Mi dönti el, hogy hány bites egy processzor? (32-64).
Van egy emberke aki hajtogatja nekem a hülyeségeit, és nem igazán találom a szavakat, hogy egyszerű paraszti nyelven elmagyarázzam neki

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Elküldve: 2002. 08. 08. 20:07
Elküldve: 2002. 08. 08. 20:40
Elküldve: 2002. 08. 08. 20:51
idézet:
Ezt írta shabba:
Ej,ej Borg ezt már nem először játszod el, összeakaszkodsz valakivel aztán futsz ide a HwSw-re segítségért. Ez nekem furcsa szokás.
Amit írok ne vedd szentírásnak ebben nem vagyok szakértő csak lelkes amatőr.
Egyébként ennek a hány bites dolognak a léte nem garancia a teljesítményre. Pl. A Geforece 256bites, a legújabb 3D-k 512bites, de ezek specializált feladatra elkészített "CPU"-k.
Ha jól tudom a Transmeta Crouso is 128bites CPU, az új 6000-es széria pedig 256bites lett volna ha valaha elkészül. És ugye a Transmeta termékek nem a bődületes gyorsaságukról híresek.
A többit leírta Version, talán azt kihagta hogy az intelnek van 64 bites CPU-ja is.
Egyébként a lényeg valahol arrafelé lehet amit a #11-ben leírt, vagyis több magot rakhatnak egy procira, nagy valószínűséggel pont innen ered a cell elnevezés.[/quote]
Én csak azzal akaszkodtam össze, hogy az hogy hány bites egy processzor, nem azt jelöli, hogy milyen sebességű a belső rendszerbusza, ugyanis az illető ezt mondta.
Ugy tudom az itaniumon 64bites, az itanium2-n meg 128bites double pumped busz van, ettől függetlenül ezek 64bitesek.
Szóval csak ezt próbáltam elmagyarázni az ürgének, két idióta PS3 rulez szerű beirása között.
De ha tévedek javitsatok ki, lehet...
Egyébként shabba nem értem mért igy tünteted fel az egészet. Nekiálltam vitázni valakivel a másik fórumon, és hogy ne irjak túl nagy hülyeségeket közben infokat kerestem a témához még. Mivel máshol nem találtam ezzel foglalkozo fórumot, topicot stb, ezért itt kérdeztem rá a dologra.
[ 2002. augusztus 08.: Locutus szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 08. 09. 11:24
idézet:
Ezt írta Locutus:
Van egy egyszerű kérdésem:
Mi dönti el, hogy hány bites egy processzor? (32-64).
Van egy emberke aki hajtogatja nekem a hülyeségeit, és nem igazán találom a szavakat, hogy egyszerű paraszti nyelven elmagyarázzam neki[/quote]
Szerintem az általános célú regisztereinek a bitszáma határozza meg a processzor "bitességét".
IA-64: rN, 64 bites,
x86: EAX, 32 bites
G4: RN, 32 bites
stb.
Ennél a processzorban lehetnek nagyobb bitszámok és kisebbek is, mind az adatutakon, mind a regisztereknél.
Elküldve: 2002. 08. 09. 15:34
Elküldve: 2002. 08. 16. 20:54
Elküldve: 2002. 08. 19. 12:05
idézet:
Ezt írta Elric:
Egy processzor valahany bitessege meg mindig - pontosan ugy, ahogy Vajonesz irta - a regiszterek szelessegebol jon ki. Ezt csak avval pontositanam, hogy az INTEGER regiszterek szelessege!
[/quote]
Sokan valljak ezt az iget, csak akkor meg kakukktojas a Motorola 68000-es pl. Integer regiszterei valoban 32 bitesek de a belbecs ellenben 16 bites, a 32 bitesseget meg leemulalja asszem a nanokodok segidsegevel. A dolog 1979-ben egyebken baromira future-proof egy megoldas volt
Amugy dolgoztam olyan texas DSP procival is, amiben a regiszter-space egy folytonos bittombot alkotott es nemi tulzassal azt mondhatnok, hogy a felhasznalndo regiszterek meretet programbol allithattad be -> VBR proci?
En ezek utan inkabb azon az allasponton vagyok, hogy annyi bites a proci, ahany bitesnek a gyarto vallja. Az i8088-at pl eleg sok helyen hirdette az intel 8-bites CPU-nak (itt az adatbusz a 8 bites, mig a regiszterek 16 bitesek)
Elküldve: 2003. 01. 16. 12:04
Elküldve: 2003. 01. 16. 12:34
idézet:
Ezt írta Vajonész:
...
Gondoltam kicsit felhozom a témát.
...
[/quote]
idézet:
Ezt írta T2k: [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=1&t=003501&p=2"]___itt___[/url]
Az Itanium-2-esek?
Kulcsszo: Volume graphics... (voxelgrafka)
A volume-os brigadnak kell a 64bit: rendeltem egyelore 3db-ot ebbol: HP Workstation zx6000 with dual Intel Itanium 2 processors at 900MHz - ez 'kisebbik proci' (ja, -100MHz), ez eleg nekik, nem a proci a lenyeg ott...
Egyben a maximalis 12GB DDR lesz (ugy valszeg az egesz emberi testet az osszes systemmel fellohetjuk vegre - kiraly!talan meg setalni is fog , ez eleg combos lett igy: vmi $24 ezer meg egy kicsi
, a masik kettoben csak 6GB ram lesz (azok inkabb renderelnek majd nekik), az asszem igy $20k alatt maradt...
No meg, hogy a polygonos brigad szaja se sirjon,ott mindenki kap fejenkent egy zsiruj szemelyi gepet (ok min kettot hasznalnak fejenkent egyszerre most is + a renderfarmjuk): dual P4 Xeon 2.8GHz Evo W8000-esek (ex-Compaq
) 2-4GB ram, mindegyikben ATI FireGL X1 256MB vga-val... (a mostani W8000-eseket (dual Xeon 1.8-2.xGHz-esek) meg bevagom a renderfarmba es kesz.)
Hat, ezzel sajna, szerintem idenre megint kikoltekeztem magamat tomeges vasarlast tekintve... bruhuhu... pedig ez a vasarlas a legjobb resze a munkakorommnek...
PS: Lassan kivanatos szemely leszek barmilyen SETI-csapatban...
[ 2003. január 11.: T2k szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
ha megérkeznek, akkor akár "elsőkezes" információink is lehetnek
![]()
Elküldve: 2003. 01. 16. 14:36
Elküldve: 2003. 01. 16. 23:46
idézet:
Ezt írta cyberde:
ha megérkeznek, akkor akár "elsőkezes" információink is lehetnek
[/quote]
A kofigok mennyisege modosult: 2 db dual I-2-es lesz csak, de mindketto full (12GBDDR) memoriaval es 8 db dual Xeon 2.8GHz/2GBDDR-os uj Evo W8000 Prof. Ws.![]()
Elküldve: 2003. 02. 10. 17:32
Elküldve: 2003. 02. 11. 15:29
idézet:
Ezt írta T2k:
[url="http://"http://news.com.com/2100-1001-983898.html?tag=fd_top"]Pixar switches from Sun to Intel[/url][/quote]
De nem Itanium2-re, hanem Xeon-ra.
Elküldve: 2003. 02. 12. 16:19
idézet:
Ezt írta Vajonész:
De nem Itanium2-re, hanem Xeon-ra.[/quote]
Ez akkor is fontos hír. Igaz inkább igy hangzik : RIP RISC .
Elküldve: 2003. 02. 12. 19:00
idézet:
Ezt írta Michell:
Ez akkor is fontos hír. [/quote]
Fontosnak fontos, de nem illik ide. Egyébként a HWSW-n is ott volt.