HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Egyre kevesebb érv lehet az iPhone ellen - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (6 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Egyre kevesebb érv lehet az iPhone ellen

#61 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 04. 11. 00:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Fiery - Dátum: 2010. 04. 11. 00:43

A kevesebb neha tobb, ebben pedig az Apple a legjobb.

Én sem vagyok egy i-buzi, de be kell vallami, mikor az első touchot a kezembe adták, akkor azt mondtam, hogy ez igen. Nyilván akkor Android még sehol nem volt, tán 1 évvel később kaptunk meg az első Androidokat, majd most már el kezd terjedni, összesen kb. 2 évvel később, mint mondjuk egy touch csak úgy a kezemben landolt utcáról megvéve.
Make love not Wor.

#62 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 04. 11. 00:22

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 04. 11. 00:34

Az rendben, de ha a legtöbb flash működésképtelen az érintőkijelzőn, akkor úgyis az i-birodalom fogja kapni az ívet, mert szar.

Azért ez kizárólag a flash player plugin megvalósításán múlik. Teszem azt kihajít a plugin két egérgombot a brózer ablak aljába a touch felületre és már meg is van oldva a dolog.

#63 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 00:27

Az AppStore-nak, meg az egesz zart oprencer felfogasnak vitathatatlan elonye, hogy minoseget kapsz a penzedert.

Ha ez valóban így lenne, akkor az app store kizárólag minőségi fizetős appokkal lenne szarásig. Nekem meg a kezdeti fingós appokról nem ez az első dolog ami eszembe jut.

Eleve az apple náci hozzáállása az egész app store témához inkább Ytse felvetését látszik alátámasztani... Gyak teljes controll a tartalom felett, az alkalmazásodat pedig akár indoklás nélkül visszahajítják (btw random pár héttől több hónapig terjedő ellenőrzési eljárás után).

Meg kellene mar tanulni, hogy nem kilora kellene merni az elektronikai cuccokat. Nem a mindentudo butatelefonokra kene izgulni, amik 3-4 firmware update utan talan el is kezdenek elfogadhatoan mukodni.

Azt vágod hogy itt azért van némi tréfás visszhang :)
(iPhone fw v3 - kopipaszta, v4 - multi touch)

#64 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 04. 11. 00:54

Üzenet megtekintéseIdézet: Yv@n - Dátum: 2010. 04. 11. 01:22

Azért ez kizárólag a flash player plugin megvalósításán múlik. Teszem azt kihajít a plugin két egérgombot a brózer ablak aljába a touch felületre és már meg is van oldva a dolog.

Aztán egyik kezemmel tartom, másik ujammal húzkodom a kurzort, az orrommal meg böködöm a gombot.
Make love not Wor.

#65 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 01:19

Amennyiben benne lesz a multitask, már nem fogok tudni olyat mondani, ami hiányozna a 3GS-ből. Flash nélkül is teljesen jól lehet böngészni, az egyetlen dolog amikor ennek hiányába ütköztem, a Google Analytics volt, de azt egyébként sem a legjobb azon a kis képernyőn nézni.

#66 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 10:21

Igen, es kezenfekvo, hogy mindent ujra kell irni (vagy erosen bele kell nyulni), ha erintokijelzos eszkozon is jatszani akarnak vele. Kivancsi leszek, vajon mennyi Flash jatekot fognak ujrairni ill. modositani, es hanyat fognak inkabb kapasbol portolni iPhone/iPadre, tekintettel arra, hogy onnan penz is johet, nem ugy mint a legtobb ingyenes Flash jatekbol.

Hogyan módosítanának vagy írnának újra Flash játékokat az iPhone-ra/iPad-re, ha egyszer nincs, és belátható időn belül nem is lesz rajtuk Flash?

#67 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 10:44

Üzenet megtekintéseIdézet: Ytse - Dátum: 2010. 04. 10. 23:57

-- Az Apple nem azért tiltja a Flasht, Javát, Silverlightot vagy bármit mert sok erőforrást használ vagy bugos vagy bármi, a felhasználói élménnyel jó takarózni, de az igazság odaát van. Azért teszi, mert _teljes kontrollt_ akar a felhasználó felett, hogy mit csinálsz és hogy csinálod. Csak az App Store-ból vegyél programot, az iTunes-ból zenét meg videót, az se véletlen hogy nincs DivX/XviD támogatás az iPhone-ban, pedig simán lehetne, a hardver röhögve képes lenne rá, szerintem van is DivX-lejátszó a Cydiában ...

Nézzétek meg egyébként az iPhone-t és az alkalmazásait, egy csomó _tartalom_ is alkalmazásként kerül fel a telefonra, a legtöbb híroldalnak meg tartalomszolgáltatónak saját olvasó alkalmazása van. Egy alkalmazás sokkal jobban tudja korlátozni a hozzáférést mint egy sima weboldal, gondoljatok csak arra hogy egy weboldalon olvasás közben a szemetek simán át tudja ugrani a reklámot, egy alkalmazásban viszont nem, mert egyszerűen odatolják elétek és nem tudjátok kikerülni, ha el akartok olvasni egy cikket, előbb meg kell nézni a reklámot.

De ez nem csak a reklámról szól, hanem bármiről, ami azzal kapcsolatos, hogy mit csinálhatsz a tartalommal, ki tudod-e másolni, tovább tudod-e küldeni, meg tudod-e osztani, hogy csak pár példát említsek. Egy weboldalból könnyű kimásolni a szöveget, bedobni egy mailbe vagy küldeni a linket Twitterre vagy akár kommentet írni hozzá. Letilthatod a reklámokat (sokan meg is teszik), egy cikkben az első oldalról egyenesen az utolsóra lapozhatsz ha ahhoz van kedved. Egy tartalomolvasó alkalmazásban ezt nem biztos hogy megteheted mert ha az alkalmazás úgy van megírva, akkor lehet hogy az első oldalról csak a másodikra lehet lapozni és köztük még egy reklám is lesz amit muszáj végignézni, mint a műsoros DVD-k elején... Meg sem kapod a "tovább" gombot amíg le nem ment a reklám....

Ne legyen igazam, de az Apple (a médiavállalatokkal karöltve) keretek közé akarja szorítani és lineárissá akarja tenni a tartalomfogyasztást, olyanná mint amilyen az az internet és a web előtti időkben volt. Azt nézhetitek amit ők akarnak, akkor amikor ők akarják, annyi reklámmal körítve amennyit ők akarnak, satöbbi. A teljes kontrollról szól az egész.

Köszi, hogy ezt így egész mondatokkal összefoglaltad; én is elgondolkodtam már ezen, de még sose jutottam a végére.

Viszont ez részben a Flash-ben közzé tett tartalmakra is igaz, illetve ott is megvalósítható. Sokszor vertem már fejem a falba amiatt, hogy egy csilivili fotógalériából egy képet meg szerettem volna mutatni ismerősnek, de se link nem volt a képet tartalmazó oldalra, se sorszámozva nem voltak, se semmi, ami alapján egyértelműen lehetett volna hivatkozni rá. Persze lehet, hogy ez nem tudatosan volt így, hanem pusztán hozzá nem értésből vagy lustaságból.

#68 Felhasználó inaktív   Informatikus 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 12:32

Sokan ágáltok itt a fless ellen, pedig elég mgnézni, hogy a Google a Chrome 5-ös verziójától beleintegrálja a böngészőbe a flesst, az emberek 98%-a használja, az ismeretségi körömben minden vevőnek az első határozott kérése, vagy dolga, hogy letölti az Adobe Flashplayer-t, vagy legalábbis megkér rá, hogy tegyem fel neki, ezenkívül pedig régóta létezik már pl. a youtubenak is html5 alapú verziója béta státuszban, gyorsabb is főleg a régebbi p2-p3 gépeken, mégis -rajtam kívül- minden tesz rá jó nagy ívben és nézegeti a flash verziót. A fiery által említett oldalak áttértek html5-re? oda ne oldalazzak...Ezzel max. csak annyit érnek el, hogy az IE és az FF a két legnyomósabb böngésző a piacon, nem fogja tudni őket - rendesen lejátszani. A Silverlight az pedig már vagy 5 éve folyamatosan "gyűri lefele" a flesst mégsem láttam még egyetlen épkézláb oldalat sem Silverlightban :banghead: (de nem is fogok, mert az utóbbi időben már fel se telepítem a gépekre :] )

#69 Felhasználó inaktív   Informatikus 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 12:43

@szeder:

"Persze lehet, hogy ez nem tudatosan volt így, hanem pusztán hozzá nem értésből vagy lustaságból."

Vagy szándékosan.

#70 Felhasználó inaktív   igabo64 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 04. 11. 15:29

Sziasztok!

A cikkhez kapcsolódóan szeretnék megosztani 3 db képernyőképet az iPhone OS 4.0-ról (fejlesztőként letöltöttem), szerintem említésre méltó dolog, hogy a magyar nyelv hivatalosan is elérhető az új verzióban.
A képernyőképek:
Kép 1.
Kép 2.
Kép 3.

Amiket észrevettem:
- kamera alkalmazásban zoomolás
- levelezőben csoportosítja a leveleket: ha kiválasztunk egy levelet, akkor megjelennek a feladótól származó korábbi levelek is (ez kikapcsolható Settings - Mail - Organize by Thread)
- szintén a levelezőben megjelent egy opció, amivel be lehet kapcsolni, hogy az e-mailben érkező időpontok bekerüljenek a naptárba
- szövegbevitelnél könnyű váltani a különböző billentyűzetkiosztások közül egy plusz gomb segítségével (a szóköztől balra van egy földgömb gom)

Nyilván még én is fedezem fel az újdonságokat, ezekről nem nagyon olvasni...

#71 Felhasználó inaktív   igabo64 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 04. 11. 15:31

Sziasztok!

Bocsi, előbb a linkeket elszúrtam...
A cikkhez kapcsolódóan szeretnék megosztani 3 db képernyőképet az iPhone OS 4.0-ról (fejlesztőként letöltöttem), szerintem említésre méltó dolog, hogy a magyar nyelv hivatalosan is elérhető az új verzióban.
A képernyőképek:
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.png

Amiket észrevettem:
- kamera alkalmazásban zoomolás
- levelezőben csoportosítja a leveleket: ha kiválasztunk egy levelet, akkor megjelennek a feladótól származó korábbi levelek is (ez kikapcsolható Settings - Mail - Organize by Thread)
- szintén a levelezőben megjelent egy opció, amivel be lehet kapcsolni, hogy az e-mailben érkező időpontok bekerüljenek a naptárba
- szövegbevitelnél könnyű váltani a különböző billentyűzetkiosztások közül egy plusz gomb segítségével (a szóköztől balra van egy földgömb gom)

#72 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 16:48

@Yv@n: A minoseget arra ertettem, hogy nem borul be vagy lassul le egy telepitett alkalmazastol a telefon, nincs kartekony kod az alkalmazasokban, nem kell viruskeresot telepiteni, nem kell azon aggodni, valoban mukodni fog-e egy adott alkalmazas a "vason". Nem azt mondom, hogy csupa hasznos alkalmazas van az AppStore-ban, csupan azt, hogy az Apple diktatorikus hozzaallasa sokat segit abban, hogy a hulladek koderektol es a kartekony cuccoktol ne kelljen felned. Egyebkent meg mielott barmit telepitesz, el lehet olvasni magan a telefonon is, hogy mit tud az adott alkalmazas, altalaban van screen shot, es ha me"g mindig nem biztos az ember a dolgaban, ott a Safari + Google, utana lehet nezni, hogy ki mit mond az alkalmazasrol.

Egyebkent sokszor egy 1 dollaros, egyebkent primitivnek latszo jatekkal lehet a leghosszabban buveszkedni, idot tolteni, kikapcsolodni. A kevesebb neha tobb...

#73 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 16:51

@Yv@n: En nem a szolgaltatasokra ertettem, hogy hanyadik firmware update-nel jonnek be ujak, hanem arra gondoltam, hogy bizonyos gyartok (ami nem Apple) bizonyos baromira nem olcso telefonjai, amik papiron nagyon jol neztek ki, csak a masodik-harmadik firmware frissites kornyeken kezdtek nem lefagyni, nem belassulni, vagyis kezdtek hasznalhatokka valni.

Egyebkent ha nem tevedek, a symbianos idokben me"g abszolut nem volt jellemzo az, hogy egy firmware update uj funkciokkal gazdagitsa egy meglevo telefon eszkoztarat. Ezt -- ha jol tudom -- az Apple hozta be az iPhone-nal, majd mostanaban mas gyartok is kezdenek erre raszokni -- reszben az iPhone nyomasa miatt egyebkent. Lehet, hogy az Apple kevesebbet adott eloszor, de folyamatosan potolja a hianyossagokat. Egyebkent meg ha annyira igazad lenne, hogy milyen keveset nyujtott anno az elso iPhone, akkor csak mostanaban kezdene sikerre valni...

#74 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 16:54

@szeder: Azt irtam, hogy hanyat fognak _portolni_ iPhone/iPadra. Portolas nem egyenlo egy meglevo Flash kod modositasaval, hanem az applikacio ujrairasa direktben az iPhone/iPadra kihegyezve. En ha ingyenes Flash jatekok fejlesztesevel foglalkoznek, biztos birizgalna a fantaziamat, hogy par tizmillio Apple cuccon is futhatna a jatekom, 1-2 dollaros aron. Raadasul a desktop gepek piacaval ellentetben a mobil Apple cuccok piaca folyamatosan _es_ igen gyorsan bovul.

#75 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 16:56

@BigiCigi:

"A fiery által említett oldalak áttértek html5-re? oda ne oldalazzak...Ezzel max. csak annyit érnek el, hogy az IE és az FF a két legnyomósabb böngésző a piacon, nem fogja tudni őket - rendesen lejátszani."

Te tenyleg ennyire hulyenek nezed a linkelt oldalak fejlesztoit? Gondolod, hogy nem ugy csinaljak meg az iPad tamogatast (= HTML5 videok hasznalata), hogy a IE es FireFox alatt ne mukodjon a cucc?

#76 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 16:59

Üzenet megtekintéseIdézet: igabo64 - Dátum: 2010. 04. 11. 16:31

Mert ezek olyan api változások, amik a felhasználókat max másod kézből érintik. Ettől függetlenül volt ahol megemlítették, hogy többszáz új api hívást implementálnak.(Btw ezek közt is volt olyan cucc, amiről külső szemlélőként a franc se gondolta volna, hogy alapból eddig nem volt elérhető)

#77 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 16:59

@igabo64: Koszi, de amint lathatod, amig nincs Flash tamogatas, addig a sok anti-Apple karogonak hiaba sorolsz fel 50 ujdonsagot is aka"r, akkor is talalnak me"g 50-et, amit az Android, a WinMo vagy a Symbian legujabb eresztese csuklobol tud, az iPhone OS 4.0 meg tovabbra sem. Lassan, korulmenyesen, fagyogatosan, de tudni kellene :)

Az a "baj" csupan, hogy Steve Jobs nagyon is jol tudja, mit csinal. O tudja, hogy mire van szuksege az atlag juzernek -- csak aki ide irogat, az nem atlag juzer.

#78 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 17:00

@Yv@n: API valtozas a magyar nyelv tamogatasa? :)

#79 Felhasználó inaktív   deuce 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 17:08

@Fiery: igen, igen, icq-ztunk 10 éve. ftp szervereken cseréltünk fájlokat, webkamera is kevés volt..
nem volt 1gombos fájlküldés, 1gombos képek megosztása, 1gombos webkamera, 1gombos többszereplős csevegés/játékok, stb..stb.. azóta ez természetes lett többmillió embernek, mindennapos tevékenysége... különösen a most általános-középiskolába járóknak, kérdezz körbe bátran.. +működik win-linux-osx platformok között is.
akkor ezt zúzzuk be, csakmert csini egy ipad, és várjuk az apple-től és a html5-től a megváltást, ami nagyjából ugyanezeket kell, hogy megvalósítsa, mert erre van igény? :)

nem akarok ebbe az msn-esdibe kapaszkodni folyamatosan, csak úgy látom, ha ez normálisan portolva lenne egy ipad-re, akkor már nem egy html böngésző-filmnéző palatábla lenne, a 30-40es öltönyös korosztály konferenciákon/meetingeken villogó eszköze..

"akkor mar inkabb be se rakjak". értem. akkor mit raknak bele? hype-ot és reklámot? életérzést? :D
Bodnár Ádám is itt írja: apple teljes kontrolt és k*****ott sok pénzt akar usertől. én meg mérsékeltebb pénzen akarok minél többet kihozni, és szabadságot. sokan mások is!

tegyük fel elmegyek nyaralni. lőni akarok egy fotót a fényképezőgépemmel, berakni háttérképnek az ipademen, majd 1 gombnyomással átküldeni a haveromnak anélkül hogy elkezdeném a netre feltöltögetni ahol jó eséllyel mindenki látja. meg tudom tenni? NEM. 2010ben szerintem ez vicces 900$-ért...

#80 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 11. 17:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Fiery - Dátum: 2010. 04. 11. 17:48

Nem azt mondom, hogy csupa hasznos alkalmazas van az AppStore-ban, csupan azt, hogy az Apple diktatorikus hozzaallasa sokat segit abban, hogy a hulladek koderektol es a kartekony cuccoktol ne kelljen felned.

Persze hogy segíthet, ugyanakkor ott a totális controll. Opera for iPhone mióta van kész? 3 vagy 4hete mintha, de lehet még hónapokig ül rajta az alma, csak hogy aztán visszadobja indok nélkül :)

Egyebkent ha nem tevedek, a symbianos idokben még abszolut nem volt jellemzo az, hogy egy firmware update uj funkciokkal gazdagitsa egy meglevo telefon eszkoztarat.

Ezt igazából nem tudom, régebben nem érintett az okos telefon téma. Akkoriban csak a telefonálás ébresztő illetve sms funkciókat használtam a készüléken, azóta lett szükség arra, hogy tethering menjen, szarabb esetben a teló képernyőn át tudjak egy ssh-n keresztül belerugni valami gépbe ha véletlen épp nem vagyok használható net közelében. Btw érintőképernyő, mobil szélessév és egyéb bullshit duma ide vagy oda, én erre továbbra is alkalmatlannak tartok minden ilyen apró készüléket. Embertelen szopás kategória tényleg abszolút végszükség esetére.

Az mindenesetre kialakult bennem, hogy oem customized felületű telót nem kívánok mégegyszer, mert bár szép és kellemes pl. a HTC sense, túl sok megkötést hoz. Winmo platformon a builtin levelező ugye még mindíg a kb raklap szar minőségű outlook express-nek látszó cucc mobil verziója, ami azon kívül hogy az egyetlen cucc, ami folyamatosan összeomlik a készüléken, még legalább használhatatlan is. A sense ui meg frankón erre jönne rá mint egy plusz layer. Ha véletlen az ember cserélné is az alapját, az ui eltörne, gyak az értelmét vesztené.

Ha az ember belefut egyszer az ilyen bakikba, legközelebb meggondolja mit húz be a választékból. Így ezek alapján mostmár nálam is az iPhone lenne az egyik választás, másik pedig egy nexus one.

Gondolod, hogy nem ugy csinaljak meg az iPad tamogatast (= HTML5 videok hasznalata), hogy a IE es FireFox alatt ne mukodjon a cucc?

Ez igazából nem kérdéses, mert html5-ként ie és ff alatt támogatás hiányában egyész egyszerűen nem működhet. Ettől kezdve az iPad support egy oldalon jelenleg az extra nyűg kategória, hisz +1 TODO.

API valtozas a magyar nyelv tamogatasa?

Az nyilván nem, de valami 130+ új api hívást emlegettek mintha. :) Kamera kezeléstől kezdve mindenféle nyalánkságon át. Aki meg SDK-t tölt, az nézzen utána ezeknek is, ne csak a plebs elé behintett eye candy-re ugorjon. Lényeg hogy esett szó arról is, csak a megfelelő helyen(értsd: én nem vagyok iPhone dev, mégis olvastam, szóval nem kellett felforgatni érte az internet sötét bugyrait). :)

Szerkesztette: Yv@n 2010. 04. 11. 17:19 -kor

Téma megosztása:

• (6 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.