HWSW Informatikai Kerekasztal: Teljes csendet akarok, SEGITSÉG!!!! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (25 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Teljes csendet akarok, SEGITSÉG!!!!

#161 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 10. 30. 16:09

idézet:
Ezt írta lameXpert:
... Hiába fújsz ebbe párhuzamos ventilátorral többet, a kiáramló levegő nem lesz több, nem lehet több a fojtás miatt, tehát inkább "feltorlódik", de nem áramlik át a kétszeres mennyiség. Nnna :)[/quote]
Én alapvetően nem ilyen elrendezésben gondolkodtam, hanem mondjuk adott 2 db venti és választhatok:

- Mindkettőt a ház hátuljába teszem, tehát párhuzamosan szívnak.
- Egyiket hátra, másikat előre, vagyis sorosan dolgoznak.

Vagy: egy venti már adott (a tápegységben) és most akkor hová tegyek egy másikat:

- Hátra
- Előre

Mindkét esetben az első változat nekem valamivel hatékonyabbnak tűnik, még akkor is ha belegondolok a már említett egyéb befolyásoló tényezőkbe is.

#162 Felhasználó inaktív   Dan(td) 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2003. 10. 30. 16:26

idézet:
Ezt írta Olympia:
De könyörgöm, nem is lehet egy házban sorban (mint egy cső két oldalán) elhelyezni ventillátorokat.
Nem nehéz elképzelni, hogy mi történik a két esetben:
1. Ha csak hátul van háztípustól függően Xdb és méretű ventillátor ami kifújja a meleg levegőt és valóban csak valahol a ház első oldalán(legtöbbször és a drive-ok miatt leginkább alul) tud a hideg levegő beáramlani(parasztosan "beszívódni") akkor egy jól követhető egyirányú "huzat" lesz tapasztalható a házban elölről(alulról) hátrafelé(fölfelé). (Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a processzorventillátor itt is kissé módosító tényező).
2. Több helyen van ventillátor: elöl és rosszabb esetben oldalt is akkor meghatározó áramlási irány nélkül össze vissza kavarog a ki-befújt hideg-meleg levegő a házban sokkal kevésbé hatékony hűtést és hangosabb működést előidézve.
[/quote]

Akkor, ezek szerint (2.-es pont) nálam xar a hűtési hatékonyság:
-Tápban van két venti mindkettő kifelé dolgozik, a proci felett van egy fan hátul szintén kifelé, elöl(alul) vinyó előtt van egy ami beszívja és oldalt az AGP-PCI foglalatok fölött kettő, ami szintén befelé nyomul(rá a Zalman passzív bordára így kézmeleg az Ati kártyesz terhelés alatt is).
Namost ez akkor totál káosz? :( Mert akkor adj tanácsot mi lenne az optimális? Segítségképpen: a házamban összesen 7 db 8cm-es venti hely van: elöl, hátul, oldal kettő, felül egy.

Üdv: Dan
Config.: NZXT.H440.V2.Matte+5xFractal.Design.Venturi.HF-14 ~ ASRock.Z170.OC.Formula ~ Corei7-6700k@4.4ghz ~ Scythe.Mugen.2.rev.b ~ Kingston.HyperX.Savage.Black.16GB@3000MHz.CL15 ~ XFX.RX480.BlackEdition.8GB ~ Samsung.SM961.NVMe.SSD.256GB@KryoM.2 ~ Samsung.PM951.NVMe.SSD.512GB@KryoM.2 ~ Intel.SSD.535.480GB ~ Asus.Cerberus.Keyb. ~ Logitech.G403.Prodigy ~ ENERMAX.625W.Modu82+ ~ Dell.P2414H.:.OnePlus 5T (8GB RAM/128GB ROM~Android 8.1_O).:.Moto.360.2ndGen(Android 7.1.1_N)
Kép

#163 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 10. 30. 16:42

idézet:
Ezt írta Signal:

Én alapvetően nem ilyen elrendezésben gondolkodtam, hanem mondjuk adott 2 db venti és választhatok:

- Mindkettőt a ház hátuljába teszem, tehát párhuzamosan szívnak.
- Egyiket hátra, másikat előre, vagyis sorosan dolgoznak.

Vagy: egy venti már adott (a tápegységben) és most akkor hová tegyek egy másikat:

- Hátra
- Előre

Mindkét esetben az első változat nekem valamivel hatékonyabbnak tűnik, még akkor is ha belegondolok a már említett egyéb befolyásoló tényezőkbe is.
[/quote]

Az elöl-hátul egy-egy - összehangolt teljesítményű - garantáltam megnöveli az átáramlást :) még az idézet szerint is :p

(még autónak is mindegy, hogy elöl húzod vagy hátul tolod, ha be van húzva a kézifék)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#164 Felhasználó inaktív   Olympia 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 30. 16:53

idézet:
Ezt írta td:

7 db 8cm-es venti hely van: elöl, hátul, oldal kettő, felül egy.

[/quote]

A felül az a torony tetejét jelenti? A tetőt ami párhuzamos a padlóval?

#165 Felhasználó inaktív   Dan(td) 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2003. 10. 30. 17:01

idézet:
Ezt írta Olympia:

A felül az a torony tetejét jelenti? A tetőt ami párhuzamos a padlóval?
[/quote]

Igen, ilyen (de most nincs ott venti) :

Kép

Config.: NZXT.H440.V2.Matte+5xFractal.Design.Venturi.HF-14 ~ ASRock.Z170.OC.Formula ~ Corei7-6700k@4.4ghz ~ Scythe.Mugen.2.rev.b ~ Kingston.HyperX.Savage.Black.16GB@3000MHz.CL15 ~ XFX.RX480.BlackEdition.8GB ~ Samsung.SM961.NVMe.SSD.256GB@KryoM.2 ~ Samsung.PM951.NVMe.SSD.512GB@KryoM.2 ~ Intel.SSD.535.480GB ~ Asus.Cerberus.Keyb. ~ Logitech.G403.Prodigy ~ ENERMAX.625W.Modu82+ ~ Dell.P2414H.:.OnePlus 5T (8GB RAM/128GB ROM~Android 8.1_O).:.Moto.360.2ndGen(Android 7.1.1_N)
Kép

#166 Felhasználó inaktív   Olympia 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 30. 17:11

idézet:
Ezt írta td:

Igen, ilyen (de most nincs ott venti) :

[/quote]

Amit én csinálnék:

- "betapasztanám" a tetején és az oldalán található ventillátorheleyeket
- hátulra tennék két ventillátort

Ennek elvileg elég huzatot kell így generálnia elölről hátrafelé ahhoz, hogy minden(hdd, zalman passzív) kellőképpen hűljön.
Mondjuk az ATI biztosan melegebb lesz így(hiszen kívülről, hideg levegővel volt direkben két fan-ról hűtve), de elegendő hűtést fog kapni.

#167 Felhasználó inaktív   Dan(td) 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2003. 10. 30. 17:25

idézet:
Ezt írta Olympia:

Amit én csinálnék:

- "betapasztanám" a tetején és az oldalán található ventillátorheleyeket
- hátulra tennék két ventillátort

Ennek elvileg elég huzatot kell így generálnia elölről hátrafelé ahhoz, hogy minden(hdd, zalman passzív) kellőképpen hűljön.
Mondjuk az ATI biztosan melegebb lesz így(hiszen kívülről, hideg levegővel volt direkben két fan-ról hűtve), de elegendő hűtést fog kapni.
[/quote]

Betapasztani??! A házam olyan lukacsos, mint egy tésztaszűrő :)

Kép
Kép

Azt hiszem a te általad favorizált hűtési megoldást nem erre a házra találták ki :D , de modjuk én épp azért vettem, hogy jól telinyomjam ventikkel. DE tudod mit, ha lessz hosszabb időm kisérletezgetni kipróbálom, asszem jövőhét hétvége +felelő lesz.

[ 2003. október 30.: td szerkesztette a hozzászólást ]

[ 2003. október 30.: td szerkesztette a hozzászólást ]
Kép

#168 Felhasználó inaktív   Olympia 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 30. 18:00

idézet:
Ezt írta td:

Betapasztani??! A házam olyan lukacsos, mint egy tésztaszűrő :)

[/quote]

De csal a tető és az oldal ventillátorok nyílásait kell betapasztani. Elöl, a tésztaszűrőt nem! Hiszen ott fogja beszívni a levegőt... :)

#169 Felhasználó inaktív   Dan(td) 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2003. 10. 30. 18:06

idézet:
Ezt írta Olympia:

De csal a tető és az oldal ventillátorok nyílásait kell betapasztani. Elöl, a tésztaszűrőt nem! Hiszen ott fogja beszívni a levegőt... :)
[/quote]

:D :D :D Jah tényleg! ÁÁÁ! Bocs! Ok, ki fogom próbálni, aztán beszámolok. :)

Kép

#170 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 31. 15:54

Hol lehet [url="http://"http://www.ocportal.hu/img/hirek/146_globalwin_5_big.jpg"]ilyen[/url] globalwin silent 520-as tápot kapni? a leirás szerint 19db, ami pont jó lenne...
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#171 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 23. 12:29

2 és fél év intenzív használat után, bevallom már értem mindazokat, akik a csendet preferálják, amikor a számítógépükről van szó.

Amikor megvettem a gépemet, akkor nem is gondoltam még, hogy ennek mekkora jelentősége van, de őszintén szólva sokáig nem is zavart. Két 4400-4500 körüli fordulatszámú házventillátorral építettem a gépet. A szellőzés kiváló, a hűtés nem kevésbé, de a zúgás erős. Ez eleinte csak akkor tűnt fel, amikor több óra használat után lekapcsoltam a gépet és "atomcsend" köszönött a szobámra.

Ezen szeretnék változtatni. Az egyik venti elhalálozott pár hónapja. A helyére nem vettem mást. A másikat pár napja lekötöttem és valamelyest csendesebb lett a gép természetesen. De nem elég. A processzorhűtőm hangtalan (Silent Breeze); nem úgy a tápventillátor !

DTK PTP-3007 típusú. Nagyon masszív, stabil, jó minőségű kis táp és valóban a szükséges teljesítmény alapján szabályozza a ventilátorát. Csakhogy én maximálisan kihasználom és ez a gond. Tbred proci, 2 optikai olvasó, 2 vinyó. Ennyi eszköznél már maximális fordulaton forog és bizony zúg.

Ezen szeretnék változtatni ! Ezzel kapcsolatban van a hozzáértő "házcsendesítőkhöz" pár kérdésem:

1. Melyek azok a tápok, amelyek teljesítményben 3-400W között vannak, minőségiek, nem kerülnek egy vagyonba (azaz 10.000 felett, de 20.000 Ft alatti összeget kérnek értük) és CSENDES-ek ?

2. Ha alkalomadtán a DTK 460-as modelljére serélném, amely igen kedvező áron kapható, az számítana ? A nagyobb táp ugyanakkora leadott teljesítmény esetén kevésbé pörgetné a ventilátorát, mint a 300-as, vagy ezzel most butaságot kérdeztem ?

3. Milyen 2db 8 cm-es ventilátort érdemes venni ? Amelyek 15-20dB körüli hangerővel rendelkeznek ?

4. Ha adott esetben egy házban mondjuk 5db 20dB hangerejű ventilátor van, akkor az egész rendszer hangosabb valamelyest, mintha csak összesen 1 db 20dB-es ventilátor lenne ?

Egyelőre ennyi fontos, megválaszolásra váró kérdésem van.

Köszi: Piftuka ;)
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#172 Felhasználó inaktív   Savage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 23. 14:57

idézet:
Ezt írta Piftuka:

1. Melyek azok a tápok, amelyek teljesítményben 3-400W között vannak, minőségiek, nem kerülnek egy vagyonba (azaz 10.000 felett, de 20.000 Ft alatti összeget kérnek értük) és CSENDES-ek ?

2. Ha alkalomadtán a DTK 460-as modelljére serélném, amely igen kedvező áron kapható, az számítana ? A nagyobb táp ugyanakkora leadott teljesítmény esetén kevésbé pörgetné a ventilátorát, mint a 300-as, vagy ezzel most butaságot kérdeztem ?

3. Milyen 2db 8 cm-es ventilátort érdemes venni ? Amelyek 15-20dB körüli hangerővel rendelkeznek ?

4. Ha adott esetben egy házban mondjuk 5db 20dB hangerejű ventilátor van, akkor az egész rendszer hangosabb valamelyest, mintha csak összesen 1 db 20dB-es ventilátor lenne ?

[/quote]

1.Pl. CHIEFTEC 360W ill. 400W. Ami holtbiztos az a Zalman 300 (18e) ill 400W-os.(28,5e) esetleg potis Enermax.

2. Ha nem tévedek feltevésed helytálló.

3. Pl:Coolink CoolVS2B 1200-1900rpm (13dB-21dB)(2,5e)

4. Hangosabb. Több venti több zajforrás. Kivétel Pl:

80x80x25mm (klasszikus tápventi esetén)
1db venti 2400rpm-en ~25dB lehhet kb 1m3/min levegő átvitellel.
2db venti 1200rpm-en ~max16-18dB de ugyanannyi 1m3/min levegő átvitel.
Ezt jól kihasználva csökkenthető a zaj.
We're getting faster !
This, is the real, Hardcore !
Alright !
FASTER !

#173 Felhasználó inaktív   Stingerdf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 23. 16:14

idézet:
Ezt írta Savage:

1.Pl. CHIEFTEC 360W ill. 400W. Ami holtbiztos az a Zalman 300 (18e) ill 400W-os.(28,5e) esetleg potis Enermax.

.
[/quote]

Nem, nem, nem es nem! A Chieftec-nek igenis van hangja, a potis Enermax pedig egyenesen zajgep. A Zalman az egyetlen turheto, de aki annyi penzt kiad egy tapert, az meg van veszve.

Az egyetlen esszeru valasztas az FSP alapokra epulo, betonstabil, es szaz szazalekig csondes AOpen FSP350-PN tipusu tapegyseg. Ebben egy fordulatszamszabalyzos, 12 centis venti van, amely meg teljes fordulatszamon sem hangosabb, mint az altalam eddig legcsendesebbnek itelt GlacialTech "Light" szeria. Tobb mint fel eve nyuzok ilyen tapegyseget, es allitom, hogy minden tekintetben a legjobb (ha nem "A").

Sokan biztos mar elsore megkopkodik, hogy "fuuu, de hiszen csak 350 Wattos!" - de nagyon helytelenul. Nalam egy eleg durva gep van ratolva (P4 @3.2, R9800, 4 vincsi, 1 DVD iro, 2 CD iro, par hidegkatod, egy kisebb tucat 7 voltrol taplalt ventilator (szam szerint 6 darab), es meg ilyen terheles mellett is a kovetkezo feszultsegeket mertem multimeterrel:
3,33 - 3,34
5 - 5,05
12 - 12,13
Egyebkent nem veletlen a dolog, eleg megnezni, hogy rail-enkent hany Ampert ad le: 12V: 16A, 5V: 30A, 3,3: 28A. Sok, 400 Wattosnak cimkezett tap sem kepes ennyit teljesiteni.

Es a legszebb az egeszben: Mindez Alig 16-17 ezer forintert megkaphato a [url="http://"http://www.sowah.hu"]Sowah-nal.[/url]

Aki ennel csendesebb ventilatoros tapegyseget mutat nekem, azt ketszer korbenyalom.
Stating: "I fight for peace" is bullshit. It's just like if you would say: "I fuck for virginity".

#174 Felhasználó inaktív   Stingerdf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 23. 16:18

idézet:
Ezt írta Piftuka:

[/quote]

Es most a tobbi kerdes:

2 - Igen, igy van. De lasd az elozo hozzaszolasom.

3 - Szerintem folosleges sok penzt kidobni egy ilyen ventilatorra. Egyszeruen venni kell egy egesz jonak tuno tipust (Vantec Stealth peldaul) - amelynek azert igenis van zaja -, es hozza valamilyen jokis fordulatszam-szabalyzos front panelt (Vantec Nexus szeria). Ez a legbiztosabb megoldas.

4 - Igy van, van is egy programom erre, amivel ki lehet szamolni hajszal pontosan. Majd atkuldom e-mailben.
Stating: "I fight for peace" is bullshit. It's just like if you would say: "I fuck for virginity".

#175 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 23. 23:08

idézet:
Ezt írta Savage:

[/quote]

Húha. :eek: 18.000-et soha nem adnék egy 300-as tápért, 28.500-at pedig még egy 1000W-osért sem.

idézet:
Ezt írta Savage:

2. Ha nem tévedek feltevésed helytálló.
[/quote]

Ez esetben megggondolandó a 460-as DTK, mert 15.000 Ft igen jó ár érte.

idézet:
Ezt írta Savage:

3. Pl:Coolink CoolVS2B 1200-1900rpm (13dB-21dB)(2,5e)
[/quote]

Hmmm. Jól hangzik a speckó, de ez nagyon sok pénz egy műanyag ventiért szerintem.

idézet:
Ezt írta Savage:

4. Hangosabb. Több venti több zajforrás. Kivétel Pl:
80x80x25mm (klasszikus tápventi esetén)
1db venti 2400rpm-en ~25dB lehhet kb 1m3/min levegő átvitellel.
2db venti 1200rpm-en ~max16-18dB de ugyanannyi 1m3/min levegő átvitel.
Ezt jól kihasználva csökkenthető a zaj.
[/quote]

Köszi az infokat !

#176 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 23. 23:09

idézet:
Ezt írta Stingerdf:

Az egyetlen esszeru valasztas az FSP alapokra epulo, betonstabil, es szaz szazalekig csondes AOpen FSP350-PN tipusu tapegyseg.[...]

Aki ennel csendesebb ventilatoros tapegyseget mutat nekem, azt ketszer korbenyalom.
[/quote]

Ez az:
Kép

Jól néz ki.

Itt írnak róla: [url="http://"http://www.neoseeker.com/resourcelink.html?rid=56918"]http://www.neoseeker....html?rid=56918[/url]

Valóban a leghalkabb táp (a Zalmanra itt is írják a teszben, hogy berreg :)) !

Köszi a tippet ! Akkor egy ilyenre kell gyűjtögetnem (vagy a DTK 460-as ? :confused: ). :)

A Vantec féle panellel kombinált megoldás mennyibe kerül 2db venti és a panel esetén ?

A programot megköszönöm ! ;)

#177 Felhasználó inaktív   Stingerdf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 23. 23:35

idézet:
Ezt írta Piftuka:

Ez az:
Kép

Jól néz ki.

Itt írnak róla: [url="http://"http://www.neoseeker.com/resourcelink.html?rid=56918"]http://www.neoseeker....html?rid=56918[/url]

Valóban a leghalkabb táp (a Zalmanra itt is írják a teszben, hogy berreg :)) !

Köszi a tippet ! Akkor egy ilyenre kell gyűjtögetnem (vagy a DTK 460-as ? :confused: ). :)

A Vantec féle panellel kombinált megoldás mennyibe kerül 2db venti és a panel esetén ?

A programot megköszönöm ! ;)
[/quote]

Mindenkepp erre gyujts, megbizhatobb mint a DTK, es csendesebb is. Apropo, a Sowah-nal arult tipusban atlatszo, LED-es ventilator van :cool: Zajra teljesen megegyezik a kepen lathato, sima tarsaval.

Egy Vantec Nexus panel ara brutto 6000 Ft korul mozog (ezen 4 potenciometer van, amikre fejenkent akar 2-3 ventilatort is lehet kotni), es egy Vantec Stealth 8 centis venti sem kerul tobbe egy ezresnel.

[ 2004. január 23.: Stingerdf szerkesztette a hozzászólást ]

#178 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 24. 14:05

idézet:
Ezt írta Stingerdf:

Mindenkepp erre gyujts, megbizhatobb mint a DTK, es csendesebb is.
[/quote]

A DTK megbízhatóságával semmi gond nincs. Hűen szolgál engem 2,5 éve ez a 300-as. Meg egy darabig még remélem, így is lesz, mert nem mostanában lesz pénzem az AOpen-re. De mindenképpen ilyet veszek majd helyette.

idézet:
Ezt írta Stingerdf:

Apropo, a Sowah-nal arult tipusban atlatszo, LED-es ventilator van :cool: Zajra teljesen megegyezik a kepen lathato, sima tarsaval.
[/quote]

Az klassz, az én teljesen zárt házamban ! :) No, majd hátul, a szellőzőrácsnál sejtelmes fény fog derengeni. :)

idézet:
Ezt írta Stingerdf:

Egy Vantec Nexus panel ara brutto 6000 Ft korul mozog (ezen 4 potenciometer van, amikre fejenkent akar 2-3 ventilatort is lehet kotni), es egy Vantec Stealth 8 centis venti sem kerul tobbe egy ezresnel.
[/quote]

Hú, az a panel nagyon sokba kerül. :( Olcsóbb nincsen ? :rolleyes:

Venti ügyben olvasgattam... Azt hiszem, 2 db Zalman csúszócsapágyas venti lesz. Ezek a márkás csúszócsapágyas ventik is bírják 1-1,5 évig, amig a lerakódott portól el nem kezdenek sivítani.
De tapasztalat, hogy a golyóscsapágyas sem védett a portól és az mindig hangosabb.

Szóval a lényeg, hogy mindenképpen csúszócsapágyas ventit veszek majd.

#179 Felhasználó inaktív   Monkey 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 26. 20:44

idézet:
Ezt írta Stingerdf:

Nem, nem, nem es nem! A Chieftec-nek igenis van hangja, a potis Enermax pedig egyenesen zajgep. A Zalman az egyetlen turheto, de aki annyi penzt kiad egy tapert, az meg van veszve.

Es a legszebb az egeszben: Mindez Alig 16-17 ezer forintert megkaphato a [url="http://"http://www.sowah.hu"]Sowah-nal.[/url]

[/quote]

Használtál már Chieftec vagy Enermax tápot?

#180 Felhasználó inaktív   [FeRkE] 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 27. 20:38

Nekem semmi bajom a ketventis 420-as chiefteccel eddig..

Téma megosztása:

• (25 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.