben ez a baj az archicad-del, ha lenne egy "normális" beépített rendererje (mondjuk artlantis szintű), az nagggyon király lenne. Ugyanis amig a tervezés során összeáll a modell (ez 1 héttől akár 1 hónap is lehet), addig bőven van idő a fények és az anyagok majdnem végleges beállítására.
De utolsó éjszaka szinte a nulláról elkezdeni.... hát az q*rva kellemetlen...
(Márpedig szinte a nulláról kell kezdeni, akár artlantisba, akár maxba, akár másba exportál az ember...)
ekem nagyon-nagyon ritkán volt eddig.
[/quote]
Úgy tudom, valami megállapodás fele van és ezért nem fejlesztenek bele az ArchiCAD-be normális renderelőt. Amúgy ez tényleg nem jó.
Elküldve: 2003. 02. 21. 11:41
(Miért nem ír már erről valaki infót? 8.0)
Elküldve: 2003. 02. 21. 17:24
idézet:
Ezt írta LamBy:
A már emlegetett hardveresen gyorsított shade ablak sokat javítana a dolgon.
(Miért nem ír már erről valaki infót? 8.0)[/quote]
Már miért segítene?
Ettől még mondjuk a kész képen a vízfelületek, ablakok, burkolatok nem fognak tükröződni....
![]()
Elküldve: 2003. 02. 21. 18:14
A progi árába bele is férhetne.
Elküldve: 2003. 02. 21. 23:08
idézet:
Ezt írta LamBy:
Ha látnánk, változtathatnánk a színeket, textúrákat, fényeket, szerintem előbb kész lennénk. Egyébként teljesen igazad van, hogy egy ArtLantis szintű beépített render jó lenne.
A progi árába bele is férhetne.[/quote]
Hát lehet hogy előbb kész lennénk (de ez sem jelentős idő), DE MINEK? Hiába állítgatod a fényeket, textúrákat, stb, ha a végén kezdheted előlről artlantisban, max-ban...
PS: Érdekes ügy ez a "háttéralku". Mondjuk szerintem hosszú távon öngól. Amit olvasok néhány éve az AutoCAD Arch.Desktop + 3DS Viz/Max együttműködésről, ez előbb-utóbb nagy pofon lesz a Graphisoftnak...
Elküldve: 2003. 02. 22. 18:42
idézet:
Ezt írta dnr:
Hát lehet hogy előbb kész lennénk (de ez sem jelentős idő), DE MINEK? Hiába állítgatod a fényeket, textúrákat, stb, ha a végén kezdheted előlről artlantisban, max-ban...
PS: Érdekes ügy ez a "háttéralku". Mondjuk szerintem hosszú távon öngól. Amit olvasok néhány éve az AutoCAD Arch.Desktop + 3DS Viz/Max együttműködésről, ez előbb-utóbb nagy pofon lesz a Graphisoftnak...[/quote]
Legalább egy kicsit összeszedik magukat a Graphis fiúk!
![]()
Elküldve: 2003. 02. 24. 13:30
Az egy hónapra jutó fagyások száma sajnos nálam nő.
hg.
Elküldve: 2003. 02. 25. 11:17
idézet:
Ezt írta LamBy:
A már emlegetett hardveresen gyorsított shade ablak sokat javítana a dolgon.
(Miért nem ír már erről valaki infót? 8.0)[/quote]
Nos, résztvettem a 8-0 ArchiCad Hargitafürdõn múlt hétvégén tartott romániai ismertetõjén-bemutatóján.
Csak annyit mondok: a 8.0-as ArchiCad tényleg nagy minõségi ugrást képvisel !![]()
![]()
A tavaly is voltam, de kkor a 7.0-ás nem hozott meggyõzõ újdonságokat, ezért nem is upgrade-eltem. Ezzel szemben amikor bemutatták a 8.0-ást, a következõt mondtam magamban: "Vazze, nem tudtam hogy az ArchiCad ilyen szar !"
Merta 8.0 mellett az elõbbi változatok totál gagyi fércmunkának tûnnek.
Személy szerint abszolút ikszájtid vagyok:
1.) van benne dinamikus zoom ! görgetve nagyíthatsz meg kicsinyíthetsz, múltté már nagy redraw-time meg klikkelgetõs tologatós navigáció.
2.) ez a dinamikus zoom a 3D ablakban is hasonlóan mûködik
3.) a 3D ablak sokkal gyorsabb, mert az eddigi lassú Internal Rendering helyett az OpenGL renderelõ a default.
Igen, textúrázott, átlátszóságot is felismerõ, szerkeszthetõ és valós idõben mozgatható-forgatható modellel dolgozhatsz !![]()
4.} a fentiek azt jelentik, hogy az eddig a nagyobb 3Dmark eredményért megvett vas végre kihasználásra kerül, javasolt minimum 64 Mb-os OpenGL kompatibilis VGA.
5.) Boolean szerkesztési mód: bármilyen elem összemetszhetõ bármilyen más elemmel ! Az így összemetszett testek szerkeszthetõek maradnak ! Tehát ha egy falat metszesz egy könyvtári elemmel, mind a fal, mind a könyvtári elem továbbra is paraméteresen állítható a saját ablakában.
6.)A tervdokumentáció készítésének támogatása hihetetlen mértékben javult: az eddigi áttekintõ mûködése automatizálódott, bármilyen létrehozott új rajz (alaprajz, metszet) automatikusan megjelenik egy listán, ami közvetlenül exportálható PlotMakerbe, úgy, hogy a kapcsolat dinamikus marad(maradhat) - a z ArchiCad rajz változtatása automatice módosul a PlotMakerben is -(3.0 verzió, szintén rengeteget fejlõdött), részleteszköz van, amivel egy rajz egy részét kiválsztva az automatikusan mentõdik a rajzlistába, Word meg Excel táblázat szúrható be a dokumentációba pontosan úgy ahogy azt megszerkesztetted, az eredeti fájl szerkesztése automatikusan frissítõdik az ArchiCad-ben, stb, stb, stb. Mindezt nem is tudom elmondani, lényeg, hogy szerintem minimum harmadával csökkent a terv menedzselése ... azt hiszm így is hívják: Project Manager.
Persze nem a fentiek jelentik az összes változást, de ezek a legfontosabbak. Személy szerint már kaparom ezerrrel a lét az upgrade-re ... 1300 dolcsi a 6.5-rõl.
Volt még Zoom GDL 2.0 meg Artlantis 4.5 bemutató is, de ezek eltörpültek a Mighty ArchiCad mellett ...
Zoom GDL 2.0 az csak a 7.0-ával kompatibilis egyelõre, az Artlantis-ban a legnagyobb újdonság a pofonegyszerû fotóba illesztési módszer (valós helyszínre illesztés), a párhuzamos kamera (axonometria, homlokzat, sõt metszett homlokzat is készíthetõmeg még valami ami most nem jut eszembe.
Elküldve: 2003. 02. 25. 11:26
Egy fények nélkül exportált modellel jóval többet kell szarozni, hogy egyáltalán bemutatható állapotba kerüljön.
Elküldve: 2003. 02. 25. 17:30
(Előző infó)
[ 2003. február 25.: LamBy szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 02. 25. 23:50
idézet:
Ezt írta Hubert:
1.) van benne dinamikus zoom ! görgetve nagyíthatsz meg kicsinyíthetsz, múltté már nagy redraw-time meg klikkelgetõs tologatós navigáció.
2.) ez a dinamikus zoom a 3D ablakban is hasonlóan mûködik
3.) a 3D ablak sokkal gyorsabb, mert az eddigi lassú Internal Rendering helyett az OpenGL renderelõ a default.
[/quote]
Hmmm, ezek tényleg jó hírek!
(Mondjuk az autocad már pár éve tudja..... Bár abban meg legjobb tudomásom szerint nincs "Metszet", arról meg semmi pénzért nem mondanék le. A "Szintek"ről és a "Szellemszint"ről meg pláne nem!)
idézet:
5.) Boolean szerkesztési mód: bármilyen elem összemetszhetõ bármilyen más elemmel !
[/quote]
Na, ez az, amit már régóta nagggyon hiányolok! Király!
(Egyedül emiatt nyúlok néha az autocadhez. De ugye.. lásd fent...)
idézet:
Az így összemetszett testek szerkeszthetõek maradnak ! Tehát ha egy falat metszesz egy könyvtári elemmel, mind a fal, mind a könyvtári elem továbbra is paraméteresen állítható a saját ablakában.
[/quote]
Na azért erre kiváncsi leszek, hogy tényleg működik-e...
idézet:
közvetlenül exportálható PlotMakerbe, úgy, hogy a kapcsolat dinamikus marad(maradhat) - a z ArchiCad rajz változtatása automatice módosul a PlotMakerben is
[/quote]
Na pont ilyen együtműködés kéne az ArchiCAD és az Artlantis között is!
Erről írtam korábban, hogy az AutoCAD és a 3DS pontosan ilyen dinamikus módon működik együt!
idézet:
Word meg Excel táblázat szúrható be a dokumentációba pontosan úgy ahogy azt megszerkesztetted, az eredeti fájl szerkesztése automatikusan frissítõdik az ArchiCad-ben, stb, stb, stb.
[/quote]
Ez is nagyon hasznos!
Volt már, mikor nagyokat szívtunk vele.
[ 2003. február 25.: dnr szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 02. 25. 23:52
idézet:
Ezt írta Hubert:
Amúgy az ArchiCad renderelõ szerintem egyáltalán nem rossz ... Nem egy realista renderelõ motor, meg nem is gyors, de ha kész a modell, kész a kép is.
Egy fények nélkül exportált modellel jóval többet kell szarozni, hogy egyáltalán bemutatható állapotba kerüljön.[/quote]
Hát igen, de én korábban azt fejtegettem, hogy a legjobb mégiscsak az lenne, ha lenne egy beépített ÉS jó renderer...
Akkor csak egészen speciális esetekben jutna eszembe külső rendererbe exportálni.
Elküldve: 2003. 02. 26. 10:49
Ez jó, de mi lesz a nem klubtagokkal?
Egyébként, ha jól emlékszem a klubtagoknak a frissítést ingyen igérték.
[ 2003. február 26.: LamBy szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 02. 26. 22:46
idézet:
Ezt írta Hubert:
Mi ez az ArchiCLUB ?[/quote]
Átalányszerződés ArchiCAD felhasználóknak. Azt hiszem
nettó 15 ezer/hó. Support, kedvezményes upgrade lehetőségek, lopás esetén ingyen adnak új hardverkulcsot stb.
Elküldve: 2003. 02. 27. 14:31
Egyébként szerintem ez egy jó funkció akkor ,ha nem teljesen automatikus.
hg.
Elküldve: 2003. 02. 28. 10:01
Node a Horwátg által említett programot nem ismerem, ergo nem tudok érdemben hozzászólni.
Elküldve: 2003. 02. 28. 11:53
.. ha CSAK látványtervezést vállaltok, ott hogyan megy a számítás?
Ugye ezek BPesti árak?
Igen, Pesti árak (de inkább a mi áraink)
Csak látványtervezésnél, hát ott kicsit más a helyzet. Attól függ, mi kell. Mert ha csak egy homi, akkor ugye fel sem kell építeni az egész épületet. Ált. a munka nagyságának függvényében alakul az összeg. Nemrég pl. egy üdülőpark (4 nagy épület) látványtervét csináltuk (óriásplakátokon már látható), szerintem nagyon dotált áron (4.....) -igaz az engterveket is mi rajzoltuk, így kevesebb munka volt.
Ezt írta LamBy:
Ha nem muszály, digitális formátumot nem adnék ki a kezemből.
Általában kérik, persze, ha nem kell, magunktól nem adjuk.
Hubert:
...Ennek az itteni megrendelõk isszák meg majd a levét!
Ezt mire érted?
Üdv, Roxan

Súgó
A téma zárva.