HWSW Informatikai Kerekasztal: Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete Értékeld a témát: -----

#261 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2003. 10. 08. 14:43

A PA-RISC-nek vége. Pontosabban még toldozgatják. Az Itaniumot szánják utódnak.

#262 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 08. 15:03

Mondjuk a Mako szerintem azért nem csak egy toldozgatás és szerintem még a PA-8900 is meg fog jelenni, de a lényeg tényleg az, hogy a PA-RISC napjai meg vannak számlálva, ahogy az Alpháé is és bizonyos értelemben a MIPS-é is.

[ 2003. október 08.: Ytse szerkesztette a hozzászólást ]

#263 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 10. 08. 16:55

Hmmmm... birom, amikor igy elszallunk... :D

En, mint szimpla felhasznalo (szimpla: marmint a 64 bites computing teruleten belul szimpla felhasznalo), egyelore nem latom ertelmet tovabbi I2-esek vasarlasanak.

1. draga - hiaba mondja itt barki qrva okosan, hogy nem nagy osszeg ebben a szferaban: NEM EGYETLEN PORE PROCIT, NEM IS EGYETLEN GEPET VESZ AZ EMBER - marpedig a szoban forgo ket darab dual I2-es ara csumpi R7000-es VGAval, egyetlen szaros 36 gigas SCSIval, nem redudant pSUval, de 12GB rammal volt vmi $50k egyutt!
2. minden mas progi (ertasd: 32 bites) siralmasan megy rajta
3. nagyon nincs hozza 64 bites sw
4. ha van, akkor annak csillagaszati az ara (per node license cost) a 32 biteshez kepest (siman dupla ar) - ugye: I2? Akkor biztos gazdag ceg, fizessenek csak! :(

Az mar csak hab a tortan, hogy a 12GB memoriabol - sunyin logoltam a felhasznalast ;) - elvetve hasznaltak meg tobbet, mint 8-10 gigat, valoszinuleg akkor is csak tesztcelra... najo, ez persze csak egy adott sw, egy adott felhasznalo, bar nalam ez is szempont.

Szoval...
Fentiek miatt erosen elgondolkoztam, hogy a masodik feleves budgetbol kihasitok egy AMD64-alapu cuccra nemi sast.
AZ SEM BARGAIN, de JOVAL GAZDASAGOSABB, mint az I2.
Teljes sebesseggel mennek rajta a 32bitesek meg a 64 bites WIn alatt is - no meg az arak, szamoljunk egyutt:

2x Opteron 246 CPU: $1600
Server MB (ezen van 8 memslot, AGPre meg nincs szukseg): $500
8x 2GB Registered DIMM modul: ~$8000
PCI-X SCSI320 controller, vinyo, haz+tap, vmi atlagos PCI-os VGA boven kijon $1000-bol.

Tizenket rugobol kijottem. 12 giga helyett 16 giga ramom van, minden 32 bites progimnak a szel tepi a mellet, ugy fut, szalad - es kevesebb, mint a felebol kijottem.

Mint lathato, nalam egyre kevesebb dolog szol az Itanium mellett...

OFF
Nem igazan ertem ezt a hihetetlen hurraoptimizmust, hogy "az Itanium sikerre van itelve" meg hasonlo okorsegek. Kabe annyira van sikerre itelve, mint az SGI cuccai avagy az emlitett RISC-cuccok...
Mitol lenne??? Azert, mert az Intel keszen all akar 50 milliardot is bukni rajta? Az Opteronnal szemben a 64 bites WS-piacot A JELENLEGI FORMAJABAN KOMPLETTO ELBUKTA AZ INTEL, ha nem lep IGENIGENIGEN gyorsan (ertsd: honapokon belul) vmit sw-ugyben. Ennyit ert a beleolt X milliard: nagykepuskodtek, baromsagokat csinaltak, ezalatt elfogyott az idoelony. (Raadasul kozben meg a kutya nem vette a cuccukat.)

Sikerre van itelve... Ugyan kerem... :rolleyes:

[ 2003. október 08.: T2k szerkesztette a hozzászólást ]

#264 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 08. 17:05

idézet:
Ezt írta T2k:
En, mint szimpla felhasznalo (szimpla: marmint a 64 bites computing teruleten belul szimpla felhasznalo), egyelore nem latom ertelmet tovabbi I2-esek vasarlasanak.

1. draga - hiaba mondja itt barki qrva okosan, hogy nem nagy osszeg ebben a szferaban: NEM EGYETLEN PORE PROCIT, NEM IS EGYETLEN GEPET VESZ AZ EMBER - marpedig a szoban forgo ket darab dual I2-es ara csumpi R7000-es VGAval, egyetlen szaros 36 gigas SCSIval, nem redudant pSUval, de 12GB rammal volt vmi $50k egyutt!
2. minden mas progi (ertasd: 32 bites) siralmasan megy rajta
3. nagyon nincs hozza 64 bites sw
4. ha van, akkor annak csillagaszati az ara (per node license cost) a 32 biteshez kepest (siman dupla ar) - ugye: I2? Akkor biztos gazdag ceg, fizessenek csak! :(
]
[/quote]

De ezek nem speciálisan az Itanium ellen szóló érvek, szerintem minden más 64 bites munkaállomással (IBM Power4, HP PA-RISC, Sun SPARC, SGI, ... ) ugyanígy jártál volna. Vagy tévedek? Ok, leszámítva tán a szoftver-ellátottságot, bár amennyire én tudom, ezen a területen (CAD/CAM/EDA) az Itanium még viszonylag jól áll.

#265 Felhasználó inaktív   Elric 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 10. 08. 17:17

Hat a Mako szerintem semmi mas, mint egy jo hack, ua. mint az UltraSPARC-IV. Ket core, egy die, egyszeru, gyorsan megcsinalhato, pin kompatibilis, neha meg akar 2x sebesseget
is produkal. Hasonlokepp jo hack a Power5, ahol retrofit modon betettek a 2 utas SMT-t a chip-be. Ezek olyan gradulais lepesek, amik nem kerulnek sokba, viszont lehet hipe-olni mint az alatt. Persze ettol meg szivhatsz a gyartassal, ha valami kozbejon...

Egyenkent a PA-RISC teljesen szokvanyos OoO RISC chip, csak bazi nagy L1$-et hasznal es egyszeruen jo es eros. De ettol meg halott. Az Itanium meg egy VLIW, csak nagyon fejlett. persze ettol meg egy csomo minden butasag van benne. Meg sok valoban state-of-the-art stuffa van benne, de ez teszi nehezze a compiler irast. Vegezetul T2k-val ertek egyett abban, hogy csak az elemzok dumaja az, hogy az Itanium sikerre van itelve. Ez szerintem egyaltalaban nem ilyen egyszeru. Ma egyetlen CPU-ra tudom azt mondani, hogy akarmi is jelenik meg belole, az valoban sikerre van itelve, az meg a Pentium csalad.

Rive, a megjegyzest egyaltalaban nem ertem. Ma mar minden high-performance processzor eseteben a chip olyan komplex, hogy a memoria olyan messze van, hogy egyszeruen NEM vagy meg prefetch nelkul. Azon tul meg a prefetch egy altalanos teljesitmeny novelo technologia, mindenkinek van, sot meg DSP-k eseteben is kezdik alkalmazni.
Elric

#266 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 10. 08. 17:50

idézet:
Ezt írta Ytse:

De ezek nem speciálisan az Itanium ellen szóló érvek, szerintem minden más 64 bites munkaállomással (IBM Power4, HP PA-RISC, Sun SPARC, SGI, ... ) ugyanígy jártál volna.
[/quote]

Khm.
Az SGIra pl. PONT nem allithatjuk, hogy nincs sw.

A RISC/Power cuccoknak IMHO eleve speci volt a piacuk, de azt kevesbe ismerem. Bar mivel az installalt userbase nagysagrendekkel az Intel elott jar (in terms of 64 bit),
szamomra logikusnak tunik, hogy ott is van kello sw-ellatottsag.
Nalam speci volt a dolog: anno csak erre letezett a SW.
Abban mindenkeppen igazad van, hogy EGYETLEN mas platform sem tudja futtatni a legacy cuccokat, CSAK az AMD64 esaz Itanium, utobbi csak ebben a rissz-rossz, sw-esen emulalt modban.

De pont ezert mondom: a 64 bites WS-piacon mindenkeppen bukik most az Intel. Vagy azert, mert hasznalhatatlanul lassu az 32 bites emulacioja (AMD64), vagy azert, mert nincs ra sw legendo (SGI, Power).

Side note: nekem szemelyes meggyozodesem, hogy 64 bites WS-piac leginkabb a kovetkezo 1-2 evben kezd majd novekedni, bar a szamokat nem tudom. Viszont ezzel a novekedessel egyidoben jon vele a Windows is - marpedig ott nagyon fontos a 32 bites legacy application megfelelo sebessege is.

A serverpiachoz kevesbe ertek, az inkabb Elric es SFIJ asztala, de szavaikbol hasonlot vettem ki: Itaniumra egyelore nincs sw, mig a Sunokra, Powerekre csomagban, keszen kapsz mindent. Azt mar csak halkan jegyzem meg, hogy bezony az Opteronbol is van 4-8-akarhany CPUs verzio is...

idézet:

Vagy tévedek? Ok, leszámítva tán a szoftver-ellátottságot, bár amennyire én tudom, ezen a területen (CAD/CAM/EDA) az Itanium még viszonylag jól áll.
[/quote]

Hat... mihez kepest? ;) :D

[ 2003. október 08.: T2k szerkesztette a hozzászólást ]

#267 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 08. 19:14

Ez erdekesen hangzik, mert:

T2k ervei alatt meghajolva lathatjuk, hogy a profi mernok-grafikus mittudomen milyen usereknek nem fog kelleni ez az itanium2 nevu penztemeto (fostalicska ® (rm) T2k :) ).
Mezei userek meg elwordoznek az IA32-n, meg eppen az Intel csacsogott rola, hogy az informatikai beruhazasok meg nem fognak noni. Szoval ws piac bukva.

Szervernek sem jo meg a szentem, mert draga, es nincs ra semmi szoftver, meg nem is kompatibilis, illetve csak jelentos teljesitmenycsokkenes aran.

Maradnak azok a userek, akik a maguk altal irt programokat szeretnek 64bites kornyezetben ujraforditva (nincsenek sokan: kutatok, fejlesztomernokok, ....) futtatni. Viszont Elric szamolgatott par hozzaszolassal feljebb, hogy a Silicon altal osszerakott es agyonreklamozott Altix sem egy versenyvarrogep, mar az arahoz, orajelehez, miegymashoz kepest.

Summa summarum nem igazan latszik olyan terulet, ahol ezt a cuccost el lehetne adni. Most mi a jo eget csinal az Intel? A HP meg kihatralhat az Itaniumbol, legfeljebb ujra eletet lehel a PA-RISC-be, vagy a Compaqtol szerzett Alpha-ba es tovabbra is lesz normalis 64 bites megoldasa. Az Intel meg ott dekkol majd egymagaban egy vegletekig kifacsart IA32-vel, meg egy elbaszot IA64-el?

Kisse gazos lenne!

Raadasul az Intel gyozkodott mindenkit, hogy "64bit jo, 32bit rossz" (Orwell utan szabadon).

h1ghland3r

#268 Felhasználó inaktív   Elric 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 08. 20:06

Azt hiszem reszben igazad van, de azert meg kell jegyeznem par ev (3-5) es az Itanium sokkal fontosabb szereplo lesz, mint ma. Addigra meglesznek a compilerek. Ma is fontos lehet, ha valaki igyekszik a HPTC iparban mozogni. Az x86 meg az Opteron utan elobb-utobb kenytelen lesz felvenni a 64-bitet es akkor az Itanium a HP proprietary procija lesz... A HP nem fog mashova menni, tul sokat invesztalt.
Elric

#269 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 08. 20:25

idézet:
Ezt írta T2k:
Hmmmm... birom, amikor igy elszallunk... :D

[/quote]

Azert ez valahol megnyugtato, hogy ezt egy I2 juzer (is) igy latja :)

Ezzel szemben a gepemen itt figyel a 64 bites WinXP (64 bites Win2003 kernel), aminek alatolhatnek tobb szaz gigabajt RAM-ot is, es bar nincs ra a kernelen, a drivereken es az IE+OE paroson kivul 64 bites szoftver, minden gond nelkul szaguldanak rajta a 32 bites progik. Egeszen vicces (es valahol nagyon az IA-64 ellen szol ugyebar), hogy minden gond nelkul meg tudja csinalni az M$ azt, hogy kihozza a betas AMD64 WinXP-t ugy, hogy a 32 bites WinXP programjait belehanyja, amig nem portoljak azokat is 64 bitre.

Fiery

#270 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 09. 02:15

idézet:
Ezt írta Elric:
Azt hiszem reszben igazad van, de azert meg kell jegyeznem par ev (3-5) es az Itanium sokkal fontosabb szereplo lesz, mint ma. Addigra meglesznek a compilerek. Ma is fontos lehet, ha valaki igyekszik a HPTC iparban mozogni. Az x86 meg az Opteron utan elobb-utobb kenytelen lesz felvenni a 64-bitet es akkor az Itanium a HP proprietary procija lesz... A HP nem fog mashova menni, tul sokat invesztalt.
Elric
[/quote]

Most mondjam erre azt, hogy worst case scenario az Itanic a laserJet-ekben fog landolni, ahogy az intel előző i860/i960 névre hallgató vliw csodája ? :)
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#271 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 09. 02:23

idézet:
Ezt írta Fiery:

Azert ez valahol megnyugtato, hogy ezt egy I2 juzer (is) igy latja :)

Ezzel szemben a gepemen itt figyel a 64 bites WinXP (64 bites Win2003 kernel), aminek alatolhatnek tobb szaz gigabajt RAM-ot is, es bar nincs ra a kernelen, a drivereken es az IE+OE paroson kivul 64 bites szoftver, minden gond nelkul szaguldanak rajta a 32 bites progik. Egeszen vicces (es valahol nagyon az IA-64 ellen szol ugyebar), hogy minden gond nelkul meg tudja csinalni az M$ azt, hogy kihozza a betas AMD64 WinXP-t ugy, hogy a 32 bites WinXP programjait belehanyja, amig nem portoljak azokat is 64 bitre.

Fiery
[/quote]

namost bármilyen meglepő, de a Solaris 8/9 ugyanilyen. A posix programcsomag rajta sparcV7/32-bites. Fenn vannak a 32 és 64 bites libek mindenből libc-től a mLib-ig. Az ld.so belenéz az elf-ed headerjébe és szépen csatolja is fel a proggira a megfelelő bitszámú library-t. És ez így van jól. Te a célalkalmazásaidat szépen forgathatod V9/64-bitre és vígan mennek.

A win-ben sem köll az mmc-nek 64 bitesnek lennie ahhoz, hogy beállítson néhány application/kernel/system paramétert.

#272 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 09. 02:43

idézet:
Ezt írta Supposed Former Infatuation Junkie:
namost bármilyen meglepő, de a Solaris 8/9 ugyanilyen. A posix programcsomag rajta sparcV7/32-bites. Fenn vannak a 32 és 64 bites libek mindenből libc-től a mLib-ig. Az ld.so belenéz az elf-ed headerjébe és szépen csatolja is fel a proggira a megfelelő bitszámú library-t. És ez így van jól. Te a célalkalmazásaidat szépen forgathatod V9/64-bitre és vígan mennek.

A win-ben sem köll az mmc-nek 64 bitesnek lennie ahhoz, hogy beállítson néhány application/kernel/system paramétert.
[/quote]

Nem meglepo, hogy nem az AMD talalta fel a 64 bites spanyolviaszt ;) Es abszolut nem panaszkodaskepp irtam, hogy a 64 bites Windows nagy resze 32 bites :) Amig nem olyan lassu a 32 bit, mint az Itanicon, felesleges aggodnunk :D

Fiery

#273 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 09. 08:56

idézet:
Ezt írta Elric:
Rive, a megjegyzest egyaltalaban nem ertem. Ma mar minden high-performance processzor eseteben a chip olyan komplex, hogy a memoria olyan messze van, hogy egyszeruen NEM vagy meg prefetch nelkul. Azon tul meg a prefetch egy altalanos teljesitmeny novelo technologia, mindenkinek van, sot meg DSP-k eseteben is kezdik alkalmazni.
Elric
[/quote]

Nem ezzel az oldalával van bajom.

A korábbiakban felmerült, hogy az x86 ISA alapvetően azonnali memória-elérést feltételezve működik, így a mai, viszonylagosan nagy késleltetésű memóriákkal az x86-ra épülő kódrészletek korlátozzák az elérhető hatékonyságot.
Ezt az SSE(1/2) annyiban változtatta meg, hogy egyes kódrészletek esetén lehetőséget teremtett a nagy késleltetésű memóriábó adódó problémák megkerülésére.

Ehhez képest az IA64 ISA kifejezetten a hardver lehetőségeihez igazodik, és a memória korlátainak megkerüléséhez szükséges dolgok az ISA integráns részét képezik.

idézet:
Ezt írta Elric:
A compilernek az utasitas resze csak a kozepso reteg, utan jon az optimalizacio, ami a HARDVER fuggvenye es NEM az ISA-e. Vagyis minden chip-re ujra kell csinalni!
Elric
[/quote]

Lehet, hogy félreértettem az utóbbi hozzászólásodat: azt vettem ki belőle, hogy a hardver korlátait, az ISA-t és az elérhető hatékonyságot függetlennek tartod.

A két architektúra - X86, IA64 - összehasonlításakor viszont az látszik, hogy az egyik felépítéséből adódóan a mai processzorok jellegzetességeihez nem igazán optimalizálható, míg a másik igen. Ez erőteljes összefüggést feltételez az optimalizáció lehetőségei és az ISA felépítése között.

Remélem, sikerül megfelelően közvetíteni, amire gondolok :)

[ 2003. október 09.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]
Elköltöztem :-)

#274 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 09. 09:06

idézet:
Ezt írta T2k:
Nem igazan ertem ezt a hihetetlen hurraoptimizmust, hogy "az Itanium sikerre van itelve" meg hasonlo okorsegek. Kabe annyira van sikerre itelve, mint az SGI cuccai avagy az emlitett RISC-cuccok...
Mitol lenne??? Azert, mert az Intel keszen all akar 50 milliardot is bukni rajta? Az Opteronnal szemben a 64 bites WS-piacot A JELENLEGI FORMAJABAN KOMPLETTO ELBUKTA AZ INTEL, ha nem lep IGENIGENIGEN gyorsan (ertsd: honapokon belul) vmit sw-ugyben. Ennyit ert a beleolt X milliard: nagykepuskodtek, baromsagokat csinaltak, ezalatt elfogyott az idoelony. (Raadasul kozben meg a kutya nem vette a cuccukat.)

Sikerre van itelve... Ugyan kerem... :rolleyes:
[/quote]

Nem hurráoptimizmusról van szó, hanem sokkal inkább a hosszú távú lehetőségekről.

Mint fentebb írtam, az x86 alapesetben nem igazán képes kihasználni a mai processzorok képességeit. Egy darabig megoldás lehet az, hogy az x86 foltozgatásával - SSE(1/2/3) - lehetőséget biztosítanak az alkalmazások erőforás-igényes részeinek megfelelő optimalizálására, de ettől a programok váza ugyanúgy x86 marad, annak korlátaival egyetemben.

Jelenleg nem tudok az IA64-en kívül másik olyan ISA-t és hozzá tartozó architektúrát, ami:
1. A hardver-korlátok figyelembe vételével készült volna, az elérhető maximális hatékonyság érdekében
2. Ami mögött elegendő pénz állna ahhoz, hogy a váltás időszaka alatt finanszírozza az elkerülhetetlen és hatalmas veszteségeket.

Ezért gondolom azt, amit. Kifejezetten hosszú távra.

Ui.: egyetlen esélyt látok a jelenlegi állapot továbbélésére és az IA64 bukására: ha valamely x86-másoló úgy döntene, hogy végre az x86 alapjait bőviti fel valami drasztikus mértékben code/data sw prefetch-el, feltételes utasításvégrehajtással, task-switch támogatással, egyebekkel. Nagy földindulás lenne, szó se róla...

#275 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 09. 09:27

Minden tiszteletem a jelenlevők szakmai hozzáértésének, azonban kissé érthetetlen számomra ez a vissza-visszatérő rövidlátóság. Rengetegszer le lettek már írva azok az evidenciák - mint az IA-64 stratégiai jelentősége az Intel számára, az Intel "kimeríthetetlen" anyagi forrásai, hatalmas piaci súlya, innovációs képessége stb. -, melyek segítségével különösebb IT ismeretek nélkül is belátható, hogy az IA-64 sikerre van ítélve. Teljességgel helytelen statikusan vizsgálódni, mivel az IA-64 architektúra nem csak fiatal, de sokkal messzebb mutat, mint bármely más, ma piacon lévő megoldás. Ha viszonylag közeli példát szeretnék felhozni, akkor a Microsoft és az XBox esete jut az eszembe. Az XBox eddig nem sok profitot termelt, és az eladásokban kullog a PS2 mögött, mégis ki gondolja, hogy a Microsoft meghátrálása, az XBox követőinek bukása bármekkora realitással bír? Van-e bármiféle realitása annak, hogy az Intel feladja az IA-64-et?
Sarkítva a dolgokat: mit számít, hogy ma mennyit bukik rajta az Intel, mikor ez az ára annak, hogy letarolja a jövőben a 64 bites piacot? 5-10 év múlva milyen 64 bites processzorokkal lesz elárasztva a piac? Sun US, IBM Power vagy AMD akármi? Utóbbinak van csak hangyányi esélye erre.

#276 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 09. 14:14

idézet:
Ezt írta Rive:

Nem hurráoptimizmusról van szó, hanem sokkal inkább a hosszú távú lehetőségekről.

Mint fentebb írtam, az x86 alapesetben nem igazán képes kihasználni a mai processzorok képességeit. Egy darabig megoldás lehet az, hogy az x86 foltozgatásával - SSE(1/2/3) - lehetőséget biztosítanak az alkalmazások erőforás-igényes részeinek megfelelő optimalizálására, de ettől a programok váza ugyanúgy x86 marad, annak korlátaival egyetemben.

Jelenleg nem tudok az IA64-en kívül másik olyan ISA-t és hozzá tartozó architektúrát, ami:
1. A hardver-korlátok figyelembe vételével készült volna, az elérhető maximális hatékonyság érdekében
2. Ami mögött elegendő pénz állna ahhoz, hogy a váltás időszaka alatt finanszírozza az elkerülhetetlen és hatalmas veszteségeket.

Ezért gondolom azt, amit. Kifejezetten hosszú távra.

Ui.: egyetlen esélyt látok a jelenlegi állapot továbbélésére és az IA64 bukására: ha valamely x86-másoló úgy döntene, hogy végre az x86 alapjait bőviti fel valami drasztikus mértékben code/data sw prefetch-el, feltételes utasításvégrehajtással, task-switch támogatással, egyebekkel. Nagy földindulás lenne, szó se róla...

[/quote]

Kedves Rive: 1. miatt van az, hogy az IA64 nem igazan alkalmas/jo altalanos celu programok futtatasara, hanem kifejezetten specializalt programok futtatasara optimalis, ertsd assemblyben celszeru programozni. Az egesz architektura gyokeresen mas, mint az iparban jelenlevo 3. 4. es 5. generacios nyelvek altal feltetelezett 'virtualis gep'. Oda akarok kilyukadni, hogy az intelnek ki kellene ehhez a procihoz fejleszteni egy olyan magasszintu nyelvet, ami az architekturahoz igazodik - ja es ra kene venni a programozokat, hogy hasznaljak :D Az IA32/AMD64 elonye eppen abban leledzik, hogy kielegitoen jo teljesitmenyt nyujt altalanos celu programok esetere is es emellett lehetoseget nyujt arra, hogy kezzel kodot optimalhass jelfeldolgozasi ugyekere. Persze ezek a lehetosegek nem annyira csudiszepek mint az IA64 eseten, de a gyakorlatban jol vizsgaztak
2. Az intel egy valag dohanyt nyomott az i860-ba is.

az i860-at meg nem ok nelkul emlegetem lepten nyomon. Az intelnek mar kb 15eve fut ez a 'dolgozzuk meg a nepeket a vliw-re valo atallasra' projectje.

[ 2003. október 09.: Supposed Former Infatuation Junkie szerkesztette a hozzászólást ]

#277 Felhasználó inaktív   AzErdos[TM] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 09. 14:28

idézet:

Most mondjam erre azt, hogy worst case scenario az Itanic a laserJet-ekben fog landolni, ahogy az intel előző i860/i960 névre hallgató vliw csodája ? :)
[/quote]

mint fixer vagy mi a bubanat? :D

[ 2003. október 09.: AzErdos[TM] szerkesztette a hozzászólást ]
AzErdos[TM]
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

#278 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 09. 14:37

idézet:
Kedves Rive: 1. miatt van az, hogy az IA64 nem igazan alkalmas/jo altalanos celu programok futtatasara, hanem kifejezetten specializalt programok futtatasara optimalis, ertsd assemblyben celszeru programozni. [/quote]

Pillanatnyilag: a megfelelő hatékonyságú compilerek megjelenéséig.

idézet:
Az egesz architektura gyokeresen mas, mint az iparban jelenlevo 3. 4. es 5. generacios nyelvek altal feltetelezett 'virtualis gep'. [/quote]

Először hallok arról, hogy a magas szintű nyelvek közvetlenül meghatároznák az alacsonyabb szintű rétegek felépítését. Valószínűtlennek érzem, hogy véletlenül pont erről ne hallottam volna :)

idézet:
Oda akarok kilyukadni, hogy az intelnek ki kellene ehhez a procihoz fejleszteni egy olyan magasszintu nyelvet, ami az architekturahoz igazodik - ja es ra kene venni a programozokat, hogy hasznaljak :D [/quote]

Az Intelnek inkább egy megfelelő hatékonyságú compilert kellene kifejlesztenie. A power-app nem delphiben, .NET-ben vagy JAVA-ban íródik :confused:

idézet:
Az IA32/AMD64 elonye eppen abban leledzik, hogy kielegitoen jo teljesitmenyt nyujt altalanos celu programok esetere is es emellett lehetoseget nyujt arra, hogy kezzel kodot optimalhass jelfeldolgozasi ugyekere. Persze ezek a lehetosegek nem annyira csudiszepek mint az IA64 eseten, de a gyakorlatban jol vizsgaztak[/quote]

Izé :)
A jövő, ugyebár a hosszú pipeline-val megáldott gépeké :confused:
Talán nem véletlen, hogy nem tesztelnek kernel-compile-vel AMD64-et. Mer' üt. Mer' a kis késleltetésű memória miatt közel van az x86 gyökeréhez: az azonnali memóriaeléréshez.
Mer' hosszú pipe-vel nem üt, sőt :D

Itt érhető tetten legkönyebben az x86 öröksége. Ezt kellene meghaladni: emiatt nem hiszek a jelenlegi x86 jövőjében.

idézet:
2. Az intel egy valag dohanyt nyomott az i860-ba is.[/quote]

Csak éppen nem tett fel rá egy teljes piaci szegmenst, tudtommal...

#279 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 09. 14:54

idézet:
Ezt írta Rive:
Csak éppen nem tett fel rá egy teljes piaci szegmenst, tudtommal...[/quote]

Nem beszélve arról, hogy az i860 idejében elég erőteljes nyomás volt a PC-gyártók részéről az x86 mellett, szóval az Intelnek igazából nem sok választása volt.

#280 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 09. 15:32

idézet:
Ezt írta Rive:
Pillanatnyilag: a megfelelő hatékonyságú compilerek megjelenéséig.
[/quote]

Kb 98-99 táján kellett volna megjelenni a Mercednek, csak "picit" csúszott.
Gondolom foglalkozhattak vele úgy 95-96 óta, vagy régebben.
Valószínűleg nem úgy akarták piacra dobni, hogy nincs hozzá egy darab fordító sem, tehát azt is gyúrják már saccperkábé 7-8 éve.
Hát, ha ez pillanatnyi állapot... :rolleyes:
WoT nick: Atti77

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »