Idézet: special - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 13:07
Sikeresen összehasonlítottad Gizikét a gőzekével. Az a közel 50 százalék az ha jól sejtem, az észak-amerikai négyutas gépek szegmense. Namost első körben illene globális számokat hozni, a legfrissebb általam ismert pedig 16,4 %, negyedik negyedév.
Hát nem. Ez a teljes globális piacon mért 4 utas szerverek közti részesedést jelenti. Nem csak az észak-amerikait. A 16.4% sem stimmel, mivel 2005 Q1-ben már 21% feletti volt a részesedése a Mercury research szerint. Eddig tehát nem nyert.
Idézet
Most ott tartunk tehát, hogy az x86-on kívüli piac több mint 10 %-a vs. 16,4 %.
Nem, most ott tartunk, hogy az x86-on kívüli piac több mint 10 %-a vs. 21.x%. Azaz dupla annyi. Lehet, hogy szerinted ez nem szignifikáns különbség, de szerintem az. Mellesleg én a 10%-ot kimondottan keveseltem, én azt hittem, hogy már bőven 15% felett jár. Ennyit ígértek ugyanis Q4-re.
Idézet
Namost abból az x86-on kívüli piacból egy vaskos szelet a zSeries mainframe (~5 milliárd), és való igaz, hogy azzal is versenyeznek a IPF-gépek (NonStop, PSI), de nem ez a fókusz. A nem x86-os piacot évi 28 milliárdra teszik, tehát a több mint 10 százalék run rate ~2,8-3 milliárdot jelenthet. Levonva a mainframe-eket, valahol 12-14 százalék lehet az IPF-gépek részesedése. Tehát igen, az Opteron előrébb tart. Namost a helyzet az, ha már hasonlítgatunk, hogy a Montecitóval hatalmasat ugrik az IPF-gépek versenyképessége, míg az Opteron versenyhelyzete romlik az NGMA-val.
Az 1-2 utas szerverek piacán valóban romlik, viszont a 4-8 utas szerverek piacán meg tovább javul, jön a Dell és az Intel részéről semmilyen komoly ellenfél nem jön még további bő egy évig. Az ugye a sok szám között nem sikkadt el és észrevetted, hogy az Opteron szerverek idei forgalma garantáltan nagyobb lesz, mint az Itaniumos gépeké?
Idézet
A 41 százalékos növekedés tényleg jelentős lassulás. Az okok között lehet az általánosan gyengélkedő piac, a Montecitóra való várás, valamint az SGI szenvedése is.
Igen, de eközben az AMD részesedése 16.4%-ról 21% fölé nőtt. QtoQ ez 30% feletti növekedést jelent. Egy szűkülő piacon.
Idézet
Ha felidézed magadban az Itanium bevezetésének időszakát, akkor az Intelt a RISC-ügyfelek ugyanúgy lenoname-ezték. A 2 év előny inkább 1, valamint tényleg, ici-pici apróság, hogy egy brand new ISA-ról van szó, amelynek a működéséhez kell egy komplett új ecosystem.
De ugye messze nem tekintették annyira noname-nek, mint az AMD-t 2003-ban? Az Intellel üzleti kapcsolatban álltak, mindösszesen az architektúra volt új. Az AMd esetén viszont még az üzleti viszony sem volt meg. Gondolom ezt elismered. Az AMD mellett szólt az X86 kompatibilis utasításkészlet (azaz az, hogy Itanium brand new ISA volt), de minden egyéb tekintetben nagyobb hátránnyal indult mint az Itanium.
Azt kellene elismerni, hogy az Itanium tévedés volt. Nem lesz vége persze mint a botnak, tovább fog élni, sőt még terjeszkedni is fog valamennyit, de látni kell azt, hogy ha az Intel nem erőlteti a P4-et és az Itaniumot, hanem helyette a P3-at viszi tovább és az Itaniumot is X86 alapokra helyezi, akkor az AMD ma sehol sem lenne. Talán már régen csődött jelentett volna. Meg azt kellene elismerni, hogy az Opteron lényegesen sikeresebb, mint az Itanium. És nem, nem azért, mert az Intelnél mindenki síkhülye, az AMD-nél meg zseni, hanem azért, mert az Intel vezetősége totál rosszul mérte fel a piaci igényeket és a jövőbeli lehetőségeket. És persze az Itanium teljesítményéről is totál téves képzetek éltek bennük, mivel nem kicsit megvezették őket.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor