HWSW Informatikai Kerekasztal: Mi lesz veled, PC? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (41 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mi lesz veled, PC? Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:23

idézet:
Ezt írta Fiery:
... ott azert a kezelok ertenek is ahhoz, amit csinalnak, sokan autodidakta modon is elsajatitjak az uj oprencer es szoftverek kezeleset, a support is gordulekenyebb Linux eseteben is, hiszen nem az emberi idiotasagra epul stb.

Fiery
[/quote]

Khm.

Ne magadból vagy a környezetedből indulj ki :)
Elköltöztem :-)

#122 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:28

idézet:
Ezt írta Laa-Yosh:
A PS2 egy csapda, rossz példa,...[/quote]

Általános állítás cáfolására egyetlen ellenpélda is elég. :) Lehet, hogy rossz példa. Tudom, például a GCon is API van. De abban úgy gondolom egyetértünk, hogy egy fix HWen az API is gyökeresen más, mint egy olyan API, amelynek egy alapjában véve széthúzó megoldásokból álló rendszert kell összefognia (pl. DirectX).

[ 2004. január 05.: Cybernetics Core szerkesztette a hozzászólást ]

#123 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

bár kicsit off, de végülis ez sem teljesen off
idézet:
Ezt írta Fiery:
Nagyon el vagy tevedve...[/quote]
elhiszem :)
idézet:
Ezt írta Fiery:
1) Az XP+Office ara kozel sem annyi, nyugodtan eloszthatod kb. 3-mal vagy 4-gyel is. Eleve hulyeseg a netto kisker arakat nezni, plane a dobozos termekeket venni figyelembe... [/quote]
OK. én most ezeket az árakat találtam, azért írtam ezeket. Fogalmam sincs, hogy mennyibe fáj 40 vagy 4000 gépre a cucc.
idézet:
Ezt írta Fiery:
A PC+TFT teljes arahoz meg a koriteshez kepest ez nem nagy osszeg vallalati szinten, hidd el.[/quote]
OK. Csak sok kicsi sokra megy. Meg Windows ellen szól a vírusinvázió is. Ha egy cég bebukott egy valag adatot ezzel akkor szétnéz más lehetőségek között is IMHO.
idézet:
Ezt írta Fiery:
2) Egy ceg, amely 3-4 evente csereli a gepparkjat, mindig igyekszik az egyik legjobb modellbol bevasarolni, ami az aktualis boviteskor rendelkezesre all -- hiszen a gepnek a kovetkezo 3-4 ev soran is versenykepesnek kell maradnia. 3-4 eve milyen gepet is vettek a cegek? Mondjuk P3-700... Hol is vannak ez a gepek manapsag mar? A beka s*gge alatt, nehany meterrel. Ha anno ehelyett egy olcsobb, mondjuk P2-400-at vettek volna, most me'g melyebben lennenek a gepek a beka hatsoja alatt :)[/quote]
Ez igaz. Csak ugye irodai gépről beszélünk, Longhorn kijön 2006-ban, sp1 2007-ben, a cégek kb. ekkor kezdik meg az átállást. Vagyis átállnak rá olyan 2007-2008 körül, ma meg van 2004. Szerintem az már a következő garnitúra gép egy olyan cégnél, amelyik 3-4 évente cserél és most (2003-2004) cserél(t). Főleg, hogy OEM valszeg olcsóbb is a sw, mint ha nem. És a hivatalos minimális gépigénnyel használhatatlan.
Lásd [url="http://"http://www.microsoft.com/windowsxp/pro/evaluation/sysreqs.asp"]Windows XP Professional System Requirements[/url]:
  • PC with 300 megahertz or higher processor clock speed recommended; 233 MHz minimum required (single or dual processor system);* Intel Pentium/Celeron family, or AMD K6/Athlon/Duron family, or compatible processor recommended
  • 128 megabytes (MB) of RAM or higher recommended (64 MB minimum supported; may limit performance and some features)
Szerintem a Longhorn "minimális" gépigénye 2-3G körül lesz.
Szóval még mindig tartom, hogy jelenleg nincs értelme csúcsgépet venni desktop célra.
idézet:
Ezt írta Fiery:
3) Felejtsd el a kiscegeket, semmi ertelme veluk foglalkozni. Mar csak azert sem, mert kis cegeknel me'g kevesbe fognak Linuxra atterni: szamukra borzaszto fontos az, hogy a titkarnok mar ismerik a vindozt, nem kell ujra "betanitani" oket, es a support is bejaratott mar. [/quote]A titkárnő szintű user csak kattintgat. Nem nehezebb elmagyarázni neki, hogy ugyanahhoz a funkcióhoz az eddig megszokott "A" ikon helyett a "B" ikonra kell kattintani, mint azt, hogy a "C" ikonra.
Ugyanakkor egyre terjednek a JAVA-s illetve a server-en futó és browser-rel használható progik. Ezek alá igazából mindegy, hogy milyen az OS/browser. (Kivétel, ha M$ specifikus, de ebbe ne menjünk bele.)
idézet:
Ezt írta Fiery:
Hidd el, borzaszto nagy visszatarto ero a megszokas, a tradiciok, es hogy a Linuxhoz mindenkit ujra kell treningezni. Raadasul Linux alatt egesz mas hibak jonnek elo, mint ami mar a rencergazdik/helpdeskesek megszoktak, ergo oket is ujra kell tanitani, az o tapasztalataikat is nullarol kell inditani megint... Baromira nem eri meg, hidd el.[/quote]
Ez eddig igaz. De egy másik Windows-nál is mások a hibák. A bug/sec/egyéb fix-ek pedig ugyanúgy szájbarágós kattintgatással jönnek le (ha nem automatikus, mert az is lehet mindkét rendszer alatt), utána egy újraindítás ugyanúgy helyreteszi mindkét OS alatt, nem feltétlenül kell a service-ket újraindítgatni.
idézet:
Ezt írta Fiery:
Ezt az egeszet akkor fogod majd megerteni, ha egy ceg vezetoje leszel. Tenyleg kivanom Neked, hogy juss el oda, es tapasztald meg a borodon azt, hogy milyen nehez egy komplett ceget atallitani egyik szoftverrol, sot egyik oprencerrol egy masikra.[/quote]
Szeretném én is :)

x.

#124 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

idézet:
Ezt írta Rive:
Khm.

Ne magadból vagy a környezetedből indulj ki :)
[/quote]

Nem kis cegekre gondoltam... Azoknal a szerver nem is kulonbozik egy desktop geptol, Win2k Server meg P4, aztan csokolom :)

Fiery

#125 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

idézet:
Ezt írta Fiery:

Nagyon el vagy tevedve...

1) Az XP+Office ara kozel sem annyi, nyugodtan eloszthatod kb. 3-mal vagy 4-gyel is. Eleve hulyeseg a netto kisker arakat nezni, plane a dobozos termekeket venni figyelembe... A PC+TFT teljes arahoz meg a koriteshez kepest ez nem nagy osszeg vallalati szinten, hidd el.
[/quote]

Ezt egy csöppet nem értem. Ugyanakkor mindenki azt látja, hogy mondjuk a nagy cégek pl. a cukorral vagy a tejjel spórolnak. Egy haverom a Tata-nál dolgozott és ott amikor a főnöknek egyik pénteken már nem jutott tej, akkor nem azt a rendelkezést hozta, hogy mostantól 2 literrel több tejet vesznek, hanem azt, hogy mostantól tilos a tejet magában inni, az csak kávéhoz vagy teához használható. :D

Sok multinacionális cégnél voltam már (nem elsősorban Magyarországon, hanem inkább nyugaton) és bizony nem mindenütt tipikusak azért a nagyon jó hardverek. De a gond igazából ott van, hogy nem hiába van jó hardver, ha nem használják ki azt. A cégek 80%-ánál még a 17 collos CRT monitorok is 60 Hz-re voltak állítva (1-2 éve, amikor még azok voltak). Mindenhonnan borzalmas villódzás jött, aztán amikor kérdeztem a usert, hogy ugyan nem zavarja-e, akkor megkérdezte, hogy "Milyen villódzás?".

Na mindegy, a lényeg, hogy a nagyobb cégek mostanában igenis megnézik, hogy mire költenek. Igaz, hogy a 90-es években az IT osztályok szép nagy költségkeretet kaptak, de ez manapság elkezdett csökkenni. És a cégek előb-utóbb rájönnek, hogy nem csak a cukron lehet spórolni, hanem a szoftveren is.

És egy nagyon fontos dologról még nem esett szó: biztonság. A Linux jelenleg - elsősorban kisebb elterjedtségének köszönhetően - lényegesen biztonságosabb, mint a Microsoft. És amikor egy cég már 3-adszorra bénul meg fél éven belül vírusok miatt, akkor azért elkezdenek ám azon gondolkodni, hogy hogyan lehetne a biztonságot növelni. És ekkor egyre több cégnek jut eszébe a Linux.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#126 Felhasználó inaktív   Laa-Yosh 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:33

idézet:
Ezt írta Cybernetics Core:
De abban úgy gondolom egyetértünk, hogy egy fix HWn az API is gyökeresen más, mint egy olyan API, amelynek egy alapjában véve széthúzó megoldásokból álló rendszert kell összefognia (pl. DirectX).[/quote]

Ez így igaz, viszont ez is egy újabb érv a HW-közeli optimalizálás ellen :)

Nézd, a trend ma arra mutat, hogy pár éven belül az engine fejlesztés is csak néhány cég kiváltsága lesz, és a többiek egyre erősebben koncentrálnakj a middleware-re. Nézz körül a mai stuffoknál: Unreal engine, Havok fizika, Quake engine, Renderware engine, satöbbi.

Nincs pénz, idő és szakember arra, hogy mindenki házon belül erőltessen egy versenyképes engine-t, hátmég multiplatform engine-t. Egyébként is, szerintem a következő generációnál a grafikai fejlődés elkezd majd lassulni, és a játék maga veszi át a fontosabb megkülönböztető szerepet, így még kisebb súlyt kap a kézi assembly optimalizálás. Aminek egyébként se lenne szerintem értelme a kód 95%-ánál...
LY

#127 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:36

idézet:
Ezt írta Fiery:
Nem kis cegekre gondoltam... Azoknal a szerver nem is kulonbozik egy desktop geptol, Win2k Server meg P4, aztan csokolom :)

Fiery
[/quote]

A nagyobb cégek körében legalább annyi a hanyag, papír-képzett 'rendszergazda', 'szakértő', 'szakember' :)

Az eddigi tapasztalataim szerint a legtöbb >25 gépes cég-hálót csak a külsősök által üzemeltetett tűzfal és a folytonos telefonos zaklatás - frissítsétek már azt a víruskergetőt, vazze! - tartja össze úgy-ahogy :(

#128 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:37

idézet:
Ezt írta Laa-Yosh:
Ez így igaz, viszont ez is egy újabb érv a HW-közeli optimalizálás ellen :)[/quote]

Szerintem csak máshol optimalizálnak majd. :) Az MI erre a területre is erőteljesen kezd beszivárogni.

idézet:
Nincs pénz, idő és szakember arra, hogy mindenki házon belül erőltessen egy versenyképes engine-t, hátmég multiplatform engine-t. Egyébként is, szerintem a következő generációnál a grafikai fejlődés elkezd majd lassulni, és a játék maga veszi át a fontosabb megkülönböztető szerepet, így még kisebb súlyt kap a kézi assembly optimalizálás. Aminek egyébként se lenne szerintem értelme a kód 95%-ánál...[/quote]

Én úgy gondolom, hogy ez csak a látszat. A helyzet SZVSZ az, hogy amíg a HW ilyen ütemben fejlődik, addig nincs rá igény. De szerintem is eljön majd a fejlődés lelassulása, és akkor bizony újra a low-level kódereken lesz a sor.

#129 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:40

Xclusiv, tenyleg nagyon el vagy tevedve :) De ezzel tenyleg nem sertegetni akarlak...

idézet:
Ezt írta xclusiv:
Csak sok kicsi sokra megy. Meg Windows ellen szól a vírusinvázió is. Ha egy cég bebukott egy valag adatot ezzel akkor szétnéz más lehetőségek között is IMHO.[/quote]

A sok kicsi valoban sokra megy, de a teljes gep arahoz kepest a sporolas Linuxra valo atallas eseteben akkor sem lenne tobb, mint kb. 10 %. Tudom, hogy 20 millio forintnal ez 2 millio forint, de a cegek akkor is szazalekban gondolkoznak. Es tovabbra sem erted meg, hogy a gepparkot bar olcsobban is be lehetne szerezni, az kozel sem a teljes ara egy upgrade-nek.

idézet:
Meg Windows ellen szól a vírusinvázió is. Ha egy cég bebukott egy valag adatot ezzel akkor szétnéz más lehetőségek között is IMHO.[/quote]

A virusinvazio Linuxon is el fog indulni, amint elegge elterjedt lesz, ez nyilvanvalo. A cegek pedig fel vannak keszulve a virusokra (es emiatt nem is veszitenek adatokat a virusok miatt), most megint ne a kis hulye cegekrol beszeljunk, ahol me'g egy nyomorek viruskergeto sincs telepitve a gepeken.

idézet:
Csak ugye irodai gépről beszélünk, Longhorn kijön 2006-ban, sp1 2007-ben, a cégek kb. ekkor kezdik meg az átállást. Vagyis átállnak rá olyan 2007-2008 körül, ma meg van 2004. Szerintem az már a következő garnitúra gép egy olyan cégnél, amelyik 3-4 évente cserél és most (2003-2004) cserél(t). Főleg, hogy OEM valszeg olcsóbb is a sw, mint ha nem. És a hivatalos minimális gépigénnyel használhatatlan.[/quote]

Ezzel nem ertem, mit akarsz mondani... Ha most egy ceg atall P4-3.0-ra, a Longhorn el fog szaladni azokkal is, de ugye megint ne feledd, hogy a kov. garnitura gephez (Pentium 6 GHz??, 2 GB RAM??) fog csak jonni a Longhorn, mivel a cegek a mar meglevo gepparkon nem szoktak oprencert upgrade-elni (semmi ertelme nem lenne ugyanis ennek, ebbe most megint ne menjunk bele, hogy miert is).

idézet:
Szerintem a Longhorn "minimális" gépigénye 2-3G körül lesz.
Szóval még mindig tartom, hogy jelenleg nincs értelme csúcsgépet venni desktop célra.
[/quote]

A Longhorn minimalis gepigenye inkabb valahol az 1-1.5 GHz-es tartomanyban lesz, marmint onnantol lehet majd problemamentesen hasznalni. Ami igazan fontos lesz hozza, az inkabb az, hogy a videokartya legalabb egy Radeon 9600 szintjet tudja teljesiteni, a mindenfele shaderekkel meg egyeb kacatokkal egyutt ugyebar (DX9 required).

idézet:
A titkárnő szintű user csak kattintgat. Nem nehezebb elmagyarázni neki, hogy ugyanahhoz a funkcióhoz az eddig megszokott "A" ikon helyett a "B" ikonra kell kattintani, mint azt, hogy a "C" ikonra.[/quote]

Wake up, Neo! Ez qrvara nem ilyen egyszeru, beszeltel Te mar verbeli magyar titkarnovel?? Nala atallitod a Windows temajat vagy a kepernyo felbontasat, es mar meg van zavarodva, hozza se mer nyulni a gephez...

idézet:
Ugyanakkor egyre terjednek a JAVA-s illetve a server-en futó és browser-rel használható progik. Ezek alá igazából mindegy, hogy milyen az OS/browser. (Kivétel, ha M$ specifikus, de ebbe ne menjünk bele.)[/quote]

No comment, ezt remelem csak viccnek szantad :(

idézet:
De egy másik Windows-nál is mások a hibák. A bug/sec/egyéb fix-ek pedig ugyanúgy szájbarágós kattintgatással jönnek le (ha nem automatikus, mert az is lehet mindkét rendszer alatt), utána egy újraindítás ugyanúgy helyreteszi mindkét OS alatt, nem feltétlenül kell a service-ket újraindítgatni.[/quote]

Hehe, en nem az OS hibakra gondolok, hanem a hasznalat kozben elojovo problemakra (ami nem a szoftver hibaja altalaban, hanem a juzer hujesege). Tudod, mint amikor a titkarno letorol ezt-azt a geprol, eltuntet egy ikont, elbaltazza a nyomtato beallitasait, ilyesmi. Ezeket ugyan Linux alatt altalaban konnyebb helyretenni, de ahhoz borzaszto nagy rutin es szakmai tudas is szukseges (hiszen a Windows alatti ikonos-GUIs-kattintgatos muveletek Linux alatt _altalaban_ parancssorban mennek ugye, legalabbis aki ad magara, az parancssorban fixalja ezeket a hibakat).

Fiery

[ 2004. január 05.: Fiery szerkesztette a hozzászólást ]

#130 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:40

idézet:
Én úgy gondolom, hogy ez csak a látszat. A helyzet SZVSZ az, hogy amíg a HW ilyen ütemben fejlődik, addig nincs rá igény. De szerintem is eljön majd a fejlődés lelassulása, és akkor bizony újra a low-level kódereken lesz a sor.[/quote]

Ez eléggé kizárt. A HW-közeli programozásnak vége, márcsak a minimális biztonsági igények miatt is, nem beszélve a kód hordozhatóságáról, minimális absztrakciós igényről, kompatibilitásról.

Az egyetlen hely, ahol a low-level coding életben marad, az az erőforrásigényes alkalmazások központi részei, de ott is egyre nagyobb súly esik más jellegű megoldásokra - pl. az Intel-féle HT is azt célozza, hogy mérsékelten sikeres optimalizáció mellett is elfogadható szinten lehessen kihasználni a processzort.

[ 2004. január 05.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]

#131 Felhasználó inaktív   Emvy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:42

idézet:
Ezt írta xclusiv:
[QB]

Mostanság (monnyuk elmúlt 1 év) a sajtó tele van az IT ipar válságával, mindenki a fellendülést várja
[QB][/quote]

Szerintem nem az IT van válságban, hanem a telecomm...
while (!sleep) sheep++;

#132 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:43

idézet:
Ezt írta hvuk:
Ezt egy csöppet nem értem. Ugyanakkor mindenki azt látja, hogy mondjuk a nagy cégek pl. a cukorral vagy a tejjel spórolnak. Egy haverom a Tata-nál dolgozott és ott amikor a főnöknek egyik pénteken már nem jutott tej, akkor nem azt a rendelkezést hozta, hogy mostantól 2 literrel több tejet vesznek, hanem azt, hogy mostantól tilos a tejet magában inni, az csak kávéhoz vagy teához használható. :D

Sok multinacionális cégnél voltam már (nem elsősorban Magyarországon, hanem inkább nyugaton) és bizony nem mindenütt tipikusak azért a nagyon jó hardverek. De a gond igazából ott van, hogy nem hiába van jó hardver, ha nem használják ki azt. A cégek 80%-ánál még a 17 collos CRT monitorok is 60 Hz-re voltak állítva (1-2 éve, amikor még azok voltak). Mindenhonnan borzalmas villódzás jött, aztán amikor kérdeztem a usert, hogy ugyan nem zavarja-e, akkor megkérdezte, hogy "Milyen villódzás?".

Na mindegy, a lényeg, hogy a nagyobb cégek mostanában igenis megnézik, hogy mire költenek. Igaz, hogy a 90-es években az IT osztályok szép nagy költségkeretet kaptak, de ez manapság elkezdett csökkenni. És a cégek előb-utóbb rájönnek, hogy nem csak a cukron lehet spórolni, hanem a szoftveren is.

És egy nagyon fontos dologról még nem esett szó: biztonság. A Linux jelenleg - elsősorban kisebb elterjedtségének köszönhetően - lényegesen biztonságosabb, mint a Microsoft. És amikor egy cég már 3-adszorra bénul meg fél éven belül vírusok miatt, akkor azért elkezdenek ám azon gondolkodni, hogy hogyan lehetne a biztonságot növelni. És ekkor egyre több cégnek jut eszébe a Linux.
[/quote]

1) A sporolast a kesobbi geppark cserevel oldjak meg, vagy mondjuk a szervereken sporolnak (ott ugye konnyebb, altalaban).

2) A virusok meg tarsaik ellen egyik cegvezetonek sem az jutna eszebe, hogy Linux rulez, hanem az, hogy firewall, me'g 1-2 viruskereso, jobb levelezoszerver es a tobbi. Hogy elaruljak egy titkot: az en itthoni halozatomat se Linux vedi (nincs is Linuxom jelenleg, egyik gepen sem), hanem az emberi odafigyeles es a karbantartott virusadatbazisok. A Linux sem csodaszer...

Fiery

#133 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:44

idézet:
Ezt írta Rive:
Az egyetlen hely, ahol a low-level coding életben marad, az az erőforrásigényes alkalmazások központi részei,...[/quote]

Erre gondolok én is. De addig, amíg a HW hónapokon belül erőből behozza azt, ami a szintek használatával elvész, addig erre sincs nagy igény.

#134 Felhasználó inaktív   Laa-Yosh 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:45

idézet:
Én úgy gondolom, hogy ez csak a látszat. A helyzet SZVSZ az, hogy amíg a HW ilyen ütemben fejlődik, addig nincs rá igény. De szerintem is eljön majd a fejlődés lelassulása, és akkor bizony újra a low-level kódereken lesz a sor.[/quote]

Figy, szerintem próbálj kicsit tágabb keretek közt gondolkodni :).
Azaz nem 2 haver, hanem 8-16 csapatban dolgozó kóder, 2-3 éves fejlesztés, rendeszeres dokumentáció megkövetelése, grafikus engine-en felül hang engine, fizikai engine, MI, game kód, fejlesztői eszközök (asset konvertálás, preview, pályaszerkesztő, animációs szerkesztő stb.) és az egész együtt, nagy mennyiségben, és működnie kell, és határidőre. Pl. képzeld el hogy a 16 kóder mind akar magának fordítani, naponta akár többször is, meg időről időre visszarakni a központi ágba saját dolgokat úgy, hogy ne zúzza szét azt ami már működik és nem ő írta. Ez az egész assembly nélkül is egy külön tudomány, vagy inkább mágia.

Ez most genya szöveg a részemről, de te még nem voltál game fejlesztő cégnél, én meg igen, és szerintem el sem tudod képzelni hogy mennyire brutál a valóság. Assembly-ben tökölni bármivel egészen egyszerűen kilátástalan, kezelhetetlen, felelőtlen és valamennyire felesleges dolog is, a potenciális nyereségek nincsenek arányban a kockázatokkal és az erőforrás-igénnyel. Még egy ID méretű cégnél (5 vagy 6 kóder max, és 4-5 év fejlesztés lassan) is azt mondja a Carmack csávó, hogy "báz, nem írunk assembly-ben, sőt a C-ről átállunk C++-ra", pedig ő aztán ért az x86-hoz...
LY

#135 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:49

idézet:
Ezt írta hvuk:
És a cégek előb-utóbb rájönnek, hogy nem csak a cukron lehet spórolni, hanem a szoftveren is.[/quote]

Csakhogy a szoftveren valo sporolas nem olyan egyszeru, egyvaltozos egyenlet, mint a cukron valo sporolas... Ha elveszed az emberektol a cukrot vagy a tejet, nem kell oket ujra megtanitani kavet fozni meg kavet inni, igaz? ;)

Fiery

#136 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:50

idézet:
Ezt írta xclusiv:

Ugyanaz a kaliber, sőt! Szerintem a Sony mellett szól:
- iszonyat marketing és piaci tapasztalat
- sok lábon állnak (zeneipar, film, szórakoztató elektronika, etc.)
- megvívták már a saját csatáikat
- innováció.
[/quote]

Csak két linket nézz meg: [url="http://"https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=23407"]https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=23407[/url]
illetve: [url="http://"https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=23346"]https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=23346[/url]

#137 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:51

idézet:
Ezt írta Laa-Yosh:
Assembly-ben tökölni bármivel egészen egyszerűen kilátástalan, kezelhetetlen, felelőtlen és valamennyire felesleges dolog is, a potenciális nyereségek nincsenek arányban a kockázatokkal és az erőforrás-igénnyel.[/quote]

Most már értem, hogy alaposan félreértettél (talán más is, és ez a nagyobb baj). Amikor azt írom, hogy assembly optimalizáció, azt nem úgy értem, hogy full assemblyben from scratch építem fel az egész programot. (Az az ASM coding lenne.) Hanem a sebességre érzékeny részeket egy szinttel lejjeb kicsi darabokra szedem szét (ASM), és megvizsgálom, hogy mit lehetne máshogy. Így remélem érthető.

#138 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:55

idézet:
Hanem a sebességre érzékeny részeket egy szinttel lejjeb kicsi darabokra szedem szét (ASM), és megvizsgálom, hogy mit lehetne máshogy. Így remélem érthető.[/quote]

Felejtsd el, erre nincs ido. Kulon kene ugye P4-re es K7/K8-ra optimakolni, kell hozza egy baromi nagy x86 agy akinek tapasztalata is van ilyesmiben, es az egesz qrva sokaig tart, rengeteg teszteles kell hozza stb.

Ja, es hamarosan lehetoseg sem nagyon lesz ra: AMD64-en es IA-64-en pl. mar baromira nem tamogatjak es ajanljak a compiler irok az assembly hasznalatat.

No es arrol nem is beszelve, hogy az IA-64 assembly egy egeszen egyszeru agyrem -- max. 5 ember letezik az intel mernokein kivul, aki hatekonyan tudna IA-64 assemblyben nyomulni...

Fiery

[ 2004. január 05.: Fiery szerkesztette a hozzászólást ]

#139 Felhasználó inaktív   Laa-Yosh 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:55

idézet:
Most már értem, hogy alaposan félreértettél (talán más is, és ez a nagyobb baj). [/quote]

Én speciel erre gondoltam, és azt mondom hogy ma, egy valós produkciós környezetben már erre sincs esély. Anno a Quake1-2 volt talán az egyik utsó game, aminél Carmackék nekiálltak kézzel matatni a kódban, Abrash írogatott is mindenféle vidámakat, hogy "és akkor ez pont befér a PPro cache-be" meg egyéb nem embernek való dolgokat :)
LY

#140 Felhasználó inaktív   Laa-Yosh 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 15:57

idézet:
Ezt írta Fiery:
Ja, es hamarosan lehetoseg sem nagyon lesz ra: AMD64-en es IA-64-en pl. mar baromira nem tamogatjak es ajanljak a compiler irok az assembly hasznalatat.
[/quote]

Hát igen, lényegében amit te ma assembly címszó alatt látsz, az tulajdonképpen már csak köszönőviszonyban van a tényleges hardverrel :)
LY

Téma megosztása:

• (41 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.