Ha már szó esett a hőmérségletekről, akkor néhány adat a jelenlegi rendszeremről:
CPU Burn-in v1.01 verziójú programmal teszteltem a léghűtésemet.
Számítógépem a következő elemekből épül fel: Acorp nagytorony ház, 300W Acorp táp, AOpen AK79D-400VN alaplap, AMD2500+ Barton, 512MB Hynix DDR PC3200, Samsung SP1614N HDD, Plextor DVDR PX712A, Teac CD-W540E, Sapphire Radeon 9600XT VIVO, Globalwin TAK68
Az Acorp táp gyárilag 6 volt feszültséggel hajt meg egy Evercool ventilátort. Az ATI kártyán is van venti. És még egy 10 centis venti (szintén Evercool) - ugyancsak 6 volttal meghajttva - hűti a vincsesztert.
A gépről még annyit, hogy én oldal-borítás nélkül használom. A TAK68-as hűtő ventilátorait az alaplap szabályozza a processzor éppen aktuális terheltségének függvényében. Így rendszerint 30%-on járatva (1500-as fordulatszám) a processzor hőmérséglete 38 fok. Ilyenkor mondjuk ilyen programok működnek: Office, ACDSEE, Total Commander, Opera, Network Assistant, Messenger, Deamon Tools és hasonló háttérben futó alkalmazások. Tehát semmi komoly program.
Most pedig a CPU Burn-in eredmények:
A ház oldalborítása a helyén:
Alapjáraton: CPU: 45, System: 34
100% terhelés alatt: CPU: 53,5, System: 35
A ház oldalborítása nélkül:
Alapjáraton: CPU: 35,5, System: 32
100% terhelés alatt: CPU: 41, System: 31,5
(Környezeti hőmérséglet: 21°C, TAK68-as venti 100%-on járatva)
A ventilátor hűtőmről csatoltam egy képet, hogy világos legyen mindenki számára milyen is ez a Globalwin hűtő. Ez amúgy egy elég hangos szerkezet. Ellenben ha nem 100%-os teljesítményen járatom, jelentősen csökkenthető az általa keltett zaj. 80%-os teljesítményen a processzor hőmérséglete - nyitott ház mellett - bőven 50°C alatt marad, bármennyire is meghajtom a rendszert (Far Cry, Doom3, ilyesmik).
Szerkesztette: <Euro> 2004. 12. 07. 23:43 -kor