HWSW Informatikai Kerekasztal: Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • 117
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete Értékeld a témát: -----

#2281 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 05. 10. 23:23

a munkaállomással és piacáal egyébként szerintem definíciós és metodikai problémák vannak.

"A Jon Peddie Research jelentése szerint 2005-ben világszerte 2,089 millió munkaállomás talált gazdára, 22,6 százalékkal több mint 2004-ben."

kéremszépen, háromszor több szerver megy el, mint ws? és ebben már bent vannak a notebookok is. mert ugye, korábban volt olyan érv, amely egyébként teljesen ésszerűnek hat, hogy a ws piac kritikusan kellett volna az itaniumnak a volumenhez.  hogy van ez?:)

#2282 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 10. 23:30

"az x86 képezi a valódi piacot, a pa-risc és az alpha kizárólag az azokra írt legacy szoftok miatt lehet életben. itanium esetében ilyen szoftverháttér nincs."

ja. hat idaig en is eljutottam. ;) azt hittem valami ennel konkretabbat is tud valaki!

a WS piac meg -- szvsz -- azert kellett volna az Itaniumnak, mint egy falat kenyer, mert anelkul eselye sem lett (kezdek belebonyolodni a Duglas fele past future perfect continiousba..), hogy levaltsa a 32 bites x86-ot, es uj laprol inditsa a 64 bitet. (windows, alkalmazoi programok, kozvetlen tapasztalas..) igen, ez helyes eszrevetel, hogy nem a volumen miatt.

Szerkesztette: bogdan 2006. 05. 10. 23:35 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2283 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 00:15

Idézet: special - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 22:59

az egészet lényegében arra alapozom, hogy az itanium a csúszások miatt milyen látszólagosan elcseszett versenyhelyzetbe került, mégis tartotta a növekedési ütemét. a montecitóval és a hp, és más vendorok platformjainak fejlesztéseivel, valamint a szoftverek finomhangolásának fejlődésével ez a versenyképesség drasztikusan javulni fog, tovább stimulálva, fűtve, ahogy tetszik, a forgalmat. az ibm és a sun rengeteg mérkőzést el fog veszíteni.

special továbbra is ignorálod azt, hogy az itanium halálos ölelésben leledzik a köv. generációs opteron/core megoldások által. az intel mostmár nem teheti meg, hogy jegeli, visszafogja az x86 portfólióját az itanium kedvéért, mert az AMD csúnyán lelépi. Meg beszéltünk egy, az opteron HT linkjére illeszthető CELL-SPE elveket követő koprocesszorról + HORUS és ott van a Cell-is ha valaha rendesen gyártható lesz. Ezek mind feltörekvő és valjuk be, az itaniumnál jó egy évtizeddel fiatalabb architektúrák, és sokkalta jobban illeszkednek abba a masszívan párhuzamos világba, ami elkövetkezik.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2284 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 01:13

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 0:12

furcsa volt special egy adata, ezert ellatogattam a HP websitejara, hogy megnezzem milyen Itanium gepeket is forgalmaznak. es talaltam egy furcsasagot. a workstationok-nel. a HP arul x86, PA-RISC es Alpha(!) workstationt, de Itaniumosat nem. na ez most sehogy sem fer a fejembe.. valaki epeszu magyarazatot? (bizonyara a meglevo softwarekornyezet lehet, de el nem birok kepzelni ilyet workstation kornyezetben ennyi evre..)

HP zx2000?
MCSE+M/S, MCITP

#2285 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 09:42

Idézet: special - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 22:59

hvuk, hosszabban terveztem válaszolni, hogy ne csak két mondattal intézzem el a hosszasabb okfejtésedet, de inkább rövidre fogom: nem nagy volumenű felfutást várok, hanem azt, hogy az idő haladtával, ahogyan a többi vendor itanium-palettája is kinövi magát, változik az arány -- lassan, óvatosan. teljesen irreális lenne gyors és nagy arányű átrendeződést várni, egyrészt mivel a HP toronymagasan a legerősebb, legkiterjedtebb termékportfólióval (2-64 socket) és sales csatronákkal rendelkező vendor az itaniumos mezőnyben, másrészt előbb lépett be ebbe a buliba, a termékei (eszközei) érettebbek.

Kihagysz a számításból egy fontos dolgot, mégpedig azt, hogy az ok, hogy ezek a kisebb cégek a termékportfóliójukat teljes egészében átállítják Itaniumra (bár már ez is irreális elvárás pl. a Fujitsu esetén), de még ekkor is csak a piac ki részét fedik le. A teljes server piacon a HP, az IBM, a SUN és a Dell együttes részesedése kb. 75%, tehát mindössze a piac negyedén osztoznak a többiek. Ok, ez a teljes szerver piacra vonatkozik, a mid/high-end piacon a Dell nem versenyez, viszont az lényegesen koncentráltabb, így bár ezen piac részesedéséről nincs infóm, de biztos vagyok benne, hogy a legnagyobb 3 forgalmazó szintén legalább ekkora részt fed le. Mellesleg az Asia/Pacific-es ominózus elemzés szerint a HP+IBM+SUN együtt ebben a térségben a RISC/Itanium forgalom közel 95%(!!!)-át lefedi.

Jól látható tehát, hogy hiába fut fel a kisebb Itanium forglamazó cégek portfóliója Itaniumra, ahhoz, hogy az általad vázolt események megtörténjenek az is kell, hogy jelentős részesedést szerezzenek a teljes szerverpiacon (összességében, nem csak az Itanium eladásaikat nézve). De ennek gyakorlatilag nincs esélye, a SUN esetleges kiválása esetén törhetnek be egyedül a SUN-nak jutó mintegy 10% részesedés erejéig. De ehhez a SUN-nak ki kellene vonulnia a RISC/Itanium piacról, ami egyelőre esze ágában sincsen.

További gond a tőkeerő kérdése. Szerinted mennyibe került a HP-nak kifejeleszteni az új chipsetjét és az új szervereit? Biztos, hogy dollár százmilliókban mérhető költséget jelentett. Erre viszont nincs pénze a kisebb gyártóknak. Az kellene az Itaniumnak, amit az AMD az Opteronnál már meglépett: olyan processzort gyártani, amiből egyszerű rendszert építeni (egyelőre ugyan csak 4 socketig, de az AMD épp ebben akar felfelé lépni). Az Itanium jelenleg nem ilyen és kérdéses, hogy az Intel akar-e ilyet csinálni belőle (ez ugyanis ellenkezne a HP érdekeivel). Ha a CSI-hez olyan chipsetet társít az Intel, amivel egyszerűen lehet sok socketes gépet építeni, akkor lesz esélye a kisebb cégeknek előretörni.

Tehát továbbra sem győztél meg, semmilyen indokot nem látok arra, hogy akár hosszabb (4-5 év) távon is lenne arra esély, hogy a HP részesedése jelentősen csökkenjen.

Idézet

az is érdekes esettanulmány lehet, hogy japánban idéntől már valószínűleg white box itanium gépek is lesznek, azaz teljesen commodity gépek, ugyanis a hitachi (asszem), értékesíti saját chipsetjét majd bárkinek.

Na látod, ez egy jó hír az Itaniumnak. A kérdés már csak az, hogy mennyire erős gépek építhetőek erre a chipsetre alapozva. A HP új gépei a HP állítása szerint +0%-al nagyobb teljesítményt nyújtanak, mint az előző generáció. Ha a Hitachi ennyivel elmarad a HP mögött teljesítményben (ami várható), akkor megint ott vagyunk ahol a part szakad. Vesd össze ezt az Opteronok esetével, ahol a teljesítménybeli eltérés kb. 10%-on belül mozog. Az Intel segítsége nélkül a kisebb cégeknek nincs és nem is lesz esélye betörni és teret nyerni az Itanium piacon.

Idézet

az itanium mellett szól a riscekkel szemben a BRIC-országok és régióik brutális növekedése is (brazília, oroszok, india, kína). itt nincsen olyasfajta power- vagy sparc install base-ek, mint amerikában vagy európában, lekötve a zsíros ügyfelek nagy részét, hanem a zsíros ügyfelek még csak most kezdenek tömegesen megjelenni, komoly IT-rendszereket telepíteni. márpedig a legacy rendszerek frissítése által emelt korlát nélkül a power és a sparc száméra ez nem kis relatív hátrányt jelent kerül az itaniummal, és részben az x86-tal szemben.

Ez valóban segíthet az Itaniumnak, de nem igazán segít a kisebb vendoroknak. Ráadásul ebben a térségben egyértelműen jobban növeli az X86 esélyeit, mint bármelyik RISC/Itanium rendszerét, mivel ez a piac erősen árérzékeny. Tehát ebből nem igazán az Itanium jöhet ki nyertesen, hanem inkább az X86.

Idézet

-- a növekedése, akárhogyan csűrjük, csavarjuk, rendkívül magas ütemű, egyáltalán nem magyarázható kizárólag az itanium vendorok migrációival
--  idén év végére, vagy jövő év elejére  a montecitóval az ipf-szerverek forgalma run-rate szerintem eléri a sparcokét. ezt arra a feltételezésre építem, hogy a sparcok forgalma az APL ellenére is tovább olvad, csak lassabban, míg a montecito révén nem fog lényegesen belassulni az ipf-piac. korábban jövő év végére mondtam a power beérését. ezt most is tartom.
-- egy merész tipp: az idc felül fogja megint vizsgálni az itanium-előrejelzéseit, de ezúttal felfelé módosítják remegő kézzel. :)

az egészet lényegében arra alapozom, hogy az itanium a csúszások miatt milyen látszólagosan elcseszett versenyhelyzetbe került, mégis tartotta a növekedési ütemét. a montecitóval és a hp, és más vendorok platformjainak fejlesztéseivel, valamint a szoftverek finomhangolásának fejlődésével ez a versenyképesség drasztikusan javulni fog, tovább stimulálva, fűtve, ahogy tetszik, a forgalmat. az ibm és a sun rengeteg mérkőzést el fog veszíteni.

Válasszuk ketté a szerver piacot:
- Business critical szerverek
- Összes többi (low-endtől a high-endig és a HPC-ig minden)

Az előbbi piacon a Power, a Sparc és az Itanium (plusz PA-RISC) fog harcolni egymással. Az összes többi esetben azonban már közepes távon is (2-4 év) az Itanium és a többi RISC processzor igazi ellenfele az X86. Gondolom nem kell különösebben részleteznem, hogy miért. :) Ez már régi téma, többször vitatkoztunk rajta, gondolom abban mindenki egyetért, hogy be fog törni (illetve a clusterekkel már be is tört) erre a piacra az X86, kizárólag a térnyerés mértékén vitatkozunk. A BC piacra visszatérve, fontos, hogy az a piac viszont erősen csökken. Ezen az egyetlen, erősen szűkülő piacon fognak egymással a koncért versenyezni a high-end szerver processzorok. Nem lesz szép látvány. :D
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2286 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 11:20

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 9:42

Jól látható tehát, hogy hiába fut fel a kisebb Itanium forglamazó cégek portfóliója Itaniumra, ahhoz, hogy az általad vázolt események megtörténjenek az is kell, hogy jelentős részesedést szerezzenek a teljes szerverpiacon (összességében, nem csak az Itanium eladásaikat nézve).

A kisebb halak raadasul tanulni fognak az SGI hibajabol es eroteljes termekportfolio-diverzifikacioba kezdenek. Az Itanium megmarad de csak egy lesz az egyeb alapokon is nyugvo pletta elemei kozott.

Szerinted mennyibe került a HP-nak kifejeleszteni az új chipsetjét és az új szervereit?
Szerintem kb annyiba, mint az nvidianak az nForce platformot. A kulonbseg annyi, hogy az iatnium playerek eseten katasztrofalisan rosszak a kezdeti megterulesi mutatok, mig az nVidia gyakorlatilag masfel ev alatt kiszoritotta a VIA-t es egyeduralkodova valt a brand athlon/opteron megoldasok teren = dezsabol dol a le. mindebbe belefert a kezdetekben a realtime dolby-digital engine majd kesobb egy TCP offload engine/hw firewall.

Mindazonalta az Itaniumhoz szerintem egyszerubb chipsetet kesziteni, mert konzervativ buszrendszere van. a HT meg lenyegileg egy multilink-bondolt streaming serial bus, nagysagrendekkel ponyolultabb, layer2 protcolja van gyakorlatilag. Az intel ott hulye es barom, hogy nem csinal az itaniumhoz DP-QP chipsetet. Neki semmibe se fajna csinalni az itanichoz egy olyat amiben USB2.0, firewire, GE, SATA tamogatas van + PCI-E. Meretben tan az nVidia/VIA tudna itaniumos chipsetet tervezni, csakhat a VIA kulonosen a pro arenaban min gyarto rosszul cseng, masreszt ezek volume-ban utazo cegek es az itanium egy dolgot nem tud: volume-t produkalni. Emlekezzunk vissza, 1999-2000 tajekan az athlon eladasok is azert voltak alacsonyan, mert nem volt az athlonhoz ertekelheto chipset. Az eladasok akkor kezdtek emelkedni, mikor a VIA kijott egyel.

Na látod, ez egy jó hír az Itaniumnak. A kérdés már csak az, hogy mennyire erős gépek építhetőek erre a chipsetre alapozva.
Ha en intel lettem volna, akkor szepen kivettem vona az itanicbol a cache-t, belenyomtam volna egy RAMBUS XDR IMC-t, I/O-nak Rambus FlexIO-t, parzottam volna az ATi-val es beneveztem volna a konzol/set top box piacra. Igy meglett volna a volume...

Szerkesztette: SFIJ 2006. 05. 11. 11:36 -kor

#2287 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 11:45

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 12:20

A kisebb halak raadasul tanulni fognak az SGI hibajabol es eroteljes termekportfolio-diverzifikacioba kezdenek. Az Itanium megmarad de csak egy lesz az egyeb alapokon is nyugvo pletta elemei kozott.

Szerintem kb annyiba, mint az nvidianak az nForce platformot. A kulonbseg annyi, hogy az iatnium playerek eseten katasztrofalisan rosszak a kezdeti megterulesi mutatok, mig az nVidia gyakorlatilag masfel ev alatt kiszoritotta a VIA-t es egyeduralkodova valt a brand athlon/opteron megoldasok teren = dezsabol dol a le. mindebbe belefert a kezdetekben a realtime dolby-digital engine majd kesobb egy TCP offload engine/hw firewall.

Mindazonalta az Itaniumhoz szerintem egyszerubb chipsetet kesziteni, mert konzervativ buszrendszere van. a HT meg lenyegileg egy multilink-bondolt streaming serial bus, nagysagrendekkel ponyolultabb, layer2 protcolja van gyakorlatilag. Az intel ott hulye es barom, hogy nem csinal az itaniumhoz DP-QP chipsetet. Neki semmibe se fajna csinalni az itanichoz egy olyat amiben USB2.0, firewire, GE, SATA tamogatas van + PCI-E. Meretben tan az nVidia/VIA tudna itaniumos chipsetet tervezni, csakhat a VIA kulonosen a pro arenaban min gyarto rosszul cseng, masreszt ezek volume-ban utazo cegek es az itanium egy dolgot nem tud: volume-t produkalni. Emlekezzunk vissza, 1999-2000 tajekan az athlon eladasok is azert voltak alacsonyan, mert nem volt az athlonhoz ertekelheto chipset. Az eladasok akkor kezdtek emelkedni, mikor a VIA kijott egyel.

Ha en intel lettem volna, akkor szepen kivettem vona az itanicbol a cache-t, belenyomtam volna egy RAMBUS XDR IMC-t, I/O-nak Rambus FlexIO-t, parzottam volna az ATi-val es beneveztem volna a konzol/set top box piacra. Igy meglett volna a volume...

En is igy latom a helyzetet.
My name is penis.
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.

#2288 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 12:26

"Ha en intel lettem volna, akkor szepen kivettem vona az itanicbol a cache-t, belenyomtam volna egy RAMBUS XDR IMC-t, I/O-nak Rambus FlexIO-t, parzottam volna az ATi-val es beneveztem volna a konzol/set top box piacra. Igy meglett volna a volume..."
par evvel kesobb meg jo lesz a nyomtatokba processzornak, ugyi? ;)
a forum ma:

#2289 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 13:39

Idézet

par evvel kesobb meg jo lesz a nyomtatokba processzornak, ugyi?

szeritnem erősebb SCSI kártyákra is király lenne :D  :Đ
-sata és az ata a számítógép rákja, megállíthatatlanul terjed tovább, elpusztítva környezetét
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector

#2290 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 14:55

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 11:20

Szerintem bonyolultabb és drágább a tervezése/validációja, mint az NForce-nak. Okok:
- Meg kell oldani a sok socketig történő skálázódást. Na, ez nagyon nem mindegy. Ez kihat a tervezés nehézségére és a végén a validációra is.
- Business critical szerrverek is kikerülnek közülük, így ezt a tervezés során is érvényesíteni kell. Nem beszélve a validációról, ami többszöröse egy hagyományos PC chipsetnek.

Az IBM-nek a hírek szerint az X3 kifejlesztése százmillió dolláros nagyságrendben mérhető költséget jelentett. Nincs semmi okunk, hogy a HP chipsetjének fejlesztési költségét ennél lényegesen kevesebbre taksáljuk. Az NForce kifejlesztése garantáltan ennek töredékébe került. Max. néhány tízmillióba, különben egyszerűen nem érte volna meg. Negyedévente az NForce-ból max. 5 milliót adnak el, éves szinten tehát olyan 20 milliót. Eközben az ASP-je is nagyon alacsony, töredéke a processzorok ASP-jének. Ha 200 millióba került volna a kifejlesztése, akkor 7-8 év kellett volna minimum a megtérüléshez.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2291 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 14:55

emberek 100Wattos CPU egy konzolba?  :o  :Đ
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#2292 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 15:03

Idézet: Asker - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 14:55

emberek 100Wattos CPU egy konzolba?  :o  :Đ

szerinted ugy megis, a cell hany wattos lesz, ha meg fullosan a ppc meg a 7 spe mag, hmm? :Đ

#2293 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 15:10

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 14:55

Szerintem bonyolultabb és drágább a tervezése/validációja, mint az NForce-nak. Okok:
(1)- Meg kell oldani a sok socketig történő skálázódást. Na, ez nagyon nem mindegy. Ez kihat a tervezés nehézségére és a végén a validációra is.
(2)- Business critical szerrverek is kikerülnek közülük, így ezt a tervezés során is érvényesíteni kell. Nem beszélve a validációról, ami többszöröse egy hagyományos PC chipsetnek.

(1) ez onmagaban nem egy nagy etvasz, meg kell oldani 4 socketre es kell egy hub interface, a'la horus.
(2) a mitoszokat nyugodtan el lehet felejteni, a tapasztalatom az, hogy valami minel bonyolultabb, annal serulekenyebb. eleg egyebkent csak a hub interfeszt pnp-re csinalni, a 4 cpus szendvics nyugodtan keszulhet 'nem pnp' szemleletben. az altrixba is ki-be huzogathatsz rekkeket, de mukodo rekkben nem matathacc.

+1 ne gondoljuk azt, hogy a pc elektronika tervezese mamar nem a pro technologiaval keszul, vagyhogy nem engedik ra ezeket a megoldasokat. a pcs dolgok egyeszuren a volume folytan olymertekben jovedelmezoek, hogy siman kitermelik ezeket a koltsegeket. a viszony pontosan forditott: a 'pro' rendszerek azok mamar, ahol a validacio budget-et tekintve korlatosak a penzugyi forrasok.

Szerkesztette: SFIJ 2006. 05. 11. 15:12 -kor

#2294 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 15:26

hvuk, en sem ertelek! miert kene 4 socket fole skalazodo, meg BCS validacioju chipeket csinalnia az intelnek? boven eleg lenne, ha o csak az 1-2-4 utas gepekhez, a volume szerverpiacra csinalna a chipet. ahogy a Xeonhoz is. azutan a nagy gyartok meg, ahogy az IBM ugyanahhoz a Xeonhoz, csinaljak a BCS meg sokutas rendszereket. (igaz ha mar igy allunk hozza egyszerubb lenne a xeonnal kozos interface rogton, de hat nem ezt mondja mar itt mindenki jo ideje?)

SFIJ alapotlete az volt, hogy meg kene oldani a tomegaru kerdest. ehhez nem kell sem a BCS, sem a nagy skalazodas.
a forum ma:

#2295 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 15:40

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 15:26

hvuk, en sem ertelek! miert kene 4 socket fole skalazodo, meg BCS validacioju chipeket csinalnia az intelnek? boven eleg lenne, ha o csak az 1-2-4 utas gepekhez, a volume szerverpiacra csinalna a chipet. ahogy a Xeonhoz is. azutan a nagy gyartok meg, ahogy az IBM ugyanahhoz a Xeonhoz, csinaljak a BCS meg sokutas rendszereket. (igaz ha mar igy allunk hozza egyszerubb lenne a xeonnal kozos interface rogton, de hat nem ezt mondja mar itt mindenki jo ideje?)

SFIJ alapotlete az volt, hogy meg kene oldani a tomegaru kerdest. ehhez nem kell sem a BCS, sem a nagy skalazodas.

A BCS-el nem kellene törődnie. De igenis kellene hozzá olyan chipkészletet csinálni, amely gyors és megfelelően skálázódik x socketig, ráadásul gyorsan és olcsón építhető belőle gép, azaz további logikát nem igényel. X persze kérdéses, lehet vitatkozni rajta, szerintem minimum 8-nak vagy 16-nak kellene lennie. Jelenleg az Intel azonban csak totál lassú és elavult chipsetet kínál, még az egy processzoros gépekhez is.

A tömegtermelésnek nem azért kellene beindulnia, hogy az 1-2 socketes gépek piacán megvesse a lábát az Itanium, mert erről már nagyon lekésett, arra semmi esélye nincs. Azért kellene megindulnia, hogy ellen tudjon állni a már most is erős nyomásnak a 4 socketes gépek piacán, továbbá ellen tudjon állni a várható 8-16 socketes X86-os gépek 2-3 éven belül történő előretörésének. Jelenleg 4 processzoros Opteronos szervereket még egy átlagos számítástechnikához értő ember is össze tud rakni (konfigurálás már más tészta), éppen ezért kisebb tőkeerejű cégek is képesek ilyeneket tervezni, gyártani és forgalmazni.

Az Itaniumnak bőven elég lenne a pénzügyi sikerhez, ha a 4+ socketes gépek piacán erős piacvezetővé válna (legalább 45-50%-os részesedéssel). Ehhez azonban önmagában a HP kevés, legalább 2-2.5-szeres forgalomra van szükség. Ezt azonban más nagy vendortól nem várhatják (SUN, IBM, Dell kihúzva), ergo csak a kisebb cégek adhatnak össze ekkora részesedést. De ehhez az kell, hogy ők is eredményesen be tudjanak szállni a versenybe. De jelenleg nem tudnak.

#2296 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 15:48

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 15:10

(1) ez onmagaban nem egy nagy etvasz, meg kell oldani 4 socketre es kell egy hub interface, a'la horus.
(2) a mitoszokat nyugodtan el lehet felejteni, a tapasztalatom az, hogy valami minel bonyolultabb, annal serulekenyebb. eleg egyebkent csak a hub interfeszt pnp-re csinalni, a 4 cpus szendvics nyugodtan keszulhet 'nem pnp' szemleletben. az altrixba is ki-be huzogathatsz rekkeket, de mukodo rekkben nem matathacc.

+1 ne gondoljuk azt, hogy a pc elektronika tervezese mamar nem a pro technologiaval keszul, vagyhogy nem engedik ra ezeket a megoldasokat. a pcs dolgok egyeszuren a volume folytan olymertekben jovedelmezoek, hogy siman kitermelik ezeket a koltsegeket. a viszony pontosan forditott: a 'pro' rendszerek azok mamar, ahol a validacio budget-et tekintve korlatosak a penzugyi forrasok.

Egy kérdésem van csak: mi a fészkes fenéért került akkor az IBM-nek az X3 kifejlesztése 300 millió dollárjába (a hírek ekkora összegről szólnak).

Úgyhogy én nem hiszem, hogy ez ilyen kicsi feladat lenne. Ráadásul a HP új chipsetje nem is kicsivel tud többet, mint a Horus. Úgyhogy nagyon nem hiszek benne, hogy az új szervercsalád kifejlesztése kijött volna 1-2 millióból. Szerintem legalább 100 milliós volt a számla végösszege.

#2297 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 16:20

szerintem a 4+ -al tulzott elvarasaid vannak. ha ennyire egyszeru lenne megcsinalni, akkor lenne ott Xeon is, meg Opteron is. (raadasul az utobbit valoban konnyu kivitelezni, megsem aruljak dogivel.) szerintem a "gyorsan dobjuk ossze"-vel nem fel ossze. mostanaban meg a 2 utas rendszerekkel is kuszkodik az Intel (mint lathattuk a legfrissebb, amelyik valoban hasznalhato DC processzorokhoz) meg mindig nem jott ki, a 4 utasokkal meg vegkepp! hogy tudna mar jo 8 utas rendszert csinalni az Itaniumhoz?

es pont ezert kerult sokba, ugy hiszem, az X3 is. raadasul az meg az Itaniumot is tamogatja valoszinuleg. azert lett ugye tervezve.
a forum ma:

#2298 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 16:40

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 15:48

Egy kérdésem van csak: mi a fészkes fenéért került akkor az IBM-nek az X3 kifejlesztése 300 millió dollárjába (a hírek ekkora összegről szólnak).

Úgyhogy én nem hiszem, hogy ez ilyen kicsi feladat lenne. Ráadásul a HP új chipsetje nem is kicsivel tud többet, mint a Horus. Úgyhogy nagyon nem hiszek benne, hogy az új szervercsalád kifejlesztése kijött volna 1-2 millióból. Szerintem legalább 100 milliós volt a számla végösszege.

nem lepodnek meg, ha kiderulne, hogy a via chispet vagy az nForce platform kifejlesztese sokkal-de-sokkal tobbe kerult mint 300 millio dollar.

A horust egy kicsinyke mernoki iroda keszitette. ha valamely nagy, nVidia/ATi rafexik a temara opteronilag akkor asszem a HP ossze fogja magat szarni itaniumostul. A Cray mar villantott valamit ugyi opteron ugyben... Meg persze sosem tudhatod a SUN eppen miben settenkedik, plane akkor, ha a niagarai megsem aratnak kello sikert...

#2299 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 16:43

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 16:20

szerintem a 4+ -al tulzott elvarasaid vannak. ha ennyire egyszeru lenne megcsinalni, akkor lenne ott Xeon is, meg Opteron is.

nem bonyolultsagrol van szo, hanem a business case nem megleterol ezeleddig. mikor fontossa valt, az x86 processzorok olyan randan leptek le a risceket mind technologiaban mind pedig teljesitmenyben, hogy csak fustolt. volt drivin force - a computer gaming. Most majd a nagyobb cegek fognak nyomast gyakorolni miutan elkezdtek alaposabban bevasorolni opteronbol....

#2300 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 17:47

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 16:20

szerintem a 4+ -al tulzott elvarasaid vannak. ha ennyire egyszeru lenne megcsinalni, akkor lenne ott Xeon is, meg Opteron is. (raadasul az utobbit valoban konnyu kivitelezni, megsem aruljak dogivel.) szerintem a "gyorsan dobjuk ossze"-vel nem fel ossze. mostanaban meg a 2 utas rendszerekkel is kuszkodik az Intel (mint lathattuk a legfrissebb, amelyik valoban hasznalhato DC processzorokhoz) meg mindig nem jott ki, a 4 utasokkal meg vegkepp! hogy tudna mar jo 8 utas rendszert csinalni az Itaniumhoz?

es pont ezert kerult sokba, ugy hiszem, az X3 is. raadasul az meg az Itaniumot is tamogatja valoszinuleg. azert lett ugye tervezve.

Nem egyszerű jelenleg. Nyilván. De ugye az AMD épp azon ügyködik/ügyködött, hogy egyszerű legyen, hiszen jelenleg már 4 socketig egyszerű, 2008-ban pedig debütál ugye a sokkal jobban skálázódó Opteron, amivel egyszerűen lehet majd 32 socketig skálázni. Neki ez az érdeke. Az Intelnek meg (elsősorban a HP nyomása miatt) nem érdeke, hogy az Itanium könnyen skálázódó legyen.

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • 117
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.