A Chronicles of Riddick nekem is kifejezetten tetszett, főleg a látvány és a hangulat miatt. Nem értem, az amerikai filmkészítők miért ragaszkodnak bizonyos idióta dolgokhoz, amiket szinte minden filmben el kell helyezni.
Gondolok itt az általam már emlegetett akciójelenetekhez, ahol az ellenség jóval erősebb megtestesítői, akiknek erejét korábban látványosan felvezették, a hőssel szembekerülve hirtelen visszafejlődnek, és engedik magukat kicsinálni. És ez a motívum szinte soha sincs megindokolva. Általában semmi sem magyarázza, hogy a hős olyan dolgokat csináljon, amiket csinál (motor és autó vezetés, tűzharc, harcművészet, mindenféle akrobatikus ugrások, mozdulatok). Ha nem szerepel a sztoriban, hogy előtte akrobata, motoros kaszkadőr, elitkatona vagy valami ilyesmi volt, akkor nekem rettenetesen zavaró, hogy egy átlagos ember, mondjuk egy síma rendőr elkezd ilyeneket csinálni. Pláne, hogy az ellenfelek ellen, még a jogatalanul megkapott képességei mellett sem kellene hogy esélye legyen... Azt értem, hogy egy szamurájos fimlben kardoznak, hogy a pókember csinál ilyeneket, de ott mindenki tudja, hogy honnan a különleges képesség. Amikor minden fölvezetés nélkül, mondjuk a Ben Affleck kinézetű tudós elkezdi halomra lőni/verni a biztonsági embereket, akkor jól látszik, hogy nem gondolkodó embereknek szánták a filmet (ellentmond minden logikának, pont fordítva kellene lennie). Pl. az I robotban azok a robotok, amik azt a nagyszerű harcművészeti bemutatót tartották egymással, szemmel láthatólag egy mozdulattal végeznének egy emberrel. És ez szinte minden filmben így van, kivétel nélkül....
Ezzel szerintem a valós életet csúfolják meg, az igazi, kimagasló emberi teljesítményeket alacsonytják le. A reális emberi korlátokat betartva is lehetne igen látványos dolgokat csinálni. Lehet, hogy a készítők nem is veszik észre, milyen baromságokat csinálnak? Vagy ilyen igénytelenek? Sokszor még akkor is beültetik ezeket a faszságokat, ha a film egyáltalán nem igényelné... Tuti, hogy azt hiszik, ettől lesz blockbuster valami....Nem hinném, hogy az igény teszi. Mint ahogy azt sem hiszem, hogy én vagyok az utolsó ember a Földön, akinek jobban tetszik a nem-szilikonos cickó, mégis, a jól láthatóaóan műtött (persze egyébként pedig nem reménytelen - tehát elcsúnyított) hölgyek aránya 90% fölött van mindenféle médiában. Nem hiszem, hogy ez arányban állna a fogyasztók igényeivel, inkább a készítők erőszakolják rá a saját nézetüket a fogyasztokra...