HWSW Informatikai Kerekasztal: Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete Értékeld a témát: -----

#221 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 10. 02. 15:08

idézet:
Ezt írta Fiery:

Jol hangzik, de a nem CPU intenziv cuccokkal eddig se volt gond (az elszalad Merceden is), aminel meg lenyeges, hogy kihasznalja a "vas tudasat", ott meg nem Javaval fognak szorakozni, ne vicceljunk mar kerem :)

Lehet, hogy az ipar erre halad, de ezt nem igazan lehet erezni, hacsak nem a mobiltelefonokrol beszelunk :D Komoly javaban irt alkalmazasok a webes celcuccokon kivul me'g mindig nincsenek, legalabbis nem tul sokkal lehet talalkozni a mindennapjainkban.

Az Oracle 9i cimu szornyetegrol pedig jobb nem beszelni :D Ugye jol tudom, hogy az tobbnyire Javaban irodott? ;) 400 megas default process allokacio es hasonlo borzalmak, no thx kategoria...

Fiery

[ 2003. október 02.: Fiery szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Fiery,
a Java-ban es a .NET-ben mar napjainkban is dollar 100milliardok fexenek. Ezek azok a dolgok - business informatika -, ahol az IT ipar beveteleinek kb a 80%-a kepzodik.

Ezek a RAD vagy megdurvabb eszkozokkel general alkalmazasok hihetelen memoria es adatmozgatasi igennyel birnak rendelkezni. Pontosan arrol van szo amit irtal: java-ban irt sql szerver, vagy C#-ben irt komplett vallalti infrastruktura (a SAP pl erre halad mostansag). Ezek az 5. Generacios rendszerek, model driven architecture, executable uml mogott egyfelol alacsonyan kepzett programozok allnak, nehany nagyon megfizetett domain tudasu ember (no ok rjazoljak az uml-t). Ja es megvalami. Az ilyen rendszerek csinaloi szamara alapkovetelmeny, hogy minimalis befektetessel, szandek szerint zero cost-tal az alkalmazas barmilyen modern platformra legeneralhato legyen.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#222 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 16:30

idézet:
Ezt írta special:
Vajonész, kíváncsi lennék miben gyorsabb a Power4+ (maga a processzor), mint egy Madison 1.5 GHz. Mert FP-ben kizárt, és emlékeim szerint integerben sem.[/quote]

Chipet írtam, 1 Power4+ két CPU van s így FP-ben is gyorsabb.

#223 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 16:34

idézet:
Ezt írta Rive:

Szokásos vesszőparipám: az ilyen lózungokat hagyjuk, jó?
Lennél szíves meghatározni, hogy melyik felhasználási és piaci kategóriákban erőteljesebb a Pow4 és leszármazottai, és melyikekben az I2?
Mer' enélkül bizony semmit se ér egy ilyen kijelentés...
[/quote]

Olvasd el mire írtam, ha ez semmit nem ér, akkor az se.
;)

idézet:
Ezt írta Rive:

Pl. azért, mert a streaming nélkül a mai PC (x86) processzorok se tudnak igazán komolyan vehető hatékonyságot felmutatni: vagy azért, mert a memória-késleltetéssel és a cache-hierarchiával már x86-on is keményen foglalkozni kell: vagy azért, mert a memória-árak miatt a loop-unrolling és a SW-pipelining alkalmazása már x86-on is erőteljesen kifizetődik, akárcsak a streaming-nek megfelelő adatszerkezetek kialakítása...
Azaz, x86-on belül szinte az összes olyan kérdés felmerül, ami az I2 ütemezését is érinti, csak amíg az I2 gépi kódját kifejezetten ezeknek az optimalizációs technológiáknak a figyelembe vételével dolgozták ki, az x86 alapjai ma is az azonnali memóriaelérésekre építenek.
[ 2003. október 02.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Ez ISA független.
Ettől még nem lesz közelebb egy x86 compiler és EPIC compiler.

#224 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2003. 10. 02. 16:40

idézet:
Ezt írta Vajonész:

Chipet írtam, 1 Power4+ két CPU van s így FP-ben is gyorsabb.
[/quote]

Támaszd már alá valamivel, légyszíves. "Istenben hiszünk, mindenki más hozzon adatokat." :)

#225 Felhasználó inaktív   bearr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 10. 03. 00:04

idézet:
Ezt írta Fiery:

Jol hangzik, de a nem CPU intenziv cuccokkal eddig se volt gond (az elszalad Merceden is), aminel meg lenyeges, hogy kihasznalja a "vas tudasat", ott meg nem Javaval fognak szorakozni, ne vicceljunk mar kerem :)

Lehet, hogy az ipar erre halad, de ezt nem igazan lehet erezni, hacsak nem a mobiltelefonokrol beszelunk :D Komoly javaban irt alkalmazasok a webes celcuccokon kivul me'g mindig nincsenek, legalabbis nem tul sokkal lehet talalkozni a mindennapjainkban.

Az Oracle 9i cimu szornyetegrol pedig jobb nem beszelni :D Ugye jol tudom, hogy az tobbnyire Javaban irodott? ;) 400 megas default process allokacio es hasonlo borzalmak, no thx kategoria...

Fiery

[ 2003. október 02.: Fiery szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Oszinten: Egy vilag dolt ossze bennem.

A Javat en sem szeretem - pl. rapattan ~1k user egy jserv-re elfustol tole barmilyen gep, szivozas a java verziok kozt ekvivalens az agyhalallal, beteges garbage collection a jvm-ben - de nagyon nyomja az ipar. Ha bemesz egy okmanyirodaba jogsit kerni, azt 3 retegu csodaszoftverrel csinaljak. Gizike kliketty a borzoloban, tipusvalidacio, "kavet ker?" diaglogus doboz, -> jserv -> DB. Mukodik.

Ha lopnam T2K stilusat, mert leuvoltottem volna a fejed az Oracle-s megjegyzesedtol. :)

8.1.x ota java-s a telepito felulete (dogoljon meg az O). Ez a kevesbe rossz. A ROSSZ (okokat lasd feljebb), hogy szinten 8.1.x ota mar van lehetoseg beepitett jvm hasznalatara. Addig a fejlesztok (!! fejlesztoket iram) faszanyosan megirtak PL/SQL-ben amit akartak - ha meg nem tudtak, akkor kiderult, hogy hulyek es elkullogtak nemi iq magert, ellenberger most mar java-ban irjak. Eredmeny: Sandorunk indiai csodaszoftver IDE-ben megir vmit jol ojjektumorientaltan, betegesen egymasba agyazott select hegyekkel, adatszerkezet kialakitaskor elkurjak, hisz meg csak nem is hallottak a tabla definicio soran hasznalhato storage parameterekrol. -> Doglassu rendszer.
9R-ben velemenyem szerint a legjelentosebb valtozasok a record szintu access control, "virtualis" tablak, vmint az uj storage opciok voltak. pga, sga allithato, tehat nem ertem a memoriaval kapcsolatos szuttyogesed. :)

Maradva Oracle-nel:
Kivancsi lennek arra, hogy egy low-, midrange I2 kiszolgalo mit produkal, p630,p670-el szemben, amikor megtekerik a SID-et es lecsokken buffer cache hit rate (mondjuk csucsterheles van, fogy a memoria, es meg azok a budos subselectek is full table scan-t csinalnak). Sajna, en ilyen foldhoz ragadt modon tudok gondolkodni es nem erdekel, hogy kik akarnak a marsra eljutni az I2 rendszerek allitolagos "hudedurvalattadma'?" teljesitmenye miatt.

/me IBM fan, ha meg nem derult volna ki...

#226 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 01:06

idézet:
Ezt írta bearr:

Oszinten: Egy vilag dolt ossze bennem.

...

Ha lopnam T2K stilusat, mert leuvoltottem volna a fejed az Oracle-s megjegyzesedtol. :)
[/quote]

Nem igazan ertem ezeket a megjegyzeseket, de azert azt siman beismerem, hogy nem sok lovesem van az SQL cuccokhoz, foleg az Oracle-hoz :) Amit en mint egyszeru juzer eszrevettem, az annyi mindossze, hogy 512 MB RAM eseten is lezabalja az eroforrasok nagy reszet (256 megaval meg ertelemszeruen befekez az egesz gep, swap hegyek), idiota a felulete (koszonheto a jo kis Javanak foleg), doglassan mukodik, stb.

Ja es mindez me'g csak a 8-as verziora vonatkozik, a 9i-t fel sem tudtam rendesen rakni (mondjuk ebben biztos bennevolt a luzersegem is), az 512 MB-tal nem erte be, vagy csak en benaztam el valamit.

De ez mind mar nagyon offtopic, terjunk vissza a jo kis Itanicra :D

Fiery

[ 2003. október 03.: Fiery szerkesztette a hozzászólást ]

#227 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 03:51

idézet:
Ezt írta Fiery:

Amit en mint egyszeru juzer eszrevettem, az annyi mindossze, hogy 512 MB RAM eseten is lezabalja az eroforrasok nagy reszet (256 megaval meg ertelemszeruen befekez az egesz gep, swap hegyek), idiota a felulete (koszonheto a jo kis Javanak foleg), doglassan mukodik, stb.
Ja es mindez me'g csak a 8-as verziora vonatkozik, a 9i-t fel sem tudtam rendesen rakni (mondjuk ebben biztos bennevolt a luzersegem is), az 512 MB-tal nem erte be, vagy csak en benaztam el valamit.
Fiery

[/quote]

Fiery,
ad 1. tessékúgy kezdeni, hogy RTFM. :D Az Oracle-hez ugyanis az install guide-ban van dimensioning guide. Nos már a 8x esetén is igaz, hogy a rendszer idle loadja esetén is kell 1 GByte RAM, nos ez az optimal érték nem a működési határérték. Az utóbbi 512 MByte RAM. Az Oracle meg a Sybase eredendően data warehouse-ok kiépítésére való. Ha valaki naplófőkönyvet akar, vagy raktárkészlet nyilvántartást kis cégnél pl videotéka arra nagyon jó a postgres a mysql vagy a borland-dal jövő informix; esetleg kellően hithű emberek dolgozhatnak az M$ jet engine-nel is ha épp olyan a target platform...
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#228 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 04:15

idézet:
Ezt írta Supposed Former Infatuation Junkie:

Fiery,
ad 1. tessékúgy kezdeni, hogy RTFM. :D Az Oracle-hez ugyanis az install guide-ban van dimensioning guide. Nos már a 8x esetén is igaz, hogy a rendszer idle loadja esetén is kell 1 GByte RAM, nos ez az optimal érték nem a működési határérték. Az utóbbi 512 MByte RAM. Az Oracle meg a Sybase eredendően data warehouse-ok kiépítésére való. Ha valaki naplófőkönyvet akar, vagy raktárkészlet nyilvántartást kis cégnél pl videotéka arra nagyon jó a postgres a mysql vagy a borland-dal jövő informix; esetleg kellően hithű emberek dolgozhatnak az M$ jet engine-nel is ha épp olyan a target platform...
[/quote]

Abszolut egyetertek, nekem is hasonloan kis celra kellett az Oracle, es csak tesztelesre (AIDA32). Tudom, hogy lenne hozza szazfele manual, csak amikor egyszerre kell tesztelni MySQL-t, Sybase-t, Oracle-t, Access 97-et, Access 2000/XP-t, MS SQL Server-t, PostgreSQL-t, akkor egyik-masikra nem jut tul sok egysegnyi ido :( Ennyi erovel a fel eletemet atmanualolvasgathatnam :(

Fiery

#229 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 07:18

idézet:
Ezt írta Vajonész:
Olvasd el mire írtam, ha ez semmit nem ér, akkor az se.[/quote]

Pontosan ez a helyzet: az se. :)

idézet:
Ezt írta Vajonész:
Ez ISA független.
Ettől még nem lesz közelebb egy x86 compiler és EPIC compiler.
[/quote]

Az x86 utasítások statikus ütemezésével kapcsolatos tapasztalatok hasznosíthatók az I2 compilerekben, és viszont: ám a két ISA merőben különbözik, a megoldások nagyon-nagyon eltérő mértékben eredményeznek javulást - a dolog nem ISA független.
Elköltöztem :-)

#230 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 11:49

idézet:
Ezt írta Ytse:

Támaszd már alá valamivel, légyszíves. "Istenben hiszünk, mindenki más hozzon adatokat." :)
[/quote]

Nem én írtam először az ellenkezőjét. :)
De:
IBM eServer pSeries 655 (POWER4+ 1,5 GHz, 2 CPU/chip - 8 way MCM)
SPECfp_rate2000peak: 92.8

SGI Altix 3000 (1,5 GHz, Itanium 2, 4 CPU)
SPECfp_rate2000peak: 82.7

Nos?

forrás: [url="http://"http://www.spec.org/"]http://www.spec.org/[/url]

#231 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 11:56

Akkor meg? :)

idézet:
Ezt írta Rive:

Az x86 utasítások statikus ütemezésével kapcsolatos tapasztalatok hasznosíthatók az I2 compilerekben, és viszont: ám a két ISA merőben különbözik, a megoldások nagyon-nagyon eltérő mértékben eredményeznek javulást - a dolog nem ISA független.
[/quote]

Olyan értelemben független, hogy mindegyik elterjedt ISA-nál probléma.
Akkor miben is fog közeledni az x86 compiler az EPIC compilerhez(mert úgye ez volt a kérdés) ISA függően (mint fentebb megtudtam)?

#232 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 12:04

Akkor meg: Te se lózungoljál, légy szíves. Az, hogy néha másnál is előfordul egy-egy hiba, téged még nem ment fel...

idézet:
Olyan értelemben független, hogy mindegyik elterjedt ISA-nál probléma. [/quote]

Csakhogy azoknál, ahol erre az ISA kidolgozásakor jóelőre felkészültek, ez megfelelően kezelhető :)

idézet:
Akkor miben is fog közeledni az x86 compiler az EPIC compilerhez(mert úgye ez volt a kérdés) ISA függően (mint fentebb megtudtam)? [/quote]

Közeledni az ütemező által alkalmazott módszerekben fog, az ISA-függőség meg az ezáltal elérhető hatékonyságban jelentkezik.

[ 2003. október 03.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]

#233 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 12:39

idézet:
Ezt írta Vajonész:

Nem én írtam először az ellenkezőjét. :)
De:
IBM eServer pSeries 655 (POWER4+ 1,5 GHz, 2 CPU/chip - 8 way MCM)
SPECfp_rate2000peak: 92.8

SGI Altix 3000 (1,5 GHz, Itanium 2, 4 CPU)
SPECfp_rate2000peak: 82.7

Nos?

forrás: [url="http://"http://www.spec.org/"]http://www.spec.org/[/url]
[/quote]

Ezek nem egy-egy processzor teljesítményei, hanem 4-é SMP-ben, vagyis inkább egy egész rendszert mér.
Egy processzor teljesítményét a SPECFP és SPECINT értékekkel lehet megnézni.

#234 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 13:40

idézet:
Ezt írta Rive:
Akkor meg: Te se lózungoljál, légy szíves. Az, hogy néha másnál is előfordul egy-egy hiba, téged még nem ment fel...[/quote]

Ha olvastad volna fentebb írtam konkrétumot.

idézet:
Ezt írta Rive:

Csakhogy azoknál, ahol erre az ISA kidolgozásakor jóelore felkészültek, ez megfeleloen kezelheto
[/quote]

Már megint általánosság.

idézet:
Ezt írta Rive:
Közeledni az ütemező által alkalmazott módszerekben fog, az ISA-függőség meg az ezáltal elérhető hatékonyságban jelentkezik.
[ 2003. október 03.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

És ez melyik ISA-nál nem fog jelentkezni? Ettől mennyivel lesz könnyebb maga az emuláció?
Konkrétan.
Ne azt írd, hogy hatékonyabb lesz az egész, ezért az emuláció is. :)

#235 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 13:52

idézet:
Ezt írta Vajonész:
Ha olvastad volna fentebb írtam konkrétumot.[/quote]

Aha.
Szabadna felhívni a figyelmedet a sorrendre?

idézet:
Már megint általánosság.[/quote]

:eek:
Mi bajod van???

idézet:
És ez melyik ISA-nál nem fog jelentkezni? Ettől mennyivel lesz könnyebb maga az emuláció?
Konkrétan.
Ne azt írd, hogy hatékonyabb lesz az egész, ezért az emuláció is.[/quote]

Vazze... Még mindig az I2-n emulált x86 c. gumicsontot rágod?
Ha igen, szólj, mert akkor egyedül maradsz - döglött kutyát nem szokásom rugdalni...

#236 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 13:52

idézet:
Ezt írta special:

Ezek nem egy-egy processzor teljesítményei, hanem 4-é SMP-ben, vagyis inkább egy egész rendszert mér.
Egy processzor teljesítményét a SPECFP és SPECINT értékekkel lehet megnézni.
[/quote]

Sehol nem írtam, hogy single processzor, csak azt, hogy 1 chip vs. 1 chip.
Ez a szokványos teljesítmény mérő.
Ha az Itanium2 is több magos lesz, akkor azt sem lenne korrekt SPECint/SPECfp-vel mérni s így Power4 esetén sem az.
Olyat nem találtam, egy Itanium2-re megadta volna a SPECfprate-et.
Amúgy is mindig rendszer-t mérsz. :)

Ha megnézed az Itanium2 skálázódását a SPECfp_rate2000-ben, akkor elég jól látszik, hogy majdnem megegyezik az elméleti maximummal.
4 cpu - 82.7
8 cpu - 165
16 cpu - 329

Tehát nem hátráltatja a rendszer a processzort.

#237 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 13:58

idézet:
Ezt írta Rive:

Szabadna felhívni a figyelmedet a sorrendre?
[/quote]

Ki rág gumicsontot?

idézet:
Ezt írta Rive:

Mi bajod van???
[/quote]

Te elvárod a konkrétumot, de általánossággal valászolsz.
Amúgy meg semmi, jó napom van :)

idézet:
Ezt írta Rive:

Vazze... Még mindig az I2-n emulált x86 c. gumicsontot rágod?
Ha igen, szólj, mert akkor egyedül maradsz - döglött kutyát nem szokásom rugdalni...
[/quote]

Én csak erről írtam és nem a professzorokról általában, sem a compilerekről általában.
Azt, hogy elterelted ebben az irányban, az a te dolgod.
Szerintem hagyjuk, már kezd unalmas lenni. :)

#238 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 14:04

Vajonész, kiváncsi lennék rá, hogy egy szigorúan szekvenciális számítás esetén hogyan lesz gyorsabb a Power4+? Mert erről van szó. Leggyorsabb processzor alatt mindenki az egy thread végrehajtásához szükséges időt érti.

#239 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 14:31

idézet:
Ezt írta Vajonész:
Én csak erről írtam és nem a professzorokról általában, sem a compilerekről általában.
Azt, hogy elterelted ebben az irányban, az a te dolgod.
Szerintem hagyjuk, már kezd unalmas lenni. :)
[/quote]

Ha ezzel óhajtasz foglalkozni, csak nyugodtan :)
Am, ezzel együtt is szívesen hallanám pl. az 'EPIC compilere' kifejezés értelmezését az általad vázolt kontextuson belül.
Mer' szerintem elég értelmetlen :confused:

#240 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 16:22

idézet:
Ezt írta special:
Vajonész, kiváncsi lennék rá, hogy egy szigorúan szekvenciális számítás esetén hogyan lesz gyorsabb a Power4+? Mert erről van szó. Leggyorsabb processzor alatt mindenki az egy thread végrehajtásához szükséges időt érti.[/quote]

Miért nem mindjárt egy művelet?
Adott egy feladat az a leggyorsabb, amelyik a legkevesebb idő alatt végez. A kutyát nem érdekli, hogy hány mag, VE, vagy bármi más van benne.
Vonatkoztass el a hagyományos Neumann elvű professzoroktól. A te értelemezésedben pl. egy teljesen máselvű professzornak esélye sincs.

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.