HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Kipróbáltuk: Ubuntu 11.04 Natty Narwhal - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (11 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Kipróbáltuk: Ubuntu 11.04 Natty Narwhal Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 04. 28. 23:11

Üzenet megtekintéseIdézet: attila9988 - Dátum: 2011. 04. 28. 19:26

Láttál -e már bsd -t?

Volt olyan, de emlékeim szerint a bsd-t nem durcás gyerekek írták, akik hisztiből ne vettek volna át hasznos funkciókat, így most őszintén nem értem ez miben kapcsolódik ahhoz, amit írtam.

#62 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 06:12

Üzenet megtekintéseIdézet: potyo - Dátum: 2011. 04. 28. 19:51

Merjek frissíteni 10.10-ről, vagy ez kockázatos mutatvány?

Én ilyenkor várni szoktam 1 hónapot. :Đ Eleve iszonyat frissítés fog jönni hozzá hamarosan. Esetleg egy imagelés után meg lehet kockáztatni.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#63 Felhasználó inaktív   LCoder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 06:57

@lgb: Én kb. azóta linuxozom amióta idehaza elérhető, az első disztribem még floppyról jött, és 0.9x-es kernel volt benne. Azóta pedig elég sokféle ablakkezelőt, indítót, desktop felületet láttam, plusz egy rakás nem linuxosat is, a Commodore 64 GEOS-ától az Androidig. Eddig bizony az Unity volt a legkevésbé használható. Ez persze egyrészt szubjektív dolog, de az hogy egy adott alkalmazást hogyan lehet a leggyorsabban megkeresni/elindítani elég objektív. Ettől persze ízlések és pofonok eltérhetnek, de az az ömlengés ami itt elhangzott a dologgal kapcsolatban, az én tapasztalataimmal nagyon-nagyon szembenállt. És ha elolvastad amit írtam, akkor az is benne van, hogy az is lehet hogy közben nagyon-nagyon nagyot fejlesztettek rajta...

#64 Felhasználó inaktív   strogg 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 04. 29. 07:06

Én monkey 1.1 -et használtam először 1999-ben, aztán rögtön utánna suse 5.x,6x, és két év aktiv BeOS használat. (primary OS)
Ezért merek kicsit "belefáradni" abba, hogy hébe-hóba fix hardveren még mindig nem képesek alap dolgokat kezelni.
Hozzáteszem egy raklap dologról az a véleményem, hogy fejlettebb mint a windows-os user exp.
Csak valahogy azt a letisztult gyors tökéletességet hiányolom, ami miatt mai napig szerelmem a BeOS.
És meg keéé mondjam aki anno használt BeOS-t, annak nagyon fix igényei vannak mondjuk a sebesség terén ;) (hüüp-hüp, régi szép idők :))
...oooO..............Ubuntu 10.10
.....(....)...Oooo...
......)../.....(....)....
.....(_/.......)../.....
...............(_/.......
:: Dancsok "strogg" Zoltan ::
:: www.dancsokzoltan.com ::
:: Skype: mms_strogg ::
:: strogg@dancsokzoltan.com ::
:: dancsok.strogg.zoltan@gmail.com ::

#65 Felhasználó inaktív   LCoder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 07:10

@jani1701: "A rendszer pedig szokásosan gyorsult valamennyit, bár most érezhetően nagyobbat mint 10.04-ről 10.10-re.".
Ez jó hír, bár nálam az Ubuntu a 8.04 óta verzióról verzióra egyre lassabb lett, különösen a bootolás. A 8.04 eléggé arcleesős dolog volt, iszonyat gyorsan bootolt a netbookomon. A következő már picit lassabb volt, de csak pár másodperccel. A mostani 10.10 viszont már visszalassult kb. a többi linux és a win7 szintjére a kis eee 901-es netbookomon.

"Öröm olvasni a cikket, hogy végre a nagyobb oldalak is képesek normálisan írni olyanról, amihez nem áll pénz."
A linux mögött legalább akkora lobbi áll mint a windows mögött, sőt. És nem csak nemzetközi szinten, hanem idehaza is. Az aki azt hiszi, hogy a linuxot amatőr hobbiprogramozók fejlesztik kb. egy óvodás naivitásával rendelkezik. A linux ugyanúgy a multik játékszere mint a windows, vagy épp az OSX.

#66 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 07:21

Megjelenik a legújabb Ubuntu erre a HWSW megjelenteti a két héttel ezelőtti béta tesztjét. Gratulálunk, ez igen ügyes. (Ezt úgy kell, hogy megírjuk a cikket a bétán, megjelenéskor összevetjük a cikket a bétával majd ügyesen kitoljuk a cikket amit így órákkal a végleges megjelenése után úgy lehet tálalni hogy a véglegesről van. Amatőrök.)

#67 Felhasználó inaktív   linyi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 07:36

Tegnap éjfél után sikerült s frissítés két részletben a 10.04-ről a 11.04-re. Érezhetően gyorsult a rendszer (nem a boot, de notebook-ot használok, így havonta 1-2 alkalommal szoktam csak újraindítani). Kizárólag Ubuntut használok a 8.04-óta. Eddig is nekem nem alsó és felső, hanem jobb és bal panel volt a gépemen, mert nekem is 1280*800-as a képernyőm. A Unity nekem borzasztóan bonyolultnak tűnik, hosszas keresgélés után találom csak meg a megszokott programokat. Tudom, hogy őskövület vagyok, aki már közel 40 éve használ számítógépet, de minden váltást megszenvedek, amíg megtanulom. Ez a fene nagy ergonómia, amit nagy testvér (M$) meghirdetett most a divat, látom már, hogy kénytelen leszek ezt is megtanulni. A végén ezt is meg fogom szokni, csak feleslegesnek tartom. Aki nem tud néhány szintes menükben valamit megtalálni, az ássa el magát és ne akarjon számítógépezni.

Ami miatt frissítettem az a LibreOffice volt, ami nem ment a 10.04-en. Úgy látom minden korábbi OpenOffice dokumentumot szépen megnyit, de volt néhány problémás Word dokum, azt ez sem tudja megnyitni. Átkozom magam, hogy több órát elcsesztem az életemből, miközben azért, amiért frissítettem, nem következett be és még tanulhatom is az Unity-t.
Polló László

#68 Felhasználó inaktív   bardosz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 08:43

Teljesen jó, hogy lehet keresni a menüben, de mi van ha én tudom hol van az amit keresek? Remek, hogy ez a tipusú világ mindig az új (és ezért tapasztalatlan) ügyfélre, vásárlóra, felhasználóra hajt, de mi van azokkal akik évek óta hűséges ügyfelek, vásárlók, felhasználók? Na velük nem foglalkozik a fent istenített redmondi filozófia.
Megjegyzendő, hogy Redmondal ellentétben az új Ubuntu megengedi a választást, hogy winmac-es mintára akarom e a wide-ra, touch-ra és hülyékre optimalizált felülettel szívatni magam, vagy a hagyományos gnome felületet használom. Legalább is egyenlőre....

#69 Felhasználó inaktív   Chronos.hun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 08:49

Jó cikk, köszönjük. Örömmel tölt el hogy ilyen sok embert foglalkoztat, és szerintem egészséges hogy kritikát kap. Nem tökéletes, de jó az irány (szerintem).

#70 Felhasználó inaktív   jani1701 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2011. 04. 29. 09:59

@LCoder: Az új asztali gépemen a bootot nem tudom lemérni, mert grubtól a használható asztalig 5 másodperc volt a 10.04, 10.10 és a 11.04 is. Viszont a benne lévő Ati kártyám nagyon gyors lett a 11.04, szóval összességében gyorsult az elsődleges asztali gépem. Húgom 6 éves asztalija is gyorsult, legalábbis azt mondta, hogy gyorsabbam mennek a dolgai. Anyumnak nem tűnt fel bár ő csak fullscreen firefox és ennyi. :) Történt még két laptopon is frissítés, ezekben intel vga van, a boot azokon se lett lasabb a felület mind a kettőn gyorsabb. Nagyjából ezek a tapasztalatok. 2 hete hoztak hozzám egy kis netbokot (lenovo s10-3) amin windows 7 volt... csak már nem indult el, rátettem az ubuntut és lesett nagyot, hogy mennyivel gyorsabb, eléggé meglepődött.

#71 Felhasználó inaktív   LCoder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 10:15

@jani1701: Az én eee 901-emen nem nagyon vettem észre sebességkülönbséget a linuxok illetve a win7 között. Voltak dolgok amik linuxon gyorsabban mentek (Pl. a firefox) de cserébe win7-en az IE volt elég gyors. De igazán elfogadható sebességet linuxon az eee 901-en csak akkor tudtam produkálni böngészésben amikor a foxot lecseréltem a chrome-ra. Na, az tényleg hasít. Igaz, cserébe időnként teliszemeteli a képernyőt, ez szvsz a linuxos inteles driver hibája lehet, de érdekes módon csak a chrome hozza elő.

#72 Felhasználó inaktív   attila9988 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 11:47

@LCoder: "Az aki azt hiszi, hogy a linuxot amatőr hobbiprogramozók fejlesztik kb. egy óvodás naivitásával rendelkezik. A linux ugyanúgy a multik játékszere mint a windows, vagy épp az OSX."

Azért ezt érdemes annyival kiegészíteni, hogy a nagytőke mellett ott vannak azért ma is az ideológiai alapon működő programozók is, bár kétségtelen hogy ha egy két nagyobb céget kivennénk a képletből az erősen megrogyasztaná a fejlesztési ütemet.

#73 Felhasználó inaktív   nhw 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 13:39

@jani1701: "Nekem egy percig semmit se csinált a gép, jóhogy megpróbálok valamit csinálni a géppel... nem vagyok hozzászokva, hogy egy leállítás 1 percig tartson, tekintve, hogy Ubuntun ez a folyamat egész napos használat után is 5-6 másodpercbe telik. "

Win7 Home Premium - SSD-n nekem is! :)
"A journey of a thousand miles began with a single step." // Lao Tzu

#74 Felhasználó inaktív   nhw 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 13:49

Hibernálással kapcsolatban vannak tapasztalatok? 10.10-ben sokat vacakolt...

#75 Felhasználó inaktív   nhw 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 13:53

Mikor a Win sebességét hasonlítjuk össze, érdemes lenne olyan szempontokat is figyelembe venni, amit az Event Logger nyújt.
Valamivel átláthatóbb, rendezhetőbb szűrhetőbb egyszóval felhasználóbarátabb mint egy .log állomány. Ezeknek a mozdulatoknak pedig erőforrás igénye van, ha valaki belenéz egyszer szépen látszik mi minden is van ott. Egyszerűen a sebességkülönbséget és hardverigényt mélységekben kell keresni, nem a shellekben. :)

#76 Felhasználó inaktív   Georgexy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 14:09

Szép napot!

Azzal kezdem, hogy Windows felhasználó vagyok és voltam, és úgy érzem ezen Ubuntu kipróbálása után, hogy maradok is.

Ami tetszett:
- Windows alól egyszerűen és gyorsan tudtam telepíteni egy másik meghajtóra.
- Viszonylag hamar konfigurálta magát az első indításkor. ( Persze miután sikerült megoldani, hogy megszünjön az az NTFS5 hibaüzenet ami fogadott az elején.)
Ami nem tetszett:
- A kinézet indítás után mondhatni nagyon puritán és talán még az XP szintjén sincs. ( ezt nem fikázásból írom csak így érzem)
- Jött az üzenet a rendszertől, hogy nincs minden fordítva magyarra, ami valóban így is volt. Letöltötte és viszonylag könnyen telepítettem. (ez tetszett is meg nem is)
- Pár újraindítás után megjelentek azok az újdonságok, amik itt is láthatóak a képen. Nem tudom honnan, vagy hogyan, de megjelentek. Ez nagyon nem tetszik, mert fogalmam sincs, hogy mit csinál a renszer a háttérben.
- És az új felület sem győzött meg. Így már veri az Xp-t, de sehol sincs a WIN7-hez.
- Mindent keresni kell, semmi sincs látható helyen.
- A meghaljtók egy nagy katyvasz. Csináltam egy könyvtárat Windows alatt, hogy majd oda mentem a Linux-os programokat és drivereket de aLinux alól nem is láttam.
- Jah és kezelte a két monitoromat rendesen. 1920x1080 és 1440x900 60 illetve 75 Hz-en.
- Egyetlen programot sikerült szinte gond nélkül telepíteni az az Opera volt. De ezt is csak másodjára, mert amikor csak futtatásként töltöttem le nem rakta föl.
- Jelezte, hogy van friss driver az NVidia kártyámhoz. Áhh mondom ok akkor nem keresgetek valami 173-as verziószámmal leszedte fölrakta és semmi. Újraindítottam de akkor sem. Megjelent valami x panel de nem reagált. Nehezen rájöttem, hogy aktiválni kell. ok megtörtént de valamiért így is azt írta ki hogy aktiválva de nincs használatba.
- Ezek után próbáltam leszedni a hivatalos Nvidia 270-es drivert de hiába. El sem indult a telepítője.
- Majd vamaiért a következő újraindításnál megszünt a 2. monitorom de működött az X panel.
- Beállítottam, hogy 2 monitor megfelelő felbontásokkal. Majd újraindítás.
Na itt meghalt minden. csak szövegesen indult és semmi más nem történik.
Persze előtte próbáltam még videólejátszást is meg torrent programot keresni meg total commanderhez hasonlót de mindenhol abba ütköztem, hogy ezt meg ezt módosítsam itt meg itt.
A Videólejátszás 1080p-s videónál szaggatott mint állat. Kiléptem a lájátszóból és tovább ment a hangja a filmnek amíg újra nem indítottam.

Na innentől elvágta magát nállam a Linux. És szerintem ezért nem rúg labdába a Windows mellett. Egy átlag felhasználónak nincs szüksége ezekre a szenvedésekre.

Bocs ha ezzel valaki megbántottam.
De én nem vagyok átlag felhasználó mégsem értem és látom át teljesen. biztosan szeretném pár dolgát de így kompletten nem jön be. De el kell ismernem, hogy néhol eszeveszetten gyors a rendszer.
Néhol viszont baromi lassú.

Üdv.
Georgexy

#77 Felhasználó inaktív   Chronos.hun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 14:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Georgexy - Dátum: 2011. 04. 29. 14:09

Na innentől elvágta magát nállam a Linux.

Ne felejtsd el hogy ez Ubuntu és nem Linux. Ubuntu amit teszteltél, de Linux fut jónéhány routeren, telefonon, terminálon, könyv olvasón, stb. Android is Linux és szerintem ha kipróbáltad az egyiket, és nem tetszett, attól még a másikat szeretheted.

Egyébként elég amatőrnek és negatívnak tűnik a teszted, de ne vedd zokon.

#78 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 14:52

Üzenet megtekintéseIdézet: Chronos.hun - Dátum: 2011. 04. 29. 15:41

Ne felejtsd el hogy ez Ubuntu és nem Linux.
Egyébként elég amatőrnek és negatívnak tűnik a teszted, de ne vedd zokon.

Ezt a sablont elteszem...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#79 Felhasználó inaktív   Georgexy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 14:59

@Chronos.hun:

Nem veszem zokon.

Nem értek a Linux-hoz. Sem UBUNTU-hoz ha te különbséget teszel közöttük.
Nme használok Linuxost sehol. Telefonom Symbian^3-as előőte is Symbian volt PC-s vagyok azon pedig Windows fut.
a 3.1 óta használok Windows-t előtte DOS-t is használtam és azelőtt Commodore 64-et. :)
Most vettem rá magam elősször, hogy Linux-ot használjak. Korában találtam valami Andromeda vagy hasonló nevű-t ami leszedtem, de soha nem raktam föl. Ezt is csak azért mert volt Windows-os telepítője.
Gondoltam adok egy eséjt mert sok jót hallottam róla. Jeleneg nem csinálok sokmindent a számítógépen. Böngészés, torrent, telefonszoftver buhera és filmnézés. Ezekből ez az Ubuntu nekem csak a böngészésre volt alkalmas 3-4 órás próbálkozás után. A többire nem nagyon. Jah és a saját routerem is linux firmware-es és mindenhol azt keresek, amikor újat keresek. Mert tudom, hogy az jó. De más ez és más az. De tedd a szívedre a kezed és úgy mond nekem azt, hogy nem bonyolultabb a kezelése, mint a WIN7-nek. Nem riadok meg a bonyolult dolgoktól, de egy oprendszer ne tegye nehézzé az életem. Szerintem. Arra ott vannak a programok amiket később beszerzek hozzá. De azok se a telepítéssel tegyék, hanem a saját használhatóságukkal. És kifelejtettem ezt az új keresésées módszert. Amíg a régi felület volt viszonylag könnyen megtaláltam mindent. Mikor megjelent az új onnantól még nagyobb lett a tanácstalanság. Nekem jobban bejött a régi menü. Biztosan jó ez annak, akinek van ideje beleméjedni és módosítgatni szöveges fájlokat meg átírogatni dolgokat, de nekem nincs. Én használni szeretném és egyszerűen. Gyorsan.
Ezt viszont nem lehet.
Üdv.

#80 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 15:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Georgexy - Dátum: 2011. 04. 29. 15:59

Nme használok Linuxost sehol.

Idézet

Jah és a saját routerem is linux firmware-es

vicces! :-)

Idézet

De tedd a szívedre a kezed és úgy mond nekem azt, hogy nem bonyolultabb a kezelése, mint a WIN7-nek.
szivemre tettem: nekem sokkal egyszerubb! a win7 egyebkent szamomra nagyon nehezkes volt, fel ev mulva visszatettem a winxp-t, de a linux ezeknel kenyelmesebb a szamomra.

Idézet

de egy oprendszer ne tegye nehézzé az életem. Szerintem.
szerintem is! :-)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

Téma megosztása:

• (11 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6