HWSW Informatikai Kerekasztal: Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete Értékeld a témát: -----

#441 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 03. 08:41

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 2., csütörtök - 19:30

Hvuk, miből gondolod, hogy az IMC "urgent" tervezési cél lenne az x86-os vonalon? Szerintem az IMC előnyét csak számítástechnikailag lehet feltétlenül igazolni (nagyon sok procis rendszerben ott sem mindig, lásd Sun). Ezzel szemben felhozhatók érvek az IMC ellen gyártási és gazdaságossági szempontból.

Nem mondtam, hogy az IMC "urgent" állapotban lenne. Nem ott van, mert annyi dolguk van, hogy a mérnökök teljesen el lehetnek havazva. Viszont "urgent"-nek kellene lennie. Az ok egyszerű: nyernének vele vagy 15-20% teljesítményt a processzoraik. És a teljesítmény növelése viszont "urgent" cél, mert jelenleg az AMD erősen meglépett. Egy IMC-vel pedig utol lehetne érni. Éppen ezért teljesen logikus lépés lenne (lett volna) az Inteltől az IMC mielőbbi megvalósítása. Mivel nem tették meg és e lépés megtétele ellen semmi semmi nem szól, mellette viszont igen, így feltehető, hogy nem tudták megtenni. Erre a legvalószínűbb magyarázat pedig, hogy nincs rá erőforrásuk.

E szép gondolatmenet ellenére persze elképzelhető, hogy egyéb okok miatt nem lépték (nem tudták meglépni) az IMC-t. Például azért, mert a P4 architektúrára nehéz ráapplikálni. Vagy azért, mert valami fejes úgy döntött irracionálisan módon, hogy nem lesz IMC. Vagy valami teljesen más általunk nem ismert dolog az oka.

Az Itaniummal tényleg más a tészta, ott nyilván lényegesen később tudják csak meglépni. 2007-es dátumban nem hiszek, szerintem inkább 2008 lesz az, ha 2007-ben lesz Tukwilla, akkor megeszem a kalapom.

A Xeonok esetén viszont megint nem lenne semmi akadálya az IMC bevezetésének. És ott nagyon nagy teljesítményt lehetne nyerni. Persze az igaz, hogy több processzoros rendszerek miatt az IMC bevezetése nem egyszerű. Mellesleg lehet, hogy a desktopon is azért nem lépték meg a dolgot, mert többprocesszoros rendszerek esetén nagyon át kellett volna tervezni a processzort (és a chipsetet), és nem akartak az egyprocesszoros rendszereknél más buszrendszert, mint többprocesszoros rendszereknél. Ez viszont arra utal, hogy nem jól mérték fel a trendeket és a lehetőségeket. Most meg szívnak emiatt.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#442 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 09. 03. 08:48

Szerintem a végén meg is válaszolod nagyjából a valószínűbb indokot, hogy miért nincs IMC: a Pentium 4 és Xeon egy szép nagy család, megbontani pedig nem éri meg, mert a +10-20-30 százalékkal nem nyernének annyi piacot, vagy inkább pontosabban, nem állítanák meg sokkal jobban az AMD-t. Azért azt ne felejtsük el, hogy a sorozatos technikai kudarcok után még mindig uralják a piacot.

A tukwillás kalapevés pedig elég kockázatos szerintem annyiban, hogy amennyire én tudom, arra a projektre teljesen különálló team van ráállítva, így a NetBursttel való bénázások nem zavarják őket, legfeljebb morálisan.

#443 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 08:57

Idézet: hvuk - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 9:41

Nem mondtam, hogy az IMC "urgent" állapotban lenne. Nem ott van, mert annyi dolguk van, hogy a mérnökök teljesen el lehetnek havazva. Viszont "urgent"-nek kellene lennie. Az ok egyszerű: nyernének vele vagy 15-20% teljesítményt a processzoraik. És a teljesítmény növelése viszont "urgent" cél, mert jelenleg az AMD erősen meglépett. Egy IMC-vel pedig utol lehetne érni. Éppen ezért teljesen logikus lépés lenne (lett volna) az Inteltől az IMC mielőbbi megvalósítása. Mivel nem tették meg és e lépés megtétele ellen semmi semmi nem szól, mellette viszont igen, így feltehető, hogy nem tudták megtenni. Erre a legvalószínűbb magyarázat pedig, hogy nincs rá erőforrásuk.

Ismét, itt is magadat győzködöd arról, amit az előző mondatban mint tényt állítottál. Emiatt hagytam itt az egész procitémát, és ezért nem is szándékozom folytatni.

Az IMC nem sürgős az Intelnek. Ha odafigyeltél, akkor láthattad már, hogy a long pipe köszöni, nem profitál igazán a kisebb késleltetésű memóriából: az Intel-féle short pipe meg köszöni, anélkül is - meg egy csomó egyébb nélkül is - bőven sok területen alázza az Opteront. Akkor most miért kellene az IMC? Hogy ujra alaplapot lehessen cseréltetni a népekkel? Egy alig bevezetett memóriatípus és a hozzá tartozó, épp felfutó széles spektrumú chipset-biznic kellős közepén? Vagy hogy megtörjék a bejáratott szerverpiaci renoméjukat egy elkapkodott döntéssel? Eh...

Idézet

Ráadásul az Opteron villámgyorsan terjeszkedik felfelé, év végére benyomul a 8 processzoros szerverek piacára, kb. másfél év múlva meg a 16-32 processzorosokéra. És így a teljes Xeon vonallal szemben lesz AMD alternatíva, mégpedig teljesítmény és ár szempontjából egy lényegesen jobb alternatíva, mint a Xeon vonal.

Vajon az akkori Xeonoknál is jobb alternatíva lehet majd? Mer' ugye... Meg ráadásul az AMD 'villámgyors felfele terjeszkedése' a piacon tespedten álldogál a négy procinál, meg a 8+ procis kísérletezésnél, és prímán látszik, hogy ebből leghamarabb akkorra várható 'áttörés' felfele, ha a quad procikkal tolhatják majd a quad short pipe 8M cache Xeonokkal szemben...

Szerkesztette: Rive 2004. 09. 03. 08:59 -kor

Elköltöztem :-)

#444 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 09:18

Igen, szép lassan az együttgondolkodás hatására rájövünk a tényleges indok(ok)ra. Viszont továbbra is fenntartom, hogy az IMC-re nagy szüksége lenne az Intelnek, viszont annak kifejlesztése hatalmas feladat. Ha tudná megtenné, de nem tudja (legalábbis rövid távon nem tudja). Az a 15-20% teljesítmény nagyon is sokat számítana az Intelnek, ha 1 évvel ezelőtt a Xeonok ennyivel nagyobb teljesítményt tudtak volna, akkor nem lenne ilyen erős az Opteron térhódítása. Az Opteronokat nem az AMD két szép szeméért veszik, hanem azért, mert egy halom alkalmazása alatt (gyakorlatilag a workstation alkalmazásokat leszámítva mindenben) messze felülmúlják teljesítményben a Xeonokat. Ha a két processzor pariban lett volna vagy csak minimális lett volna az Opteron előnye, akkor az Opteron lényegesen kisebb siker lett volna.

Az Intel piacait pedig igenis veszélyezteti az AMD (elsősorban az Opteronnal). A tendenciát kell ugyanis figyelni: egy év alatt 6%-os részesedést szerzett az X86 szerver piacon és év végére reálisnak tűnhet a 10%. Ami a processzorok piacán még nagyobb részesedést jelent (legalábbis a híradások szerint). Ez pedig azt jelenti, hogy az Intel X86 szerver piaci részesedése erősen csökken.

A desktop piacon pedig az a problémája, hogy már nem egyedül és mindenhatóan diktálja az árakat. Nehéz ugyanis az árakat úgy diktálni, hogy nem a tiéd a leggyorsabb processzor. Persze hatalmas piaci súlyánál fogva még mindig hatékonyan befolyásolja az árak alakulását, de ha a régebbi ráhatását 95%-nak tekintjük, akkor ez most már csak valahol 70% körül mozog. További gondja, hogy ahogy az Opteron terjed a szerver paicon, úgy gyűrűzik le ennek hatása a desktopra: ha ugyanis az Opteron szerver gond nélkül üzemel egy cégnél, akkor ők könnyebben fognak Athlon 64 desktopokat vásárolni. Ami persze baromság ugyanúgy, mint baromság az (bár azért az nagyobb), hogy azért vesz valaki megint mondjuk Xeon szervert, mert a 2-3 éve vásárolt P3-as szervere gond nélkül működött. De ettől persze még működik ez az effekt. A desktopon van még egy harmadik problémája: a leggyorsabb és ezért legnagyobb haszonnal eladható processzorokkal gyártási nehézségei vannak. Az AMD ASP-je szépen emelkedik, míg - legjobb tudomásom szerint - az Intelé csökken.

Ezzel persze nem temetni akarom az Intelt, csak annyit, hogy jelenleg a folyamatok nem a számukra kedvező irányban haladnak. És kötve hiszem, hogy ennek jelentőségét ők lebecsülnék. Éppen ennek köszöhető ez a nagy kapkodás. És ez a kapkodás és a jelenlegi gondok két alapvető tévedés miatt alakultak ki szerintem: az Itanium teljesítményének és elterjedésének felülbecslése és a NetBurst architektúra melletti döntés miatt. És persze amiatt, hogy az Opteron/A64 vonal sikerességét alábecsülték. Ez már 3. :D
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#445 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 09:34

Idézet: Rive - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 9:57

Ismét, itt is magadat győzködöd arról, amit az előző mondatban mint tényt állítottál. Emiatt hagytam itt az egész procitémát, és ezért nem is szándékozom folytatni.

Az első mondatban arról beszéltem, hogy az Intelnek nem "urgent", a másodikban meg arról, hogy "urgent"-nek kellene, hogy legyen.

Idézet

Az IMC nem sürgős az Intelnek. Ha odafigyeltél, akkor láthattad már, hogy a long pipe köszöni, nem profitál igazán a kisebb késleltetésű memóriából: az Intel-féle short pipe meg köszöni, anélkül is - meg egy csomó egyébb nélkül is - bőven sok területen alázza az Opteront. Akkor most miért kellene az IMC? Hogy ujra alaplapot lehessen cseréltetni a népekkel? Egy alig bevezetett memóriatípus és a hozzá tartozó, épp felfutó széles spektrumú chipset-biznic kellős közepén? Vagy hogy megtörjék a bejáratott szerverpiaci renoméjukat egy elkapkodott döntéssel? Eh...

Akartam írni, hogy kérdéses, hogy vajon mennyit profitál a NetBurst az IMC-ből. Őszintén szólva nem igazán láttam erről teszteket (mármint arról, hogy miként viselkedik az alacsonyabb késleltetésű memóriával). Megpróbálok majd utánanézni. Az viszont, hogy a P4 szereti a nagyobb cachet arra utalhat, hogy gyorsulna tőle rendesen.

Miféle X86-os rövid pipe-ú Intel szerver proci van? Tudtommal csak P4 derivánsok vannak, amik nem éppen a rövid pipe-ról híresek. Jelenleg a Xeon kikap teljesítmény terén az Opterontól (legalábbis a legtöbb alkalmazásban). Az esetleges jövőbeli rövid futószalagos szerverprociknak pedig már nem az Opteronokkal, hanem a K9-el kell megküzdeniük. Ha már a teoretikus prociknál tartunk. :D

Idézet

Vajon az akkori Xeonoknál is jobb alternatíva lehet majd? Mer' ugye... Meg ráadásul az AMD 'villámgyors felfele terjeszkedése' a piacon tespedten álldogál a négy procinál, meg a 8+ procis kísérletezésnél, és prímán látszik, hogy ebből leghamarabb akkorra várható 'áttörés' felfele, ha a quad procikkal tolhatják majd a quad short pipe 8M cache Xeonokkal szemben...

Ez a terjeszkedési ütem lényegesen gyorsabb, mint amit anno az Intel tudott produkálni. Az Opteron egy év alatt eljutott az 1-2 processzoros rendszerektől a 4 processzorosokig. Ezt én villámgyorsnak nevezném. Még az idénre ígérte a Sun a 8 processzoros Opteron rendszerét, így azért én ezt lényegesen előbb várom. Mondjuk úgy fél-3/4-ed éven belülre.

#446 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 09:36

Kicsit elmebetegeskedtem, közzéteszem, hátha valakit érdekel (note, a két proci ára megegyezik, a rendszerek árai nem elérhetőek, vélhetően az Itaniumé a platform drágasága miatt sokkal magasabb):

Persze a lényeg kimaradt:  IBM Corporation eServer 325 (2-way 2.4 GHz AMD Opteron vs. SGI Altix 350 (2-way 1400MHz/3MB, Itanium 2)

INT_rate                                        I2/O (%)       O/I2 (%)      Győztes                                 

Compression                                       60,25        165,98      Opteron                                            
FPGA Circuit Placement and Routing                   85        117,65      Opteron                                            
C Programming Language Compiler                   76,75        130,29      Opteron                                            
Combinatorial Optimization                       273,26          36,6      Itanium                                            
Game Playing: Chess                               53,23        187,86      Opteron                                            
Word Processing                                   73,54        135,98      Opteron                                            
Computer Visualization                            82,17        121,69      Opteron                                            
PERL Programming Language                          71,1        140,65      Opteron                                            
Group Theory, Interpreter                         56,74        176,25      Opteron                                            
Object-oriented Database                          93,69        106,73      Opteron                                            
Compression                                       82,43        121,31      Opteron                                            
Place and Route Simulator                        105,91         94,42      Itanium                                            

Átlag a legnagyobb különbséget kiszűrve           70,07         124,9      Opteron                                 

FP_rate                                            I2/O          O/I2      Győztes                                 

Physics / Quantum Chromodynamics                  81,25        123,08      Opteron                                 
Shallow Water Modeling                           108,45         92,21      Itanium                                 
Multi-grid Solver: 3D Potential Field            110,48         90,51      Itanium                                 
Parabolic / Elliptic Partial Differential        230,23         43,44      Itanium                                 
3-D Graphics Library                              64,21        155,73      Opteron                                 
Computational Fluid Dynamics                     127,25         78,58      Itanium                                 
Image Recognition / Neural Networks              578,36         17,29      Itanium                                 
Seismic Wave Propagation Simulation              161,44         61,94      Itanium                                 
Image Processing: Face Recognition                95,35        104,88      Opteron                                 
Computational Chemistry                           98,88        101,13      Opteron                                 
Number Theory / Primality Testing                 92,13        108,54      Opteron                                 
Finite-element Crash Simulation                    78,2        127,88      Opteron                                 
High Energy Nuclear Physics Accelerator D         210,2         47,57      Itanium                                 
Meteorology: Pollutant Distribution               69,39        144,12      Opteron                                 

Átlag a legnagyobb különbséget kiszűrve           117,5         98,43      Itanium  

Szerkesztette: special 2004. 09. 03. 10:29 -kor

#447 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 09:39

Idézet: hvuk - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 10:34

Az első mondatban arról beszéltem, hogy az Intelnek nem "urgent", a másodikban meg arról, hogy "urgent"-nek kellene, hogy legyen.

Amúgy épp az előbbi hozzászólásomban írtam a véleményem megváltozásáról. De az teljesen logikus egy beszélgetésben, hogy a vélemények változnak mivel új megvilágításba kerülnek az ismeretek, amik miatt az emberek álláspontja megváltozhat. Ez teljesen normális folyamat, csak a nagyon buták ragaszkodnak a véleményükhöz körömszakadva. És persze ebben nincs semmi szégyelnivaló. :D

A fenti esetben persze másról van szó, ott a bekezdés későbbi részében nem az első mondattal vitatkoztam.

#448 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 10:16

A HWSW láblógatós cikkében a 925G/P chipsetes DDR400-as (CL2) és DDR2-533-as (CL4) memóriával szerelt 3.6 GHz-es P4-eket tesztelték (többek közt). A DDR-2-es gép a 800MHz-es rendszerbusz miatt persze csak korlátozottan tudta kihasználni a DDR2 nagyobb sávszélességét. A versenyben a DDR400-as rendszer nagyjából 3%-al verte meg a másik gépet (bár elég nagy a szórás, volt, hogy a DDR2-es rendszer nyert). A késleltetése a DDR2-es rendszernek kb. 7%-al volt magasabb, mint a DDR-ének. Az IMC hatására kb. 55-60%-ra esne a késleltetés, ami ez alapján kb. 15-18%-os teljesítménynövekedést okozna (a DDR-hez képest). Ez persze nagyon durva becslés volt és nagyon sok helyen hibázhat a dolog. A legjobb lenne egy olyan teszt, ahol egy P4-es rendszer késleltetését és teljesítménykülönbségét néznék CL2 és CL3 esetén. Majd megpróbálok előásni egy ilyen cikket.

#449 Felhasználó inaktív   Michell 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 09. 03. 10:21

Üdv.
Nos akkor a sok jövőbenézés után a múlt és a jelen. Mivel megint egy Itanium2 közelébe kerültem, illetve előkerültek a saját teszttáblázataim. Mindenesetre számomra elég vegyes képet mutatnak.

Az adatsorok némi adatbázisteszt summázata 1.egyszerű insert, és változó ERP feladatok , a 2. és 7. adatot kivéve tárolt eljárás futása - tesztenként változó diszkművelet aránnyal.
(Időeredmények másodpercben, kivéve a p.=perc.
Azzal pedig teljesen felesleges jönni, hogy azonos feltételekkel kellene tesztelni, csak azt tudtam nézni aminek a közelébe jutottam legalább napokra - szabadon, illetve a  paraméterezés is olyan amivel az adott gépet ki tudtam használni.)

DTK  HP-Xeon  Sun  HP-Itanium
1.  538      139          754  245
2. 24        16            42      19
3. 32        15            12        7
4. 86        40            25      17
5.  409      295          295      10
6. 40        14            58      45
7.  140 p.                            80 p.

Konfigok röviden:
DTK-2xPIII/550MHz-256MB-SCSI-W2000-Oracle 8i
HP-P4Xeon DP/2.4GHz-512MB-SCSI-W2003-Oracle 9i
Sun-4xUSIII/750 MHz-8GB-FibreCh-Solaris9-Oracle 9i
HP-RX2600 Itanium2/1.3GHz-2GB-SCSI-W2003/64-Oracle 9i

#450 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 10:28

Idézet: hvuk - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 11:16

A HWSW láblógatós cikkében a 925G/P chipsetes DDR400-as (CL2) és DDR2-533-as (CL4) memóriával szerelt 3.6 GHz-es P4-eket tesztelték (többek közt). A DDR-2-es gép a 800MHz-es rendszerbusz miatt persze csak korlátozottan tudta kihasználni a DDR2 nagyobb sávszélességét. A versenyben a DDR400-as rendszer nagyjából 3%-al verte meg a másik gépet (bár elég nagy a szórás, volt, hogy a DDR2-es rendszer nyert). A késleltetése a DDR2-es rendszernek kb. 7%-al volt magasabb, mint a DDR-ének. Az IMC hatására kb. 55-60%-ra esne a késleltetés, ami ez alapján kb. 15-18%-os teljesítménynövekedést okozna (a DDR-hez képest). Ez persze nagyon durva becslés volt és nagyon sok helyen hibázhat a dolog. A legjobb lenne egy olyan teszt, ahol egy P4-es rendszer késleltetését és teljesítménykülönbségét néznék CL2 és CL3 esetén. Majd megpróbálok előásni egy ilyen cikket.

Játékteszt azonos órajelű Pentium 4-ekkel 400/533/800-as változatokban?

#451 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 10:51

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 11:28

Játékteszt azonos órajelű Pentium 4-ekkel 400/533/800-as változatokban?

Nem, én azonos busz/memória frekvenciára, de eltérő késleltetésre gondoltam. Ugyanis a késleltetés csökkenésének hatását szeretnénk nézni a P4 teljesítményére és ebből következtetni az IMC hatására.

Kellene egy késleltetés mérés, meg néhány teszt. Elsősorban valós alkalmazásokról (mondjuk játékok vagy tömörítők és (de)kóderek). Ebből és abból, hogy tudjuk, hogy IMC-vel mekkora lenne a késleltetés meg lehet becsülni a teljesítmény növekedést.

Szerkesztette: hvuk 2004. 09. 03. 10:51 -kor

#452 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 10:56

De miért nem jó, amit írtam? A processzor órajele azonos, a memória elérése pedig változik (nyilván nem a memória ugyanaz lenne, csak DDR200/266/400 módokban, ugyanolyan időzítésekkel). UT botmatch például kiváló lenne.

#453 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 11:02

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 11:56

De miért nem jó, amit írtam? A processzor órajele azonos, a memória elérése pedig változik (nyilván nem a memória ugyanaz lenne, csak DDR200/266/400 módokban, ugyanolyan időzítésekkel). UT botmatch például kiváló lenne.

Ne már! Valamit vagy én értek félre nagyon vagy te! Az IMC nem növeli meg a sávszélességet (illetve igen, de ezt most hanyagoljuk el), viszont rendkívűl (kb. felére) csökkenti a késleltetést. Ergo a késleltetés hatására (és csak arra!) vagyunk kíváncsiak. A te kísérletedben azonban a sávszélesség változik, annak a hatására viszont nem vagyunk kíváncsiak. Illetve igen, de az most irreleváns. :D

#454 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 11:23

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 11:56

a memória ugyanaz lenne, csak DDR200/266/400 módokban, ugyanolyan időzítésekkel

pont fordítva, ugyanaz a buszsebesség, csak más időzítéssel
WoT nick: Atti77

#455 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 11:31

Most ugye nem azt mondjátok, hogy az busz és a memória órajelének növekedése nem csökkenti a memória elérés processzor órajelében mért késleltetését?

#456 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 11:35

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 12:31

Most ugye nem azt mondjátok, hogy az busz és a memória órajelének növekedése nem csökkenti a memória elérés processzor órajelében mért késleltetését?

Persze, hogy csökkenti! Csak éppen a mérésnél fogalmad sem lesz, hogy mennyi teljesítménynövekedés származott a megnövelt memória sávszélességből és mennyi a lecsökkent késleltetésből. A fix sávszélesség esetén viszont egyszerű a dolog: minden növekedés a lecsökkent késleltetésnek köszöhető.

Szerkesztette: hvuk 2004. 09. 03. 11:36 -kor

#457 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 11:45

Idézet: hvuk - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 12:35

Persze, hogy csökkenti! Csak éppen a mérésnél fogalmad sem lesz, hogy mennyi teljesítménynövekedés származott a megnövelt memória sávszélességből és mennyi a lecsökkent késleltetésből. A fix sávszélesség esetén viszont egyszerű a dolog: minden növekedés a lecsökkent késleltetésnek köszöhető.

Ez igaz, de közelítésnek az IMC-hez a gyakorlatban szerintem jobb eredményt fog adni, mint a memóriamodulok bizergálása. Ezért kell olyan programot vagy algoritmust keresni, amely erősen késleltetésfüggő és nagyon kevéssé sávszélesség. Ehhez elegendő megkeresni azokat az eredményeket, ahol az egycsatornás IMC-vel ellátott K8-ak gyalázták a Pentiumokat.

#458 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 11:50

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 12:45

Ez igaz, de közelítésnek az IMC-hez a gyakorlatban szerintem jobb eredményt fog adni, mint a memóriamodulok bizergálása. Ezért kell olyan programot vagy algoritmust keresni, amely erősen késleltetésfüggő és nagyon kevéssé sávszélesség. Ehhez elegendő megkeresni azokat az eredményeket, ahol az egycsatornás IMC-vel ellátott K8-ak gyalázták a Pentiumokat.

Nem jó, sajnos. A programok körének szűkítésével pont a teszt általánossága, az eredmények extrapolálhatósága veszik el.

Ami működik: az ember elkezdi azonos core esetén állítani a memória paramétereit és az FSB/FCore szorzót. Minden méréssorozathoz - egy mérés nem mérés! - rögzít egy latency és egy bandwidth értéket. Úgy harminc-negyven méréssel később összerak egy táblázatot, majd a célbavett területre készít egy közelítő függvényt, ami megmondja, mennyire és hogyan függ az adott program esetében a runtime a paraméterektől az adott határértéken és hibán belül.

Szerkesztette: Rive 2004. 09. 03. 11:53 -kor

Elköltöztem :-)

#459 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 11:57

Na, találtam egy baba cikket! optimális memória a P4-hez.

A leglassab és a leggyorsabb konfig közti különbséget néztem. A leggyorsabb konfig 2-2-2-5 beállításokkal ment, a leglassabb 3-4-4-8-al. Mindkét esetben egy 3.2 P4 volt az alany 800 MHz-s rendszerbusszal és 400 MHz-s DDR-rel. A leggyorsabb konfig késleltetése a Cachemem szerint 242, a leglassabb esetben 289 (csak tudnám, hogy miben mérték, gondolom órajel ciklusban, bár végül is mindegy). A késleltetés 84%-ra esett vissza a lassú-gyors váltásnál. Az eredmények kivonatos formában (csak a nem szintetikus bechmarkokat néztem):

Teszt: gyors/lassú - gyorsulás

Winrar: 100/122 - 22%!!!
MPEG-4: 43/40.7 - 5.5%
Quake3: 465/423 - 10%
UT: 66.2/62.6 - 5.7%
Serious Sam: 138/130: 6%

Az eredmény tehát elég vegyes, de mindenütt legalább 5.5%-os növekedést lehetett tapasztalni. Vegyük figyelembe, hogy a játékok 1024x768-ban futottak, ahol a grafikus kártya is némileg korlátozó tényező lehetett. Kivéve talán Q3 esetét. Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy a késleltetés 84%-ra történő visszaesése mintegy 7-8%-os teljesítménynövekedést okozott átlagosan. Az 55-60%-ra történő visszaesés tehát 18-20%-ot jelentene (ha igaz a lineáris interpoláció). Magyarán a P4 is jelentősen gyorsulna az IMC-től. QED.  :D

#460 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 12:01

A Winrar mérése folyamán gondolom volt némi mérési hiba is. Persze lehet, hogy a latency mérés nem volt pontos vagy a két hiba együtt okozhatta. A lényegen ez azonban nem változtat.

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.