Idézet: special - Dátum: 2004. szept. 20., hétfő - 11:49
Azért ennyire csak nem. Ez a legelterjedtebb dolog érdekes: mi alapján? Darabszám? Szerverszám? Forgalom? Honnan az adat? Ti. ha a Sun a legnagyobb UNIX-szereplő, akkor....? Még ha a legelterjedtebb is, ez nem sokáig fog így maradni...Opteron, Xeon.
A nyíltság alatt a hozzáférhetőséget, dokumentáltságot, OS-támogatottságot értem elsősorban.
Darabszám-gépszám-forgalom tökmindegy. Az Apple miatt, így van.
Én nem UNIX szereplőt, sem szerver szereplőt nem írtam, csak azt, hogy a legelterjedtebb 64 bites proci.
Nem írtam, hogy mindig is így lesz, viszont egyelőre azokra csak linux van, ráadásul a Xeon 64 bit egyelőre prototípus.
Dokumentálva van és kaphatsz is dokumentációt, persze minnél többet perkálsz annál jobban nyalják a s****ed. Hozzáférhető, még processzort is gyárthatsz, pusztán licencelni kell az egyes technológiákat.
OS támogatottágban egyedül a win szól az IA64 mellett, bár ez első sorban az IA32 kód futása miatt fontos, de aki azt akar futattni az nem fog IA64-et venni.
Xeon/Opteron-ra jelenleg csak linux van, vagy 32 bites módban futattod és várod a win-t.
Míg Power-re linux, az IBM-es gépekre tehetsz még OS/400-at, AIX-et, az Apple ad OSX-et.
A jövőben nem elképzelhetetlen egy win sem(bár erre kicsi az esély), mivel az XBox2-ben pedig valamiféle win kernel lesz.