Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 20., hétfő - 7:47
Kétségtelen, hogy számos okból (de főként az emberi erőforrások és morál szempontjából) kihatással van az egyik a másikra, azonban nem látom, hogy a valószínűleg dedikált erőforrásokkal rendelkező IPF ternékterve miért szenvedne súlyos (éves szintű) halasztást. Körülbelül 8 hónap múlva okosabbak leszünk, meglátjuk, a Montecito mikor és milyen formában jelenik meg. Az utóbbi idő híradásai az Itaniummal kapcsolatban azonban nem arra engednek következtetni, hogy komoly gondok lennének, gondolok itt arra, hogy a Fuji (negyedik nagy mainframe-es a világon, az pedig kettő a HP-val) teljes mellszélességgel ott van, és az NEC pedig Itanium-onlyra áll át a mainframe kategóriában is, azaz hosszú távon stabilnak kell mutatkoznia az Itanium ecosystemnek -- gondolom az NEC nem a sajtóból értesül a dolgokról.
Az Itanium vs. Power5 témához sokat nem tudok hozzáfűzni, nem ismerem az utóbbi architektúrát, csak ami mindenki előtt ismert: a Power5 két maggal és SMT-vel rendelkezik magasabb órajelen. Mindezeket a Montecito (aki nem tudná esetleg: két mag, 2 GHz, 12 MB L3 / mag, SMT) minden bizonnyal behozza, más kérdés, hogy a throughput a fos buszrendszer miatt hogyan alakul. Hogy szerénytelenkedjek én is egy kicsit, bejött az a várakozásom, hogy az IBM a Powert meg fogja próbálni minél jobban kiterjeszteni, elterjeszteni, ehhez pedig ugye a termékvonalon, a piacon lefelé kell mozogni az olcsóbb gépek irányába. Szerintem elég egyértelmű, hogy hosszú távon a Power, egy proprietary architectúra, csak így tud életképes maradni az olyan "nyílt" ellenfelekkel szemben, mint az AMD64 vagy IA-64.
Idézet
Nem hiszem, hogy az IA-32-es bénázások és az Itanium között túl szoros kapcsolatot kellene keresni.
Inkabb ugy kellene mondani, hogy az IA32 benazasok es az Itanium benazasok + a piaci helyzet.... Nem csak a Prescott csuszott, hanem az Itanium is.
Idézet
Körülbelül 8 hónap múlva okosabbak leszünk
Lassan latni kellene valamit, mert mar terdig jarunk a paper-launchban. Es mindig csak azt hallom, hogy varjunk egy picit. Ez tenyleg a jovo platformja, mert jelen idoben sosem fogjuk latni....
Mainframe fronton azert az IBM kemeny dio lesz. Nekik mindenuk megvan hazon belul, ahhoz hogy ilyesmit gyartsanak. Az Intel nem csinal OS-t, a HP-nek nincs fabja ....
Namost az IBM gozerovel kesziti elo a Power5 kovetkezo megjeleneset. Ha nem fognak kesni, akkor jovore a Power 3GHz-kornyeken fog menni. Raadasul amennyire tudom (bar nem emlekszem, hogy honnan hallottam), a zSeries is meg fogja kapni a Power procikat. Tehat az IBM ugyanazzal a procival fog Workstation-Unix server-Mainframe gepeket szallitani (iSeries, pSeries, zSeries), legfeljebb a WS-ekbe csak Power4(+) kerul majd. Ez nagy elony.
OpenPower kezdemenyezesrol meg nem hallottal? Az IBM megnyitja a fejlesztok fele a cuccos bizonyos reszeit. Nem tudom, hogy mi a jelentosege a projektnek, de ugy tunik, hogy ez is az Itanium elleni tamadas.
h1ghland3r