HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 188
  • 189
  • 190
  • 191
  • 192
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#3771 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 03. 01:06

Jól látom rézzel van forrasztva?
Megérte volna ezüst tartalmú anyagot használni! Igaz egy negyven centis pálca 1000 Ft, de gyönyörűen lehet vele dolgozni. De nezavarjon a dolog! Nekem is van borzasztóan ronda blokkom. Azért ugyanolyan jól működik :respect:

#3772 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 10:53

Sárgarézzel lettek forrasztva a csonkok. Hallottam hogy ezüsttel is lehet, de igazából nekem ez is tökéletesen megfelel. Már csak azért is, mert én már annak nagyon örültem, hogy egyáltalán valakit találtam aki tud keményforrasztani. Mert ha ez az ismerősöm mégsem tudta volna megforrasztani, akkor lágyforrasztással kellett volna próbálkoznom. Ott pedig előjöttek volna azok a problémák amikről már múltkorában írtam. Putt Putt szerint például az én csonkjaimat a lágyforrasztás nem is tartotta volna elég erősen a helyükön. Könyen kitörhettek volna.

Valóban, most még csúnyák a forrasztások, de majd szépen megreszelgetem az egész blokkot, aztán még le is festem. Majd utána nézzétek meg!

#3773 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 11:03

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 11:53

én csonkjaimat a lágyforrasztás nem is tartotta volna elég erősen a helyükön. Könyen kitörhettek volna.

Valóban, most még csúnyák a forrasztások, de majd szépen megreszelgetem az egész blokkot, aztán még le is festem. Majd utána nézzétek meg!

Lágyforrasztás elég erős(nyomás alatti csövekre is használják), ellenálló is sok anyaggal szemben, szerintem nem lett volna gond vele, és talán szebbre is lehetett volna csinálni, bár forrasztás soha nem lesz igazán szép.

#3774 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 12:42

Idézet: DrHIL - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 2:06

Jól látom rézzel van forrasztva?
Megérte volna ezüst tartalmú anyagot használni! Igaz egy negyven centis pálca 1000 Ft, de gyönyörűen lehet vele dolgozni. De nezavarjon a dolog! Nekem is van borzasztóan ronda blokkom. Azért ugyanolyan jól működik :respect:

Az ezüst pálca (CuAgP, merthogy tiszta ezüst nem jó), kb. 6 ezer forint/kilós csomag áron kapható, amit én vettem sima silfos (CuP) meg 4ezer. szal nem olyan drága az. egyébként nekem relatíve szépen forrasztották meg, nem ilyen rücskös. arra vigyázz, Euro, hogy amivel neked forrasztották az sárgaréz. nem az igazi. tartani tart, és azon a részen a hővezetés nem kritikus, de azért szebb a tiszta cu/cup forrasztás.
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#3775 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 13:56

Igazatok van. Szebben is meg lehetett volna forrasztani a csonkokat. Akár ezüstel, akár lágyforrasztással.

Mégis, a lágyforrasztás elég körülményes lett volna. Gondoljuk csak végig! Először megforrasztom a csonkokat. (Valószínűleg szebb lett volna mint a mostani forrasztásom.) Utána pedig hozzáforasztom a blokk-testet. De ez utóbbi művelet közben megolvadtak volna a csonkjaim forrasztásai! Ugyanez a helyzet fordított esetben is (Először test-tető, aztán tető-csonkok.). Egyszerre kellett volna a blokk-testet, tetőt és a csonkokat összeforrasztani, ha egyedül a lágyforrasztást választom. Bizonyára kivitelezhető lett volna ily módon is. Ellenben én féltem tőle. Tartottam attól, hogy tönkreteszem a blokkjaimat.

Kicsit járhatóbb útnak tűnt az, hogy először kemény-, aztán lágyforrasztást alkalmazok. Így amikor majd a testhez hozzáforrasztom a tetőt, már nem kell azért aggódnom, hogy a csonkok forrasztása megolvad/megfolyik.

Az ismerős pedig - aki a keményforrasztást végezte - azt mondta, hogy rézzel meg tudja forrasztani. Erre én egyből rávágtam, hogy: "Szuper!" Nekem ennyi elég is volt. Ráadásul nem kért semmit a munkáért.

Freeone!
Miért vigyázzak a sárgaréz forrasztással? Csak esztétikai okból lett volna kívánatosabb ezüstöt használni a forrasztáshoz?

#3776 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 16:05

nem biztos, hogy a lágyforrasz megfogta volna a csonkokat a vékony fedélben.
SPM fokozat pajti!!!

#3777 Felhasználó inaktív   Putt Putt 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 18:40

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. dec. 2., csütörtök - 21:52

Elkészült a csonkok tetőkhöz történő keményforrasztása. Az egyik ismerősöm vállalta a kivitelezést. Mára készült el velük.

Amikor először megláttam a forrasztást, kicsit csúnyának találtam. De kiderült, hogy csak egy kis utómunkálatra van szükség - gondolok itt elsősorban a fárasztó reszelgetésre - és már tetszetősebb is a kicsike. Volt például két olyan csonk, ahol az egy miliméter vastagságú csonk - a túlzott hevítéstől - átlyukadt. Itt nem lyuk keletkezett, hanem a megolvadt réz egy kicsit befolyt a csonk belsejébe.

A mellékelt kép csalóka, a blokk-test még nincs a tetőhöz megforrasztva.

Látom kész a forrasztás. :)

Hát tényleg nem egy szépség, de itt nem is az a lényeg. Vagy talán blokk szépségversenyen akarod őket indítani? :think:

Egy kis utómunka, mint írtad, és még ez is megváltozik. :)

#3778 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 20:00

Euro
Teljesen igazad van a fenti okfejtésedben. Először egy kemény forrasztás és utána már nyugodtan tökölhetsz a lágyforrasztással! És mondjuk ha valamiért rádjön a dili, hogy szét akarod szedni a blokkot, ezt lágyforrasztás mellett megtudod tenni.
A reszelgetéssel meg csak ovatosan!!!! Mert ha valaki ilyen röcskös felszinnel tud forrasztani, akkor az anyag belsejében is lehetnek zárványo, üregek és így egyszercsak kapsz egy nagy lyukat azt meg kezdheted befoltozni.
Az ezüst alapanyagok meg azért érik meg nagyon a többlet pénzt, mer sokkal alacsonyab az olvadáshőjök, a rájuk rakot follyasztó anyagok is elősegítik az egyszerűbb munkát. Én biztos vagyok benne, hogy te szebben megcsináltad volna, csak egy kis bátorság.

#3779 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 22:22

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 14:56

...

"Majd en megmutatom!"
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#3780 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 04. 19:45

Idézet: Vizi naplopó - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 16:05

nem biztos, hogy a lágyforrasz megfogta volna a csonkokat a vékony fedélben.

Bizony! Putt Putt is éppen erre hívta fel a figyelmemet. Elsősorban ezért lettek keményforrasztva a csonkok.

Tegnap - mire a suliból hazaértem - apum el is készült a blokkok lágyforrasztásának egy részével.

Íme az eredmény: Mellékelt kép.

Sok mindent nem lehet rajta látni.

Ahogyan én szemügyre vettem a blokkokat, jók lesznek. Nézegettem, fújogattam őket... Kérdezgettem a Fatert, hogy voltak-e komplikációk, meg hogy mennyire mentek simán a dolgok. Minden rendben volt. - Ezt válaszolta. Megnyugodtam ettől a kijelentéstől, meg kell hagyni. A puding próbája az evés. - szokták mondani. Majd minden ki fog derülni...

Holnapra tervezem a radiátor tisztítását. Valamint a GPU-blokkot és a radiátor szűkítő csonkokat is holnap fogjuk Apuval megforrasztani.
Hétfőn kapok - ismételten Aputól (Ezúton is sok-sok köszönet minden segítségéért!) - adalékanyagot a hűtőfolyadékhoz. Emlékeztek még arra a NalCol nevezetű löttyre? Szóval ilyet hoz nekem.

Ezek után pedig már csak össze kell szépen legóznom a rendszert.

Már egyszer kérdeztem - de feledékeny vagyok, ezért megkérdezem mégegyszer -, hogy mivel terheljem le a rendszert annak érdekében, hogy a proci hőmérségletét lemérhessem? Valami olyan progira, vagy műveletre van szükségem ami fullra megizzasztja a procit, illetve GPU-t.

Csatolt fájl:

#3781 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 05. 20:09

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. dec. 4., szombat - 20:45

Már egyszer kérdeztem - de feledékeny vagyok, ezért megkérdezem mégegyszer -, hogy mivel terheljem le a rendszert annak érdekében, hogy a proci hőmérségletét lemérhessem? Valami olyan progira, vagy műveletre van szükségem ami fullra megizzasztja a procit, illetve GPU-t.

CPU Burn-in az izzasztó prg. Kétszer el kel indítani egymás után a 100%-s terheléshez. "ctrl-alt-del" feladatkezelőt előhívod és a teljesítmény ablakban láthattod %-ban a leterheltséget.
Link:http://www.7byte.com/

#3782 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 05. 22:20

DrHIL, köszönöm az infót.

Elkészültek a blokkjaim! :) Nagyon öröm ez most nekem! Csatoltam a képet. Bár ezen nem lehet sokmindent látni. Lefújtam a blokkokat fekete színre. Még jön rá egy-két festék-réteg.

Nagyon érdekes, hogy szabad szemmel - függetlenül a fényviszonyoktól - a blokkok festése kifogástalan. Aztán amikor lefényképeztem őket és visszanéztem a monitoron, akkor a festés már vékonynak látszott. Olyan mintha átütne a fekete festéken a fény. Látni, hogy a festés alatt sárgaréz lapul. Érdekes. Majd lefújom még párszor - ezen ne múljék.

Viszont a blokkokra nagyon büszke vagyok. Nekem tetszenek! Bár a keményforrasztás gumóit nem távolítottam el.

Apummal mára maradt a GPU-blokk forrasztása. Ezt én is figyelemmel kísértem. Mert a munkát - hogy őszinte legyek - a Fater végezte el. Én csak mellette izgultam, hogy minden rendben menjen.

Szóval láttam, hogy miként történik a tető könnyűforrasztása. És nagyon megnyugtató volt a következő: Ezt hallgasságtok! Én igazából attól féltem/tartottam, hogy amikor bekenjük cinnel/ónnal a két forrasztandó felületet akkor az összeillesztéskor a cin a járatokba fog befolyni. Mert ugye összenyomjuk a tetőt a blokk-testtel...

A GPU-blokk forrasztása azonban elsőre nem sikerült. Az első teszt alkalmával, amikor a blokk egyik csonkját befogtuk és a másiknál fújtuk a levegőt, valahol eresztett. Ezért újra meg kellett melegíteni és szét kellett szedni a forrasztásnál azért, hogy  több cint tegyünk közé. Én akkor nyugodtam meg igazán, amikor azt tapasztaltam, hogy a szétszedett blokk belső járataiba egyáltalán nem folyt be a cin. Apumnak ez természetes volt, én csak reméltem....

A blokkokról találtok képeket az új web-oldalamon. Épp most töltöm fel. Mondjuk egyenlőre még csak a Galéria része van készen. A többi fejlesztés alatt...

Csatolt fájl:

#3783 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 05. 22:21

Az oldalam itt érhető el: Zsolti Csendes Oldala

Tehát egyenlőre csak a Galéria menüpont van böngészhető állapotban. Az oldal többi részét is igyekszem mihamarabb elkészíteni.

A GPU-blokk közelebbről:

Csatolt fájl:

Szerkesztette: <Euro> 2004. 12. 05. 22:33 -kor

#3784 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 05. 22:43

Gratula!!Szép lett az egész rendszer!
Szerintem a csonkok keményforrasztása helyett elég lett volna a lágy is,de ha nem ereszt és minden renbe van akkor ok! :up: Jó látni,hogy vannak még fanatikus homemade vízhűtéspártiak!!
Hank

#3785 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 05. 23:58

:) Köszönöm a dícsérő szavaidat Hank!

Én nem tartom magamat "fanatikus homemade vízhűtéspártinak" - a szavaiddal élve -, sokkal inkább egy csóró diáknak akinek elege lett a hangos ventillátorok zúgásából és - még a Vízhűtések rejtelmei I. topik olvasásának hatására - kedve támadt egy kicsit barkácsoláshoz.

#3786 Felhasználó inaktív   isamisa 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 06. 19:22

Sziasztok!

Gratula Euro! Nagyon zsír!!!

Szerkesztette: isamisa 2004. 12. 06. 19:27 -kor

ASUS A7V880 KT880, AMD 3000+ Barton@3300+, 1024Mb Samsung , Homme made vízhűtés,MSI Ati Radeon x1950Pro AGP 256Mb , Seegate Baracuda 80G HDD,LG CDRW, LG H22L Light Sribe DVD-RAM, Creative SB Live!, FSP Bluestorm 350Watt

#3787 Felhasználó inaktív   isamisa 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 06. 19:26

Sziasztok!

Gratula Euro! Nagyon zsír!!! :up:  :up:  Bocsi : Kétszer küldtem el. De hát a dícséretből sosem elég  :D

Elég régen nem jártam erre mert közben elszált a procim és az alaplapom. (az a szemét noname táp volt a ludas!!! Mindenkit óvok a sz*r gyenge nem PFC-és tápoktól  :mad: )
Szóval egy eggészen új rendszert raktam össze és hamarosan rakok fel róla képet.

De előjáróban annyit hogy megcsináltam Ice Ripple 40 Made By HookR :D

Van még valaki aki emlékszik rá?? Az a blokk egy olcsón legyártható blokknak indul de sajna hamar kiderült hogy nem akarnak vele pöcsölni a marósok meg esztergások. Aztán hagytam az egészet mert kellet a pénz procira meg alaplapra.

Mígnem "elsírtam"  :(   a bánatom a csoportársamnak hogy ezt meg ezt nem akarják megcsinálni.
Aztmondja adjam neki oda a rezet: Két nap múlva hozta készen!!

A srác a négy sarkán kífurta és belevágta  a menetetet, fogott egy régi autó ablaktörlő motort rárakott a tengelyére egy merőleges lemezt( ezt nem tudom hogyan) és arra rácsavarozta a rezet.
Fogott egy régi esztergakést, kicsit megköszörülte és befogta egy mozgatható satuba. onnantól két órán belül kész is lett. most nem volt polikarbonátom és csak egy bakelit fedővel csináltam meg de a célnak megfelel. És ingyért van!! (kb. 350Ft a rézdarab) És képzeljétek nagyon zsír!! :D

Most a Hütőm egy lada fűtőradiátor és egy Hydor Seltz L20-ból és ebből a blokkbol áll.
egyenlőre semmi venti nicsen a tápomon kívül a gépben.
Amit hüt egy Athlon XP 2200+ Alap beállításban.
Azt tudtam hogy nem egy nagyteljesítményü blokk de nagyon egyedi és ehhez hasonlót még csak Arn-nál láttam( Vagy tévedek??)

Van egy Aerocool Full réz bordás léghütőm 3200Ft volt (ebbe forrasztva vannak a lamelák, csak a rend kedvéért ezt megjegyzem) Elég hangos de a procit 39-40 fokon tartotta. ez a viszonyítási alap.

A vízhűtéssel sem lett sokkal alacsonyabb a proci de szinte semmi különbség nics full vagy idle terhelés között (2 fok) és csak aszivattyunak van hangja.

Akkor egy kérdés: Árt a szívattyúmnak ha fogom és körbeszigetelem szivaccsal? meg fog sülni vagy ilyesmi? ez már ki volt tárgyalva?

Akkor holnap rakok fel képeket: Isa

Szerkesztette: isamisa 2004. 12. 06. 19:28 -kor

ASUS A7V880 KT880, AMD 3000+ Barton@3300+, 1024Mb Samsung , Homme made vízhűtés,MSI Ati Radeon x1950Pro AGP 256Mb , Seegate Baracuda 80G HDD,LG CDRW, LG H22L Light Sribe DVD-RAM, Creative SB Live!, FSP Bluestorm 350Watt

#3788 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 20:29

Idézet: isamisa - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 20:26

Akkor egy kérdés: Árt a szívattyúmnak ha fogom és körbeszigetelem szivaccsal? meg fog sülni vagy ilyesmi? ez már ki volt tárgyalva?

Én sem tudom, hogy ki volt é tárgyalva...
de ha a te szivatyúd is melegszik, akkor nem nagyon használ neki a bebugyolálás! Csak ovatosan, időnként nézd meg ha mindenképpen beburkolod. Sajna a hangja nem biztos, hogy csökkenni fog. Ha viszonylag merev a be-ki menő csövek, akkor az is képes elvezetni és erősíteni is a hangot. Azok a frány drága szilikon csövek ezért is jók, mert ha elég puhák, biztos nem vezetik a hangot!

#3789 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 20:32

helyesen: egyelőre. az N betű teljesen fölösleges ebbe a szóba.

a pumpát pedig tekerd be szigetelőanyaggal, kapcsold be és pár óra gépezés utá nézd meg mi lett vele. ha nem forrósodott föl túlzottan (nem melegebb mint a pumpa megengedett maximális üzei hőmérséklete, akkor maradhat. de ha nem, nem :)
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#3790 Felhasználó inaktív   Putt Putt 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 20:50

Idézet: isamisa - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 19:26

Sziasztok!

....

Most a Hütőm egy lada fűtőradiátor és egy Hydor Seltz L20-ból és ebből a blokkbol áll.

....

A vízhűtéssel sem lett sokkal alacsonyabb a proci de szinte semmi különbség nics full vagy idle terhelés között (2 fok) és csak aszivattyunak van hangja.

Akkor holnap rakok fel képeket: Isa

Szia. :)

Az én rendszeremben is egy efféle ketyere kergeti a vizet.

A pumpa alapvetően nem zajos.

A lényeg, hogy egy vastagabb szivacslapra  kell feltenni, és akkor csöndben marad. :)

Arra ügyelj, hogy ha lehet ne érjen hozzá semmihez, mert akkor továbbra is zörögni fog.

Szóval nem kell becsomagolni, nem is használna neki igazán.

Egy darabig, míg nem volt jó szivacsom, egyszerűen egy gumiszalagra fellógattam a csővénél fogva. :D  :D

Akkor sem volt hangja. :)

Téma megosztása:

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 188
  • 189
  • 190
  • 191
  • 192
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.