Mi lesz veled, PC?
Elküldve: 2004. 02. 07. 18:02
Elküldve: 2004. 02. 07. 18:30
idézet:
Ezt írta j.cs.:
az idodet inkabb a burgonyafelek korai betakaritasanak elosegiteset lehetove teto biotechnologiai szakdolgozatod fogalmazasaval toltened [/quote]
Csináljátok csak, de ugye feltüntetitek majd a címkén?
/ON
Elküldve: 2004. 02. 08. 19:25
idézet:
Ezt írta Victor:
@olee: Hát, azért nagyon remélem, nem olyanokról fogják a jövőben mintázni a "PC-felhasználó" képét, akik - egyetemi dolgozó, kutató létükre - komoly tanulási zavarokkal kűzdenek, [/quote]
Küzdenek. És nem feltétlenül egyetemi kutatók, hanem lehet hogy éppen titkárnők akik valahogy valahol leérettségiztek. Vagy pl. egy egyetemi tanár, professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, akit mocskosul nem érdekel a számítógép lelke, csak le akarja gépelni a cikkét amit mittomén milyen Historical Review nevű rangos tudományos lapnak ír.
Ugyanis a PC felhasználóinak IMHO 99%-a egyszerű user (v1.0), akit nem érdekel a PC. A PC nekik egyszerű munkaeszköz. Annyit tudnak róla, hogy hogyan kell bekapcsolni, hogyan kell használni a feladataikra. Meg esetleg kikapcsolni. És nekik csak ennyi tudásra van szükségük, nem többre. Ne is várjuk el, hogy többet tudjanak, ugyanis arra vagyunk mi, a maradék 1%. Aki az egyszerű júzerek gépét megtervezi, teszteli, javítja, karbantartja, aki a programokat írja, aki segít itt a fórumon, stb.
Nekem pl munkaeszköz a monitorom, annyit tudok róla hogy hogyan kell használni (kép beállítása, kábelek bedugása). Ha nekem bármi olyan problémám lenne a monitorommal, amit ezen tudás alapján nem tudok megoldani akkor szakemberhez fordulnék, konkrétan elvinném a szervízbe. És nem is akarok többet tudni, mert nekem ennyi elég.
idézet:
Ezt írta Victor:
és azt sem veszik észre, hogy 1-2 monopólium nem eléggé átgondolt rendszere miatt félnek a PC-től.[/quote]
Nem is kell észrevenniük, mert nem azért félnek, már ha félnek egyáltalán. Nekik problémáik vannak, ha vannak. Ennek sok oka van, ezekbe nem mennék bele.
Amúgy hülyeséget írtál. Mert mi az, hogy "1-2 monopólium nem eléggé átgondolt rendszere"? Monopóluim egy piacon vagy kialakul vagy nem. Ennek megakadályozására, illetve az erőfölény túlzott kihasználásának büntetésére léteznek különféle szervezetek. De a monopóliumok átgondolt rendszerét nem tudom értelmezni ezen az adathalmazon. Mert mindenhol léteznek törvények, ezeket értelmező és alkalmazó hatóságok, és ezen hatóságok munkáját "ellenőrző" bíróságok. Ezek működése határozza meg egyes piacok szerkezetét. Amire gondolhattál az, hogy a fentebb említett törvények, hatóságok és bíróságok hogyan működnek, illetve jól látják-e el funkcióikat. Ez pedig mindig politikai szándék és erő kérdése, ezt itt inkább ne feszegessük.
Ugyanis az IT piac néhány kivételtől (pl. OS és Office MS, adatb Oracle) eltekintve leginkább oligopol piac IMHO. És mióta kipukkant a .com lufi (nomeg cseppet megrogyott a világgazdaság), azóta az IT piac árérzékeny. És nagyon magas a piacra belépés költsége. És jelen van a piacon 5-10 olyan cég, amelyik hatalmas tőkéje és piaci ereje miatt gyakorlatilag bármit mármikor rákényszeríthet egy piaci szegmensre. Szóval a piacra lépés nem nélkülöz némi kockázatot sem.Nem túl kedvező körülmények új szereplők belépéséhez. Illetve még a globalizációról is beszélhetnénk, de itt kicsit az is OFF.
idézet:
Ezt írta Victor:
Szerencsére pl. a fényképezés területén is az van, hogy a normálisabb gépek nem épp technikai analfabéták kezébe valók, nekik ott vannak az olcsó fixfókuszos gépek. Lehet, hogy megjelenik majd ennek a PC-s megfelelője valami szövegszerkesztő célgép képében, csakhogy ezzel - a látszólagos kényelemért cserébe - némileg ki lesznek szolgáltatva ezen gépek gyártóinak.[/quote]
Egen. Viszont kb. egy nagyságrenddel olcsóbbak lesznek a megmaradó PC-től, amit leginkább munkaállomásnak hívnék. Ugye játékok futtatására alkalmas a PS2 (139 GBP) és pl. egy [url="http://"http://dellware.euro.dell.com/dellstore/config/frameset.asp?s=uktra&cu=uktra&sbc=ukdhsexpress&b=37981"]Dell Precision Workstation 450 Desktop[/url] is a 10-szereséért.
x.
Elküldve: 2004. 02. 08. 23:00
idézet:
Szerencsére pl. a fényképezés területén is az van, hogy a normálisabb gépek nem épp technikai analfabéták kezébe valók, nekik ott vannak az olcsó fixfókuszos gépek. Lehet, hogy megjelenik majd ennek a PC-s megfelelője valami szövegszerkesztő célgép képében, csakhogy ezzel - a látszólagos kényelemért cserébe - némileg ki lesznek szolgáltatva ezen gépek gyártóinak. [/quote]
... írógép?![]()
![]()
Elküldve: 2004. 02. 09. 08:59
idézet:
Ezt írta Victor:
@HaZeX: A PC-s technológia folyamatosan fejlődik, még ennyi év után sem igazán kiforrott. (Ebben bizonyos cégeknek komoly szerepe volt.) De ez is változni fog, nem a mai - vagyis te inkább némileg még korábbi, amikor még körülményesebb volt - állapotokból kell kiindulni. A részegységek kompatibilisebbek lesznek egymással, stb. Hála a normálisabban átgondolt szabványoknak, ellentétben a monopolhelyzetben lévő cégek sebtében összedobott megoldásaival (lásd Plug&Pray, stb.). Szóval lassan letisztul a dolog.[/quote]
Bár hozzáteszem, hogy épp a PC-s hw vonalon nincs monopólium: 4 CPU gyártó, megszámlálhatatlan alaplap, memória gyártó, legalább 3-4 VGA gyártó (plusz azok, akik nem a chipeket csinálják, csak összerakják a cuccot), stb., stb. A szabványokban pedig ugye épp az a szép, hogy olyan sok van belőlük...No, most komolyan, 20 éve volt a PC piacnak kiforrni, de csak nagyobb káosz van, mint valaha volt, és én nem látok rendeződést ezen a piacon. Egyre több típus, altípus, havonként változó szabványok. Ez most a PC piac.
Elküldve: 2004. 02. 09. 13:46
idézet:
Ezt írta HaZeX:
Bár hozzáteszem, hogy épp a PC-s hw vonalon nincs monopólium: 4 CPU gyártó, megszámlálhatatlan alaplap, memória gyártó, legalább 3-4 VGA gyártó (plusz azok, akik nem a chipeket csinálják, csak összerakják a cuccot), stb., stb. A szabványokban pedig ugye épp az a szép, hogy olyan sok van belőlük...No, most komolyan, 20 éve volt a PC piacnak kiforrni, de csak nagyobb káosz van, mint valaha volt, és én nem látok rendeződést ezen a piacon. Egyre több típus, altípus, havonként változó szabványok. Ez most a PC piac.[/quote]
nos, hiában nincs monopólium, az az utasításkészlet, amit az intel csinál azért valahogy csak belekerül mindenbe, az AMd meg ha megveszik sem nagyon kap támogatást a 3DNOWhoz.
a másik két processzorgyártóból az egyik csak rétegigényeket elégít ki, a másik meg lassan már semmit.
Elküldve: 2004. 02. 09. 15:14
idézet:
Ezt írta Miracle:
nos, hiában nincs monopólium, az az utasításkészlet, amit az intel csinál azért valahogy csak belekerül mindenbe, az AMd meg ha megveszik sem nagyon kap támogatást a 3DNOWhoz.
a másik két processzorgyártóból az egyik csak rétegigényeket elégít ki, a másik meg lassan már semmit.[/quote]
Hm, erre most mit mondjak? Elég, hogy ha a DX-ben benne van a 3DNOW, az AMD 64 bites extension-öket meg az Intel implementálja. Egyébként pedig az AMD masszív szeletet hasít ki a piacból - ergo nincs monopólium. De nincs szabványosodás sem: az SSE3 újabb 50 utasítást hoz, minden prociba kerül valami kis újdonság. Káosz.
Elküldve: 2004. 02. 09. 17:13
idézet:
Ezt írta Victor:
@olee: Hát, azért nagyon remélem, nem olyanokról fogják a jövőben mintázni a "PC-felhasználó" képét, akik - egyetemi dolgozó, kutató létükre - komoly tanulási zavarokkal kűzdenek, és azt sem veszik észre, hogy 1-2 monopólium nem eléggé átgondolt rendszere miatt félnek a PC-től. Szerencsére pl. a fényképezés területén is az van, hogy a normálisabb gépek nem épp technikai analfabéták kezébe valók, nekik ott vannak az olcsó fixfókuszos gépek. Lehet, hogy megjelenik majd ennek a PC-s megfelelője valami szövegszerkesztő célgép képében, csakhogy ezzel - a látszólagos kényelemért cserébe - némileg ki lesznek szolgáltatva ezen gépek gyártóinak.[/quote]
Ez nekem most elég rosszul esett, mert hát én is ebbe a csoportba tartozom. Nem tanulási zavarokkal küzdünk, egyszerűen sem kedvünk, sem időnk ezzel foglalkozni nincs. Van egy igény, hogy milyen gépre van szükségünk, ezt a piac vagy kielégíti, vagy nem.
Különben szerintem a felhasználók többsége, nem tudom hány százalék, ilyen. Ha az itteni helyzetet nézzük, van 54 dolgozója az intézetnek, erre van 1 rendszergazda, 1 ilyen lelkes érdeklődő, mint én, és 52 nem lelkes felhasználó. Haszálják a Word-öt, Power Pointot, az Internet Explorert, a Pmailt, PC Bibliothek angol-német szótárt, Adobe Readert, Windows Explorert. Eddig 4 emberről tudok, aki Outlookban szervezi az idejét, és nem papír határidőnaplóban.
Ha összehívnánk őket egy terembe, és azt mondanám nekik, hogy gyerekek, a jelenlegi rendszergazda szerint PC-felhasználás szempontjából mi tanulási zavarokkal küszködünk, elég morcosan néznének, és az egyszerűbb megoldást választanák szerintem. Lenne egy új rendszergazda a következő héten, akinél ez nem gond.
Elküldve: 2004. 02. 09. 17:59
idézet:
Ezt írta xclusiv:
Küzdenek. És nem feltétlenül egyetemi kutatók, hanem lehet hogy éppen titkárnők akik valahogy valahol leérettségiztek. Vagy pl. egy egyetemi tanár, professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, akit mocskosul nem érdekel a számítógép lelke, csak le akarja gépelni a cikkét amit mittomén milyen Historical Review nevű rangos tudományos lapnak ír.[/quote]
Hát nem is az ő dolga összerakni egy gépet, karbantartani az állandóan összeakadó operációs rendszert! Ezért nem kellene lebutítani a HW-t valami egyen-vacakra. Viszont pl. az OS-t le lehetne cserélni egy jobbra. Ez a Microsoft ügyetlensége miatt olyan amilyen, és a mesterkedései miatt nincs igazán jó altertnatíva. Mégis, mindenki a Microsoft kezéből akar enni... Jól kitalálták ezt is.
[ 2004. február 09.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 02. 09. 18:13
idézet:
Ezt írta Miracle:
... írógép?![]()
[/quote]
Lassan ott tartunk. Részben amiatt, hogy sokan a Word-ből csak a "Save"-et használják, részben a Windows "dolgai" miatt.
Elküldve: 2004. 02. 09. 18:24
idézet:
Ezt írta HaZeX:
Bár hozzáteszem, hogy épp a PC-s hw vonalon nincs monopólium: [/quote]
Hát nem is arra gondoltam. Hanem a MS monopoliumára, többek között az OS-ek terén. Tudniillik a számítógép megfelelő működése a komolyabb HW hibákat leszámítva leginkább az OS-től függ.
Aki az elejétől követte a PC fejlődését, és a MS ténykedését, azoknak a nagy része most Linux-ozik, vagy más OS-ekkel foglalkozik (akadnak még, csak épp minimális a támogaottságuk, nem rúghatnak labdába a Windows mellett; és nem azért, mert olyan jó a Windows). A MS nélkül mára már valami sokkal jobbat lehetett volna létrehozni, ami valóban olyan, amilyennek lennie kell.
Elküldve: 2004. 02. 09. 18:47
idézet:
Ezt írta xclusiv:
Nem is kell észrevenniük, mert nem azért félnek, már ha félnek egyáltalán. Nekik problémáik vannak, ha vannak. Ennek sok oka van, ezekbe nem mennék bele.
Amúgy hülyeséget írtál. Mert mi az, hogy "1-2 monopólium nem eléggé átgondolt rendszere"? Monopóluim egy piacon vagy kialakul vagy nem. Ennek megakadályozására, illetve az erőfölény túlzott kihasználásának büntetésére léteznek különféle szervezetek. De a monopóliumok átgondolt rendszerét nem tudom értelmezni ezen az adathalmazon. Mert mindenhol léteznek törvények, ezeket értelmező és alkalmazó hatóságok, és ezen hatóságok munkáját "ellenőrző" bíróságok. Ezek működése határozza meg egyes piacok szerkezetét. Amire gondolhattál az, hogy a fentebb említett törvények, hatóságok és bíróságok hogyan működnek, illetve jól látják-e el funkcióikat. Ez pedig mindig politikai szándék és erő kérdése, ezt itt inkább ne feszegessük.[/quote]
LOL!
A MS-tal szemben már sokan próbáltak fellépni, de olyan jól bebiztosította magát (különféle cselekkel), hogy azt is megengedheti magának, hogy semmibe vegye a bírósági döntéseket.
A citált mondatban a "rendszer" számítógépes rendszert jelent, mert ugyebár alapvetően arról beszélünk. Remélem, így már tudod értelmezni a mondatot.
idézet:[/quote]
Ugyanis az IT piac néhány kivételtől (pl. OS és Office MS, adatb Oracle) eltekintve leginkább oligopol piac IMHO.
Browser: MS (és ezzel nagy befolyás az Internet fejlődésére).
A multimédiás file-formátumok terén is hatalomra törnek, amin keresztül ugyancsak nagy befolyást szereznek a szórakoztatóelektronikai piacra, stb. (A Média Player is alaposan be lesz betonozva a Windows-ba). És még lehetne pár példát mondani. Mindenkit ki akarnak túrni, és egy kézbe gyűjteni mindent, amit csak lehet. De ha legalább igazán jól csinálnák (technikailag)...
És mióta kipukkant a .com lufi (nomeg cseppet megrogyott a világgazdaság), azóta az IT piac árérzékeny. És nagyon magas a piacra belépés költsége. És jelen van a piacon 5-10 olyan cég, amelyik hatalmas tőkéje és piaci ereje miatt gyakorlatilag bármit mármikor rákényszeríthet egy piaci szegmensre. Szóval a piacra lépés nem nélkülöz némi kockázatot sem. Nem túl kedvező körülmények új szereplők belépéséhez. Illetve még a globalizációról is beszélhetnénk, de itt kicsit az is OFF.
Hát igen, az utóbbi ~2 évben különösen kedvezőtlen a helyzet az újaknak. De ez nem volt mindíg így. Mindegy, én az "1-2 monopóliumot" nem is az egész IT piacra értettem, hanem kimondottan csak a PC piacára. Azon belül egyrészt az OS-ek "piacára", mint leginkább meghatározó tényező (amin a MS igen régóta trónol, bírósági döntés alapján nem épp fair-play alapon, ez tehát ténykérdés). És kisebb részben az Intelre. Ez utóbbi most kevesebbet számít, mert az Intel-nek csak kisebb szerepe volt benne, hogy mennyire "körülményes" a PC. Bár pl. a - főleg korábbi - PCI busz körüli kavarodások részben rajta is múltak. (És mondjuk az x86-osok nem túl jó IRQ kezelése sem segítette a dolgokat, stb.) Remélhetőleg a PCI-Expressz jobb lesz. (Kérdés, a Windows-os támogatás hogy fog szuperálni, mennyire lesz nehéz jó drivert írni, ill. mennyire lesz könnyű rosszat írni, és ha az épp rossz, mennyire teszi bizonytalanná az egész OS-t, mennyire lesz intelligens, stb.)
[ 2004. február 09.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 02. 09. 18:58
idézet:
Ezt írta olee:
Ez nekem most elég rosszul esett, mert hát én is ebbe a csoportba tartozom. Nem tanulási zavarokkal küzdünk, egyszerűen sem kedvünk, sem időnk ezzel foglalkozni nincs. Van egy igény, hogy milyen gépre van szükségünk, ezt a piac vagy kielégíti, vagy nem.[/quote]
Nem akartalak, és nem akarlak megbántani, de ti az autótokból is csak azt ismeritek, hova kell dugni a slussz-kulcsot? Kreszt sem ismeritek? A TV, stb. távirányítóján is csak a bekapcsológombot ismeritek? Ugye nem? Akkor miért várjátok, hogy a számítógép ennyire primitívvé legyen téve?
El kell fogadni, hogy egy minimális méttékben meg kell ismerni a PC-t. Az egy másik dolog, hogy a PC-vel manapság még van egy sor olyan dolog, ami ideális esetben nem jelentkezne, mint probléma a felhasználónál. De az érdekes, hogy pont azoktól várjátok a problémák megoldását, akik inkább megtöbbszörözték őket, ahelyett, hogy elegáns megoldásokat találtak volna ki (vagy akár átvették volna a kitúrt rendszerekből). (Ill. volt pár dolog, amit átvettek, csak épp hülyén.)
Áhh, be is fejezem, mert a MS-tal szemben reménytelen minden privát próbálkozás. Egy reklámkampánnyal millió felhasználó és szakértő kritikáját semlegesítik.
Elküldve: 2004. 02. 10. 12:22
idézet:
Ezt írta Victor:
Nem akartalak, és nem akarlak megbántani, de ti az autótokból is csak azt ismeritek, hova kell dugni a slussz-kulcsot? Kreszt sem ismeritek? A TV, stb. távirányítóján is csak a bekapcsológombot ismeritek? Ugye nem? Akkor miért várjátok, hogy a számítógép ennyire primitívvé legyen téve?
El kell fogadni, hogy egy minimális méttékben meg kell ismerni a PC-t. Az egy másik dolog, hogy a PC-vel manapság még van egy sor olyan dolog, ami ideális esetben nem jelentkezne, mint probléma a felhasználónál. De az érdekes, hogy pont azoktól várjátok a problémák megoldását, akik inkább megtöbbszörözték őket, ahelyett, hogy elegáns megoldásokat találtak volna ki (vagy akár átvették volna a kitúrt rendszerekből). (Ill. volt pár dolog, amit átvettek, csak épp hülyén.)
[/quote]
Szerinted akkor azért a számítógép felhasználás esetén jogosan elvárható, hogy értsen hozzá az illető.
Nálunk a családban a következő a helyzet technikailag:
1. fő még a teletextet is ismeri a tévén.
2. fő tud csatornát váltani, hangot váltani, de a teletext már nem megy neki.
3. fő tudja, hogy az 1-es gombra jön be a Híradó, és ha nem elég hangos, akkor a +/- gombbal tudja beállítani. Ha a kossuthon akarja a híreket hallgatni, akkor a Power gombbal kikapcsolja a hifit, majd bekapcsolja, ugyanis ilyenkor egyből a Tunerre vált, ahol Kossuth jön be default, és a hangerő is beáll a defaultra, ami neki pont jó. Pedig mezőgazdasági mérnök, tud autót vezetni, a Zsigulit meg is szereli, ha kell, van 24 szabadalma, nem mondanám, hogy a technikai világban analfabéta. És igyekszik, ha elmagyarázom neki, akkor figyel, csak éppen valahogy nem megy neki, pedig akarna.
A MS nem mindenható, de most a gépek 9x %-án ez van, az Office programok közül meg 9x %-ban Word. Használtam 6 hónapig Apple-t, nem rossz, de az a pár %-nyi inkompatibilitás elég volt arra, hogy feladjam. Lehet, másnak jó más is, engem különösebben nem érdekel kinek milyen érzelmek ködőnek bizonyos szoftverek használatához, én akkor érzem jól magam, ha Windows van a gépemen és Word, mert nem fagy le, minden programom fut rajta, és mindenkinek ez van körülöttem. Szeretem a másságot, de a technika szerintem nem a másságról szól, hanem az egyformaságról. Thomas P. Huges ezt interfészkényszernek hívja, ha valami technika tá tud kapcsolódni az adott "interfész"-re, használható, ha nem, akkor szinte eleve halálra van ítélve. És a "standard" fogalma is más, mint amire az ember elsőre gondol. Hivatalosan lehet valami standard, ha nem támogatják az iparban, nem ér semmit - a böngészőknél érzem ezt. Az Opera, Safari, stb. mind azt hírdeti, hogy ők mennyire megfelelnek a http szabványoknak. Csak éppen a honlapkészítők fütyülnek a http szabványokra, mivel az oldalakat úgyis 9x%-ban Explorerrel nézik meg, nekik az a szabvány, hogy Explorerrel működjön.
Szerintem a konzol elterjedésének sikere nagyon nagy mértékben köszönhető annak, hogy szabványos - minden Sony Playstation 2 konzol ugyanolyan.
Szerintem az Apple-nek az egyik legnagyobb balfogása a Think Different - a technika pont nem erről szól, hanem arról, hogy legyél ugyanolyan.
A konzol jellegű, fix hardveres, fix szoftveres PC szerintem nagyon könnyen elterjedne - eddig ez azért volt, mert a teljesítmény miatt fejlesztgetni kellett, de szerintem most már teljesítményben elég közel vagyunk ahhoz, ami az átlag igényeket kiszolgáló programokat gond nélkül futtatja (word, web, e-mail, stb.).
És ha megfigyeled pl. a laptopokat, a business laptopok elég keveset változnak évről évre. Az IBM, Toshiba, stb. business cuccai (X sorozat, Portégé sorozat) leginkább csak egy kis proci upgradet kap, még a videokártya is valami alap modell.
Edit:
Ez nem jelenti azt, hogy emellett fölösleges olyan gépet csinálni, ami variálható, bővíthető, engem az különösebben nem zavar, ha valakinek az kell, tőlem vehet.
Ellenben az miért zavar, hogyha nekem arra van igényem, hogy minimális tudással használható, egyszerű, egyforma gépek legyenek az irodámban, meg otthon, meg a laptopom is ilyen legyen? Szerintem jogom van olyan igényem lenni, amilyet akarok, ha a gyártók szerint ez olyasmi, amire meg érdemes termelni, miért ne lehetne?
Különben szerintem egyáltalán nem valószínű, hogy a közeljövőben ez megvalósul, de hosszú távon szerintem affelé halad lassan a PC világ is, hogy a nagyon sokféléből kezd letisztulni egy-két alternatíva köré.
[ 2004. február 10.: olee szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 02. 10. 16:06
idézet:
Ezt írta Victor:
[/quote]
És még olyan messzire sem kell menni, mint Olee ment. Drága édesapám programozó: komoly workflow, adatbázis és hasonló tudásával a munkahelyén a legjobb. De ha nem működik a printer, vagy új hw-t akar venni, telefon nekem, és megyek printer drivert heggeszteni vagy hw speckókat skubizni. Azért mert tudatlan lenne? Nem. Azért, mert pl. a printer olyan dolog, aminek bökkenő nélkül kellene _mindig_ mennie, de mégsem megy. Azaz ha ennek működtetéséhez szükségest tudást kell elsajátítanom, akkor az feleslegesen elpazarolt idő, amit a munkámra, a hobbimra vagy a családomra fordíthatnék egyébként. Ne érts félre, egyébként: nem azt mondom, hogy mindenki maradjon tudatlan. Az autó vezetéshez hasonlóan a szgép kezelését is el kell sajátítani. Akárcsak a TV készülék kezelését is (btw: semmmilyen formában nem hiszem el, hogy nem lehet megtanulni a tuner gomb kezelését. Ha nem megy, az sima lustaság.). Ami mellet érvelek, az az, hogy a PC kezelése jelenleg fontosságát meghaladó tudásanyag megszerzését igényli, ami nem lehet indokolt.
Elküldve: 2004. 02. 11. 20:04
[ 2004. február 11.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 02. 11. 20:57
idézet:
Ezt írta HaZeX:
Bár hozzáteszem, hogy épp a PC-s hw vonalon nincs monopólium: 4 CPU gyártó, megszámlálhatatlan alaplap, memória gyártó, legalább 3-4 VGA gyártó (plusz azok, akik nem a chipeket csinálják, csak összerakják a cuccot), stb., stb. A szabványokban pedig ugye épp az a szép, hogy olyan sok van belőlük...No, most komolyan, 20 éve volt a PC piacnak kiforrni, de csak nagyobb káosz van, mint valaha volt, és én nem látok rendeződést ezen a piacon. Egyre több típus, altípus, havonként változó szabványok. Ez most a PC piac.[/quote]
Annyira tipikusan konzolagy...
Szamodra.
Szamunkra viszont a PC piac FEJLODIK, kedves HaZeX, szemben az atlalad preferalt konzoleval, amelyik ZEROT, SEMMIT, magyarosan SZ@RT sem fejlodik.
Nalunk evente-ketevente MEGDUPLAZODIK pl a grafikai teljesitmeny - nem veletlen, hogy SOKKAL-SOKKAL-SOKKAL igenyesebb grafikat lathatsz PCn, mint barmely konzolon. Ez egyben azt is jelenti, hogy [i]***er'-***-er' veszel meg egyeves hwt - ami termeszetesen meg mindig BOVEN eleg arra, hogy BARMILYEN jatekban lekorozze az aktualis konzolokat.
Minden, amitek van, az a PC levetett-modositott maradeka, derivaltja. Barmennyire is faj, igy igaz: gyartastechnologia, szabvanyok, APIk, minden.
Te 100 szazalekig bedoltel a Sony hihetetlen undor marketingjenek-technikajanak a PS2 kapcsan - nem arra fejlesztesz veletlenul? -, amikor is pl mara oveke a LEGGYENGEBB HWRE EPULO KONZOL es termeszetesen nem eroltetik a valtast meg mindig.
Pl grafikailag MESSZE a masik ketto mogott van, ezt PONTOSAN tudjatok ti is.
Messze a leggazosabb a felhozatal - pont amiatt, hogy BARMILYEN SZEMETET kiadhatsz ra, a Sonyt nem erdekli.
En kifejezetten utalom a MS-ot, de NAGYON orulok, hogy beszallt a konzolbuliba: vegre valaki, aki hosszu tavon belerughat ket hatalmasat az elaggott, ven idiotak altal vezenyelt oriasmonopoliumba. Ha a Sony maradt volna egymaga, meg ma sem tartanank sehol a konzoloknal. Az Xbox az elso jo jel, barmilyen crappy is maga az eszkoz. A GC nagyon aranyos, nagyon igenyes, de igencsak masfajta filozofia - arra pl nincsenek tucatjaval hulladek fercmuvek, mint a PSX-familiara. Ugyanakkor kevesebb a nyers szufla benne, mint az Xboxban (messze a PS2 a leggyengebb grafikailag harmuk kozul), igy igazan meglepo, hogy siman tartja a versenyt az Xbox-szal.
Elküldve: 2004. 02. 12. 08:56
idézet:
Ezt írta T2k:
Szamunkra viszont a PC piac FEJLODIK, kedves HaZeX, szemben az atlalad preferalt konzoleval, amelyik ZEROT, SEMMIT, magyarosan SZ@RT sem fejlodik.
Nalunk evente-ketevente MEGDUPLAZODIK pl a grafikai teljesitmeny - nem veletlen, hogy SOKKAL-SOKKAL-SOKKAL igenyesebb grafikat lathatsz PCn, mint barmely konzolon. Ez egyben azt is jelenti, hogy [i]***er'-***-er' veszel meg egyeves hwt - ami termeszetesen meg mindig BOVEN eleg arra, hogy BARMILYEN jatekban lekorozze az aktualis konzolokat.
Minden, amitek van, az a PC levetett-modositott maradeka, derivaltja. Barmennyire is faj, igy igaz: gyartastechnologia, szabvanyok, APIk, minden.
Te 100 szazalekig bedoltel a Sony hihetetlen undor marketingjenek-technikajanak a PS2 kapcsan - nem arra fejlesztesz veletlenul? -, amikor is pl mara oveke a LEGGYENGEBB HWRE EPULO KONZOL es termeszetesen nem eroltetik a valtast meg mindig.
Pl grafikailag MESSZE a masik ketto mogott van, ezt PONTOSAN tudjatok ti is.
Messze a leggazosabb a felhozatal - pont amiatt, hogy BARMILYEN SZEMETET kiadhatsz ra, a Sonyt nem erdekli.
En kifejezetten utalom a MS-ot, de NAGYON orulok, hogy beszallt a konzolbuliba: vegre valaki, aki hosszu tavon belerughat ket hatalmasat az elaggott, ven idiotak altal vezenyelt oriasmonopoliumba. Ha a Sony maradt volna egymaga, meg ma sem tartanank sehol a konzoloknal. Az Xbox az elso jo jel, barmilyen crappy is maga az eszkoz. A GC nagyon aranyos, nagyon igenyes, de igencsak masfajta filozofia - arra pl nincsenek tucatjaval hulladek fercmuvek, mint a PSX-familiara. Ugyanakkor kevesebb a nyers szufla benne, mint az Xboxban (messze a PS2 a leggyengebb grafikailag harmuk kozul), igy igazan meglepo, hogy siman tartja a versenyt az Xbox-szal.[/quote]
Tisztelt T2K!
Valójában nagyon sok mindenben egyetértünk, csak a megközelítésünkben van alapvető különbség. Természetes, hogy a PC piac fejlődik. Elvitathatatlanok azok az eredmények, amelyek a CPU, a vezérlők, de talán leginkább a 3D megjelenítéshez szükséges hardverek terén létrejöttek. Ez a fejlődés szinte teljes egészében a nyilvánosság előtt történik, a laikus szemlélő által is követhetően, ha máshogyan nem, akkor a PC boltok árlistáit böngészve, a részegységek nevei mögé írt számok növekedése folytán (eh, de azért Te is tudod, hogy hiába az AGP 2x, 4x és utána a 8x, a teljesítmény nem lett a kétszerese, négyszerese: olyan 20% a gyakorlati haszon - és ez egy teljesen átlagos példa a PC marketingre). A konzolok esetében, ahol a termékciklus 4-5 év, ezen időszakban a fejlesztés teljesen rejtett, és csak az generáció kijövetelével kerül napvilágra. Ha megfigyeled a game hw történetét, láthatod, hogy a sztori kb. a következő: megjelenik egy konzol, amely szignifikánsan komolyabb teljesítményre képes, mint az akkor kinn lévő PC-k. Ezt a hátrányt a PC-k kb. máséf, két és fél év alatt behozzák, illetve túlszárnyalják a konzolos lehetőségeket. Aztán megint jön a köv. konzol, maga mögé utasítva a PC-ket. Most ezt nem részletezem, ha gondolod, pár generációra visszamenőleg ideírom az évszám/konzol/hw jellemzőket, illetve a PS3, Xbox2 várható specifikációit.
Sajnálom egyébként, hogy a konzolok iránt érzed ellenszenved miatt nem egyészen igaz dolgokat is leírsz. Most őszintén, a PS2-ben mi az, ami a PC levetett deriváltja? Az, hogy ua. a gyártástechnológia? Mert akkor a kvarcóra is PC maradék, mert abban is tranyók vannak sziliciumbólA Sony-N-MS vitába nem akarok beleszólni, mindenki saját hatáskörben utálhat bárkit.
De. És erre utaltam az elején, más a megközelítés. Bármilyen hihetetlen ugyanis, a konzoltulajdonos számára a konzolt felépítő hw nincs az érdeklődés fókuszában. Magyarul: magasról tesz rá, hogy most Pixel Shader 2.0+ vagy mennyi, hogy milyen API és az mit tud, hogy hány GFLOPS a CPU, hogy HT-e vagy sem, hogy milyen a memória... egy dolog érdekli: jó játék legyen rá. És a hw érdektelenség miatt a jó játék kritériuma (bár ezt már egyszer megbeszéltük veled, ha jól emlékszem), nem a felbontás, poligonszám, bump mapping, antialiasing, (további buzzword-ök behelyetesíthetőek) hanem a game maga. Mint a jó filmeknél: hiába a sok CG fázis, a régi jó Birodalom Visszavág a maga kézzel összerakott Millenium Falconjával bármikor üti az Episode I-II számítógép világát. Egy jó példa erre (mert a saját pénztárcájának mindenki jó gazdája): a régi (esetleg) használt PC-s játékok piaca szinte nulla (a budget van, de az is csak pár évre visszamenőleg), míg konzolos vonalon az 1991-es SNES cartridge -ei is folyamatosan (itt: second hand) piacon vannak, és forognak, veszik és főleg: JÁTSZÁK őket.
Mivel azonban hiába minden írás, ezennel meginvitállak egy, a haverokkal gyakran rendezett konzolos game partira, ahol konzolonként 3-4 ember estétől reggelig visítva élvez olyan játékokat, mint a 2D-s, DreamCast Chu-Chu-Rocket, a Nintendo-s Mario Party (ok, ez 3D, de semmi extra feature, az Xbox-os Fusion Frenzy vagy a PS2-es Eyetoy és Groove. Csak hogy tényleg lásd: vannak olyanok, akiket nem hoznak lázba az Ati kártyák különböző generációinak hw speckói.
Btw, nem akarok a konzoloknál leragadni. Egyáltalán nem gondolom, hogy a konzolok fogják a PC-ket kiszorítani, vagy viszont. Ez a topic a PC jövőjével foglalkozik, ebben a konzolok max annyi szerepet játszhatnak, hogy kifogják a szelet a PC-s game fejlesztés vitorlájából, és így lekerülhet a hangsúly a VGA kártyákról és a gaming-hez szükséges egyéb részegységek - szerintem - egészségtelen mértékű fejlesztéséről.
Üdv:
Elküldve: 2004. 02. 12. 18:25
idézet:
Ezt írta HaZeX:
Bármilyen hihetetlen ugyanis, a konzoltulajdonos számára a konzolt felépítő hw nincs az érdeklődés fókuszában. Magyarul: magasról tesz rá, hogy most Pixel Shader 2.0+ vagy mennyi, hogy milyen API és az mit tud, hogy hány GFLOPS a CPU, hogy HT-e vagy sem, hogy milyen a memória... egy dolog érdekli: jó játék legyen rá. És a hw érdektelenség miatt a jó játék kritériuma (bár ezt már egyszer megbeszéltük veled, ha jól emlékszem), nem a felbontás, poligonszám, bump mapping, antialiasing, (további buzzword-ök behelyetesíthetőek) hanem a game maga. Mint a jó filmeknél: hiába a sok CG fázis, a régi jó Birodalom Visszavág a maga kézzel összerakott Millenium Falconjával bármikor üti az Episode I-II számítógép világát. Egy jó példa erre (mert a saját pénztárcájának mindenki jó gazdája): a régi (esetleg) használt PC-s játékok piaca szinte nulla (a budget van, de az is csak pár évre visszamenőleg), míg konzolos vonalon az 1991-es SNES cartridge -ei is folyamatosan (itt: second hand) piacon vannak, és forognak, veszik és főleg: JÁTSZÁK őket.
Üdv:[/quote]
Teljesen egyetértek. Engem PC-n sem igazán az érdekel egy új játékban, hogy mennyivel lett jobb a grafikája. Az NBA 2004-et nem azért szeressük jobban, mert szebb a grafikája (tényleg szebb), hanem mert élethűbben játszik a gép, újabb dobásokat is lehet csinálni, és hasonlók.
Engem az nagyon zavar, hogy ha egy játékot most akarok megvenni PC-re, mert maga a játék tuti, akkor anélkül nem tudom megvenni, hogy ne vennék hozzá új vga kártyát, mert x mega vga ramot kér alapból. Pl. itt a Prince of Persia Sands of Time, lekaptam a demot, telepítem föl, mikor indítom, kiírja, hogy neki az Ati Rage Pro 32 MB-os kártya kevés, vehetek bele valami újat, ha játszani akarok. Pedig ezen kívül az összes más programnak megfelelő volt. Tegyük fel megveszem hozzá a vga kártyát, prímán fut. Jövőre kijön egy másik játék, amivel szeretnék játszani, most ahhoz megint vehetek új vga kártyát... nekem ez elég nagy visszatartó erő a PC-n való játszás tekintetében.
Másrészt, PC-n régebbi játékokkal játszani kicsit olyan egyedüli dolog, nem lehet róla beszélgetni fórumokon, nincs benne élet. Most jött meg a kedvem a Syberia-hoz, alig találok valakit, aki még emlékszik rá.
Elküldve: 2004. 02. 13. 11:05
idézet:
Ezt írta olee:
Teljesen egyetértek. Engem PC-n sem igazán az érdekel egy új játékban, hogy mennyivel lett jobb a grafikája. Az NBA 2004-et nem azért szeressük jobban, mert szebb a grafikája (tényleg szebb), hanem mert élethűbben játszik a gép, újabb dobásokat is lehet csinálni, és hasonlók. [/quote]
Csak azt nem veszed figyelembe, hogy ahhoz, hogy a gép élethűbben tudjon játszani (jobb AI, stb.), ahhoz is teljesítmény kell, amihez gyorsabb proci, nagyobb sávszélesség kell, és olyan video-kártya, ami nem szívja el a teljesítményt. Egyszóval jobb HW.
Engem az nagyon zavar, hogy ha egy játékot most akarok megvenni PC-re, mert maga a játék tuti, akkor anélkül nem tudom megvenni, hogy ne vennék hozzá új vga kártyát, mert x mega vga ramot kér alapból. Pl. itt a Prince of Persia Sands of Time, lekaptam a demot, telepítem föl, mikor indítom, kiírja, hogy neki az Ati Rage Pro 32 MB-os kártya kevés, vehetek bele valami újat, ha játszani akarok. Pedig ezen kívül az összes más programnak megfelelő volt. Tegyük fel megveszem hozzá a vga kártyát, prímán fut. Jövőre kijön egy másik játék, amivel szeretnék játszani, most ahhoz megint vehetek új vga kártyát... nekem ez elég nagy visszatartó erő a PC-n való játszás tekintetében.
Nanananananananana. Azért az Ati Rage Pro 32 nem épp tavalyi kártya. Ugyanígy, egy mostani - normálisabb - kártya még nem lesz annyira elavult 1 év múlva.
Másrészt, PC-n régebbi játékokkal játszani kicsit olyan egyedüli dolog, nem lehet róla beszélgetni fórumokon, nincs benne élet. Most jött meg a kedvem a Syberia-hoz, alig találok valakit, aki még emlékszik rá.
Hát, ehhez nem tudok hozzászólni, nem sokat játszom.

Súgó
A téma zárva.