Idézet: bogdan - Dátum: 2012. 11. 06. 12:18
De ejthetném éppen, csak a sztereotip angol változatoknak (semleges brit, semleges amerikai) nem fog megfelelni. Ez meg itt, ebben a magyaros kiejtésű, minimálkiejtéses topikban minket nem zavar, ide elég a magyaros átírás, ami ezt a különbséget nem tudja visszaadni.
Lehetnek fonémák is, ha jelentésmegkülönböztető szerepük van, azaz van olyan szópár, ahol ez az egy különbség dönt, és félreértéshez vezethet.
Nem. A fenti, általad is elismert leírás szerint a sötét orosz l alapból nem foghang, de kivételesen lehet foghang is, másik foghang előtt, hasonulás miatt. Az l meg nem attól lesz sötét, hogy a nyelv hegye a fognál vagy a fogmederben van, hanem attól, hogy a nyelv hátulsó háta megközelíti a lágy szájpadlást, ez a része a nyelvnek feldomborodik, ezért lesz sötét, u/ö/o keverékes színezete a hangnak. Orosz és angol sötét l ezért megegyezik. Angolban is lehet néha foghang a sötét l, másik foghang előtt, pl. filthy szóban. A sötét l-nél nem hátsó zár nem képződik, hanem csak hátsó szűkület, amitől elmélyül a hangja. A l-ben amúgy sem lehet zár bogdanka, mert nem zárhang, hanem likvida. Szerintem add vissza hama a bőcsészdipplómádatt. Nem tudom ki volt, aki fonetikából, fonológiából tégedet átengedett, én tuti óvodáig buktattalak volna vissza.
Valamint semmit nem akarok feltüntetni magamról, veled ellentétben nem szorulok rá. Csak annyi, hogy fal hülyeségekért (póver) be szoktam szólogatni. Ebbe a sötét l-les fetrengésbe most azért mentünk most bele, mert kötözködni támadt kedved.
Nem, te nem szóltál hozzá semmihez, csak kötözködsz. Mondjuk szívesen gyepállak, csak akkor menjünk át ebbe a már linkelt, kiejtésről szóló topikba: https://forum.hwsw.h...ew__getlastpost
Az ottani #423-as hozzászólásban részletesebben írtam a sötét l-ről. Persze ott is csak ismeretterjesztő stílusban, csak annyit, hogy ki lehessen az alapján ejteni.
Szerkesztette: Raynes 2012. 11. 06. 14:08 -kor

Súgó
A téma zárva.