HWSW Informatikai Kerekasztal: Hogyan tovább. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2269 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 1438
  • 1439
  • 1440
  • 1441
  • 1442
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hogyan tovább. Részvételi demokrácia, öko működésmód Értékeld a témát: **--- 8 szavazás

#28781 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2014. 06. 19. 22:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 06. 19. 23:41

Láttam, és szép.
Én pedig elmondtam, h nem tiszta burkológörbéjű (modulált) jelek esetében már nem annyira szép. Azt is, h a mintavételezési frekvencia csökkenésével erősen romlik a jel és nem a (közel) 100 kHz-s mintavételezési frekvencia az általános.
Azt pedig betudhatjátok a paranoiámnak, h közvetlenül érezhetetlenül is, célirányosan, bármit hozzáadhatnak a jelhez (a lehetőség megvan rá).

Hirtelen ilyenem van kéznél, két jel közt meg 100 méter. Oszt? Digitben nem lenne semmi változás ám :-)

Csatolt fájl  100_meter_2vege_1byte.jpg (61,63K)
Letöltések:: 15
Make love not Wor.

#28782 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 06. 19. 22:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 06. 19. 22:17

Azt sem tudta megmondani milyen sávszélessel mérjünk és mit. Addig én nem mozdultam, míg nincs meg a tervezet. Erre eltévedtünk a műveleti hadszíntér felé.

Ez így megint hamis. Elmondtam, h a vízszintes eltérítés sebességét (időkoordináta) állítsd olyanra, h a 20 kHz-t még lásd jól. a függóleges eltérítés pedig (értelemszerűen) akkor jó ha a jel épp nem fut ki a képernyőről.

#28783 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 19. 22:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 06. 19. 23:46

Ez így megint hamis. Elmondtam, h a vízszintes eltérítés sebességét (időkoordináta) állítsd olyanra, h a 20 kHz-t még lásd jól. a függóleges eltérítés pedig (értelemszerűen) akkor jó ha a jel épp nem fut ki a képernyőről.

Én csak némi számot kértem a sávszélességre. Mert ha nem pont azt tekerem be, akkor nyilván Neked nem lesz megfelelő, ahogy Nova cucca sem.
Make love not Wor.

#28784 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 19. 22:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 06. 19. 22:34

Nem olvastam utána, bár megtehettem volna, de csöcsös válaszolt:

Differősítő egy fokozat a műverősítőben, a bemeneti. Az csak annyit csinál, hogy két bemenet különbségét állíttja elő. A műveletiben még van utána szinteltolás, feszültségerősítő és végfokozat.

Amúgy Definíció szerint annyi az eltérés, hogy a differősítő különbségi jelet állít elő, a műveleti erősítő meg arra törekszik, hogy a visszacsatoláson keresztül, olyan kimeneti jelet állítson elő, hogy a két bemeneti jel azonos legyen. Na ez a lényege a műveleti erősítőnek.

Szóval akkor paszuly? És jól írtam, hogy egyik az csak az elején van, aztán onnan merre tovább? És Gyula megint nem értett hozzá rendesen, csak belekotkodácsolt, mondván mi gondolkozzunk? Csak min is?

Ez így nem igaz. Az alkalmazási feladat függvényében alakítják ki a műveleti erősítő felhasználásával a konkrét kapcsolást.
Példul, beállított erősítésű erősítőt, fázisfordítást is végző erősítőt.
Jel leválasztó (impedancia illesztő) fokozatnak 1-es erősítésű fokozatot.
Komparátort, hiszterézis komparátort.
Vagy differenciál erősítőt (jelkivonót).
Vagy oszcillátort.
Abban amit linkeltem, az alapkapcsolások is szerepelnek.

#28785 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 19. 22:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 06. 19. 22:35

Azért leírta úgyis, hogy megértsem:

"Mint a sörvirsli. Input a sör és a virsli, output meg ugye vagy hugy, vagy hányás, a lényeg, hogy arra törekszel mindig, hogy a sör és virsli egyensúlyban legyen."

A jel szétválasztás pedig az amikor szarsz és hugyozol.

#28786 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 19. 22:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 06. 19. 23:57

A jel szétválasztás pedig az amikor szarsz és hugyozol.

Ilyen jelekhez nem tolunk ÉS kaput.
Make love not Wor.

#28787 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 19. 23:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 06. 19. 22:50

Én csak némi számot kértem a sávszélességre. Mert ha nem pont azt tekerem be, akkor nyilván Neked nem lesz megfelelő, ahogy Nova cucca sem.

Hogyan értelmezzem ezen a sávszélességet?
http://www.uni-obuda...zcilloszkop.pdf

#28788 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 19. 23:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 06. 19. 22:59

Ilyen jelekhez nem tolunk ÉS kaput.

A szűrőzés az amikor összeszorított fogakkal hánysz?

#28789 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 19. 23:13

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 06. 20. 00:08

Hogyan értelmezzem ezen a sávszélességet?
http://www.uni-obuda...zcilloszkop.pdf

Bal alsó sarokban.
Make love not Wor.

#28790 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 19. 23:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 06. 19. 23:13

Bal alsó sarokban.

?

#28791 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 19. 23:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 06. 20. 00:18

?

Némelyik szkóp elsődleges paramétere a sávszélesség. Ennek ott is van a bal alsó sarkában, hogy 20 Mhz.

Segédletben megtalálni, hogy a mérni kívánt freki hányszorosa legyen, no meg mik a paraméterek:

http://www.globalfoc...szempontjai.pdf

Igaz én még mindig nem látom annyira értelmét, hogy zenét vigyünk bele, mert egy ugráló maszlag lesz az egész. Másrészt kihangsúlyoztad, hogy analóg szkóp legyen. Itt is írja, azok felett szintén eljár az idő, nem tudsz vele PCre rögzíteni, nincs pillanatmegállítás, minta lapozása a kijelzőn, meg olyan fasza kis ábrák, amit betettem. Nyilván pár 10 éve még jó lehetett, más nem is volt, de ismét hagyjuk ezt az analóg mániát, a digitálisak egyszerűen jobbak, még ha nem ismered el, akkor is. Közben eltelt kb. 12 óra és még a sávszélességet sem értetted, de szkópról beszélsz :-D

Ami arra jó, hogy az analóg erőlködőm megnéztem, beküldtem valamit, megnéztem mi jött ki, mennyit torzít. Zenei csiribirire maajd megtervezed, mert én nem értem.
Make love not Wor.

#28792 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 20. 00:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 06. 19. 23:55

Ez így nem igaz.

Csöcsös nem merte beírni, de akkor mondom, hogy villamosmérnök és amúgy rohadtul ért dolgokhoz. Elméletben meg gyakorlatban is, oszt tervez, szerel, javít. Ellentétben a fotelból eszet osztó Gyulával.
Make love not Wor.

#28793 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 20. 01:32

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 06. 19. 23:53

Némelyik szkóp elsődleges paramétere a sávszélesség. Ennek ott is van a bal alsó sarkában, hogy 20 Mhz.

Ahha. Hát, ez a freki az a freki amelyet a szkóp még képes a szkópra megadott pontossággal megjeleníteni.
Ezt határolja egyrészt a függőleges eltérítő rendszere (indulva az erősítőtől), másrészt a vízszintes eltérítést biztosító rendszere (indulva a fűrészgenerátortól).
Jó digitális szkóppal is nézheted, csak az is vágni fog valamennyit.
Viszont megvan az előnye, h tud tárolni egy élő műsorforrásból is.
Amit pedig érdemes megnézned, h mekkora mintavételezési frekvenciánál mennyi tűnik el a jelalak csipkézettségéből.
Ha a digi szkóp mintavételezési frekvenciája jó nagy, akkor az alapdigitalizálás által műveltekről jó (közelítő) képet fog adni.
- Az így nem igaz pedig azért volt, mert a műveleti erősítő a kiegészítő elemektől függően viselkedik valahogyan. Nem minden kapcsolásnál úgy ahogy írta.
A szokásos (erősítés beállító) negatív visszacsatolás azt csinálja amit mondott.
Figyelemre méltó a sör-virsli hasonlata. Ez rólad is beszél.

#28794 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 20. 07:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 06. 19. 20:59

Tessék, olvass egy kicsit pl. itt.

Hazudsz, a cuciban minden jobb volt. Még a hangminőség is :Đ

Amúgy a leírás ferdít, mert az 1928-as központ lehet, hogy recsegett, meg nehezen lehetett érteni, hogy mit pofázik a másik fél a vonal túlsó végén, de én pl. telefonáltam már 1988 előtt is, és a 80-as évek vonalai egyáltalán nem voltak olyan rosszak, mint azt a leírás sejteti. Igazából majdnem teljesen pariban volt a maival, mert ma igaz, hogy digitális, de szarrá van tömörítve. Igaz az analóg sem volt épp Hi-Fi minőség, szűk frekvenciasávot használtak átvitelre, de azért ott is tökéletesen lehetett érteni, hallani, amit a másik mond.

A 70-es éveket nem tudom, akkor meg sem születtem még, bár gyanítom, hogy akkor sem voltak olyan rettenet szarok az analóg vonalak.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#28795 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 20. 08:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2014. 06. 20. 08:08

de én pl. telefonáltam már 1988 előtt is, és a 80-as évek vonalai egyáltalán nem voltak olyan rosszak, mint azt a leírás sejteti.

Attól függ merre... 90es években még Vál, Gödöllő környéke, egyes győri kerületek bőven szoptak. Ott még olyan is volt, hogy felemelted a kagylót és nincs tárcsahang :-) Átlag ember ilyenre ma már nem is gondolna. Volt pár hely, ahol teljesen rá kellett szorítani a kagylót a füledre és üvöltve beszélni, meg hatszor visszakérdezni. Aztán a statikus földhurok-szerű búgás, mellé sercegés. Jó vót ám az.
Make love not Wor.

#28796 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 20. 08:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 06. 20. 09:21

Attól függ merre... 90es években még Vál, Gödöllő környéke, egyes győri kerületek bőven szoptak. Ott még olyan is volt, hogy felemelted a kagylót és nincs tárcsahang :-) Átlag ember ilyenre ma már nem is gondolna. Volt pár hely, ahol teljesen rá kellett szorítani a kagylót a füledre és üvöltve beszélni, meg hatszor visszakérdezni. Aztán a statikus földhurok-szerű búgás, mellé sercegés. Jó vót ám az.

Pedig akkor mindenjobbvót
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#28797 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 20. 09:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Gabibácsi - Dátum: 2014. 06. 20. 10:39

Igen, mert akkoriban még a fődhurokban is volt anyag, nem úgy, mint manapság... Kép
Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#28798 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 20. 09:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 06. 20. 01:33

Csöcsös nem merte beírni, de akkor mondom, hogy villamosmérnök és amúgy rohadtul ért dolgokhoz. Elméletben meg gyakorlatban is, oszt tervez, szerel, javít. Ellentétben a fotelból eszet osztó Gyulával.

Én meg abbahagytam a villamosmérnökit, de előtte már 4 évig tanultam máshol az alapjait, aztán az is elég arra, hogy ne próbáljak a fázisfordítás, impedancia illesztő, komparátor, hiszterézis, oszcillátor szavakkal feldúsítani egy mondatot azért, hogy a technikához nem értő emberek szemében nagyon okosnak tűnjön. Aki érti, azonnal látja a semmitmondó összképet, akinek szakmája, csak röhög rajta, akit nem érint, azt meg a legkevésbé sem érdekli.
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#28799 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 20. 09:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Gabibácsi - Dátum: 2014. 06. 20. 09:39

Még a rossz is jobb vót! Sőt, az kóbászból vót!
Make love not Wor.

#28800 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 20. 11:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 06. 20. 09:28

Még a rossz is jobb vót! Sőt, az kóbászból vót!

Viccelődhettek, de a bolsevik konstrukcióban a TÖMEGIDEOLÓGIÁJÁBÓL eredően, voltak erős pozitívumok. Ugyanis, a vezérkar nem mehet nyíltan a tömegideológia ellenébe.
És abban a rendszerben hivatalosan párt (szellemi vezérkari) irányítás volt. Ebből adódóan, egyértelmű felelősségi viszonyok.
Akkor nem mondhatta a vezetőség, h kérem, mi a szerény eszközeinkkel csak csekély mértékben tudunk beavatkozni az öntörvényűen működő gazdaságba.
A telefonálási minőségről annyit, h a régi forgós központok (a felépítésükből adódóan) lassúak voltak. Túlterhelés esetén méglassúbbak. A mátixrelés központnál annyi idő alatt megjött a vonal ameddig a fejedhez emelted a kagylót.
Pécsen belül ha nem volt valami műszaki hiba (leggyakrabban beázások), akkor jó volt az átviteli minőség. A távolsági kapcsolatok pedig igen változatos képet mutattak.
A hetvenes években indult a települések közötti hálózat "vivőfrekvenciásítása" és digitális átvitelre való átállítása. Ezzel párhuzamosan kezdték el a mikrohullámú hálózat bevonását (a fejlesztése mellett) a polgári használatba.

Téma megosztása:

• (2269 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 1438
  • 1439
  • 1440
  • 1441
  • 1442
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.