HWSW Informatikai Kerekasztal: Sandy Bridge - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (59 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Sandy Bridge Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 01. 09. 11:19

Üzenet megtekintéseIdézet: vipi - Dátum: 2011. 01. 09. 11:04

Vagy épp a hangot kellene hozzá gyorsítani minimálisan és máris kész van a csúszásmentes megoldás.
Nem hiszem, hogy hangban a 23.976-24 különbség nagy sokkot okozna. a 24-25 fps közötti már gázos, amit még alkalmazni szoktak.

Jó, de akkor meg a felirat csúszik el, ha van hozzá.
Különben senki nem venné észre.

Meg bizonyára a hang is hardware-esen kerül dekódolásra, és ott sem lehet bármilyen ütemet megadni.
Ergo a filmen nem tudsz lassítani, a hangom nem tudsz gyorsítani.

Másrészről én kb. arról írtam amit alvaro is említ. Oké, hogy X fps-t dekódol a hw, de eleve sok esetben nem is olyan frissítésen kell képet alkotni belőle. Kimehet az a kép 60Hz-en is, ahol további pulldown kell hozzá. Szóval nem látom, hogy itt - a dekódolás után - nem lehet belenyúlni a folyamatba. A lényeg, hogy a megjelenítő nagoyn nem mellékes és nem csak a film fps-e számít. Ha nem egész számú többszörös a frissíés akkor úgyis lesz vmi pulldown, vagyis frame kompenzáció, beszúrások, stb...

A meglejenítést már a videokártya intézi, hogy az ő belső memóriájából mikor küldi ki a tartalmat a RAMDAC-ra.
A dekódolás az attól teljesen független. Dekódolni lehet, ha nincs videokártya is a gépben, akár úgy is.

Ennyit tudnak belenyúlni a dekódolás után, hogy minden 959. kockát kétszer vetítenek.
De magát a kódolási folyamatot nem tudják lassítani.

Hogy nézne ki a 23.976 pontos lejátszása? Úgy, hogy gyorsabban játssza le 24Hz-en 24fps-sel, nem?

Igen, egy óra alatt kicsit több, mint 3.5 mp-et sietne a film.

#122 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 09. 11:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 01. 09. 11:09

Nem a monitorról van szó!!! Az mindegy, hogy a monitor milyen frekvencián üzemel.
60 Hz-es, 85 Hz-es és 100 Hz-es, meg akárhány Hz-es monitorokon is meg lehet nézni egy filmet, és mindegyiken is 2 óráig tart egy 2 órás film.

Itt arról van szó, hogy a hardware-es lejátszás egy nagyon picit gyorsabb tempóban játszik le bizonyos formátumú filmeket. Akkor is, ha még monitor sincs a gépre dugva.
Egy 2 órás film 7.5 mp-el rövidebb (volna a beiktatott plusz képkockák nélkül). Akárhány Hz-es monitoron nézed.

Mintha egy felvételt gyorsítva nézel: állítgathatod a monitort bárhogy, az gyorsan fog lejátszódni.

Szerintem kevered. Épp az a baj a Sandy Bridge-el, hogy nem gyorsítva játssza le, hanem valós időben, 7.5mp csúszás nélkül!
Egy 23.976-os filmet úgy játszik le, hogy 40mp-enként betesz egy plussz frame-et. Ez azért van így, mert 24Hz-en játszik le 23,976fps filmet. Vagyis 40mp alatt a 40x24 = 960 kép helyett 40x23.976=959 képet tesz ki + 1-et. Ezután van meg a 40mp.
Tehát 40mp alatt játszik le 40mp-nyi anyagot, csak lesz benne egy (1/24mp-es) akadás a plussz frame miatt. Tehát nem az a baj a SB-el, hogy gyorsabban játszik le, hanem, hogy akadni fog.

A megjelenítő frissítése meg igenis kurvára számít. Mondd már meg, hogy egy 60Hz-en hajtott megjelenítőn hogy a f*szba játszol le pontosan, akadásmentesen egy akár 24, akár 25, akár 23.976fps filmet? Sehogy. Ott is akadozni fog a lejátszás. Még akkor is, ha 24 és 23.768-at támogató hw-vel játszod le, akkor is.

És itt jön a képbe az amit kérdeztem: mivel egy dolog a lejátszás (dekódolás) és egy dolog az időzített megjelenítés (ami minden esetben probléma, mint látszik!!!) ezért kérdeztem, hogy miért nem lehet belenyúlni itt és azt a dekódolt 959fps-t 40 helyett 39,958mp alatt lejátszani. Az amint írtad te is nem sok csúszást okozna egy filmben, 2 óránál 7.5mp. Ha ehhez hozzágyorsítják a hangot az sem okoz nagy hangszínváltozást.Ha jól tudom így vannak megoldva a 24p-s lejátszások más hw-ken is.
És a lényeg, ami miatt felhoztam, hogy ez, mivel szerintem már csak a megjelenítéshez tartozik, meg lehetne oldani szvsz a hw-s dekódolás UTÁN is.

szerk: közben látom írtál másikat is:
Igen a hang is dekódolva van valszeg, de ez még mindig a dekódolás. A hangot utána lehet gyorsítani/lassítani az biztos. A képet is lehet gyorsítani, lassítani, csak ott meg már nem ez kellene, hanem kiszedni az extra frame-et. Vagyis vmi jól időzített spec pulldown. Ezt vmi lejátszó meg tudja oldani, hogy minden X-edik (960.) frame-et ki kell szedni. Az más kérdés, hogy ehhez spec lejátszó kéne meg persze az egészre nem lenne szükség, ha a dekóder nem szúrná be eleve.

szerk2: Én úgy értelmeztem, hogy maga a dekódolás teszi bele a +1 frame-et, nem a megjelenítés. Biztos, hogy ez a gond, mert különben a megjelenítéskor a vga-val átidőzíteni már nem szám szerintem.

Szerkesztette: vipi 2011. 01. 09. 11:41 -kor

#123 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 09. 19:25

Üzenet megtekintéseIdézet: vipi - Dátum: 2011. 01. 09. 11:36

Szerintem kevered. Épp az a baj a Sandy Bridge-el, hogy nem gyorsítva játssza le, hanem valós időben, 7.5mp csúszás nélkül!
Egy 23.976-os filmet úgy játszik le, hogy 40mp-enként betesz egy plussz frame-et. Ez azért van így, mert 24Hz-en játszik le 23,976fps filmet. Vagyis 40mp alatt a 40x24 = 960 kép helyett 40x23.976=959 képet tesz ki + 1-et. Ezután van meg a 40mp.
Tehát 40mp alatt játszik le 40mp-nyi anyagot, csak lesz benne egy (1/24mp-es) akadás a plussz frame miatt. Tehát nem az a baj a SB-el, hogy gyorsabban játszik le, hanem, hogy akadni fog.

Igen, én ezt írtam.
Plusz képkockával tesznek be egy kis várakozási időt.

Az is baj, ha lassabb, mert elcsúszik a hang és a felirat.

A megjelenítő frissítése meg igenis kurvára számít. Mondd már meg, hogy egy 60Hz-en hajtott megjelenítőn hogy a f*szba játszol le pontosan, akadásmentesen egy akár 24, akár 25, akár 23.976fps filmet? Sehogy. Ott is akadozni fog a lejátszás. Még akkor is, ha 24 és 23.768-at támogató hw-vel játszod le, akkor is.

A megjelenítő miatt nem fog akadni, hiszen nem látod az egyes képkockákat.
60 Hz-es képernyőn egy 24 kép/sec-es felvételen 2,5 képfrissítési ideig lesz kint egy képkocka.
Ne mondd már, hogy ha a képernyő frekvenciája nem osztható a film másodpercenkénti képkocka számával, akkor akadozik a szemed előtt a film :)

Főképp, hogy a legtöbb LCD 60 Hz-en működik. Akkor senki nem tud normálisan filmet nézni szerinted?

És itt jön a képbe az amit kérdeztem: mivel egy dolog a lejátszás (dekódolás) és egy dolog az időzített megjelenítés (ami minden esetben probléma, mint látszik!!!) ezért kérdeztem, hogy miért nem lehet belenyúlni itt és azt a dekódolt 959fps-t 40 helyett 39,958mp alatt lejátszani. Az amint írtad te is nem sok csúszást okozna egy filmben, 2 óránál 7.5mp. Ha ehhez hozzágyorsítják a hangot az sem okoz nagy hangszínváltozást.Ha jól tudom így vannak megoldva a 24p-s lejátszások más hw-ken is.
És a lényeg, ami miatt felhoztam, hogy ez, mivel szerintem már csak a megjelenítéshez tartozik, meg lehetne oldani szvsz a hw-s dekódolás UTÁN is.

Mert a hardware ilyenre lett csinálva.
Csak annyit tudsz mondani, hogy játszd le ez az adatfolyamot, és ő lejátsza.
Mint ahogy egy zöldséges számológépen nem tudsz integrált számolni, mert nem építették bele, csak a négy alapműveletet.

A dekódolás után hogyan?
Kapod hardware-esen dekódolt megjelenítendő adatfolyamot X sebességgel, és akkor te még azt software-esen külön feldolgozod?
És a software honnét tudja kiszámolni, hogy mennyinek kell lennie a csúszásnak?

szerk: közben látom írtál másikat is:
Igen a hang is dekódolva van valszeg, de ez még mindig a dekódolás. A hangot utána lehet gyorsítani/lassítani az biztos. A képet is lehet gyorsítani, lassítani, csak ott meg már nem ez kellene, hanem kiszedni az extra frame-et. Vagyis vmi jól időzített spec pulldown. Ezt vmi lejátszó meg tudja oldani, hogy minden X-edik (960.) frame-et ki kell szedni. Az más kérdés, hogy ehhez spec lejátszó kéne meg persze az egészre nem lenne szükség, ha a dekóder nem szúrná be eleve.

szerk2: Én úgy értelmeztem, hogy maga a dekódolás teszi bele a +1 frame-et, nem a megjelenítés. Biztos, hogy ez a gond, mert különben a megjelenítéskor a vga-val átidőzíteni már nem szám szerintem.

Lehet, hogy a dekódolás teszi bele, az mindegy. A lényeg, hogy nem tud adott frekvencián működni.
A VGA hová tesz el több másodpernyi filmanyagot?

És mi van, ha beletekerek a film közepébe?
Hogyan számolod ki, hogy hány mp csúszásnak kell lennie, hogy a kép és a hang szinkronban legyen, ha az egész dekódolás hardware-ből megy?

Nem ilyen egyszerű, ahogy elképzeled.

Szerkesztette: Sparow2 2011. 01. 09. 19:30 -kor

#124 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 09. 23:44

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 01. 09. 19:25

60 Hz-es képernyőn egy 24 kép/sec-es felvételen 2,5 képfrissítési ideig lesz kint egy képkocka.
Ne mondd már, hogy ha a képernyő frekvenciája nem osztható a film másodpercenkénti képkocka számával, akkor akadozik a szemed előtt a film :)

Főképp, hogy a legtöbb LCD 60 Hz-en működik. Akkor senki nem tud normálisan filmet nézni szerinted?

Pedig de, ezt hívják juddernek. Ha a film fps-e nincs szinkronban a képernyő frissítésével, akkor jelentkezik. Ezt főként az oldalirányú mozgásoknál látni apró akadásokban jelentkezik. De egyszerűen ki tudod próbálni, ugyanazt a filmet (ami mondjuk 23.976fps) kipróbálod 60hz-en és utána kipróbálod 48 vagy 72 vagy 96 vagy 120 hz-en (még jobb ha pontosan a 23.976 többszörösén fut a képernyő, tehát pl 71.928hz).
mpc-hc-ban egyszerűen tudod is monitorozni a problémát ctrl+j gombok lenyomásával (akkor sima, röccenésmentes a futás, ha a piros vonal teljesen egyenes).

Amúgy a hdtv-k piacán ezt a feature-t hívják 24p-nek :)

Szerkesztette: Valdy 2011. 01. 09. 23:47 -kor

Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#125 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 08:12

csak tudnam, hogy korabban (10 even keresztul) hogyan birtunk egy filmet megnezni

vannak listas nemet arak:
167 i5 2300
169 i5 760
173 i5 2400
189 i5 2500
213 i5 2500k
221 i7 860
271 i7 2600
310 i7 2600k

hat ez nem egeszen az amit korabban igertek... 60ert nem biztos, hogy fogok 2500kt venni. tobb mint 25%al tobb, mint a 760.

Szerkesztette: arn 2011. 01. 10. 08:14 -kor

#126 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 09:16

Most jó egy kicsit szőrözni :D
Amúgy persze, oldalra scrollkor törik-akad, vsynctől függően, ha nem passzol a frissítés a framerate-hez. Ez mindig is így volt.

Igazából egyetlen dolog van csak, amit nem értek az egész hardveres dekódolásban akkor: miért nem olyan, hogy tetszőleges időben szól neki a lejátszó, hogy "aggyá frémet", és az meg adja a következőt. És onnantól ez a probléma egész egyszerűen megszűnne létezni... a lejátszó majd kirakja, ahogyan az éppen jó. Pláne, hogy mpc-hc például utómunkázni is tud a dekódolt anyagon, szóval tuti lenne lehetősége az átidőzítésre is. Szóval egész egyszerűen nem értem, minden emberi logikát megcáfol ez az egész.

Szerkesztette: alvaro 2011. 01. 10. 09:18 -kor

Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#127 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 11:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Valdy - Dátum: 2011. 01. 09. 23:44

Pedig de, ezt hívják juddernek. Ha a film fps-e nincs szinkronban a képernyő frissítésével, akkor jelentkezik. Ezt főként az oldalirányú mozgásoknál látni apró akadásokban jelentkezik. De egyszerűen ki tudod próbálni, ugyanazt a filmet (ami mondjuk 23.976fps) kipróbálod 60hz-en és utána kipróbálod 48 vagy 72 vagy 96 vagy 120 hz-en (még jobb ha pontosan a 23.976 többszörösén fut a képernyő, tehát pl 71.928hz).
mpc-hc-ban egyszerűen tudod is monitorozni a problémát ctrl+j gombok lenyomásával (akkor sima, röccenésmentes a futás, ha a piros vonal teljesen egyenes).

Amúgy a hdtv-k piacán ezt a feature-t hívják 24p-nek :)

Valóban.
Kisebb frekvenciáknál, főképp ha kicsi a frekvencia eltérés a film és a megjelenítő között, akkor van ilyen jelenség, hogy a képernyő egy részében még az előző képkocka van.
De Pl. egy 100 Hz-es monitoron ha te meglátod, hogy 1/100 mp-ig egy képkocka két egymás utáni félképből volt, akkor felköpök és aláállok :)

Amit mondasz, az jól látszik néha rosszul dekódolt vagy enkódolt filmeknél is, amikor a felvételen bizonyos sávok le vannak maradva, főképp gyors oldal irányú mozgásoknál. Ilyenkor nem egybefüggő részei maradnak le a kockának, hanem sávosan.

Biztos meg lehetne oldani, hogy képfrissítéskor váltson képet, 60 Hz-es megjelenítőn nem látszik, hogy az előző képkocka az 1/60 mp töredékével (mondjuk felével) hosszabb ideig tartott, mint valójában kellett volna.

#128 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 11:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 01. 10. 11:03

Valóban.
Kisebb frekvenciáknál, főképp ha kicsi a frekvencia eltérés a film és a megjelenítő között, akkor van ilyen jelenség, hogy a képernyő egy részében még az előző képkocka van.
De Pl. egy 100 Hz-es monitoron ha te meglátod, hogy 1/100 mp-ig egy képkocka két egymás utáni félképből volt, akkor felköpök és aláállok :)

Amit mondasz, az jól látszik néha rosszul dekódolt vagy enkódolt filmeknél is, amikor a felvételen bizonyos sávok le vannak maradva, főképp gyors oldal irányú mozgásoknál. Ilyenkor nem egybefüggő részei maradnak le a kockának, hanem sávosan.

Biztos meg lehetne oldani, hogy képfrissítéskor váltson képet, 60 Hz-es megjelenítőn nem látszik, hogy az előző képkocka az 1/60 mp töredékével (mondjuk felével) hosszabb ideig tartott, mint valójában kellett volna.

Nem nagyon értem miről beszélsz :) Ez a jelenség, amit írtam mindig jelentkezik ha nincs szinkronban a kijelző frissítése és a film fps-e. Függetlenül attól, hogy 100hz-en megy-e a kijelző, vagy akár 200-on.

Van olyan lejátszó, ami plusz framekkel egészíti ki az anyagot, hogy megszűnjön az akadás és ekkor mehet 60hz.-en is kijelző, ellenben ettől olyan hatása lesz a filmnek, mintha dokumentumfilm vagy tv film lenne, nem tudom pontosan leírni, kipróbálhatod ezt is. Splash pro a lejátszó neve és motion2 a feature neve.
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#129 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 11:18

Üzenet megtekintéseIdézet: arn - Dátum: 2011. 01. 10. 08:12

csak tudnam, hogy korabban (10 even keresztul) hogyan birtunk egy filmet megnezni

Igen, lassan bebizonyítjuk, hogy nem is lehet filmet nézni :)

Eszembe is jutott egy kis nosztalgia, amikor a piacon üres kazetta árban lehetett kapni műsoros kazettákat, külföldi, főképp német nyelven. Magyar szinkronról nem is álmodtunk, feliratot meg el se tudtunk képzelni. Hótt monoton magyar hangalámondás volt, egy fazon mondta végig az egészet. De kb. a rádió bemondó több akcióval mondja be, hogy hajóvonták találkozása tilos, mint ahogy lement az egész filmben a szöveg.
Persze akkor még nem is hallottunk olyat, hogy szerzői jogok. Pl. játékprogramokat lehetett vásárolni levélben. Egész cégek voltak erre, akik újságokban hirdették magukat. Küldtél az adott címre egy levelet, hogy melyik játékok kellenek meg egy válaszborítékot a címeddel, és küldtek vissza pár flopit utánvéttel.
Mondjuk boltban nem is nagyon árultak ilyen filmeket, na meg baromi ritka volt még a videotéka is.
Minőségre a kék ég sokszor sárga volt, mert a másolat másolatának a tizenötödik másolatáról másolták ...
Most meg van aki lefikázza, ha nem HD felbontásban van ... anno meg olyan felvételen néztük a Bruce Lee-t, hogy a végén nem lehetett látni, hogy ki nyert :D

#130 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 11:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Valdy - Dátum: 2011. 01. 10. 11:12

Nem nagyon értem miről beszélsz :) Ez a jelenség, amit írtam mindig jelentkezik ha nincs szinkronban a kijelző frissítése és a film fps-e. Függetlenül attól, hogy 100hz-en megy-e a kijelző, vagy akár 200-on.

Gondolom nagyobb frekvencián kevésbé látszik.
De lehet tévedek.
Eddig csak néha egy-egy flash-nél láttam ilyesmit, de ott sem az egész kép egy egybefüggő része késett, hanem a képen keskeny sávok. Oldalra mozgásnál volt zavaró.

Filmeket egy 21"-os CRT-n szoktam nézni, 85 Hz-en, Totemmel.
A 85 Hz nem passzol sem a 24 képkockához, se a tévés 50 félképkockához, mégse szoktam ilyesmit látni.

Üzenet megtekintéseIdézet: Valdy - Dátum: 2011. 01. 10. 11:12

Van olyan lejátszó, ami plusz framekkel egészíti ki az anyagot, hogy megszűnjön az akadás és ekkor mehet 60hz.-en is kijelző, ellenben ettől olyan hatása lesz a filmnek, mintha dokumentumfilm vagy tv film lenne, nem tudom pontosan leírni, kipróbálhatod ezt is. Splash pro a lejátszó neve és motion2 a feature neve.

Annyi kedvem nincs, hogy kipróbáljam: a letöltésnél csak exe-t találtam.
De nem szoktam különbséget látni a tévés filmek és a DVD-s filmek között.

Szerkesztette: Sparow2 2011. 01. 10. 11:30 -kor

#131 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 11:31

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 01. 10. 11:18

Most meg van aki lefikázza, ha nem HD felbontásban van ... anno meg olyan felvételen néztük a Bruce Lee-t, hogy a végén nem lehetett látni, hogy ki nyert :D

Vagy a Rambo 2-ot agyonmasolt vhs-en, fekete-feherben... a mai napig nem tudom mi tortent az ejszakai dzsungelben. :-) Mindenesetre ez a filmes tema eleg offtopic itt.

Engem igazabol a 2400S/2500S/2500T erdekelne... ezek csak 45-64W-ot esznek, talan maradhatna a felpassziv hutesem (most egy E8400-es procim van egy Scythe Ninja 2-es hutovel meg egy 12centis pwm-es rendszerhutovel). :)

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#132 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 11:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 01. 09. 19:25

Pontosan így van! ;)
Nézz utána... rákereshetsz a pulldown szóra.

Valdy már szépen leírta.
Kezdetben voltak a 24p-t nem támogató TV-k. Ezek 50 vagy 60Hz-en üzemeltek és különböző pulldown eljárásokat alkalmaztak a kép kirakására. 2:2-őt a 25fps (pl TV-s sorozatok)-hez, 50Hz-re. És 3:2 pulldown-t a 24(23.976) fps-hez 60 Hz-en. Mivel a 24-nek nem egész számú többszöröse a 60 így mindenképp több ideig marad kint 1-1 frame, mint a többi. Vagyis akadozik a kép. Nem vészesen, de akadozik.
A meghajtást tekintve úgy is nézhet ki, hogy a lejátszó eleve 60fps/hz képet gyárt a 24fps forrásból, vagyis ő végzi a pulldown-t, majd a tv megkapva a 60hz jelet csak kiteszi.
Majd kitalálták a 24p-t... ami fogad 24hz-es jelet és a tv alkalmaz valamilyen pulldown-t. Ez még sajnos továbbra sem jelentette azt, hogy akadásmentes a kép, mert legtöbbször 3:2 pulldown-t használtak. Először a 100/120Hz-es TV-knél volt akadásmentes 24p lejátszás, mert ott a 120Hz-es frissítésnél lehetett 5:5 pulldown-t használni, vagyis minden frame 5-ször kerül ki és így egyenletes a frame időzítés. A tv tesztekben sem véletlenül szokták vizsgálni, hogy a 24p ellenére van-e akadás vagy nincs.
Ahogy az új teszteket nézem most már a sima 50/60Hz-es tv-ken is van akadásmentes 24p.

Idézet

Igen, én ezt írtam.
Plusz képkockával tesznek be egy kis várakozási időt.

Az is baj, ha lassabb, mert elcsúszik a hang és a felirat.

Baj, de korántsem megoldhatatlan. A 23.976 fps filmeket is így játsszák le akadásmentesen 24fps-sel 24hz-en, vagyis az általad is leírt gyorsítással, mivel más megoldás nagyon nincs. Marad még az SB féle +1 frame-es beiktatás, de a cikkből látszik, hogy nem ez a jellemző/jó megoldás.

Idézet

Mert a hardware ilyenre lett csinálva.
Csak annyit tudsz mondani, hogy játszd le ez az adatfolyamot, és ő lejátsza.
Mint ahogy egy zöldséges számológépen nem tudsz integrált számolni, mert nem építették bele, csak a négy alapműveletet.

A dekódolás után hogyan?
Kapod hardware-esen dekódolt megjelenítendő adatfolyamot X sebességgel, és akkor te még azt software-esen külön feldolgozod?
És a software honnét tudja kiszámolni, hogy mennyinek kell lennie a csúszásnak?

Lehet, hogy a dekódolás teszi bele, az mindegy. A lényeg, hogy nem tud adott frekvencián működni.
A VGA hová tesz el több másodpernyi filmanyagot?

És mi van, ha beletekerek a film közepébe?
Hogyan számolod ki, hogy hány mp csúszásnak kell lennie, hogy a kép és a hang szinkronban legyen, ha az egész dekódolás hardware-ből megy?

Nem ilyen egyszerű, ahogy elképzeled.

Mint ahogy írtam, a fentiekből kiderül, hogy most is a lejátszó+vga (driver) oldja meg a többit. Nem lehetetlen. A beleketerésnél meg mellékes az időzítés, vannak keyframe-ek, lehet időzíteni simán.
Nem véletlen az sem, hogy szinte minden lejátszóban (hw-ben és sw-ben) tekerés után van hangcsúszás, képhiba, droppolt frame-ek. Épp ezért, a szinkron keresés miatt, ami ugyanúgy megvan akármilyen sebességű és szinkronú lejátszás esetén a tömörítés miatt is.

Az akadáson meg nem tudom it vagytok kiborulva, úgy is indítottam a témát, hogy nem hiszem, hogy annyit számít az a +1 frame, amit betoldanak.
De ettől még a téma adott és a probléma is valós. Lehet filmet nézni 24p nélkül (és biztos betűzdelt frame-ekkel is), de attól még látszik az akadás. Csak nem biztos, hogy mindenkit zavar.

Üzenet megtekintéseIdézet: arn - Dátum: 2011. 01. 10. 08:12

hat ez nem egeszen az amit korabban igertek... 60ert nem biztos, hogy fogok 2500kt venni. tobb mint 25%al tobb, mint a 760.

Én valószínűleg ugyanúgy teszek majd, mint addig és inkább hajtok a ledobott "régi", jó árú 4 magos i5, i7-ekre, ha aktuális lesz. :) De nekem még az is messze van...

Szerkesztette: vipi 2011. 01. 10. 11:39 -kor

#133 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 11:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 01. 10. 11:30

Gondolom nagyobb frekvencián kevésbé látszik.
De lehet tévedek.
Eddig csak néha egy-egy flash-nél láttam ilyesmit, de ott sem az egész kép egy egybefüggő része késett, hanem a képen keskeny sávok. Oldalra mozgásnál volt zavaró.

Az a tearing, az más. Az azt hiszem a vsync hiányakor jelentkezik. De ebben nem vagyok biztos.

Idézet

Annyi kedvem nincs, hogy kipróbáljam: a letöltésnél csak exe-t találtam.
De nem szoktam különbséget látni a tévés filmek és a DVD-s filmek között.

Ja hát ez a legegyszerűbb, olyanról magyarázni amiről fingom sincs, de kipróbálni meg nem vagyok hajlandó, jó hozzáállás :D

#134 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 11:50

Üzenet megtekintéseIdézet: vipi - Dátum: 2011. 01. 10. 11:34

Ahogy az új teszteket nézem most már a sima 50/60Hz-es tv-ken is van akadásmentes 24p.

Akkor az gondolom 2:2-es pulldown-t használ, vagyis 48hz-en megy a kijelző?

Idézet

De ettől még a téma adott és a probléma is valós. Lehet filmet nézni 24p nélkül (és biztos betűzdelt frame-ekkel is), de attól még látszik az akadás. Csak nem biztos, hogy mindenkit zavar.

így van, engem sem zavart addig, amíg ki nem próbáltam 72hz-en, sőt nem is értettem pontosan miről van szó, hiszen rendesen lejátszott minden filmet a gépem, lehet-e még ennél jobb? És igen, lehetett, 72hz-en sokkal folyamatosabb a mozgás, mostmár zavaró ha a laptopon kell filmet nézzek, ami csak 60hz. De aki nem próbálja ki, az úgyse tudja elképzelni miről van szó.

#135 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 11:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Valdy - Dátum: 2011. 01. 10. 11:45

Az a tearing, az más. Az azt hiszem a vsync hiányakor jelentkezik. De ebben nem vagyok biztos.

Az. Ott szétesik a kép, mert felül még az egyik, alul a másik kép van kirakva.
Vagy ilyesmi.

#136 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 12:22

Üzenet megtekintéseIdézet: Valdy - Dátum: 2011. 01. 10. 11:45

Ja hát ez a legegyszerűbb, olyanról magyarázni amiről fingom sincs, de kipróbálni meg nem vagyok hajlandó, jó hozzáállás :D

Jó, hát próbáljam ki, de nekem csak Linuxom van.
De majd azt kipróbálom, hogy megnézem hány kockás a film, és annak többszörösére lövöm be a monitort.
Az mennyire számít, hogy mennyire pontos? Hogy pl. 24 képnél 72 Hz kell, de ha mondjuk 72,5 Hz vagy 75 Hz-re állítom az már ugyanolyan "rossz", mint a 85 Hz?
Hétvégén a filmnézés előtt modeline számolgatás jön ...

#137 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 12:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 01. 10. 12:22

Jó, hát próbáljam ki, de nekem csak Linuxom van.
De majd azt kipróbálom, hogy megnézem hány kockás a film, és annak többszörösére lövöm be a monitort.
Az mennyire számít, hogy mennyire pontos? Hogy pl. 24 képnél 72 Hz kell, de ha mondjuk 72,5 Hz vagy 75 Hz-re állítom az már ugyanolyan "rossz", mint a 85 Hz?
Hétvégén a filmnézés előtt modeline számolgatás jön ...

Ja linux, hát arra nem ismerek programokat. Az a legtisztább ha 71,928-ra lövöd be, de ha erre nem tudod akkor 72hz, de ez akkor 23,976fps-es filmnél lesz csak jó (egyre több ilyen van, mivel a blu ray kezd dominálni a dvd helyett). 25fps-re (dvd, dvdrip) értelemszerűen az 50 vagy 75 hz lesz a jó. Gondolom az a jó ha minél közelebb van a 23,976 többszöröséhez. Persze crt-n nem tudom ez hogy fog látszódni, de gondolom ugyanúgy?

#138 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 12:40

Üzenet megtekintéseIdézet: vipi - Dátum: 2011. 01. 10. 11:34

...
Én valószínűleg ugyanúgy teszek majd, mint addig és inkább hajtok a ledobott "régi", jó árú 4 magos i5, i7-ekre, ha aktuális lesz. :) De nekem még az is messze van...

Én meg egy i3-on vacillálok, hogy aztán később teszek bele egy i5/i7-et.

Csak előtte eladok pár cuccot, mert tele egy fél szoba kacattal, pl. régi XT, 286, 386, 486, P1, satöbbi. Egy HP PA-RISC.
Meg egy RS/6000, 6 CPU-val :)

#139 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 12:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Valdy - Dátum: 2011. 01. 10. 12:35

Ja linux, hát arra nem ismerek programokat. Az a legtisztább ha 71,928-ra lövöd be, de ha erre nem tudod akkor 72hz, de ez akkor 23,976fps-es filmnél lesz csak jó (egyre több ilyen van, mivel a blu ray kezd dominálni a dvd helyett). 25fps-re (dvd, dvdrip) értelemszerűen az 50 vagy 75 hz lesz a jó. Gondolom az a jó ha minél közelebb van a 23,976 többszöröséhez. Persze crt-n nem tudom ez hogy fog látszódni, de gondolom ugyanúgy?

Okés, értem akkor.
Valószínű be tudom lőni 71,928-ra is, csak számolgatnom kell picit.
Ha lesz egy kis eltérés, akkor nem lesz valami zavar a képen???
Hogy eddig csak minden X. képkocka jött ki rosszul, de most szinte mind? Mert mondjuk a 71,928 esetén 72 Hz-nél mindegyik képkocka késik kicsit, és szinte minden képkockaváltás a kép belsejében történik. Vagy rosszul gondolom, és nem így működik?

#140 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 13:32

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 01. 10. 12:57

Okés, értem akkor.
Valószínű be tudom lőni 71,928-ra is, csak számolgatnom kell picit.
Ha lesz egy kis eltérés, akkor nem lesz valami zavar a képen???
Hogy eddig csak minden X. képkocka jött ki rosszul, de most szinte mind? Mert mondjuk a 71,928 esetén 72 Hz-nél mindegyik képkocka késik kicsit, és szinte minden képkockaváltás a kép belsejében történik. Vagy rosszul gondolom, és nem így működik?

Nem. Ha 71,928 helyett 72hz, akkor azthiszem 41,7mp-enként fog beszúrni plusz 1 képkockát, hogy kiigazítsa a dolgot. Ez egy tüskeként jelenik meg az mpc-hc diagnosztikai ábráján (ctrl+j) és ha tüske van az akadást jelent. Persze mivel csak ilyen ritkán van akadás ezért ez nem tűnik fel. Ha pont 23,976 többszöröse, akkor sosincs szükség kiigazításra. Ellenben ha pl 60hz-en nézed, akkor az ábra úgy néz ki mint egy fésű.
Lehet hülyeség, amit most írtam, nem értek hozzá annyira, itt egy topik ahol hozzáértők vannak, kicsit olvasgasd ha érdekel a téma: http://prohardver.hu...zasa/friss.html

Illetve ha rákérdezel erre ott, ugyan sokszor volt szó erről ebben a topikban, de szerintem szívesen összefoglalják neked a lényeget erről.

szerk: mondjuk az lenne a jó, ha neked is wined lenne és mpc-hc-val ki tudnád próbálni, ugyanis annál látod csak, hogy tökéletes-e a lejátszás, ami így néz ki:
Kép

Szerkesztette: Valdy 2011. 01. 10. 13:57 -kor

Téma megosztása:

• (59 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.