@nhw: "Egyetértek, de picit visszásan nézve. Az átlag, épp hogy nem úgy fogalmaz, hogy táblázatkezelő, hanem Excel."
Én sok embert ismerek, akinek a gépén nincs Office. Semmilyen. Nem fogalmaznak sehogy sem, mert nem hiányzik nekik, ha mégis kell valamit írni, akkor azt Notepad-ban írják vagy egy webes formba.
"Ergo az átlag igénye: Word, Excel, Powerpoint, TotalCommander, Windows Intéző, Firefox v. Internet Explorer."
Ezek már átlag feletti felhasználók... olyanok, akiknek több év óta megvan a megszokott környezetük és hozzávetőlegesen értik is. De a többség nem ilyen.
"Ezek nem saját igényeim, hanem anyós pl akinek semmi köze, folyton kap PPT-t amit végignéz, Word-ben ír meghatalmazást, adásvételi szerződést. Táblázatot Excelben csinál a kiadásokról, ezek hétköznapi igények, hidd el. "
PPT-t minden további nélkül meg tudok nézni tableten. Tudok írni meghatalmazást és adásvételi szerződést is (mi olyan formázás van ebben, amit egy utolsó gyüttment JavaScript-es editor nem tud?), és Android-os táblázatkezelővel is lehet csinálni táblázatokat, amelyeket xls-be is tudok menteni, de jópár táblázatom van GDocs-ban, képletekkel együtt sokszor. Ez egyszerűen megszokás kérdése is, hogy az ember _megvesz_ egy drága programcsomagot (ugye megvette?) vagy használ egy ingyenes programot...
Egyébként az anyósod átlag feletti felhasználó, ha ezeket tudja, a 40+ korosztályra nem feltétlen jellemző még az egyszerű netezésen túl bármi más program használata - leszámítva a munkahelyén használt programokat.
Továbbra sem értem, hogy egy "dokkolt" tablet (billentyűzet, egér, monitor, stb) használata miért okozna az átlag felhasználóknál problémákat. A tablet jelenleg pont azoknál terjed futótűz szerűen, akik nem azzal a szemmel tekintenek a desktopra, mint Te vagy én. Ismerőseim több esetben hozzá se nyúlnak már a laptophoz vagy a desktophoz, mert minden felmerülő igényüket kimeríti a tablet tudása - és még csak dokkolva sincs. Ha egy mozdulattal dokkolni tudnák, akkor egyátalán nem lenne szükségük desktopra. Észre kellene venni, hogy az emberek többsége a netes tartalmakat fogyasztja és nem létrehozza. A létrehozók többsége is fotót vagy videót oszt meg, és lassan az elenyésző kisebbség ír pár sornál hosszabb megjegyzést egy fórumba.
"Naneeee!!! Ha tanítottad jól tudod, hogy ami az asztalon nincs shortcutként az akkor nem is létezik a gépen. Pont neked kellene tudnod!"
Ott van a programok között... vagy egy weboldalon, ami ott van a kedvencek között.
Egyébként látod? Itt cáfolod a desktop jelleget. Ki "telepíti fel" a desktopra az ikont? Az a felhasználó, aki kétségbe esik, ha nincs a desktopon az ikon? Egy tableten a telepítés is sokkal egyszerűbb és átláthatóbb: _felhasználóbarátabb_. És minden ott lesz a programok között.
"A szövegszerkesztést próbáltad már GDocs-ban, de komolyan?"
Igen. Billentyűzettel és egérrel a tableten. Teljesen korrekt módon használható.
"Esetleg pendrivera rakni utána és odaadni egy barátodnak, hogy nyomtassa ki"
El tudom küldeni email-ben csatolmányként, akár pedig USB-re kimásolni. Semmivel se nehezebb, mint desktop oprendszeren.
"Hozzánk naponta jönnek be emberek ezt azt nyomtatni, akkor most adjam át a gépemet, hogy lépjen be és nyomtassuk ki onnan?"
Miért kellene?
"Egy 128 kbit/s feltöltésű net mellet, pedig öröm lesz a digitális fényképezővel csinált 3-10 megapixeles képeket beágyazni."
Most is ezt csinálják.
"Főleg később nyomtatni minőségromlás nélkül. Próbáltam már a Docsot, és maradtam a Wordnél! "
Ok, neked nem jó. De attól még sok más embernek jó. Ez van.
"Hiába mondják, hogy milyen jó online és könnyű megosztani, ha a másik fél tényleg átlagember. Azt meg ne mondd, hogy nagyobb átlag használ Cloud Office-t mint offline verziót. Mert ebben az esetben megint a saját igényeidet projektálod."
_Ha_ jövőre több tabletet adnak el, mint desktop gépet, akkor ez lesz. Márpedig úgy néz ki, hogy több tabletet fognak eladni, mint PC-t. Szokj hozzá...