HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#121 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 22. 13:15

idézet:
Ezt írta BiroDani:

Bocs, de ennyire nem vagyok otthon a villamosságtanban...

Mellesleg amikor kijött a Celeron2-ek közül a 566-os és nem volt az kispályás proci, akkor én már otthon vízhűtéssel vártam. Az FC-PGA - Slot1 átalakítót komolyan húzta ennek a blokkomnak az elődje.

Illetve milyen hőmérsékletet viselnek el ezek a kis "hőtermelő izék"?
[/quote]
Akkor a hatalmas hűtésbeli tapasztalataidnak hogyan higgyünk?

Azok a kis "izék" ugyanolyan szilíciumchipek, mint a processzor.
Nem is azokkal lesz gond vízhűtésnél, hanem a táp többi izéjével, amik nem kapnak légáramlatot. De ezzel is foglalkozva volt már ezen a fórumon.

Egyébként az idézett táphűtés (egyik) hibáját abban látom, hogy a közös hűtőbordán a tranyóktól elég távol kezdi a hűtést. Feleslegesen nagy utat kell megtennie a hőnek a rézben. Már azzal jobb lenne, ha a sarkokba forrasztott volna két külön csövet. Láttunk már ilyet is.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#122 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 22. 13:25

idézet:
Ezt írta bicska:

Etele, nem fejtenéd ki a véleményed? :D :D :D :D

Bicska
[/quote]

Nem szokásom ismételgetni magamat. :)

#123 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 11:51

idézet:
Ezt írta Adept:
Uraim, lelepleztem a rejtélyt...

Leellenőriztem az MBM honlapján, hogy helyesek-e a beállitások a MBM-ban az alaplapomra vonatkoztatva. Igen helyesek voltak, kérdés melyik mit mér? Eszerint alaphelyzetben:
Sensor1 53fok
Sensor2 33fok

Fogtam egy papírlapot és körbekeritettem a procifoglalatot, hogy a southbridge-ről felszálló hő és a venti által keltett légmozgás kevésbé hasson rá.

Elinditottam egy HotCPU-t
Sensor1 57fok
Sensor2 37fok

Odatettem a ventit a Southbridgre irányitva, HotCPU megy
Sensor1 49fok :eek:
Sensor2 36fok

Leállitottam a HotCPU-t, venti megy
Sensor1 45fok
Sensor2 33fok

Azt hiszem ez önmagáért beszél. Ezek szerint a MBM hivatalos beállitásai sz@rok...

Megoldodott a kínom.
Kell egy hűtés a SB-re, a MBM meg kapja be a ballábam...

Ja! közben a vizem a tartályban 34,7fok körül mozgott.
[/quote]

hasonlo jelenseget mar parszor leirtam... az cpus homero altal mutatott ertek nagyban fugg a kornyezo alkatreszek homersekletetol: a szenzort becsapja pl a nyakon atterjedo ho. tehat mas futi az erzekelot... ha egy leghutesnel a stabkockakra vetit applikalsz nagyban javitatsz a processzorod homersekleten. pontosabban a jelzett erteken :)

ps: nem hutod a stabkockakat kulon ventivel??? ha nem, probald ki, es ugy merd le.

#124 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 13:40

idézet:
Ezt írta Öregszem:

Azok a kis "izék" ugyanolyan szilíciumchipek, mint a processzor.
Nem is azokkal lesz gond vízhűtésnél, hanem a táp többi izéjével, amik nem kapnak légáramlatot. De ezzel is foglalkozva volt már ezen a fórumon.
[/quote]

Csak alátámasztani tudom! Már jómagam is számtalanszor leírtam... :(

idézet:

Egyébként az idézett táphűtés (egyik) hibáját abban látom, hogy a közös hűtőbordán a tranyóktól elég távol kezdi a hűtést. Feleslegesen nagy utat kell megtennie a hőnek a rézben. Már azzal jobb lenne, ha a sarkokba forrasztott volna két külön csövet. Láttunk már ilyet is.
[/quote]

Mindemellett nekem a réz lap és réz cső közötti hőátadás sem tetszik. Jó esetben egy vonalon hozzáérnek egymáshoz, bár jobban össze vannak "tapasztva" forrasztóónnal, de az nem feltétlen tartozik a tűrhető hővezetési tényezővel rendelkező anyagok közé.

A többi alkatrész mellett itt külön kiemelném a légmozgástól teljesen megfosztott transzformátor szinte totálisan elzárását mindennemű szellőzéstől.

Kis további adalék, mint érdekesség: ha valaki picit jártasabb a tápegységekben és hallott már az ominózus "LC-235ATX" típusjelzésről, akkor könnyen feltűnhet ennek a tápnak a típusjelzése is: "LC-A400ATX", még a betűtípus is teljesen ugyanaz. Vakmerő vállalkozás ilyet ezzel a típussal. Na persze nem feltétlen csak ezt a tápot lehet így átalakítani...
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#125 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 13:52

idézet:
Ezt írta BiroDani:

De ha nincs igazam, akkor valaki magarázza el, hogy miért emelt 2 fokot az az egy kanyar.
[/quote]

Ez most kérdés részedről :confused:

Ha bemész egy szerelvényboltba és kilencven fokos kanyart keresel, vissza fognak kérdezni sokmindent, de lesz köztük olyan kérdés is, hogy könyök legyen, vagy ív :confused: - nem tudom, hogy ez alapján érzed-e a különbséget a kettő között, de elmondom: Mindkettő kilencven fokos. A könyök idom a lehető legkisebb "helyen", azaz kis rádiusszal, míg az ív egy kényelmesebb, nagyobb rádiusszal teszi meg a kilencven fokot. Ennek pusztán áramlástechnikai oka van. Ugyanis már régen rájöttek arra, hogy az egymás után sok-sok elhelyezett könyök után "elfogy" a nyomás, ez ott is számít, ahol "nagyban" csinálják...

idézet:

Mellesleg amikor kijött a Celeron2-ek közül a 566-os és nem volt az kispályás proci, akkor én már otthon vízhűtéssel vártam. Az FC-PGA - Slot1 átalakítót komolyan húzta ennek a blokkomnak az elődje.
[/quote]

Pedig akkor már elég nagy tapasztalattal kellene rendelkeznded ezen a téren. Továbbra sem válaszoltál az előző oldalon feltett kérdésemre, röviden: miért volt jó neked sárgarézből készíttetni a blokkodat :confused:

#126 Felhasználó inaktív   BiroDani 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 23. 15:26

Ebből csinálták meg és ennyi. Nem ez volt a kifejezett kérésem. Amíg ilyen jók az értékei a gépemnek, addig nem érdekel, hogy hogy ez csak sárgaréz. Ingyen kaptam. Most visszavettem a gép tempóját alapra. a radiátorokat passzívan használom és teljes a csend. Mindez 29-33 fokon.
Több, mint elég.
Nem?
ASUS P4B533, P4 2,4GHz@3,24GHz, 512MB 400MHz DDR RAM

#127 Felhasználó inaktív   JiM 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 17:07

idézet:
Ezt írta eddie:
Üdv mindenkinek!

Ma raktam össze a vízhűtésemet, ami megy is szépen (Barton 2800-at hűt). Viszont a szivattyút túl melegnek találom. Olyan 45-50 fok lehet (Sicce Nova 800, zárt rendszerűként megy). Ha van valakinek ilyen irányú tapasztalata, ne tartsa magában.
Előre is köszönöm.

Üdv
eddie
[/quote]

Nekem is az van, és meleg is már több mint 1 éve. :D Nemtom mennyire árt neki, de 1 év (eddig) garantált ;)
Sex, fagyi, rock & roll ! :)

MSI K8N Neo4-Fi 939Dual @245 | AMD A64 3500+ E6 @2700 | 2x512MB DDR500 Kingmax Hardcore @245 | Sapphire X1800GTO 256MB @700/680 | Samsung 200GB - 8MB (SATA2) | Seagate 120GB | Pioneer DVR-110D | Samsung 700IFT | Coolink AP400DX | wótörkúling ;)

#128 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 17:19

idézet:
Ezt írta BiroDani:
Ebből csinálták meg és ennyi. Nem ez volt a kifejezett kérésem. Amíg ilyen jók az értékei a gépemnek, addig nem érdekel, hogy hogy ez csak sárgaréz. Ingyen kaptam. Most visszavettem a gép tempóját alapra. a radiátorokat passzívan használom és teljes a csend. Mindez 29-33 fokon.
Több, mint elég.
Nem?
[/quote]

Röviden: ahogy érzed.

#129 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 17:31

idézet:
Ezt írta arn:

hasonlo jelenseget mar parszor leirtam... az cpus homero altal mutatott ertek nagyban fugg a kornyezo alkatreszek homersekletetol: a szenzort becsapja pl a nyakon atterjedo ho. tehat mas futi az erzekelot... ha egy leghutesnel a stabkockakra vetit applikalsz nagyban javitatsz a processzorod homersekleten. pontosabban a jelzett erteken :)

ps: nem hutod a stabkockakat kulon ventivel??? ha nem, probald ki, es ugy merd le.
[/quote]

Ciki ha megkérdezem, hogy mi az a stabkocka? :o

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#130 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 17:38

Kérdés:
A mobilrackben lévő vinyát hogy hűti az ember fia? Csak azért kérdezem, mert az a leghangosabb venti a gépemben... Kifejezetten sivító hangja van.
Elvan az a vincsi ventillátor nélkül is?

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#131 Felhasználó inaktív   Yep 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 17:43

idézet:
Ezt írta Adept:
Kérdés:
A mobilrackben lévő vinyát hogy hűti az ember fia? Csak azért kérdezem, mert az a leghangosabb venti a gépemben... Kifejezetten sivító hangja van.
[/quote]

Nálam nincs hűtve és most 38 fokos!Már nincs is venti a gépemben!

#132 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 17:50

idézet:
Ezt írta Adept:

Ciki ha megkérdezem, hogy mi az a stabkocka? :o
[/quote]

Aha! :D

Képzelj el egy valamit (na ez a stabilizátor kocka), amire a rákötött bemenő feszültségből egy fix (stabil, innen a név) értékű feszültség jön ki. Ezt természetesen te választod meg. Egyrészt a vásárláskor, másrészt, ha olyan környezetet alakítasz ki neki, akkor változtatni is tudod.

Általánosan igaz, hogy a bemenő feszültségnek legalább 2,5-3V-al nagyobbnak kell lennie, mint a kimenő. Ekkor ér valamit. Tud olyat is, hogy ha kicsit változik az előbb meghatározott érték felett, akkor is teljesen stabil lesz a kimenetén a feszültség.

#133 Felhasználó inaktív   bicska 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 17:52

idézet:
Ezt írta Adept:
Kérdés:
[/quote]

Talán cseréld ki a ventit valami halkabbra vagy dobj rá egy ellenállást vagy a táp által adott 5V-ot add neki és ne a 12-t
Más 5letem nincs. :) :)

Bicska

#134 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 18:54

idézet:
Ezt írta bicska:

...
[/quote]

7808-as stabkockával 8V-ról járatni a ventit. ;)

#135 Felhasználó inaktív   eddie 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 19:03

JiM köszi a választ! Ezek szerint egy év tuti. :)

Üdv
eddie

#136 Felhasználó inaktív   bicska 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 20:05

idézet:
Ezt írta Mono­­:

7808-as stabkockával 8V-ról járatni a ventit. ;)
[/quote]
Télleg!!
esetleg a testünk ellenállását is ki lehetne használni.. :D :D

Bicska

#137 Felhasználó inaktív   Morfolgo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 23. 20:23

idézet:
Ezt írta bicska:

Télleg!!
esetleg a testünk ellenállását is ki lehetne használni..
Bicska
[/quote]

:confused: :confused: :confused:

#138 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 20:42

idézet:
Ezt írta Morfolgo:

:confused: :confused: :confused:
[/quote]

Én nem akartam erre semmit írni... :rolleyes: :D

#139 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 20:59

idézet:
Ezt írta bicska:

Talán cseréld ki a ventit valami halkabbra vagy dobj rá egy ellenállást vagy a táp által adott 5V-ot add neki és ne a 12-t

Bicska
[/quote]

Akkor ugy döntöttem hogy kikötöm :)
Nem bonyolitom az életemet.

#140 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 22:05

Egy rövid hozzászólás a Sicce Nova keringetőhöz.Nekem fél éve megy külsős használatban és azt vettemészre hogy ha a víz hőfoka fölmegy 36-37 fokra,akkor zörögni kezd.Ha jól emlékszem ezt rá is írták,hogy mennyi a max vízhőmérséklet amit kibiír.De ha nem túl meleg víz megy benne,akkor jópár évig vígan elmegy.
Üdv
Hank

Téma megosztása:

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »