HWSW Informatikai Kerekasztal: Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete Értékeld a témát: -----

#421 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 02. 15:38

Idézet: Vajonész - Dátum: 2004. szept. 2., csütörtök - 15:52

Gondok vannak a desktop fronton, üzleti érdek azt diktálja hogy inkább arra figyeljenek. Az "Itanium születése" idején sokkal kedvezőbb pozicóban volt, mind az intel, mind a piac.

Ez igaz, de ettől még igaz az eredeti kijelentésem, hogy "sokat akar a szarka, de nem bírja a farka". :D  Nem lepődnék meg, ha további termékeket dobnának ki a kukába a Tejas után. És azt is el tudom képzelni, hogy ez az Itanium vonalból fog kikerülni.

Érdekes különben, hogy a jelenlegi nehéz helyzete (nehezet nem anyagi értelemben értve) jobbára az elrontott 4-8 évvel ezelőtti döntések jelenlegi következménye. Két döntést lehet említeni: a P4 architektúra bevezetését és azt, hogy Itaniumtól gyorsabb és nagyobb sikert vártak. E kettő be nem válása miatt kell most kapkodniuk és annyi mindent fejleszteniük.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#422 Felhasználó inaktív   Elric 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 02. 16:44

Nem kimondottan az erejukkel van a gond. Egyfelol a belso politikai vitak akadalyozzak, hogy mi keruljon be egy termekbe, masfelol ugyancsak a politikai es hatalmi vitak a kulonfele termek vonalak erosseget nagyon befolyasoljak. Aztan meg hozza kell tenni azt is, hogy az AMD komolyan sokkolta az Intelt. Ugyancsak az a kerdeskor, hogy tobb core vagy multithreading legyen. Meg az, hogy MultiGHZ vagy inkabb alacsonyabb orajel, de komoly teljesitmeny. Ezek mind politikai kerdesek, melyek miatt szetesik a termekpaletta. Mernoki talentumban messze nincs hiany. Egyszer Larry Ellison mondta azt (igaz mas kontextusban es mas cegrol, de itt is megallja a helyet): Oroszlanok majmoktol vezetve. hat szerintem ez a helyzet. Kapkodas es emiatt szeteso termekpaletta. Kb. 6-12 honap mire majd sikerul letisztitania es kitalalnia az uj iranyt az Intelnek...
Elric

#423 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 02. 16:57

Nem vontam kétségbe a mérnökeik tehetségét. A gond ott van, hogy jelenleg iszonyú sok termékvonalat fejlesztenek, ráadásul az AMD fejlesztései miatt egy csomó mindent gyorsan kell implementálniuk (NX bit, X86-64). És szerintem a mérnökök már egyszerűen nem győzik ezeket a fejlesztéseket. Az IMC és az NX bit ki nem hozatalát ugyan mi egyébbel lehet magyarázni? Bár ez utóbbi esetén az általad említett politika is bejátszhat: az Intanium miatt nem engedték implementálni az X86-64-be.

Érdekes, hogy mostanában kiderült, hogy tényleg marketing okok miatt döntöttek anno a NetBurst mellett.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#424 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 02. 17:03

Ez a 6-12 hónap lehet, hogy már késő lesz. Illetve már jelenleg is látszik, hogy késő. Az Opteron egyelőre megállíthatatlannak tűnik és egyelőre még csak a távolban látszik az esetleges megoldás (a Banias szerver verziója). És úgy tűnik, hogy a dual-core-ban is előbb fog lépni az AMD, de az Intel számára jó esetben is csak maximum egyszerre.

A másik esélye az Intelnek, hogy az Itaniumot lehozza a szerverek alsó szegmensébe, de egyelőre erre nincs esély. Majd talán 2008 táján. Ráadásul az Opteron villámgyorsan terjeszkedik felfelé, év végére benyomul a 8 processzoros szerverek piacára, kb. másfél év múlva meg a 16-32 processzorosokéra. És így a teljes Xeon vonallal szemben lesz AMD alternatíva, mégpedig teljesítmény és ár szempontjából egy lényegesen jobb alternatíva, mint a Xeon vonal.

#425 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 09. 02. 18:30

Idézet: Vajonész - Dátum: 2004. szept. 2., csütörtök - 15:52

Gondok vannak a desktop fronton, üzleti érdek azt diktálja hogy inkább arra figyeljenek. Az "Itanium születése" idején sokkal kedvezőbb pozicóban volt, mind az intel, mind a piac.

Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Az Itanium megjelenésekor a piaci környezet a lehető legrosszabb volt. Az idő tájt dőlt össze dotkom világ, és kezdett süllyedésbe a világgazdaság.

A többihez annyit, hogy várjuk meg az IDF-et.

Hvuk, miből gondolod, hogy az IMC "urgent" tervezési cél lenne az x86-os vonalon? Szerintem az IMC előnyét csak számítástechnikailag lehet feltétlenül igazolni (nagyon sok procis rendszerben ott sem mindig, lásd Sun). Ezzel szemben felhozhatók érvek az IMC ellen gyártási és gazdaságossági szempontból.

Az Itanium vonalon pedig már évek óta tudni, hogy a 2007-es Tukwilláig nem lesz IMC, mivel addig PA-RISC kompatibilisnek kell maradnia. Másrészt mivel ugye rebesgetik a közös Itanium/Xeon platform eljövetelét 2-3 éven belül, amely nyilvánvalóan az előbbire épülő rendszerek további kíméletlen áresését és veresnyképességét fogja eredményezni, így az x86-os vonalon is inkább 2007 utánra várnám az IMC-t. Magyarán annak kihagyása nem erőforrás vagy időhiány. Az NX bithez nem tudok hozzászólni.

Az AMD és Intel szembenállása szerintem egyre inkább az utasítás-architektúrák háborújává éleződik, azaz hogy az AMD64 el tud-e terjedni, mint iparági pszeudo-szabvány (a'la IA-32), vagy az IA-64 lemossa a színről. A józan ész azt diktálja, hogy az AMD64 kompatibilitása okán jobb helyzetben van, az Intel látszólag azonban még mindig hisz' az IA-64 hosszútávú szupremációjában. Szerintem 3-4 éven belül eldől, hogy mi lesz a háború kimenetele. Addigra kiderül, hogy az AMD mennyire tudja brutalizálni processzorait, és hogy az Itanium sok maggal, kiforrott compilerrel, IMC-vel és glueless SMP-vel beváltja-e végre az ígéretek, azaz ár/teljesítményben csúnyán ráver még az x86-os mezőnyre is.

#426 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 02. 18:37

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 2., csütörtök - 19:30

... és hogy az Itanium sok maggal, kiforrott compilerrel, IMC-vel és glueless SMP-vel beváltja-e végre az ígéretek, azaz ár/teljesítményben csúnyán ráver még az x86-os mezőnyre is.

:p Ezen jot nevettem :D :D

Sztem tulsagosan beutotted a fejed ;) Kicsit kurald me'g magad ;)

Fiery

#427 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 06:49

Busgem.:) Mondom, ha. Nem én találtam ki. Kiderül.

#428 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 06:51

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 7:49

Busgem.:) Mondom, ha. Nem én találtam ki. Kiderül.

:rolleyes: Hja, az Intel marketing osztalyan tul sok Andersen meg Grimm leszarmazott dolgozik  :rolleyes:  :D

Fiery

#429 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 06:52

Jó. Ha csak a fele igaz lesz annak, amit ígérnek, akkor  nagyjából ár/teljesítény mutatójuk lesz a Xeonokkal és Opteronokkal.

#430 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 06:54

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 7:52

Jó. Ha csak a fele igaz lesz annak, amit ígérnek, akkor  nagyjából ár/teljesítény mutatójuk lesz a Xeonokkal és Opteronokkal.

Naja, eddig is ez volt a jellemzo... :) Es mar eddig is igertek sok mindent. Es mar eddig is eveket csusznak az igeretekhez kepest. Plusz lelottek/elve eltemettek nehany projektet mar (pl. Deerfield mar sehol sincs, pedig eroltettek ezerrel).

Fiery

#431 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 06:56

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 2., csütörtök - 17:30

Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Az Itanium megjelenésekor a piaci környezet a lehető legrosszabb volt. Az idő tájt dőlt össze dotkom világ, és kezdett süllyedésbe a világgazdaság.

Nem a megjelenést írtam, hanem "születést".

#432 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 07:00

Nekem ez tetszik legjobban: "kiforrott compilerrel"
Mikor nevezhető majd annak?
Meddig lehet csiszolni?
Van egy olyan érzésem, hogy a jelenlegi fejlődési ütem mellett nem lesznek kiforottabb compilerek, vagyis mire kiforott lesz egy adott Itaniumra, elavul az adott rendszer :)

#433 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 07:01

Idézet: Vajonész - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 7:56

Nem a megjelenést írtam, hanem "születést".

Bocs, ez igaz. Ettől (is) volt akkora bukta a bevezetése (gazdasági prosperitásban tervezett termék receszióban landol, ráadásul technikailag elmaradva a várakozásoktól).

#434 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 07:06

Idézet: Vajonész - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 8:00

Nekem ez tetszik legjobban: "kiforrott compilerrel"
Mikor nevezhető majd annak?
Meddig lehet csiszolni?
Van egy olyan érzésem, hogy a jelenlegi fejlődési ütem mellett nem lesznek kiforottabb compilerek, vagyis mire kiforott lesz egy adott Itaniumra, elavul az adott rendszer :)

Nyugodtan mondhatom, hogy nálunk, nem csak nálam okosabb emberek többször elmondták, hogy egy ilyen komplexitású rendszerhez kb. 10 év alatt születnek megfelelő compilerek. Ez a 10 év még sehol sincs. A compiler és compiler közötti különbséget jól lehetne szemlélteni azzal, mikor az Apple olyan "mérvadó" tesztet rendelt a G5 promótálására, amelyben a Pentium 4 és Xeon rendszerek nem Intel compilert, hanem GCC-t kaptak. A SPEC eredmények brutális módon (ha jól emlékszem 30+ %) visszaestek.

#435 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 07:26

Nézegettem itt a rendszereket. Az egészen meglepő, hogy a 851 dolláros listaárú Opteron 250-et az IBM 1500 dollárért rak bele a szerverbe.

#436 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 07:44

A 910 dolláros Itanium 2 1.3 GHz / 3 MB L3 modellt a HP pedig hajlandó 3200 dollárért belerakni. :eek:

Szerkesztette: special 2004. 09. 03. 07:44 -kor

#437 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 08:11

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 6:06

Nyugodtan mondhatom, hogy nálunk, nem csak nálam okosabb emberek többször elmondták, hogy egy ilyen komplexitású rendszerhez kb. 10 év alatt születnek megfelelő compilerek. Ez a 10 év még sehol sincs. A compiler és compiler közötti különbséget jól lehetne szemlélteni azzal, mikor az Apple olyan "mérvadó" tesztet rendelt a G5 promótálására, amelyben a Pentium 4 és Xeon rendszerek nem Intel compilert, hanem GCC-t kaptak. A SPEC eredmények brutális módon (ha jól emlékszem 30+ %) visszaestek.

Azt a 10 évet RISC/CISC, de nem a EPIC-re mondta Elric.
Erre a jelenlegi tudás szerint mégtöbb.
Pont ezért feszegetem azt, hogy egyáltalán lesz-e rá kiforott compiler, 2012-2015 környékén már egész más processzorok lesznek. Nem hiszem, hogy akkor jelenlegi Itanium1/Itanium2-esek üzembe lesznek, akik használnák a "kiforott compilert".

#438 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 08:19

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 6:44

A 910 dolláros Itanium 2 1.3 GHz / 3 MB L3 modellt a HP pedig hajlandó 3200 dollárért belerakni. :eek:

Tényleg nem érzel abban némi perverziót, hogy HP-vel karöltve demonstrálta az AMD a kétmagos processzorát? Persze értem én, hogy csak a pénz beszél, továbbá szerinted az opteron és az itanium nem egymás piacát célozzák.
Bár szerintem az Itanium eladások nagyrésze 8 processzor alatti rendszerekből áll, pl. clusterben.
Mindenesetre furcsa a HP viszonya az Itaniummal kapcsolatban, annak ellenére, hogy azért elég szoros szállak fűzik hozzá.

Szerkesztette: Vajonész 2004. 09. 03. 08:21 -kor

#439 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 08:29

Idézet: Vajonész - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 9:11

Pont ezért feszegetem azt, hogy egyáltalán lesz-e rá kiforott compiler, 2012-2015 környékén már egész más processzorok lesznek. Nem hiszem, hogy akkor jelenlegi Itanium1/Itanium2-esek üzembe lesznek, akik használnák a "kiforott compilert".

Azért a tapasztalat csak halmozódik az egyes processzorvonalakon. Az Itanium esetében ráadásul a hansúly a compilerre még jobban eltolódott a korábbihoz képest, azaz az IA-64 ISA megvalósításának sikeressége a korábbinál sokkal nagyobb mértékben rajta múlik, függetlenül a szilíciumtól.

#440 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 08:31

Idézet: Vajonész - Dátum: 2004. szept. 3., péntek - 9:19

Tényleg nem érzel abban némi perverziót, hogy HP-vel karöltve demonstrálta az AMD a kétmagos processzorát? Persze értem én, hogy csak a pénz beszél, továbbá szerinted az opteron és az itanium nem egymás piacát célozzák.
Bár szerintem az Itanium eladások nagyrésze 8 processzor alatti rendszerekből áll, pl. clusterben.
Mindenesetre furcsa a HP viszonya az Itaniummal kapcsolatban, annak ellenére, hogy azért elég szoros szállak fűzik hozzá.

Manapság szerintem ez a nagyoknál nem számít perverziónak. Mondjuk másik igazán nagyot csak egyet tudok mondani: IBM.  Egyszerűen megengedhetik maguknak a biztonsági játékot. Ha engem kérdezel, akkor az HP szemei előtt nem az Itanium lebegett, mikor lezsírozták az AMD-vel a demonstrációt, hanem a Sunnal való kibaszás.

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.