Egy kicsit hosszú pufogás fog következni:
A gyros és a forint
Nem kellene híreket nézni, mert könnyen feldühödik az ember. Kivételesen nem a magyar belpolitika miatt, hanem a görögök miatt füstölgök. Mindenki tudja, ugye, hogy a görögök költötték a pénzt, mint a fene. Tejben vajban fürödtek, ingyen sört ittak stb, de kiderült, hogy mindezt hitelből, hopp, államcsőd a közelben, Európa megilljed, hogy bedől egy eurós ország. Az elején még jót derültem rajta, hogy lám, lám, nem csak a kelet-európai országok tudnak bénázni. De az elmúlt pár napban rájöttem, hogy bármi, kedves barátaim, bármi is történik a világban ami icipicit is rossz, a magyar forint egyből bedől. Náthát kap az angol királyinő? A forint bedől. Megbicsaklik a lépcsőben egy EU képviselő Brüsszelben? A forint bedől. Hétvégén esik az eső Berlinben? A forint is esik.
Most komolyan, értem én, hogy a görögök miatt bizalmatlan a piac, de miattuk én, mi fogunk szívni. Mert lehet, hogy megszorítások lesznek náluk is, de még így is sokkal jobban fognak élni, mint mi. Ha meg mégsem, bakker akkor lemennek a tengerparta, betolnak egy gyrost, mellé megisznak egy kis ouzot és máris hawaii, happy minden. Az meg milyen már, hogy nálunk volt egy két napos utca zavargás és egyből panaszkodott mindenki, hogy nem jönnek a turisták, jaj mi lesz velünk, a görgök meg szétvernek mindent, meg hal pár ember, de az újságban azt olvasom, hogy ettől függetlenül nem lesz kevesebb turista! De, hogy visszakanyarodjak a dolgokhoz. Azért bosszankodom most nagyon, mivel a lakás egy részét svájci frank hitel segítségével vettük meg. Mivel a forint mélyponton van, ezért ugye nő a törlesztő részlet. Mindez a legrosszabbkor, ugyanis most járt le a lakás takarékpénztár. Ez azt jelenti, hogy amíg átforgatják a spórolt pénzt a törzstőkébe, addig sokkal többet kell fizetni havonta. Mivel rossz a forint, ez még inkább jelentős összeg lesz. De ez még hagyján, ami a legbosszantóbb, hogy ugye átszámolják az LTP-t a törzstőkébe, amit mi ugye forintba fizettünk. Havonta x összeget fizettünk be öt évig, mellé rakott végül az állam is egy x összeget. Az így kapott forintokat átszámolják frankba és ezzel az összeggel csökkentik a törzstőkét. Mivel a forint szart se ér, ezért az egyébként egész jó kis pénzből csak egy kis összeg lesz.
A *szom a görögökbe, hogy nem tudtak még egy évig hazudni! Svájc pedig menjen a fenébe, hogy olyan stabil gazdaságuk van. Egyszer hallanék végre egy olyan hírt, hogy Svájc a csőd szélén, a frank mélyponton! Na, kipufogtam magam. Majd elmesélem végül mennyivel fogjuk megszívni. Még öt évig kell fizetni, igazából csak akkor fogok megnyugodni.