HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer -- harmadik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • 146
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer -- harmadik rész Értékeld a témát: -----

#2861 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 16. 11:37

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 11:00

az L3 keselyu rosszul hangzik.. :(

Miért hangzik rosszul? Teljesen egyértelműen szükség van rá a nagy socketszámú rendszereknél, ez szerintem annak a jele, hogy az Opteront az AMD feljebb pozícionálja. Tudod, ez az a lépés, ami után lehet könnyes búcsút venni az Itaniumtól. :D

Gondolom arra gondolsz, hogy az Opteron rászorul az L3 cache-re és ez baj. Nos szerintem nem rászorul (azaz valami hibát orvosol), hanem ez csak egyszerűen egy módja a teljesítmény növelésének.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2862 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 11:41

Idézet: Emvy - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 11:36

Arra gondolsz, hogy kezd kevés lenni a ram sávszél?

Egyébként szerintem elírás van az idézetben, 8 magig, és nem 8 foglalatig skálázódik, nem? Most csak a levegőbe beszélek, de nekem így lenne logikus.

Nem lesz kevés, hiszen DDR-3-as lesz, szerintem socketenként lesz vagy 20 Gbyte/sec körüli az átvitel. Két oka lehet: megnő a latency és ennek elfedésére kell (szerintem e miatt aggodalmaskodik SFIJ), a másik, hogy 16+ (sőt 8+) socket számnál ez már létszükséglet. Szerintem ez utóbbi az ok.

Jelenleg az Opteron 8 socketig skálázódik, de 8 socketnél már a cache koherencia megörzése miatt nem igazán lineárishoz közeli a skálázódás.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2863 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 12:45

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 11:37

Miért hangzik rosszul? Teljesen egyértelműen szükség van rá a nagy socketszámú rendszereknél, ez szerintem annak a jele, hogy az Opteront az AMD feljebb pozícionálja. Tudod, ez az a lépés, ami után lehet könnyes búcsút venni az Itaniumtól. :D

Gondolom arra gondolsz, hogy az Opteron rászorul az L3 cache-re és ez baj. Nos szerintem nem rászorul (azaz valami hibát orvosol), hanem ez csak egyszerűen egy módja a teljesítmény növelésének.

nos amint egy adtanak sok masolata van egy rendszerben, ezeknek a masolatoknak a szinkronban tartasa egyre nehezebbe valik, a koherencia savszelt zabal. mivel a DD3 a jelen DDR-nel 4x nagobb savszelesseget jelent, mikozben a core-ok szama 4 re no csupan es a szimpla DDR is eleg 2 core kiszolgalasara en nem letom szukseget az L3 keselyuknek. Az Oteron amugyis NUMA szervezesu, igy nagyon L3 keselgetni nem kene. Persze jol johet ha keseled egy masik procc memoriabankjanak adatait, csak ugye akkor szinkronban kell tartani a RAM tartalmat, az L3 tartalmat es a mashova atkuldott L3 tartalmakat.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2864 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 12:52

A cikk szeritn az L3 cache (meg a mögöttes logika) azért van, hogy skálázható legyen a rendszer 16+ socketig. Ezt nem igazán értem, majd Elric talán tudja és megmondja jól.

Ami biztos, hogy nyilván oka van annak, hogy
1. ... minden high-end CPU bőven el van látva L3 cache-el
2. ... az AMD meglépi ezt. Hülye lenne szilíciumot pazarolni valamire, aminek nincs haszna. Ha meg gyorsul tőle a rendszer, akkor meg mi a baj?

#2865 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 11. 16. 13:47

most komolyan röhögök belül, mit adsz elő hvuk az L3 kapcsán itt ahhoz képest, amit az itaniumos topikban művelsz a társasággal egyetemben. :)

#2866 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 14:01

Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 13:47

most komolyan röhögök belül, mit adsz elő hvuk az L3 kapcsán itt ahhoz képest, amit az itaniumos topikban művelsz a társasággal egyetemben. :)

Miért? Ott is ezt mondtam, nem emlékszek rá, hogy bármiben is ellentmondana egymásnak az ottani és az itteni mondanivalóm.

#2867 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 14:16

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 14:01

Miért? Ott is ezt mondtam, nem emlékszek rá, hogy bármiben is ellentmondana egymásnak az ottani és az itteni mondanivalóm.

Bocs, lehet meggondolatlanság volt csak úgy benyögni érzésből, pláne nincs időm most ezzel egy újabb vitaszálat nyitni, de valamiért nekem úgy rémlik, egészen eddig az L3 egy lehúzó faktor a szemedben az IPF ellen az összehasonlításokban, miszerint nem csak a teljesítményt növeli jótékonyan, hanem nélküli az IPF single thread perfomansza a béka segge alatt van anélkül. Erre hoztál ugye 2,5 éves példákat, amelyek a lehetőségek szerint hardverszinten normalizálva úgy 15-20 %-kal maradnak el a mai teljesítményektől (negatív Dell-faktor, compiler fejlődése), én meg mutattam két lépcsőt, 1,5 -- 3 -- 9M, amelyek egyenként 10 % alatt növelnek, továbbá a Xeon teljesítményére nagyobb mértékben hat egy 1-->2 MB L3 növekedés, úgy 15 % körül.

Ehhez képest most az L3 hirtelen nem hibát orvosol, mint az IPF esetében, amelyet nem tudtál megmutatni, hanem kell a sok socketing skálázódáshoz, sőt ott minden architektúra el van látva jócskán L3-mal. Akkor kérdem én: baszki, az Itanium cache-hierarchiája nem ezért van úgy megszervezve, hogy sok socketig is skálázható legyen? Nem ezért kapott nagy L3-at, hanem a mikroarchitektúra vélt gyengesége miatt? Úristen, most komolyan. Tényleg nem érzed az ellentmondást? Elég nekem egy nem, nem kell kifejteni, annyira nem érdekes.

#2868 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 14:30

Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 15:16

de valamiért nekem úgy rémlik, egészen eddig az L3 egy lehúzó faktor a szemedben az IPF ellen az összehasonlításokban, miszerint nem csak a teljesítményt növeli jótékonyan, hanem nélküli az IPF single thread perfomansza a béka segge alatt van anélkül.

Ehhez képest most az L3 hirtelen nem hibát orvosol, mint az IPF esetében, amelyet nem tudtál megmutatni, hanem kell a sok socketing skálázódáshoz,

igazabol az ellentmondas nem most van, hanem meg a regebbi vitatokban!

hvuk, ahogy irod is, akkor azt allitotta, hogy az Itaniumnak az L3 cache alapvetoen a savszelesseg problemainak feloldasahoz kell. (egyebkent ezt tobb kulfoldi elemzoportal is kifejtette, miszerint az Itanium 41 byte-os atlag utasitashossza es az x86-64 atlag 24 byteja kozotti kulonbsegbol adodik.)

akkor Te erre azt valaszoltad, hogy nem ezert, hanem a nagyfoku skalazas miatt van szukseg a nagy L3 cache-re. a magyarazatot (miszerint a skalazashoz kell a nagy L3 cache senki sem vitatta!), bar az ervedet nem fogadtak el.

most az AMD, nekem ugy tunik, csak es kizarolag azokba az Opteronokba rak L3cache-t, amik nagyfoku skalazodasra vannak tervezve (mondjuk nevezzuk 16xx csaladnak), es az L3 cache letjogosultsagat a Te erveddel magyarazza hvuk. most biztos, hogy nincs ellentmondas abban, amit mond, ha van is problema, az kizarolag az Itanium eseten, a Te erved elfogadasa vagy nem elfogadasa. szvsz erre a kerdesre az semmilyen relevanciaval nem bir. tenyleg.

#2869 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 14:36

Nem, nem érzem az ellentmondást. Több ok miatt sem. Először is félreértettél, amikor én azt írtam, hgoy nem egy hiba elfedése miatt kell, akkor arra utaltam, hogy nem fog semmi olyan történni az Opteronnal, ami miatt a teljesítmény leesését kompenzálni kellene egy L3 cache-el. Nyilván a sok processzoros rendszerekhez kell az L3 cache, erről nem lehet vitát nyitni, ott nagyon jól jön.

Ami a másik részét illeti: a gond ott van, hogy az Itanium abszolút teljesítménye kevés, ha nincs alatta L3 cache. A konkurenciához képesti teljesítménye, nem pedig a saját magához képest. És írtam is, hogy az Opteron számára lényegesen kisebb gyorsulást jelent kevés socketes rendszerek esetén, ha berakunk egy L3 cache-t. Vagy megfordítva: kevés teljesítménycsökkenést jelentene, ha benne lenne és kivennénk. Ugyanekkor ez a kivét az Itanium esetén nagyon leejtené a teljesítményt.

Erre van példám is, pl. ez a 1.5M L2 cache-el és ez a 3M L2 cache-el szerelt modell között FP-ben 15.7% a differencia, míg INT esetben 9.3% a különbség. Képzeld el, hogy mi lenne, ha elhagynák az L3 cache-t!

Mellesleg amikor ez régebben felmerült, akkor elsősorban a desktopra történő Itanium bevezetésről beszéltünk és ebből a szempontból mondtuk, hogy az L3 cache létszükséglet az Itaniumnak.

#2870 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 14:49

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 14:30

hvuk, ahogy irod is, akkor azt allitotta, hogy az Itaniumnak az L3 cache alapvetoen a savszelesseg problemainak feloldasahoz kell. (egyebkent ezt tobb kulfoldi elemzoportal is kifejtette, miszerint az Itanium 41 byte-os atlag utasitashossza es az x86-64 atlag 24 byteja kozotti kulonbsegbol adodik.)

akkor Te erre azt valaszoltad, hogy nem ezert, hanem a nagyfoku skalazas miatt van szukseg a nagy L3 cache-re. a magyarazatot (miszerint a skalazashoz kell a nagy L3 cache senki sem vitatta!), bar az ervedet nem fogadtak el.

Ebben erőteljesen van igazság. Ha ugyanis megnézzük, hogy a 1.5 megás és a 3 megás közötti különbség nagyobb rendszereknél hogyan alakul, akkor meglepődve látjuk, hogy kb. megmarad köztük a sebességkülönbség.

Például ez a 16 processzoros 1.5 megás rendszer és e között a 16 processzoros 3 megás rendszer között FP-ben 12.3% differencia van, azaz még csökkent is a különbség! Int esetben azonban nőtt a differencia, 11.3%-ra a 9.3-ról.

#2871 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 14:51

Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 13:47

kikerem magamnak :D en koherensen L3 keselyu ellenes vagyok ;)

#2872 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 14:59

Hogy másról is legyen szó, most volt az AMD elemzői napja és érdekes dolgokat mondtak a fenti infókon kívül is a jó munkásememberek. Itt van rögtön egy-két érdekes slide a piaci folyamatokról:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Kép

Kép

Ezen az oldalon fent van a teljes slide széria.

#2873 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 14:59

Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 14:16

Bocs, lehet meggondolatlanság volt csak úgy benyögni érzésből, pláne nincs időm most ezzel egy újabb vitaszálat nyitni, de valamiért nekem úgy rémlik, egészen eddig az L3 egy lehúzó faktor a szemedben az IPF ellen az összehasonlításokban, miszerint nem csak a teljesítményt növeli jótékonyan, hanem nélküli az IPF single thread perfomansza a béka segge alatt van anélkül. Erre hoztál ugye 2,5 éves példákat, amelyek a lehetőségek szerint hardverszinten normalizálva úgy 15-20 %-kal maradnak el a mai teljesítményektől (negatív Dell-faktor, compiler fejlődése), én meg mutattam két lépcsőt, 1,5 -- 3 -- 9M, amelyek egyenként 10 % alatt növelnek, továbbá a Xeon teljesítményére nagyobb mértékben hat egy 1-->2 MB L3 növekedés, úgy 15 % körül.

Ehhez képest most az L3 hirtelen nem hibát orvosol, mint az IPF esetében, amelyet nem tudtál megmutatni, hanem kell a sok socketing skálázódáshoz, sőt ott minden architektúra el van látva jócskán L3-mal. Akkor kérdem én: baszki, az Itanium cache-hierarchiája nem ezért van úgy megszervezve, hogy sok socketig is skálázható legyen? Nem ezért kapott nagy L3-at, hanem a mikroarchitektúra vélt gyengesége miatt? Úristen, most komolyan. Tényleg nem érzed az ellentmondást? Elég nekem egy nem, nem kell kifejteni, annyira nem érdekes.

special teljesen igazat kell, hogy adjak veled. hvuk belefutott egy 2 lab jo - negy lab rossz problematikaba.

en tovabbra is tartom, hogy az implemental L3 keselyuket aki ugy erzi, zsenge a buszanak a savszelessege. ha a kov opteronnak is kell az L3 keselyu, akkor ottis nagyon felrement valami a design-nal, annal is inkabb, hogy ne feledjuk ay Itanium eredendoen UMA es nem NUMA architektura. es az UMA-saga es a gyikfingnyi busza miatt ott indokolhato az L3$

#2874 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 15:20

Na, van még itt egy-két érdekes kép! Például itt van rögtön ez, amitől az Itanium fanok nem fognak túl jól aludni! .D

Kép

Javaslom különleges figyelemmel olvasgatni a "scale-up (32P+)", az "Enhanced RAS", az "I/O Virtualization" és a "Fault Tolerant I/O" kifejezéseket. :) Meg a "New core"-t, amit ugyan nem részleteztek, így nem igazán tudjuk, hogy mi az, mindenesetre ekkoriban fog jönni a 4 magos CPU, bár szerintem nem egyszerűen ezt nevezték "new core"-nak.

#2875 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 15:34

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 14:59

special teljesen igazat kell, hogy adjak veled. hvuk belefutott egy 2 lab jo - negy lab rossz problematikaba.

en tovabbra is tartom, hogy az implemental L3 keselyuket aki ugy erzi, zsenge a buszanak a savszelessege. ha a kov opteronnak is kell az L3 keselyu, akkor ottis nagyon felrement valami a design-nal, annal is inkabb, hogy ne feledjuk ay Itanium eredendoen UMA es nem NUMA architektura. es az UMA-saga es a gyikfingnyi busza miatt ott indokolhato az L3$

Nem futottam én bele semmibe. :)

Azt magyarázd meg, hogy ha szerinted nem kell L3, akkor miért van mégis az összes high-end CPU tele L3-al:
- Power5: 24 mega
- UltraSparc-IV+: 32 mega
- Itanium: 9 mega

Egyedül a Fujitsu processzorában nincsen L3 cache. Na most, például a Power5 nem arról híres, hogy sávszélességlimitált lenne, és mégis van nekije L3 cache-e. Persze lehet, hogy ezek a proci fejlesztők mind hülyék amiért nem hozzád jártak képzésre. :D

#2876 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 15:39

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 14:36

Ami a másik részét illeti: a gond ott van, hogy az Itanium abszolút teljesítménye kevés, ha nincs alatta L3 cache. A konkurenciához képesti teljesítménye, nem pedig a saját magához képest. És írtam is, hogy az Opteron számára lényegesen kisebb gyorsulást jelent kevés socketes rendszerek esetén, ha berakunk egy L3 cache-t. Vagy megfordítva: kevés teljesítménycsökkenést jelentene, ha benne lenne és kivennénk. Ugyanekkor ez a kivét az Itanium esetén nagyon leejtené a teljesítményt.

Erre van példám is, pl. ez a 1.5M L2 cache-el és ez a 3M L2 cache-el szerelt modell között FP-ben 15.7% a differencia, míg INT esetben 9.3% a különbség. Képzeld el, hogy mi lenne, ha elhagynák az L3 cache-t!

Mellesleg amikor ez régebben felmerült, akkor elsősorban a desktopra történő Itanium bevezetésről beszéltünk és ebből a szempontból mondtuk, hogy az L3 cache létszükséglet az Itaniumnak.

Erre nekem nincs idegzetem, sem időm.

1. A konkurencia a RISC.
2. Nehezen állom meg, hogy ne káromkodjak: az L3-at nem veheted csak úgy el, és mondhatod, hogy nalám, hogy visszaesett a teljesítménye, ugyanis az nem egy utólag odaragasztott valami, mint a például Xeonok esetében. Hanem az egész cache-hierarchia from the scrath az L3 meglétét feltételezve született meg. Teljesen nyilvánvaló, hogy ha 1-2 utas gépekbe külön design készülne, nemcsak a cache-t tiltanák le, akkor másmilyen szervezésű lenne. Húha mekkora ötletem van: az L2 cache-ek nagyobbak lennének talán?
3. A két példád közül a 3 megás gépben már újabb verziojú compilerrel forgattak, így a különbségeid teljesen irrelevánsak, ráadásul a Dell gépek nagyon szarul teljesíttek a konkurenciához képest, míg voltak, tehát eleve a hardver/szoftvereszközök finomhangoltsága eléggé megkérdőjelezhető.

#2877 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 15:48

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 15:34

Nem futottam én bele semmibe. :)

Azt magyarázd meg, hogy ha szerinted nem kell L3, akkor miért van mégis az összes high-end CPU tele L3-al:
- Power5: 24 mega
- UltraSparc-IV+: 32 mega
- Itanium: 9 mega

Egyedül a Fujitsu processzorában nincsen L3 cache. Na most, például a Power5 nem arról híres, hogy sávszélességlimitált lenne, és mégis van nekije L3 cache-e. Persze lehet, hogy ezek a proci fejlesztők mind hülyék amiért nem hozzád jártak képzésre. :D

power5: offchip L3$, a koherencia domainban dolgozik a RAM-hoz kozel. USIV: offchip L3$, szinten a koherencia domainban dolgozik a RAMhoz kozel. Mind power mind US esetben a koherencia modul 4 CPU-bol all. Tovabbi megjegyezendo es nem elhanyagolando dolog, hogy mind a Power5 mind az USIV a koherenciadomain-on belul UMA, kozos RAM-bol dolgozik, mig az Opteron mar chip szinten NUMA, minden chip dedikalt RAM bankokkal felszerelve. ha jol ertettem Elric post-jat a koherencia-domainok kozti memforgalmat (a directory elvut) es igy az L3 keselyut az inetlligens chipset (i/O) proci, crossbar kezeli le, mig az opteron eseteben ez az intelligencia a processzorban leleheto fel (onchip). Opteron eseten a koherencia domain maga a processzor, a RAM access koherensencia a HT linkeken beszelodik le. Nem allitom, hogy teljesen ertelmetlen az on-die L3$, de mivel a DDR3 a jelen DDR memesavszelenek a 4x eset adja, erosen gondolodoba esek felette. Mind USIV mind Power5 esetben arrol van szo, hogy az L3$ a crossbarhoz kapcsolodik valahogy es azert kell, hogy a 2-4 chip altal megnovekedo buszforgalmat a lassu DRAM interfesz felol segitse. De a DDR3 miatt nem latok az Opteron eseten olyan IO bottleneck-et ami megnehezitene a 4 core/chip kiszolgalasat csupan az integral IMC segitsegevel.

Szerkesztette: SFIJ 2005. 11. 16. 16:03 -kor

#2878 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 15:56

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 15:48

power5: offchip L3$, a koherencia domainban dolgozik a RAM-hoz kozel. USIV: offchip L3$, szinten a koherencia domainban dolgozik a RAMhoz kozel. Mind power mind US esetben a koherencia modul 4 CPU-bol all.

Ez mennyiben mond ellen annak amit én mondtam? Segítek: semmiben. Azt mondtam, hgoy a high-end CPU-knál szükséges és ez ezt nem cáfolja meg. Ezeknek a CPU-knak is szükségük van az L3-ra.

Én nem beszéltem arról, hogy on-die vagy off-die-e az L3. Ráadásul arról sem volt szó, hogy az Opteronban milyen lesz. Viszont arról szó volt a hírekben, hogy a 8+ processzoros szerverekben történő skálázódáshoz kell.

#2879 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 16:00

Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 15:39

Erre nekem nincs idegzetem, sem időm.

1. A konkurencia a RISC.
2. Nehezen állom meg, hogy ne káromkodjak: az L3-at nem veheted csak úgy el, és mondhatod, hogy nalám, hogy visszaesett a teljesítménye, ugyanis az nem egy utólag odaragasztott valami, mint a például Xeonok esetében. Hanem az egész cache-hierarchia from the scrath az L3 meglétét feltételezve született meg. Teljesen nyilvánvaló, hogy ha 1-2 utas gépekbe külön design készülne, nemcsak a cache-t tiltanák le, akkor másmilyen szervezésű lenne. Húha mekkora ötletem van: az L2 cache-ek nagyobbak lennének talán?
3. A két példád közül a 3 megás gépben már újabb verziojú compilerrel forgattak, így a különbségeid teljesen irrelevánsak, ráadásul a Dell gépek nagyon szarul teljesíttek a konkurenciához képest, míg voltak, tehát eleve a hardver/szoftvereszközök finomhangoltsága eléggé megkérdőjelezhető.

Már őszintén fogalmam sincs mi a francról vitatkozunk, de biztos igazad van.

1. Igen, jelenleg a konkurenaciája a RISC. De szerinted ez meddig marad így? Max. 1-2 évig.
2. Ez triviális. És? Nem erről szólt a vita.
3. Hoztam Altixokat is. Nyilván azok is szarul optimalizáltak, nem?

Na mindegy, hagyjuk a fenébe, ennyire engem nem érdekel a dolog.

#2880 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 16:06

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 15:56

Ezeknek a CPU-knak is szükségük van az L3-ra.

szukseguk van, mert az opteronnal lenyegesen gyengebb a DRAM interfeszuk a chisetben. altalaban 512bites a ram buszuk es tipikusan SDR100-as modulbol hasznalnak 8 db 64 bites bankot egyszerre.

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 15:56

Én nem beszéltem arról, hogy on-die vagy off-die-e az L3. Ráadásul arról sem volt szó, hogy az Opteronban milyen lesz. Viszont arról szó volt a hírekben, hogy a 8+ processzoros szerverekben történő skálázódáshoz kell.
Ezt csak ugy tudom elfogadni, ha ervekkel alatamasztod az okot operon esetben. amig ezt nem teszed addig csak az #isteni kinyilatkoztatas# mezsgyejen mozogsz.

Tehat: USIV es Power 5 esetben a jelen opteron memsavszelenek 2x-ese all rendelkezesere 4 core-ra, mig jelenleg az opteron max 2 core-ral dolgozik ( a DDR 2x-os savszel az SDR-hez kepest, tovabba az opteron kontrollere dualos, igy 4x SDR a savszel, szemben az USIV/Power5 8x SDR-jehez kepest). Ha a jovo opteronk DDR3-mal jonnek, akkor SDRx16 lesz a memsevszeluk 4 core-ra (DDR3=SDRx8, mindez dualban), mig az USIV es Power5 SDRx8-at tud 4 chipre. Ez az, ami miatt nem erzem indokoltank az L3 keselyut.

Szerkesztette: SFIJ 2005. 11. 16. 16:49 -kor

Téma megosztása:

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • 146