HWSW Informatikai Kerekasztal: Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete Értékeld a témát: -----

#541 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 20. 12:05

Idézet: Haderach - Dátum: 2004. szept. 20., hétfő - 10:07

a SUNt kifelejtitek, pedig most neki is fut a szekere szépen fel, és mellesleg több unix szervert ad el, mint az IBM. vagy a HP.
meg most van ez a szövetsége a fujitsuval, az sem rossz dolog.

A SUN gondja csak az, hogy UNIX piac egyre zsugorodi, míg a win/linux piaca növekszik.
Egyébként ez több szerver, bevételben csak alig többet jelent.

#542 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 20. 12:09

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. szept. 20., hétfő - 11:03

Ha tovbb akarja az intel finanszirozni az itaniumot, akkor kenytelen lesz elorukkolni egy elfogadhato consumer verzioval, ha ugy tetszik 'itanic-celeron'-nal amibol finanszirozhatja a szerver itancijet.

Ezt a fejőstehenet P3/P4-nek hívták.
Egy itanic-celeronnak is megvannak a maga plusz költségei, valamint a veszélyei.

#543 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 09. 20. 12:45

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2004. szept. 20., hétfő - 10:48

Inkabb ugy kellene mondani, hogy az IA32 benazasok es az Itanium benazasok + a piaci helyzet.... Nem csak a Prescott csuszott, hanem az Itanium is.

A megjelenése óta az Itanium pontosan követi a terméktervet (Merced-McKinley-Madison), nem sok okunk van feltételezni, hogy a Montecito számottevő (negyedéves) késést szenvedjen -- hacsak nem az, hogy a korai tervek szerint a kétmagos felépítés csak később következett volna.

Idézet

Mainframe fronton azert az IBM kemeny dio lesz. Nekik mindenuk megvan hazon belul, ahhoz hogy ilyesmit gyartsanak. Az Intel nem csinal OS-t, a HP-nek nincs fabja ....

Pontosan ez az IBM...mondjuk úgy legnagyobb kockázata. Vertikalitással próbál versenyezni egy olyan iparágban, amely majdnem teljesen horizontális, és a horizontalitás már a piac tetejét is kezdi elérni. Hosszú távon valószínűleg előbb-utóbb alul fog maradni valamelyik iparági kvázi sztenderd platformmal szemben (IA-64/AMD64 ill. Linux/Windows), és a jelenleginél lényegesen jobban visszaszorul a részesedése, mégha ezt ma nehéz is elképzelni, mikor az IBM mainframe business-e másfél milliárd dollár, nem beszélve az ezzel járó presztízsről, a Global Servicesről stb.

Pontosan ez ellen próbál lépni az IBM, méghozzá azzal, hogy a Powert minél jobban igyekszik kiterjeszteni, azaz horizontálisan teríteni, hogy megfelelő bázishoz jusson az egyre növekvő fejlesztési és gyártási költségek megfelelő megtérüléséhez. Ebbe bukott bele az Apple is a PC piacon, csak sokkal korábban, mivel a piac alján található.

Idézet

Namost az IBM gozerovel kesziti elo a Power5 kovetkezo megjeleneset. Ha nem fognak kesni, akkor jovore a Power 3GHz-kornyeken fog menni. Raadasul amennyire tudom (bar nem emlekszem, hogy honnan hallottam), a zSeries is meg fogja kapni a Power procikat. Tehat az IBM ugyanazzal a procival fog Workstation-Unix server-Mainframe gepeket szallitani (iSeries, pSeries, zSeries), legfeljebb a WS-ekbe csak Power4(+) kerul majd. Ez nagy elony.

OpenPower kezdemenyezesrol meg nem hallottal? Az IBM megnyitja a fejlesztok fele a cuccos bizonyos reszeit. Nem tudom, hogy mi a jelentosege a projektnek, de ugy tunik, hogy ez is az Itanium elleni tamadas.

h1ghland3r

Ezekre utaltam. A problémát az IBM is nagyon jól látja, nem én szoptam.

#544 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 20. 12:49

Idézet: Vajonész - Dátum: 2004. szept. 20., hétfő - 12:40

Nem tudom milyen várakozásod volt, de ez már évek óta trend.
Olyannyira, hogy jelenleg a Power a legelterjedtebb 64 bites proci.
Nem igazán értem, hogy mit értesz nyíltág alatt, de nem hiszem, hogy az IA-64/AMD64 nyíltabb lenne.

Azért ennyire csak nem. Ez a legelterjedtebb dolog érdekes: mi alapján? Darabszám? Szerverszám? Forgalom? Honnan az adat? Ti. ha a Sun a legnagyobb UNIX-szereplő, akkor....? Még ha a legelterjedtebb is, ez nem sokáig fog így maradni...Opteron, Xeon.

A nyíltság alatt a hozzáférhetőséget, dokumentáltságot, OS-támogatottságot értem elsősorban.

#545 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 20. 12:51

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2004. szept. 20., hétfő - 12:32

That's right.

Mondjuk ez sem az Itanium pozicioit erositi.

h1ghland3r

Persze, csakhogy csodálkoznék, ha a Fujitsu pillanatig is habozna, hogy az egész SPARC vonalat parkolópályára küldje, ha az Itaniumhoz kerülne a ladba. A Fujitsu nincs elkötelezve egyik plaftorm mellett sem, szépen fejlesztgetik itaniumos mainframe-jeiket, Linuxszal.

#546 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 20. 12:54

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. szept. 20., hétfő - 13:03

A SUN-nak ott van a highend-re a sparc, mikozben jol latszik, hogy a mid-range es a ws szegmens szepen all att AMD64-re.

Csak annyit akartam mondani, hogy barmekkora is a tokeje az intelnek, 10 eves development ciklus utan nincs meg az attores. Ha tovbb akarja az intel finanszirozni az itaniumot, akkor kenytelen lesz elorukkolni egy elfogadhato consumer verzioval, ha ugy tetszik 'itanic-celeron'-nal amibol finanszirozhatja a szerver itancijet. Es pon most van itt az ido a celeron-itanic piacra dobasara.

Hiába, nem kellene senkinek. Amíg meg nem oldják a kompatibilitást, akár megfelelő teljesítményű emulációcal, addig nem is lesz. Ezenkívül hardver sincs hozzá. Legalább 3-5 év szerintem, mire látszódni fog ilyesmi.

#547 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 20. 13:42

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 20., hétfő - 11:49

Azért ennyire csak nem. Ez a legelterjedtebb dolog érdekes: mi alapján? Darabszám? Szerverszám? Forgalom? Honnan az adat? Ti. ha a Sun a legnagyobb UNIX-szereplő, akkor....? Még ha a legelterjedtebb is, ez nem sokáig fog így maradni...Opteron, Xeon.

A nyíltság alatt a hozzáférhetőséget, dokumentáltságot, OS-támogatottságot értem elsősorban.

Darabszám-gépszám-forgalom tökmindegy. Az Apple miatt, így van.
Én nem UNIX szereplőt, sem szerver szereplőt nem írtam, csak azt, hogy a legelterjedtebb 64 bites proci.
Nem írtam, hogy mindig is így lesz, viszont egyelőre azokra csak linux van, ráadásul a Xeon 64 bit egyelőre prototípus.

Dokumentálva van és kaphatsz is dokumentációt, persze minnél többet perkálsz annál jobban nyalják a s****ed. Hozzáférhető, még processzort is gyárthatsz, pusztán licencelni kell az egyes technológiákat.

OS támogatottágban egyedül a win szól az IA64 mellett, bár ez első sorban az IA32 kód futása miatt fontos, de aki azt akar futattni az nem fog IA64-et venni.
Xeon/Opteron-ra jelenleg csak linux van, vagy 32 bites módban futattod és várod a win-t. :)

Míg Power-re linux, az IBM-es gépekre tehetsz még OS/400-at, AIX-et, az Apple ad OSX-et.
A jövőben nem elképzelhetetlen egy win sem(bár erre kicsi az esély), mivel az XBox2-ben pedig valamiféle win kernel lesz.

#548 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 20. 15:37

Idézet: Vajonész - Dátum: 2004. szept. 20., hétfő - 14:42

Darabszám-gépszám-forgalom tökmindegy. Az Apple miatt, így van.
Én nem UNIX szereplőt, sem szerver szereplőt nem írtam, csak azt, hogy a legelterjedtebb 64 bites proci.
Nem írtam, hogy mindig is így lesz, viszont egyelőre azokra csak linux van, ráadásul a Xeon 64 bit egyelőre prototípus.

Dokumentálva van és kaphatsz is dokumentációt, persze minnél többet perkálsz annál jobban nyalják a s****ed. Hozzáférhető, még processzort is gyárthatsz, pusztán licencelni kell az egyes technológiákat.

OS támogatottágban egyedül a win szól az IA64 mellett, bár ez első sorban az IA32 kód futása miatt fontos, de aki azt akar futattni az nem fog IA64-et venni.
Xeon/Opteron-ra jelenleg csak linux van, vagy 32 bites módban futattod és várod a win-t. :)

Míg Power-re linux, az IBM-es gépekre tehetsz még OS/400-at, AIX-et, az Apple ad OSX-et.
A jövőben nem elképzelhetetlen egy win sem(bár erre kicsi az esély), mivel az XBox2-ben pedig valamiféle win kernel lesz.

azzal a winnel ugyan az lenne a baj, mint az AMD64es verzióval: nagy driverhiány.

#549 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 21. 15:06

Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 20., hétfő - 13:54

Hiába, nem kellene senkinek. Amíg meg nem oldják a kompatibilitást, akár megfelelő teljesítményű emulációcal, addig nem is lesz. Ezenkívül hardver sincs hozzá. Legalább 3-5 év szerintem, mire látszódni fog ilyesmi.

Kedves special szerinted mikor van inkabb green light?

a) nem kompatibilis es draga
b) nem kompatibilis de olcso

:D
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#550 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 21. 15:15

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. szept. 21., kedd - 16:06

Kedves special szerinted mikor van inkabb green light?

a) nem kompatibilis es draga
b) nem kompatibilis de olcso

:D

Szerintem mindkettő esetén piros még a lámpa, mert a lényeg ott van, hogy nem kompatibilis. :p  :D
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#551 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 21. 15:29

Tényleg van valami Ytse véleményében Brookwooddal kapcsolatban. Ez a cikk igazán mókás olvasmány. Különösen az a rész tetszik, ahol Nathan szerint lehetséges az, hogy a szilíciumszeleten egymás mellé kerülő jól sikerült processzorokat darabolás nélkül(!!!) egymás mellé lehet tenni egy tokban és a 775-ös foglalatba tokozva őket dual-core processzorként fognak működni. Április elsejei tréfának frappáns és mókás lenne, így azonban inkább szánalmas.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#552 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 21. 16:59

Idézet: hvuk - Dátum: 2004. szept. 21., kedd - 16:29

Tényleg van valami Ytse véleményében Brookwooddal kapcsolatban. Ez a cikk igazán mókás olvasmány. Különösen az a rész tetszik, ahol Nathan szerint lehetséges az, hogy a szilíciumszeleten egymás mellé kerülő jól sikerült processzorokat darabolás nélkül(!!!) egymás mellé lehet tenni egy tokban és a 775-ös foglalatba tokozva őket dual-core processzorként fognak működni. Április elsejei tréfának frappáns és mókás lenne, így azonban inkább szánalmas.

103W*2. bele sem gondolok. oda kell majd csavarozni a házat az asztalhoz.

#553 Felhasználó inaktív   Olasz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 21. 17:53

Idézet: Haderach - Dátum: 2004. szept. 21., kedd - 17:59

103W*2. bele sem gondolok. oda kell majd csavarozni a házat az asztalhoz.

az astal meg tizes profilú laminált alu... :D
lócitromból nem lesz limonádé

#554 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 22. 14:01

Idézet: Olasz - Dátum: 2004. szept. 21., kedd - 18:53

az astal meg tizes profilú laminált alu... :D

szolíd ólomlábakkal, mert a puszta alu elég könnyű, nehogy odébbmenjen, mint a vibráló mobil :D

#555 Felhasználó inaktív   Olasz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 22. 14:46

Idézet: Haderach - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 15:01

szolíd ólomlábakkal, mert a puszta alu elég könnyű, nehogy odébbmenjen, mint a vibráló mobil :D

:D  :D  :D

#556 Felhasználó inaktív   Elric 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 22. 23:35

Vajonesznek igaza van a volument tekintve, az a baj, hogy santit az osszehasonlitas, mert a Mac tipikusan desktop kornyezet. Ha meg a tradicionalis Unix vendorok kozott nezzuk a listat, akkor a Sun ver mindenkit a maga evi 1.5M eladott CPU-javal. Ez kb. annyi, mint az osszes tobbi Unix vendor altal eladott RISC chipek volumene...

Ja nem tudom ezt a foliat lattatok-e, Copyright by IBM, de en a The Register-rol szedtem le.
Azt mutatja, hogy az elmult evekben milyen volumeneket becsultek az Itanium-nak. (Bocsi
a minosegert, de 20k ala kellett beferni vele. :)

Szerintem rettentoen tanulsagos.  :D
Elric

Csatolt fájl:

#557 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 08:34

Idézet: Elric - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 22:35

Vajonesznek igaza van a volument tekintve, az a baj, hogy santit az osszehasonlitas, mert a Mac tipikusan desktop kornyezet. Ha meg a tradicionalis Unix vendorok kozott nezzuk a listat, akkor a Sun ver mindenkit a maga evi 1.5M eladott CPU-javal. Ez kb. annyi, mint az osszes tobbi Unix vendor altal eladott RISC chipek volumene...

Ja nem tudom ezt a foliat lattatok-e, Copyright by IBM, de en a The Register-rol szedtem le.
Azt mutatja, hogy az elmult evekben milyen volumeneket becsultek az Itanium-nak. (Bocsi

Elric

A tradiconálisan nyílván a Sun vezet, de szerintem a piacok kezdenek "összefolyni", azaz a jövő(jelen) processzor architechtúrái a desktoptól a csúcsszerverekig ki kell szolgálniuk az igényeket.
Ez látszik, hogy mind az itanium, mind a power lefelé tör, hogy hosszú távon életbe maradjon az x86-tal szemben.
Egyékbént ez a 1.5M az USP-kat jelenti?
Ha jól emlékszem 95/96 környékén jött ki.

Én is láttam ezt a fóliát, olvastam a pdf-jét is(csak kár, hogy japánul volt).
Szerintem még további görbék fogják követni :D
Az látszik, hogy egy valag kidobott pénz volt(?) bármiféle előrejelzés az Itaniummal kapcsolatban.

#558 Felhasználó inaktív   Olasz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 09:52

Idézet: Elric - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 0:35

...

Elric

Hát bárki bármit mondjon, siralmas. Ennyire nehéz mellé nyúlni, de némelyeknek összejön. Nem hiszem, hogy az intel részvényesei ezt lógatnák a falukon bekeretezve.

#559 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 10:06

Idézet: Olasz - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 10:52

Hát bárki bármit mondjon, siralmas. Ennyire nehéz mellé nyúlni, de némelyeknek összejön. Nem hiszem, hogy az intel részvényesei ezt lógatnák a falukon bekeretezve.

Végeztem egy kis interpolációt és az jött ki, hogy a legutolsó előrejelzés görbéjét ha tovább vezetjük, akkor 2011-ben éri el azt a szintet a görbe, mint ahova a legleső előrejelzés 2002-re várta. Magyarán ekkor lépi át a 30-as vonalat (az nem látszik, hogy az vajon százalék vagy mi a szösz).

Persze a legutolsó felmérés sem biztos, hogy számolt a Power5 és az Opteron hatásával. Ha nem, akkor további módosítások lesznek szükségesek. Valaki akar fogadni velem abban, hogy lesz még ez a görbe laposabb? :D

#560 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 11:00

A legutolsó az pont 1 éves.
Szóval most már biztos egyenesebb :)
Egyébként az ordináta, az itaniumos rendszerekből származó bevétel, milliárd dollárban.
Ennek a 2003-as értékéről van egyáltalán valakinek valami infója?

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.