Idézet: vipi - Dátum: 2011. 01. 09. 11:36
Szerintem kevered. Épp az a baj a Sandy Bridge-el, hogy nem gyorsítva játssza le, hanem valós időben, 7.5mp csúszás nélkül!
Egy 23.976-os filmet úgy játszik le, hogy 40mp-enként betesz egy plussz frame-et. Ez azért van így, mert 24Hz-en játszik le 23,976fps filmet. Vagyis 40mp alatt a 40x24 = 960 kép helyett 40x23.976=959 képet tesz ki + 1-et. Ezután van meg a 40mp.
Tehát 40mp alatt játszik le 40mp-nyi anyagot, csak lesz benne egy (1/24mp-es) akadás a plussz frame miatt. Tehát nem az a baj a SB-el, hogy gyorsabban játszik le, hanem, hogy akadni fog.
Igen, én ezt írtam.
Plusz képkockával tesznek be egy kis várakozási időt.
Az is baj, ha lassabb, mert elcsúszik a hang és a felirat.
A megjelenítő frissítése meg igenis kurvára számít. Mondd már meg, hogy egy 60Hz-en hajtott megjelenítőn hogy a f*szba játszol le pontosan, akadásmentesen egy akár 24, akár 25, akár 23.976fps filmet? Sehogy. Ott is akadozni fog a lejátszás. Még akkor is, ha 24 és 23.768-at támogató hw-vel játszod le, akkor is.
A megjelenítő miatt nem fog akadni, hiszen nem látod az egyes képkockákat.
60 Hz-es képernyőn egy 24 kép/sec-es felvételen 2,5 képfrissítési ideig lesz kint egy képkocka.
Ne mondd már, hogy ha a képernyő frekvenciája nem osztható a film másodpercenkénti képkocka számával, akkor akadozik a szemed előtt a film
Főképp, hogy a legtöbb LCD 60 Hz-en működik. Akkor senki nem tud normálisan filmet nézni szerinted?
És itt jön a képbe az amit kérdeztem: mivel egy dolog a lejátszás (dekódolás) és egy dolog az időzített megjelenítés (ami minden esetben probléma, mint látszik!!!) ezért kérdeztem, hogy miért nem lehet belenyúlni itt és azt a dekódolt 959fps-t 40 helyett 39,958mp alatt lejátszani. Az amint írtad te is nem sok csúszást okozna egy filmben, 2 óránál 7.5mp. Ha ehhez hozzágyorsítják a hangot az sem okoz nagy hangszínváltozást.Ha jól tudom így vannak megoldva a 24p-s lejátszások más hw-ken is.
És a lényeg, ami miatt felhoztam, hogy ez, mivel szerintem már csak a megjelenítéshez tartozik, meg lehetne oldani szvsz a hw-s dekódolás UTÁN is.
Mert a hardware ilyenre lett csinálva.
Csak annyit tudsz mondani, hogy játszd le ez az adatfolyamot, és ő lejátsza.
Mint ahogy egy zöldséges számológépen nem tudsz integrált számolni, mert nem építették bele, csak a négy alapműveletet.
A dekódolás után hogyan?
Kapod hardware-esen dekódolt megjelenítendő adatfolyamot X sebességgel, és akkor te még azt software-esen külön feldolgozod?
És a software honnét tudja kiszámolni, hogy mennyinek kell lennie a csúszásnak?
szerk: közben látom írtál másikat is:
Igen a hang is dekódolva van valszeg, de ez még mindig a dekódolás. A hangot utána lehet gyorsítani/lassítani az biztos. A képet is lehet gyorsítani, lassítani, csak ott meg már nem ez kellene, hanem kiszedni az extra frame-et. Vagyis vmi jól időzített spec pulldown. Ezt vmi lejátszó meg tudja oldani, hogy minden X-edik (960.) frame-et ki kell szedni. Az más kérdés, hogy ehhez spec lejátszó kéne meg persze az egészre nem lenne szükség, ha a dekóder nem szúrná be eleve.
szerk2: Én úgy értelmeztem, hogy maga a dekódolás teszi bele a +1 frame-et, nem a megjelenítés. Biztos, hogy ez a gond, mert különben a megjelenítéskor a vga-val átidőzíteni már nem szám szerintem.
Lehet, hogy a dekódolás teszi bele, az mindegy. A lényeg, hogy nem tud adott frekvencián működni.
A VGA hová tesz el több másodpernyi filmanyagot?
És mi van, ha beletekerek a film közepébe?
Hogyan számolod ki, hogy hány mp csúszásnak kell lennie, hogy a kép és a hang szinkronban legyen, ha az egész dekódolás hardware-ből megy?
Nem ilyen egyszerű, ahogy elképzeled.
Szerkesztette: Sparow2 2011. 01. 09. 19:30 -kor