Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 10:56
Mitchell. Az Opteronnnak van beagyazott piaci szegmense, az Itaniumnak nemigazan van eletkepes szegmense es ami van az is zsugorodik. a vendorok szepen hatralnak ki mogule, mennek csodbe. Az intel nagyon jol meglatta, hogy kell egy home entertainment system, lett is a V//V. Namost az otlet az, hogy az orphaned itanium pontosan megfelelo lett volna ebbe a keszulekbe processzornak. A Rambus XDR kituno multimedia alkalmazasokhoz, de az opteron fele konzervativ szerver alkalmazasokhoz szuboptimalis. az XDR nagy savszelesseget tud biztositani, az itaniumnak meg eredendoen az kell. Ha streamed appokat irsz itaniumra akkor a latency kevesbe lesz problematikus, ha viszont nem, akkor meg igen, es erre valo az FB-DIMM. Csak ez megint egy olyan dolog, hogy tovabb dragitja a mar isgyis heroinaru rendszert. Az opteron-t a midrange szerverekbe szantak. az itanic all-roundernek lett szanva, csak kenyszerusegbol szorult be a HPC arenaba, aminek eredendo oka a rossz startegia, a koncepciotlansag es az ebbol meghozott hibas tervezesi/interfeszelesi dontesek.
SFIJ !
Egyáltalán nem azt vitattam, hogy mi az Itanium piaci szegmense, vagy hogy az ötletedet rossznak találnám, sőt ...
Viszont "Az intel nagyon jol meglatta, hogy kell egy home entertainment system" - ezt az AMD is láthatta és erre a szegmensre akkor a Hammer indulásánál kellett volna rástartolnia:
ad. 1. akkor jóval nagyobb pénzügyi szüksége lett volna egy gyorsabb felfutásra
ad. 2. akkora időelőnnyel - ha arra is elindul - ma az xbox-okat AMD processzorokkal árulnák
...
Tovább szerintem a technikai alapjai már akkor meglettek volna, minimális módosítással. Itt elsősorban a HT-re gondolok.
Pl.: az IMC csak egy kisebb, de gyors memóriát kezelne, a HT linkekre pedig lehetne spec célprocesszorokat aggatni. Kicsit a PS3-ra hajazva.
Vagy vegyük az egyre inkább sorosan kezelt perifériákat (ma lenne Opteron/A64 2-3 koherens és 8 további HT linkkel pl. ha már mi lett volna hát játszunk).