HWSW Informatikai Kerekasztal: Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 08. 08. 20:07

Van egy egyszerű kérdésem:

Mi dönti el, hogy hány bites egy processzor? (32-64).

Van egy emberke aki hajtogatja nekem a hülyeségeit, és nem igazán találom a szavakat, hogy egyszerű paraszti nyelven elmagyarázzam neki :)

#42 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 08. 20:40

Ej,ej Borg ezt már nem először játszod el, összeakaszkodsz valakivel aztán futsz ide a HwSw-re segítségért. Ez nekem furcsa szokás. :)

Amit írok ne vedd szentírásnak ebben nem vagyok szakértő csak lelkes amatőr.

Egyébként ennek a hány bites dolognak a léte nem garancia a teljesítményre. Pl. A Geforece 256bites, a legújabb 3D-k 512bites, de ezek specializált feladatra elkészített "CPU"-k.

Ha jól tudom a Transmeta Crouso is 128bites CPU, az új 6000-es széria pedig 256bites lett volna ha valaha elkészül. És ugye a Transmeta termékek nem a bődületes gyorsaságukról híresek.

A többit leírta Version, talán azt kihagta hogy az intelnek van 64 bites CPU-ja is.

Egyébként a lényeg valahol arrafelé lehet amit a #11-ben leírt, vagyis több magot rakhatnak egy procira, nagy valószínűséggel pont innen ered a cell elnevezés.

#43 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 08. 20:51

idézet:
Ezt írta shabba:
Ej,ej Borg ezt már nem először játszod el, összeakaszkodsz valakivel aztán futsz ide a HwSw-re segítségért. Ez nekem furcsa szokás. :)

Amit írok ne vedd szentírásnak ebben nem vagyok szakértő csak lelkes amatőr.

Egyébként ennek a hány bites dolognak a léte nem garancia a teljesítményre. Pl. A Geforece 256bites, a legújabb 3D-k 512bites, de ezek specializált feladatra elkészített "CPU"-k.

Ha jól tudom a Transmeta Crouso is 128bites CPU, az új 6000-es széria pedig 256bites lett volna ha valaha elkészül. És ugye a Transmeta termékek nem a bődületes gyorsaságukról híresek.

A többit leírta Version, talán azt kihagta hogy az intelnek van 64 bites CPU-ja is.

Egyébként a lényeg valahol arrafelé lehet amit a #11-ben leírt, vagyis több magot rakhatnak egy procira, nagy valószínűséggel pont innen ered a cell elnevezés.
[/quote]

Én csak azzal akaszkodtam össze, hogy az hogy hány bites egy processzor, nem azt jelöli, hogy milyen sebességű a belső rendszerbusza, ugyanis az illető ezt mondta.
Ugy tudom az itaniumon 64bites, az itanium2-n meg 128bites double pumped busz van, ettől függetlenül ezek 64bitesek.
Szóval csak ezt próbáltam elmagyarázni az ürgének, két idióta PS3 rulez szerű beirása között.
De ha tévedek javitsatok ki, lehet...

Egyébként shabba nem értem mért igy tünteted fel az egészet. Nekiálltam vitázni valakivel a másik fórumon, és hogy ne irjak túl nagy hülyeségeket közben infokat kerestem a témához még. Mivel máshol nem találtam ezzel foglalkozo fórumot, topicot stb, ezért itt kérdeztem rá a dologra.

[ 2002. augusztus 08.: Locutus szerkesztette a hozzászólást ]

#44 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 09. 11:24

idézet:
Ezt írta Locutus:
Van egy egyszerű kérdésem:

Mi dönti el, hogy hány bites egy processzor? (32-64).

Van egy emberke aki hajtogatja nekem a hülyeségeit, és nem igazán találom a szavakat, hogy egyszerű paraszti nyelven elmagyarázzam neki :)
[/quote]

Szerintem az általános célú regisztereinek a bitszáma határozza meg a processzor "bitességét".

IA-64: rN, 64 bites,
x86: EAX, 32 bites
G4: RN, 32 bites
stb.

Ennél a processzorban lehetnek nagyobb bitszámok és kisebbek is, mind az adatutakon, mind a regisztereknél.

#45 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 09. 11:26

Hopp az ennél után kimaradt a vessző. :)

#46 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2002. 08. 09. 15:34

Hehehe... :)

"August 8, 2002
Sun Blasts Intel's Itanium

Sun Microsystems Inc. delivered a scorching attack on Intel Corp.'s 64-bit Itanium processor to an audience of analysts and reporters Wednesday, deriding the chip's design and lambasting it as the "most expensive disaster in the history of high tech."
The unusually harsh rhetoric from Sun executives marks the company's counterassault against Intel's recent promotional efforts touting the 1GHz Itanium 2, released last month, as a faster and cheaper alternative to Sun's UltraSparc-based systems.

While Sun stands as the longtime leader in sales of high-power 64-bit servers, where systems can cost more than $1 million a piece, it has been hard hit by a downturn in sales since mid-2000 and increased competition from its top rivals, Hewlett-Packard Co. and IBM.

And while Intel, of Santa Clara, Calif., is a relative newcomer in the 64-bit market, Itanium has the backing of HP, which co-developed the chip and has announced plans to migrate all of its high-end servers to it.

One day after Sun unveiled its fastest processor yet, a 1.05GHz UltraSparc III, company executives used a conference call with analyst and reporters to fire back at Intel, which has heavily promoted Itanium 2 by touting its price/performance advantages over Sun's UltraSparc III.

Shahin Kahn, Sun's vice president of computing systems, led the assault, mocking Itanium as a "seriously bad idea" and predicting it'll eventually be viewed as the "most expensive disaster in the history of high tech," an apparent reference to the more than $1 billion Intel is speculated to have invested in the chip.

Sun's attack on Itanium confirms that the computer maker already is feeling threatened by the new rival, one analyst said.

"I think they're reacting a bit like they have their back against the wall," said Kevin Krewell, a processor analyst for In-Stat/MDR, in Sunnyvale, Calif."

Forras: [url="http://"http://www.eweek.com/article2/0,3959,449120,00.asp"]eWeek[/url]

#47 Felhasználó inaktív   Elric 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 16. 20:54

Egy processzor valahany bitessege meg mindig - pontosan ugy, ahogy Vajonesz irta - a regiszterek szelessegebol jon ki. Ezt csak avval pontositanam, hogy az INTEGER regiszterek szelessege!

A cikkre meg hat csak annyi a velemenyem, hogy Ez a Shahin nevu pasi intelligens, de amerikai (vagyis amerikanizalodott, mert egyebkent pakisztani, ha jol emlekszem). Vagyis eroteljesen marketing erzelmu es nem a technikai tenyek hatarozzag meg a velemenyet vagy a cselekedeteit. Itt megint errol van szo. Az amerikai marketing megkivanja, hogy anyazd a konkurrenciat. Erre meg hat az elemzoknek is mondaniuk kell valamit, mert ugye kukanka nem szabad latszani. Az egesz marketing minden oldalrol. A tudomany es az ido meg mas kerdes.
Elric

#48 Felhasználó inaktív   taormina 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 19. 12:05

idézet:
Ezt írta Elric:
Egy processzor valahany bitessege meg mindig - pontosan ugy, ahogy Vajonesz irta - a regiszterek szelessegebol jon ki. Ezt csak avval pontositanam, hogy az INTEGER regiszterek szelessege!
[/quote]

Sokan valljak ezt az iget, csak akkor meg kakukktojas a Motorola 68000-es pl. Integer regiszterei valoban 32 bitesek de a belbecs ellenben 16 bites, a 32 bitesseget meg leemulalja asszem a nanokodok segidsegevel. A dolog 1979-ben egyebken baromira future-proof egy megoldas volt :)
Amugy dolgoztam olyan texas DSP procival is, amiben a regiszter-space egy folytonos bittombot alkotott es nemi tulzassal azt mondhatnok, hogy a felhasznalndo regiszterek meretet programbol allithattad be -> VBR proci? :)

En ezek utan inkabb azon az allasponton vagyok, hogy annyi bites a proci, ahany bitesnek a gyarto vallja. Az i8088-at pl eleg sok helyen hirdette az intel 8-bites CPU-nak (itt az adatbusz a 8 bites, mig a regiszterek 16 bitesek)
... Everybody knows the deal is rotten
Old Black Joe's still pickin' cotton

#49 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 16. 12:04

[url="http://"https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=19482"]Az Intel felgyorsítja az Itanium 2 processzorok megjelenési ütemtervét[/url]

Gondoltam kicsit felhozom a témát.

A Madison-nak nem az induló órajele 1,5 GHz körüli, hanem annyi lesz és pont.
9MB L3-ashoz már valószínű kell a 0,09 mikron.

Érdekes a Deerfield.
Remélhetőleg nem csak a kisebb cache-ben fog eltérni.
Tényleg a 1,5 MB-os L3 rendelkező Itanium2 hány W-ot fogyaszt?
Ha jól tudom 130W az 3Megásé. S a Madison-nak is e körül rebesgetik.

Az eladások mit mutatnak? Hogy áll az Itanium platform?

#50 Felhasználó inaktív   cyberde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 16. 12:34

idézet:
Ezt írta Vajonész:

...
Gondoltam kicsit felhozom a témát.
...
[/quote]

idézet:
Ezt írta T2k: [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=1&t=003501&p=2"]___itt___[/url]

Az Itanium-2-esek?
Kulcsszo: Volume graphics... (voxelgrafka)

A volume-os brigadnak kell a 64bit: rendeltem egyelore 3db-ot ebbol: HP Workstation zx6000 with dual Intel Itanium 2 processors at 900MHz - ez 'kisebbik proci' (ja, -100MHz :D), ez eleg nekik, nem a proci a lenyeg ott...
Egyben a maximalis 12GB DDR lesz (ugy valszeg az egesz emberi testet az osszes systemmel fellohetjuk vegre - kiraly! :cool: talan meg setalni is fog , ez eleg combos lett igy: vmi $24 ezer meg egy kicsi :D, a masik kettoben csak 6GB ram lesz (azok inkabb renderelnek majd nekik), az asszem igy $20k alatt maradt...

No meg, hogy a polygonos brigad szaja se sirjon, :D ott mindenki kap fejenkent egy zsiruj szemelyi gepet (ok min kettot hasznalnak fejenkent egyszerre most is + a renderfarmjuk): dual P4 Xeon 2.8GHz Evo W8000-esek (ex-Compaq :)) 2-4GB ram, mindegyikben ATI FireGL X1 256MB vga-val... (a mostani W8000-eseket (dual Xeon 1.8-2.xGHz-esek) meg bevagom a renderfarmba es kesz.)

Hat, ezzel sajna, szerintem idenre megint kikoltekeztem magamat tomeges vasarlast tekintve... bruhuhu... pedig ez a vasarlas a legjobb resze a munkakorommnek... :D

PS: Lassan kivanatos szemely leszek barmilyen SETI-csapatban... :D

[ 2003. január 11.: T2k szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

ha megérkeznek, akkor akár "elsőkezes" információink is lehetnek

:D

#51 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2003. 01. 16. 14:36

Szerintem az Intel nem bízza a véletlenre, mindenkit le akarnak söpörni teljesítményben az Itanium 2-vel, még csak fel se merüljön senkiben, hogy Power4-es vagy USparcos megoldást vegyen. Szerintem eszméletlen feszített ez az új roadmap, igen durva fejlesztési verseny folyik. Főleg, ha az inteles srácok belejönnek a hatékony sok-processzoros architektúra tervezésébe, mert ebben a SUN egyelőre verhetetlen.

#52 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 16. 23:46

idézet:
Ezt írta cyberde:

ha megérkeznek, akkor akár "elsőkezes" információink is lehetnek

:D
[/quote]

A kofigok mennyisege modosult: 2 db dual I-2-es lesz csak, de mindketto full (12GBDDR) memoriaval es 8 db dual Xeon 2.8GHz/2GBDDR-os uj Evo W8000 Prof. Ws. :cool:

#53 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 17. 12:43

T2k, várunk sok szeretettel a hwsw SETI csapatába! :)

#54 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 17. 21:54

;)
Belepetem, jelentem. Egyelore csak az otthoni gepemmel... :)

#55 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 07. 05:30

Cirka 2 heten belul itt vannak - mar confirmed by HP. :cool:

#56 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 10. 16:32

Kép

Kép

#57 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 10. 17:32

[url="http://"http://news.com.com/2100-1001-983898.html?tag=fd_top"]Pixar switches from Sun to Intel[/url]

#58 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 11. 15:29

idézet:
Ezt írta T2k:
[url="http://"http://news.com.com/2100-1001-983898.html?tag=fd_top"]Pixar switches from Sun to Intel[/url][/quote]

De nem Itanium2-re, hanem Xeon-ra.

#59 Felhasználó inaktív   Michell 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 12. 16:19

idézet:
Ezt írta Vajonész:

De nem Itanium2-re, hanem Xeon-ra.
[/quote]

Ez akkor is fontos hír. Igaz inkább igy hangzik : RIP RISC .

#60 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 12. 19:00

idézet:
Ezt írta Michell:

Ez akkor is fontos hír.
[/quote]

Fontosnak fontos, de nem illik ide. Egyébként a HWSW-n is ott volt :cool: .

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.